Wikipédia:Wikidata-segítségkérés/Archív29

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Wikidata weekly summary #383

Felkészülés az önkormányzati választásokra

Sziasztok! Október 13-án lesznek az országgyűlési választások, tulajdonképpen a Wikidata elindulása (2012) óta az első alkalom, hogy egy kiforrott rendszerben, több szerkesztő által is ismert módon lehet majd felvinni az adatokat az egyes települések kormányzati vagy közigazgatási vezető (P6) tulajdonságához. Persze ehhez az is kell, hogy a megválasztott polgármestereknek legyen Wikidata adatlapjuk, amit viszont nem kell túlhájpolni: szükségtelennek tartom mind a 3200 település vezetőjéről adatlapot létrehozni, de legalább az alábbi településtípusok esetén - szerintem - érdemes:

  • megyeszékhelyek + megyei jogú városok (23 db)
  • Budapest és annak kerületei (24 db)

Itt következik egy lista azokról a magyar településekről, ahol a fenti kormányzati vagy közigazgatási vezető (P6) tulajdonság ki van töltve (mint látható, például Budapest kerületeinél sincs mindenütt adat). Oda kell figyelni, mert pl. Bábolna vagy Veresegyház nem megyei jogú város, mégis nevezetes személy vezeti, érdemes megfontolni, hogy ha egyáltalán lesz változás, akkor azt miként vezessük át. Jelzem: feltehetően sokkal több településvezetőről van szócikkünk, csak éppen ők nem kerültek be a Wikidatán a település adatlapjába. Ezeket nem lenne rossz pótolni a választásokig, hiszen ha van szócikke, akkor van Wikidata eleme is, ebben az esetben pedig ott a helye a település elemében. Itt jegyzem meg: én óva intenék mindenkit, hogy elkezdje gyártani a polgármesterek és jelöltek szócikk nélküli adatlapjait. Jelenleg is a 6000-et közelíti a magyar szócikk nélküli Wikidata elemek száma a magyarokról, nem cél ennek a listának a vég nélküli bővítése.

Mikor frissítsük az adatokat?

Még egy kérdésben javaslok megbeszélést: mikor frissítsük az adatokat? A Wikipédián nagy hagyománya van a kapkodásnak, ezt jó lenne elkerülni. A választás éjszakáján már elképzelhető, hogy lesznek részeredmények, de az adatok száz százalékos feldolgozása általában még egy napig eltart. Utána jön a fellebbezési időszak, majd a határozatok jogerőre emelkedése. Az eskütételre - az új polgármester beiktatására - általában egy hónappal a választás után kerül sor.

Azokban az esetekben, amikor újraválasztanak valakit, feltehetően nem lesz gondunk, mert nem kell javítani a Wikidata elemet. Ahol viszont változik a település vezetőjének személye, érdemes lenne egy kompromisszumos megállapodásra jutnunk a frissítés időpontját illetően. Feltehetően az első hónap az, amikor a legtöbben keresik az új adatokat - gondoljunk a települések azon idegennyelvű cikkeire, ahol az infobox a Wikidatáról húzza be az adatokat (pl. francia, román stb). Ugyanakkor az új polgármester beiktatásáig jogilag még a régi vezeti a települést.

Palotabarát vita 2019. szeptember 27., 20:33 (CEST)

Radić/Radich/Radics

Akinek van ideje és kedve, kérem, nézze meg, van-e ezekkel teendő? Mind a négynek azonos a tartalma, a Radić/Radich/Radics vezetéknév különböző formáinak egyetlen listába foglalt egyértelműsítése, és mindegyik külön paraméterben kiköti, hogy a vezetéknév, az nem egyértelműsítő, az más. Akela vita 2019. szeptember 28., 21:47 (CEST)


Szerintem ezek rendben vannak, nálunk is vannak magyar nyelven hasonlók. Nyelvenként eltér, hogy dolgozzák fel az egyes neveket, van, ahol egyértelműsítő lapba dolgozzák be, van, ahol megírják szócikkben, de a legtöbb helyen keveredik a kettő. Az pedig, hogy a közel azonos névformáknak külön WD elemük van, az teljesen oké, a Szabo és a Szabó nem ugyanaz a karaktersorozat. Néha nekem is agyalnom kell, hogy mit hova kössek, de azért el lehet navigálni ezek között. Palotabarát vita 2019. szeptember 28., 22:23 (CEST)
Radich az hol volt, @Akela? Én nem látom. – Garamond vita 2019. szeptember 28., 22:31 (CEST)
Az angol en:Radić a Radich-ot is sorolja, bár a névlistában végül nincs ch-s név. A magyar Radić és Radics is a Radics (egyértelműsítő lap)ra mutat, WD-választás tehát ötletszerű. A német két listát csinál, de:Radić/Radic és de:Radics. És mindegyik hozza a P1013-as tulajdonságot, amely a d:Q27924673-ra mutat A vezetéknév és az egyéb egyértelműsítő megkülönböztetésére). Akela vita 2019. szeptember 28., 22:50 (CEST)
Á..... hát ott nem néztem, az ördögbe. Viszont, ha még nincs elég bajunk, akkor Radič név is létezik. Nem azonos ugye, mert az egyik Радич, a másik Радић.
Az egyértelműsítő és a vezetéknév közötti distinkcióval azok cicomáznak szegények, akik nem voltak olyan agyafúrtak, mint a magyar wikisek. Nálunk a Radics (egyértelműsítő lap) kötelezően hordozza a minősítését, az meg nem túl gyakori, hogy puszta vezetéknévről szóljon egy szócikk. De előfordul, pl. Kovács (családnév).
A konkrét esetben én a következő módon közelíteném meg a dolgot. Mind a négy WD számnak van létjogosultsága, ezek maradnának, csak az összerendelésekben lépnék.
  • Ahol az osztály = családnév (Radić (Q21482660) és Radics (Q37439091)), ott egyáltalán nem kötném be a magyarba a wd-t.
  • Ahol az osztály = egyértelműsítő lap, ott olyasmit nem tennék be, hogy huWiki: Radics, hanem csakis azt szerepeltetném, hogy huWiki: Radics (egyértelműsítő lap). Mégpedig a Radics (Q2125685) és Radić (Q11701787) esetében is ugyanúgy, tehát mindkettőnél Radics (egyértelműsítő lap) formában.
Garamond vita 2019. szeptember 29., 00:34 (CEST)
Én úgy vettem észre, hogy általában a családnevek vonatkozásában két különböző megközelítésről van szó: az egyik, hogy minden Wikipédiás szócikk névtérbeli lapról legyen Wikidata-elem, a másik pedig, hogy a Wikidatán a családneveknek akkor is létrehoznak elemeket, ha sehol a világon nincs róluk szócikk. Ami talán összekuszálja a szálakat, hogy a különböző nyelvű Wikipédiákban különbözőképpen dolgozzák fel a családneveket: nálunk pl. a Radics (egyértelműsítő lap) típusú egyértelműsítőket az utóbbi időben már többször törölték (pl. itt), mondván: egyértelműsítőt csak a teljes névalaknak érdemes létrehozni (ebben az esetben például a Radics Györgynek lehetne, a többire valójában nincs szükség). Ez a szóbanforgó egyértelműsítő eddig elkerülte a törlést. Másrészt pl. az angolban úgy írnak szócikkett, mint mi magyarok egyértelműsítőt. Ugyanakkor ha megnézitek a Radics (Q37439091)-ra mutató linkeket a Wikidatán (itt vannak) látszik, hogy csak olyan magyarok elemeiben szerepel, ahol a családnév (P734) tulajdonságot jelöli. Ez nem azonos az egyértelműsítő lappal, vagyis a Radics (Q2125685) elemmel.
Hasonló feldolgozást kapott pl. a Toth (Q29018501) és a Tóth (Q21450700) mint vezetéknév, melyek közül a magyarban csak a Tóth (családnév)-nek van cikke, míg a Tóth (Q2555295) már egyértelműsítő lapot jelöl és egy csomó nyelven van egyértelműsítő, de magyarul (szerencsére) nincs.
Szerintem nincs teendő a túlburjánzónak tűnő Radics/Radich/Radić szériával, az a lényeg, hogy a magyarok családnevét jelölni tudjuk a Wikidatán, és a saját egyértelműsítőnk Wd-eleme valóban egyértelműsítő laphoz kötődjön. Aki szeretné, persze megírhatja pl. a Radics szócikket, ami a név használatára, eredetére vonatkozó információkat tartalmazza, és törlésre jelölheti az egyértelműsítőt vagy akár úgy is hagyhatja, hogy megmaradjanak egymással párhuzamosan. Én nem avatkoznék bele a különböző írásmódú elemek rendezésébe, részben mert egy Radić vezetéknevű személy családnevének a jelzésére kizárólag a Radić (Q21482660) elem használható, a Radics, Radich stb. már nem, részben pedig mert úgysem tudjuk, hogy a szerb, horvát, szerbhorvát, angol, német satöbbi wikipédisták milyen koncepció szerint jelölgetik a maguk családneveit, vagy milyen típusú cikket (pl. egyértelműsítőt, vagy egyértelműsítőnek látszó, de a maguk körében szócikknek tekintett valamit) szeretnének hozzá csatolni. Palotabarát vita 2019. szeptember 29., 09:10 (CEST)

Wikidata weekly summary #384

Wikidata weekly summary #385

Miatyánk

Kedves Kollégák, a tárgyban szereplő szócikknél azt vettem észre, hogy furcsa WD adatot jelenít meg.

A következő, egymást kiváltó két kérésem lenne.

1. Nem tudom, nekem jogom van-e bejegyzést tenni a WD adatai közé; azt hiszem nem. Ha így igaz, akkor kérem szépen, vegyétek fel az általam felvetett jogos észrevételeket oda (szükség esetén helyesbítve).

2. Ha van jogom, akkor az eszmefuttatásaim ellenőrzését-lektorálását kérem, és ha rendben van, beírom őket magam. Ha kell, korrigálva.

Az észleléseim. A Miatyánk (Q23393) magyar bejegyzését valaki egészen félreérthette. Az, hogy „héber-arámi nyelven” nem leírás, hanem a bejegyző meggyőződése, hogy milyen (nem írott) nyelvi formában létezett ez az ima (a keletkezésekor). Analógiás alapon talán itt „keresztény ima” vagy „a kereszténység főimája” lehetne.

A „Más néven” rubrikáról: itt az szerepel, hogy „Mi atyánk” (valóban így kezdődik, de nem látom, hogy így neveznék is). El tudom képzelni azt, hogy „Az Úr imája” valamint „Pater Noster”. Más nekem nem jut eszembe.

Az, hogy „A Hegyi beszéd része”, a szócikk szerint csak részben igaz állítás. Egyfelől igaz, mert megtalálható Mt 6,9–13 alatt, és az valóban a Hegyi beszéd. De néhány sora másutt is megtalálható, ugyancsak a szócikk alapján (Lk 11,2–4). Ez viszont már nem a Hegyi beszéd. De nem tudom, ilyen megjegyzés szükséges-e a WD-ben.

Minden véleményt vagy intézkedést köszönök. – Garamond vita 2019. október 9., 00:18 (CEST)

Természetesen van jogod a Wikidatát szerkeszteni, elvégre az is egy wiki. Az észrevételeidre:
  • A leírás valóban nem jó, az ötleteidet támogatom.
  • A „más néven” mezőbe mindenféle olyan megnevezés kerülhet, ami segíti a megtalálást. Tehát nyugodtan lehet benne „Mi atyánk”, „Pater Noster” vagy akár „páternoszter” is (mintha láttam volna már ilyen néven hivatkozni a Miatyánkot, de lehet, hogy tévedek – természetesen csak akkor való oda, ha tényleg használatos).
  • Szerintem ez az állítás csak arról szól, hogy része a Hegyi beszédnek, ami igaz; nem zárja ki azt, hogy másnak része legyen. De ha biztosra akarsz menni, érdemes felvetned az elem vitalapján (angolul).
– Tacsipacsi vita 2019. október 9., 12:22 (CEST)

Köszönöm a segítséget és biztatást, éppen csak be is kellett jelentkezni. (Egyszer volt valami sikertelen WD-közreműködésem, azért voltam bizonytalan, hogy minden simán megoldható.) „Páternoszter” alakot csak sporadikusan találtam, ott is népieskedő céllal, nem vettem fel. Ellenben protestáns használatban volt olyan az adatok közt, hogy „Úri imádság”. (Furcsa kifejezés; de ha egy közösség elfogadta, mit lehetne kifogásolni rajta?)

A Hegyi beszéd problematikát nem cakkoztam tovább. Átgondoltam a dolgot. Ha a Világ Nagy Adatbázisát akarnánk létrehozni, akkor valóban ki lehetne térni arra is, hogy az állítás tárgyát képező entitásnak van egy olyan részlete, mely nem részlete annak a másik entitásnak, amelyet Hegyi beszéd néven lehet azonosítani. De nem hiszek az ilyen fokú formalizáltságban, talán elvileg sem megvalósítható, de gyakorlatilag biztosan fölösleges. – Garamond vita 2019. október 10., 00:33 (CEST)

Összevonás: előre beírt konfliktusok

Gyakran csinálok (csinálnék) összevonásokat a d:Special:MergeItems oldalon. Abba ütközöm, hogy bizonyos lapfajtáknál a leírás mezőbe minden nyelven előre be van írva a lap fajtája (sablon, kategória, lista) akkor is, ha a címkék mind üresek. Ezeket feltehetően valami automatizmus írta be. A baj az, hogy nem egységesen, hanem apró eltérésekkel lettek beírva, és ebből sorozatos, értelmetlen konfliktus-sorozat keletkezik, amelyeket összevonási kísérletnél egyenként kell kijavítgatni (nyelvet azonosítani, nyelvet váltani, leírást törölni, vissza a d:Special:MergeItems-be, ő kiadja a következő nyelvi konfliktust, az automatikusan (de nem egységesen) előre beírt leírásokat. 1-2 nyelv után be szoktam mondani az unalmast, és kérem az összevonást a d:Wikidata:Requests for deletions-ba. Ott egyszer le is írtam részletesen az indoklást, de eligazítást nem kapok, mindenre az a válasz "Done. Next time you can do it yourself." Egy példán megpróbálom érzékeltetni a folyamatot:

  • Sablon:Normandia hercegei, d:Q26070241 összevonandó d:Q11730748 (Template:Norman Dukes).
  • d:Special:MergeItems válasza: Sikertelen, oldd fel a konfliktusokat. Hiba: Conflicting descriptions for language es.
  • Ütköző leírások (es): plantilla de Wikimedia - plantilla de Wikipedia
  • Azonosítom a nyelvet: menüben es-spanyol, a listában espanol, nyelvet váltok, egyik lapról törlöm a spanyol leírást.
  • d:Special:MergeItems, új válasz: Hiba: Conflicting descriptions for language pt.
  • Ütköző leírások (pt): predefinição da Wikimedia - predefinição de um projeto da Wikimedia
  • Azonosítom a nyelvet: menüben pt-portugál, lapon portugués, nyelvet váltok, egyik lapról törlöm a portugál leírást.
  • d:Special:MergeItems, új válasz: Hiba: Conflicting descriptions for language tg.
  • Ütköző leírások (tg): Шаблони Викимедиа - шаблони лоиҳаи Викимедиа
  • Azonosítom a nyelvet: menüben tg-tadzsík, a listában тоҷикӣ, nyelvet váltok, egyik lapról törlöm a tadzsik leírást.
  • d:Special:MergeItems, új válasz: Hiba: Conflicting descriptions for language eu.
  • Itt feladtam, ezt vég nélkül nem lehet csinálni.

Ezt a konkrét összevonási kérést egyelőre még nem írom be a d:Wikidata:Requests for deletions-ba, előbb kérem, hogy egy segítő (és hozzáértő) szerkesztő) tekintsen rá. Kérdésem: Van-e ennél hatékonyabb összevonási módszer? Másik kérés: Az automatikusan, tömegesen, előre beírt szabvány leírásokat (sablon, kategória, egyértelműsítő lap, lista stb.) nem lehet-e (automatikusan, bottal) az egész Wikidatán egységesíteni, a hasonló értelmetlen konfliktusok megelőzésére. Köszönöm Akela vita 2019. október 12., 19:24 (CEST)

Ha a segédeszközök között bekapcsolható Merge nevűt használod, az automatikusan ignorálja a leírásütközéseket (a célelemben megadott lesz a végleges, a beolvasztotté elveszik). Ez néha nem feltétlenül kívánt mód, de ilyen esetekben mindenképpen az. Az egységesítés nagy vonalakban valószínűleg teljesíthetőnek tűnik, de az ördög a részletekben rejlik, és gyanítom, hogy nem véletlenül nem csinálta meg senki. – Tacsipacsi vita 2019. október 12., 20:25 (CEST)
Merge segédeszköz (Wikidatában) már régen be van kapcsolva, rögtön mióta mióta először hallottam róla, hónapokkal ezelőtt. (Néha ellenőrzöm, nem ugrott-e vissza, de a kék pipa a helyén van). A d:Special:MergeItems (nekem) mindig így működött és működik, ahogy itt leírtam. Normál szócikkeknél jól működik, de sablon, kategória, lista, egyért-lap, stb esetén az előre automatikusan beírt leírás-sor generálja a problémát. Nézem a d:Help:Összevonás-t, de nekem nem jön fel (sose jött fel) a képernyőre az ábrázolt "Merge wizard" inzert. Van más WD-oldal is (a MergeItems mellett), összevonási funkcióval? 2019. október 12., 20:57 (CEST)
Közben kiszaszeroltam, hogy nem a d:Special:MergeItems oldalon kell dolgozni, hanem az összevonandó WD-szócikk lapján kell lehívni a Merge funkciót. A konkrét példát megoldottam ezzel. Maradna az a kérésem, hogy a Wikidatán esetleg szakszerűen leírnád nekik az automatikusan - de nem egységesen - generált leírások, névterek egységesítési igényét, minden fajtára csak egyetlen, "nyelvközi" megnevezés legyen lehetséges (amit pl. menüből lehetne kiválasztani, nem egyénileg bepötyögni). Hátha elindít valamit. Köszönöm. Akela vita 2019. október 12., 21:50 (CEST)
Én nem szeretném ebbe beleásni magam. Biztos sok felvetés, megbeszélés volt már ezzel kapcsolatban, amit nem szeretnék most felkutatni, átrágni magam rajta, ha viszont nem teszem, és úgy javaslok valamit, akkor az előzmények figyelmen kívül hagyása miatt valószínűleg – teljes joggal – elküldenek melegebb éghajlatra. – Tacsipacsi vita 2019. október 12., 22:51 (CEST)

Wikidata weekly summary #386

Európai muflon

Az európai muflon magyar nyelvű WD-lapja (+ a spanyol és baszk) különbözik a többi nyelvűétől. Nem tudom, miért, nem tudom, mi a megoldás. – Vépi vita 2019. október 17., 07:23 (CEST)

@Vépi: A magyar Q24170028, melyik a másik? – Hkoala 2019. október 17., 08:37 (CEST)

Q993274. – Vépi vita 2019. október 17., 08:42 (CEST)

Ha ugyanaz a kettő, össze lehet vonni, de nekem ez nem egyértelmű. A Q24170028-nél a tudományos név Ovis orientalis orientalis, a Q993274-nél Ovis orientalis musimon. AZ enwiki szerint utóbbi alfaja az előbbinek. Az állatos műhelyben kellene megkérdezni. – Hkoala 2019. október 17., 09:56 (CEST)

Megkérdeztem: Wikipédia-vita:Állatok műhelye/Emlősök#Európai muflon. – Vépi vita 2019. október 17., 10:03 (CEST)

Wikidata weekly summary #387

WikidataCon 2019 - videók ( ajánló )

Videók a WikidataCon 2019 -ról

– Aláíratlan hozzászólás, szerzője ImreSamu (vitalap | szerkesztései) 2019. október 27., 00:14 (CEST)

Wikidata weekly summary #388 & Wikidata Birthday

Lekérdezés a polgármesterekről

Sziasztok, tudnátok segíteni ennek a lekérdezésnek a feljavításával? A magyar polgármesterekről szerettem volna egy listát készíteni, nem a szócikk névtérbe, hanem karbantartási célból. Ha jól működne, látszódna az egyes tételeknél, hogy kinél maradt lezáratlanul a hivatali időszak, vagy honnan hiányzik más adat. Listeriabot frissíti, de valamivel nem tudok megbírkózni. Így néz ki:

SELECT ?item ?itemLabel ?hely ?helyLabel (year(?kezd) as ?kezdev) ?kezdLabel (year(?bef) as ?befev) ?befLabel WHERE {
  ?item p:P39 ?allitas.
  ?allitas ps:P39 ?beosztas.
  {?item wdt:P39 wd:Q2922332 } UNION {  ?item wdt:P39 wd:Q383291 }.
  OPTIONAL { ?allitas pq:P642 ?hely }
  OPTIONAL { ?allitas pq:P580 ?kezd }
  OPTIONAL { ?allitas pq:P582 ?bef }
  SERVICE wikibase:label { bd:serviceParam wikibase:language "[AUTO_LANGUAGE],hu,en". }
}
Próbáld ki!

Odáig még jól működik, hogy az egyes tételek (polgármesterek) esetében a beosztáshoz összegyűjti és beírja az összes létező beosztását, amit viselt valaha (pl. hogy államtitkár volt, vagy magyar országgyűlési képviselő), de amikor azt kellene kiírnia, hogy melyik település polgármestere volt az ezé (P642) minősítőből, akkor az első adatot írja amit talál: mondjuk annak a pártnak vagy szervezetnek a nevét, ahol elnök volt (Lásd: Borkai Zsolt vagy Botka László esetén). Ugyanez a gond a polgármesteri terminus kezdő és záródátumánál: kiírja az első dátumot, amit talál, pl. hogy mettől meddig volt uniós képviselő, vagy miniszter. Itt csak a városvezetéssel összefüggő adatokra lenne szükség. Köszönöm Palotabarát vita 2019. október 17., 17:42 (CEST)

u.i.: a listeriabotos lista itt van: Szerkesztő:Palotabarát/Karbantartás/Polgármesterek Palotabarát vita 2019. október 17., 17:43 (CEST)
SELECT ?item ?itemLabel ?hely ?helyLabel ?statement  ?beosztasLabel ?starttime ?endtime ?telepulesLabel
WHERE
{    ?item wdt:P39 wd:Q2922332.
     ?item p:P39 ?statement.
     ?statement ps:P39 ?beosztas.
     ?statement pq:P642 ?hely.
     #?hely wdt:P31 ?telepules.
     OPTIONAL {?statement pq:P580 ?starttime.}
     OPTIONAL {?statement pq:P582 ?endtime.} 
     SERVICE wikibase:label { bd:serviceParam wikibase:language "hu". }
}
ORDER BY ?beosztasLabel
Próbáld ki!

Ez valamivel jobb eredményt ad, de a ezé (P642) miatt ad pár feleslegest. Ezeket kiválogatni viszont a magyarországi települések abszolút káoszából letehetetlen. lásd ezt ennek a querynek az 5. oszlopát..

SELECT ?item ?itemLabel ?hely ?helyLabel ?telepulesLabel ?statement  ?beosztasLabel ?starttime ?endtime 
WHERE
{    ?item wdt:P39 wd:Q2922332.
     ?item p:P39 ?statement.
     ?statement ps:P39 ?beosztas.
     ?statement pq:P642 ?hely.
     ?hely wdt:P31 ?telepules.
     OPTIONAL {?statement pq:P580 ?starttime.}
     OPTIONAL {?statement pq:P582 ?endtime.} 
     SERVICE wikibase:label { bd:serviceParam wikibase:language "hu". }
}
ORDER BY ?beosztasLabel
Próbáld ki!

Üdv. Texaner vita 2019. október 18., 10:38 (CEST)

Texaner kösz szépen a kódokat, de az a baj, hogy ha Listeriabot gyűjti az elemeket, akkor pont úgy csinálja, mint az első -általam írt - kódnál: beleteszi ugyan Botkát és Borkait, de mindkettejüknél az első olyan tételnek az ezé (P642) minősítőjét helyezi be, amit talál, nem pedig a polgármesteri tisztségre vonatkozó adatot (MSZP, MOB). Egyet viszont valóban jobban csinál: Szabó Zsoltnál az én lekérdezésemben még az országgyűlési képviselőségének a kezdő, és a polgármesterségének a záródátumát tette be (történetesen mindkettő 2014. itt látható), a tiédnél már a jó dátumot, a 2010-2014 intervallumot (így).
Szóval a fő probléma, hogy Botkánál a település helyén az MSZP, Borkainál pedig a MOB jelenik meg. Ezt sajnos a lekérdezésed nem oldotta meg. Nincs valami más ötleted erre, amit Listeriabot is képes megérteni? (A két lekérdezésed között én nem látom a különbséget - a ?telepulesLabel lett odébb helyezve, de más nem mutatkozik.) Palotabarát vita 2019. október 18., 11:00 (CEST)

Az a helyzet, hogy nem látok valódi megoldást. a ezé (P642)-t ami elvileg arra szolgál, hogy valaminek a hatáskörét megadja, a magyar wikin igen kifacsart formában használjuk. De ez nem lenne baj, ha le lehetne válogatni a meghivatkozott szervezeteket, vagy településeket. De a második query 5. oszlopában láthatod, hogy ez jószerivel lehetetlen. Egy település lehet törvényhatósági jogú város, megyei jogú város, magyarországi város, város és a jó isten tudja mi még - nem néztem végig. Nem beszélve a nem helységekről mint pl a pártok. A listeriabot nem foglalkozik a beosztás leválogatásával, neki tök mindegy, hogy valaki beosztása, magyar országgyűlési képviselő vagy elnök vagy alelnök, vagy akár gyepmester mindegyiket megadja, viszont a ezé (P642)-nél csak az elsőt. Igazából a magyar településeket kellene először rendbe hozni. Amíg ez a katyvasz van addig reménytelen a helyzet.Texaner vita 2019. október 18., 14:31 (CEST)

Texaner bocs, elfelejtettem visszajelezni: kösz a részletes választ. Ránézek a magyar településekre majd, de háromezret aligha fogok rendbetenni, bár sejtésem szerint annyira nem gáz a helyzet, ha a különböző minősítők az alosztály révén ugyanahhoz kapcsolódnak. Mindegy, majd megnézem. Kösz mégegyszer. Palotabarát vita 2019. október 22., 13:30 (CEST)

Texaner megnéztem a Wikidatán a magyar településeket, és azt látom, hogy a magyarországi község (Q2590631) és a magyarországi város (Q13218690) elemekhez összesen 3305 másik elem kapcsolódik. Rákerestem a sima község, falu, város elemekre, elenyészően kevés magyarországi település kapcsolódik hozzájuk, azok is javíthatók, ill. többségük mára önállóságát vesztett településrész, aminek nincs saját igazgatása (összesen húsznál kevesebb ilye találtam). A budapesti kerület (Q851110) elemnél rendben van minden, mindegyik kerület eleménél osztály példányaként szerepel. A látszat ellenére talán nem olyan rossz a helyzet. Ami kicsit megkeverheti az embert, az az, hogy az osztályhoz általában több minősítő is tartozhat, pl. a város, a megyei város, a megyei jogú város és a magyarországi város is akár egyszerre - de három minősítő stabilan benne van mindegyik településben: a fent említett magyarországi község (Q2590631), magyarországi város (Q13218690) és budapesti kerület (Q851110). Ennek fényében szerinted van remény kiegészíteni a lekérdezést úgy, hogy csak azokat az "ezé" minősítőket jelenítse meg, amelyek a jelzett három elembe, mint osztályba sorolódnak? Palotabarát vita 2019. október 29., 10:44 (CET)

Palotabarát Természetesen az informatikában nincsen megoldhatatlan feladat. De nekem momentán semmi kedvem ezzel foglalkozni. A Wikidatában kellene rendbe rakni a magyar településeket mert azok állapota jelen formában nagyon udvariasan fogalmazva is egy katyvasz. Az nyilván minden józan észnek ellentmond, hogy valami 5-6 osztályba is beletartozik, miközben végig ugyan az mármint város. Nyilván a többi (megyei jogú város, törvényhatósági jogú város etc.) vagy ennek alosztálya, vagy része de nem egyenértékű vele. Logikai nonszensz, hogy egy osztály egyenértékű a saját alosztályaival, hogy csak a legnyilvánvalóbbat említsem. Azonban itt annyi szuper okos szerkesztő van,hogy meg se próbálok ilyen vitába belemenni, már csak azért sem, mert tudom, hogy vannak csoportok akik már csak azért is elutasítják a javaslataimat mert azokat én fogalmaztam meg. Texaner vita 2019. október 29., 20:58 (CET)

@Texaner: Tudom, hogy én vagyok az egyik „szuper okos szerkesztő”, és állok elébe a vitának. A konkrét felvetésre: X települést XXIII. Béla király 1234-ben városi rangra emelte, majd a XIX. század végén törvényhatósági jogú város volt (megfelelő dátumok minősítőként), aztán a rendszerváltás után megyei jogú várossá minősítették (szintén dátum minősítőben). Ez nem jelenti azt, hogy egyenértékű lenne a város és a megyei jogú város (nem is értem, miből következtetsz erre), egyszerűen az egyik állítás nagyobb időintervallumban igaz rá, mint a másik, ezért mindkettőre szükség van a valóság minél pontosabb leírásához; tetszőleges időpillanatra vonatkozóan nem nagyon tartozik két-háromnál több magyar közigazgatási kategóriába egy adott település (legalábbis nekem nem rémlik ilyen). (Az utolsó mondatoddal viszont remélem, hogy nem rám célzol, én mindig igyekszem a vita tárgyáról gondolkozni, nem keverni bele a vitapartner személyét.)
@Palotabarát: Nem mélyedtem bele a problémába, de általában egy ?hely wdt:P31/wdt:P279* wd:Q14502790 segít. Most mi ezzel a probléma? – Tacsipacsi vita 2019. október 29., 21:29 (CET)

Tacsipacsi most már nincs vele gond, erre volt szükségem. Köszönöm, működik! Texaner: pont azt írtam, hogy 2 (kettő) minősítőre felfűzhető az összes magyar település eleme, vagyis Budapest kivételével az összes község és város. Én ezt nem látom áttekinthetetlennek. Palotabarát vita 2019. október 29., 23:19 (CET)

Örülök, de mint fentebb írtam: momentán semmi kedvem ezzel foglalkozni Texaner vita 2019. október 30., 17:14 (CET)