Wikipédia:Wikidata-segítségkérés/Archív20

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Wikidata weekly summary #319

Wikidata weekly summary #320

Wikidata weekly summary #321

Offline forrás megadása

Sziasztok! Próbálok a Wikidatába forrást felvinni, de sehogy nem boldogulok. Odáig eljutok, hogy magát a díjat és az évet hozzá tudom adni de amikor forrást szeretnék beírni, akkor a forrás "tulajdonság" formjába se a könyv, se a hírlap/újság/folyóirat szavakat nem tudom beírni. Szerzőt be tudnék írni, ám mivel az illetőnek nincs Wikipédia szócikke, ezért nem engedi elmenteni. Hogy kell hozzáadni mondjuk egy név nélkül jegyzett napilapi cikket, ami nincs fent az interneten? És egy könyvet, amelynek a szerzőjéről nincs Wd adatlap? Kösz Palotabarát vita 2018. július 22., 15:18 (CEST)

Bocsánat, nem fogalmaztam egyértelműen. A magát a díjat és az évet hozzá tudom adni rész azt jelenti, hogy építészekhez akarok felvinni olyan adatokat, amikből kiderül, hogy milyen díjat kaptak, mikor,m és ennek mi a forrása. Na, az eleje megy, de forrást nem tudok megadni. 2018. július 22., 15:45 (CEST)
d:Help:Sources/hu#Tudományos, újság- vagy folyóiratcikk, könyv egy szakasszal feljebb. Újsághírhez mondjuk én lehet, hogy nem hoznék létre elemet (bár úgy „szabályos”), hanem a 4. pontban írt adatokat közvetlenül a forráshivatkozásba írnám. – Tacsipacsi vita 2018. július 23., 02:57 (CEST)
Köszi, próbálkozom (a link marha jó, még nem volt szerencsém hozzá). Palotabarát vita 2018. július 23., 08:11 (CEST)

Wikidata weekly summary #322

Figyelmeztetés átnevezéskor

A Gál János (festőművész) átnevezésekor Gál János (festő)-re után azt írta ki:

Sajnos nem tudom mit kellene tennem, nem is találok más wikiken ilyen szócikket. Kérem, valaki segítsen ebben. JSoos vita 2018. július 27., 00:50 (CEST)

Ennek a szerkesztésnek a szükségességére hívta fel a figyelmedet, de ez automatikusan végre is hajtódott a nevedben (ez az esetek 99%-ában így van; akkor nem, ha valakinek nincs fiókja a Wikidatán, védett a Wikidata-adatlap, vagy műszaki hiba van). Sajnos az üzenet magyar fordítása eddig egy régebbi szoftverállapotot tükrözött; most frissítettem (a módosításnak 24 órán belül kell megjelennie a Wikipédián). Kissé esetlenre sikerült az új változat; ha valakinek van jobb ötlete, ne tartsa magában! (Ugyanez vonatkozik a törléskor megjelenő párjára is.) – Tacsipacsi vita 2018. július 27., 01:09 (CEST)
Köszi, akkor megnyugodtam. Csak a többi átnevezésnél nem írt ki ilyet, csak ennél az egynél... JSoos vita 2018. július 27., 03:19 (CEST)
Elvileg mindnél ki kell írnia, ami az átnevezés előtt hozzá van kapcsolva a Wikidatához. Lehet, hogy az összes többi abból a 3795 szócikkből került ki, amik nincsenek. (Kettőhöz most létre is hoztam a Wikidata-elemeket. Itt most nem volt még Wikidata-elemük, de magyaroknál is rá kell keresni először, hogy más forrásból nem jött-e létre – akár más nyelvű Wikipédia-szócikk, akár a nemzetközi katalógusok alapján elképzelhető.) – Tacsipacsi vita 2018. július 27., 12:58 (CEST)

Köszi! Ha ki is írta, valamiért nekem csak ennél az egynél tűnt fel... JSoos vita 2018. július 28., 01:19 (CEST)

Wikidata weekly summary #324

Wikidata weekly summary #323

Könyvsorozat

Sziasztok, van egy két kötetből álló szakkönyvsorozat, forrásként is elég gyakran előfordul itt a Wikipédián, most megírtam a szócikkét, és a Wikipédia adatlapjával bíbelődöm, utána be szeretném rakosgatni azoknak a személyeknek a Wikidata adatlapjaiba, akik benne vannak a könyvben. Ez az: Évek, művek, alkotók, WD-oldala pedig ez: [1] (hogy lehet az ilyet szépen linkelni?).

Nézzetek rá légyszi, mert egyrészt nem vagyok biztos benne, hogy egy könyvsorozatot valóban abban a formában kell-e felvinni a Wikidatába, ahogy csináltam (pl. mi a fene az a hibaüzenet az ISBN mellett?) másfelől a szócikkben lévő {{könyv infobox}}(?) egy fia adatot sem jelenít meg, de ez utóbbiban nem is vagyok biztos, hogy használható-e két kötetes szakkönyv esetére... Töltsem ki kézzel?

Megnéztem egyébként a Kategória:Szakkönyvsorozatok néhány szócikkét, és egyiknek sincs kitöltve a Wikidata-adatlapja, és nincs is infobox egyik szócikkben sem. Valszeg úttörő vagyok :) Kösz előre is, ha tudtok valami okosat mondani (főleg az infobox volna jó, ha képes lenne adatokat átvenni) Palotabarát vita 2018. augusztus 3., 09:27 (CEST)

Az egyszerűbb kérdésre a válasz, szépen linkelni így lehet: [[d:Q55903505]]d:Q55903505 vagy {{q|55903505}}(?)Évek, művek, alkotók (Q55903505). – Máté (vitalap) 2018. augusztus 3., 10:42 (CEST)

@Palotabarát: Picit szépítgettem, de csak ennyire futotta tőlem. A Wikidata rengeteg hasznos segédeszközt kínál (érdemes átfutni őket), de konkrétan a DuplicateReferencest ajánlanám figyelmedbe; segítségével egyszerűen adhatod hivatkozásul több elemnek ugyanazt a forrást. Példaképp tekintsd meg Solymosi Frigyes (Q1289913) elemét. Bonyolultnak hangzik, de nem az: próbáld ki bátran. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. augusztus 4., 15:14 (CEST)

Bencemac kösz szépen a szerkesztést és a tippet is, megkeresem a DR-tǃ Palotabarát vita 2018. augusztus 7., 00:46 (CEST)

@Palotabarát: Szerintem egy kétkötetes művet három különböző Wikidata-elemmel kéne tárolni: egy a sorozatnak és egy-egy az egyes köteteknek. Így egyértelmű, hogy a cím, oldalszám, ISBN stb. melyikre vonatkozik. – Tacsipacsi vita 2018. augusztus 10., 13:01 (CEST)

Wikidata weekly summary #326