Ígéretes fiatal nő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ígéretes fiatal nő
(Promising Young Woman)
2020-as brit–amerikai film
RendezőEmerald Fennell
Producer
Műfaj
  • filmdráma
  • fekete komédia
  • thrillerfilm
  • vigilante film
ForgatókönyvíróEmerald Fennell
Főszerepben
ZeneAnthony Willis
OperatőrBenjamin Kračun
VágóFrédéric Thoraval
JelmeztervezőNancy Steiner
DíszlettervezőMichael Perry
Gyártás
Gyártó
  • FilmNation Entertainment
  • LuckyChap Entertainment
Ország Egyesült Királyság
Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő113 perc
Költségvetés10 000 000 $
Képarány2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató2020. január 25. (Sundance)
2020. december 25. USA
2021. május 20. Magyarország
Díj(ak)Oscar-díj a legjobb eredeti forgatókönyvnek (2021)
Korhatár16 IV. kategória (NFT/25794/2021)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Ígéretes fiatal nő témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Ígéretes fiatal nő (eredeti címén: Promising Young Woman) 2020-as brit-amerikai filmdráma, forgatókönyvírója, rendezője és egyik producere Emerald Fennell. Világpremierje 2020. január 25-én volt a Sundance Filmfesztiválon, az Amerikai Egyesült Államokban 2020. december 25-én mutatták be, Magyarországon pedig 2021. május 20-án került mozikba az UIP-Dunafilm forgalmazásában.

2021-ben a filmet öt Oscar-díjra jelölték, többek között a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb színésznő (Mulligan) kategóriákban, közülük az író-rendező Fennell vehette át a legjobb eredeti forgatókönyvért járó díjat a 93. Oscar-gálán.[1] Ezen felül négy Golden Globe-, valamint hat brit filmakadémiai jelölést kapott, amelyek közül elnyerte a legjobb brit filmnek és a legjobb forgatókönyvnek járó BAFTA-díjat.[2]

Rövid történet[szerkesztés]

A film a fiatal és csinos Cassie-ről szól, akinek életében semmi sem felel meg a látszatnak. Bár okos és csábító, sötétedés után titkos kettős életet él, hogy helyrehozza a múlt hibáit.

Cselekmény[szerkesztés]

Cassandra (Cassie) Thomas 30 éves nő. Nincsenek barátai, nem jár senkivel, otthon él szüleivel. Egykor orvosi egyetemre járt, de abbahagyta tanulmányait, miután barátnője, Nina Fisher öngyilkos lett. Tettének oka: egyik osztálytársuk Alexander (Al) Monroe leitatta és a kollégiumi szobájában mások szeme láttára megerőszakolta; az egyetemi társai nem álltak ki a lány mellett, az intézmény vezetése és az igazságszolgáltatás pedig - bizonyíthatóság hiányában - nem foglalkozott a panasszal.

Cassie éjjelente klubokba jár és részegséget színlel, hogy a férfiak hazavigyék. Amikor azok megpróbálják kihasználni magatehetetlen állapotát, felfedi józanságát és szembeszáll velük. Otthon noteszbe húzza a strigulákat, s jegyzi fel a kliensek nevét.

A kávézóba, ahol Cassie dolgozik, egy nap betér egykori osztálytársa, a gyermekorvos Ryan Cooper. Felelevenítik emlékeiket, és az első randin a fiú megemlíti, hogy tartja a kapcsolatot egykori csoporttársaival, most éppen Al legénybúcsújára készülnek. Cassie úgy dönt, itt az ideje, hogy bosszút álljon azokon, akik felelősek Nina megerőszakolásáért és haláláért.

Elsőnek volt barátnőjét, Madison McPhee-t hívja meg ebédre, aki nem hitte Nina vádját. Lerészegíti, majd megkér egy férfit, vigye fel a nőt a szállodai szobájába. Az eset után Cassie többé nem fogadja Madison üzeneteit.

Cassie ezután Elizabeth Walkert, az orvosi egyetem dékánját veszi célba, aki bizonyíték hiányában elutasította Nina panaszát. Cassie egy olyan rockbanda sminkesének adja ki magát, amelyet Walker tinédzser lánya, Amber imád. Becsalja kocsijába és magával viszi. Ezután Walker irodájába megy azzal az ürüggyel, hogy folytatni kívánja tanulmányait; kikérdezi a dékánt Nina egyetemről való távozásáról, majd a halálához vezető eseményekről. Amikor Walker elmagyarázza, miért nem látta bizonyítottnak Nina panaszát, Cassie elmondja neki, hogy Ambert egy részeg diákkal együtt éppen abban a kollégiumi szobában hagyta, ahol Ninát is megerőszakolták. A dékán megrettenve attól, hogy kiskorú lánya veszélyben van, belátja hibáját és bocsánatot kér egykori tétlenségéért. Cassie ekkor megnyugtatja, hogy Amber biztonságban van, s egy közeli étteremben várja.

Harmadikként Cassie Al ügyvédjét, Jordan Greent keresi fel, aki annak idején azért zaklatta Ninát, hogy vonja vissza vádjait. A férfi elmondja, már várta őt, mert nagyon megbánta, amit tett, s bűntudata miatt súlyos depresszióban szenved. Látva a férfi őszinte megbánását, Cassie végül nem küldi be hozzá azt a férfit, akit azért bérelt fel, hogy ellássa a baját. Miután találkozott Nina édesanyjával, aki azt kérte tőle, tegye végre túl magát barátnője elvesztésén, úgy tűnik, Cassie felhagy bosszútervével.

Közben a lány folytatja romantikus kapcsolatát Ryannel, akit még szüleinek is bemutat. Egy nap Madison várja a hazatérő Cassie-t, kétségbe esetten kérve, mondja el, mi történt ebédjük után. Cassie megnyugtatja, hogy valójában nem történt semmi, és sajnálja, hogy megijesztette. Madison megnyugszik; egy régi telefont nyújt át Cassie-nek, amelyen Nina megerőszakolásáról készült videó van, majd megtiltja a lánynak, hogy újra kapcsolatba lépjen vele. A videót nézve Cassie megdöbbenve fedezi fel a nézők között Ryant, aki úgy tűnik, jól szórakozik a látványon. Következő találkozójukon megfenyegeti a fiút, hogy elküldi minden ismerősének a videót, ha nem árulja el, hol lesz Al legénybúcsúja. A karrierjét féltő Ryan végül elmondja, bár továbbra is azt állítja, hogy csak passzív szemlélője volt az eseményeknek.

Cassie ápolónői jelmezben, sztriptíztáncosnőként érkezik Al legénybúcsújára. Bedrogozza a fiú barátait, Alt pedig felviszi az emeletre. Odabilincseli az ágyhoz és felfedi magát. Amikor azonban megpróbálja Nina nevét Al hasára vésni, a fiú kiszabadítja egyik kezét és egy párnával megfojtja a lányt. Másnap reggel Al barátja, Joe segít a közeli patak partján elégetni Cassie holttestét.

Cassie szülei bejelentik a lány eltűnését; a rendőrség nyomozni kezd. Felkeresik Ryant is, ám ő nem árulja el, hova mehetett Cassie, sőt ráerősít arra a feltevésre, hogy a lány lelkileg instabil, s valószínűleg öngyilkos lett.

Al esküvői fogadásán kiderül, hogy Cassie elküldte a Nina megerőszakolását tartalmazó telefont Greennek egy levél kíséretében, megírva, mire készül, és ki lenne a felelős, ha eltűnne. A rendőrök így megtalálják megégett maradványait, letartóztatják az ünneplő ifjú férjet, Ryan pedig több sms-t kap Cassie-től, a saját és Nina nevében, melyekből megtudhatta: a lány mindent előre kitervelt.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[3]
Cassandra „Cassie” Thomas Carey Mulligan Bogdányi Titanilla
Ryan Cooper Bo Burnham Fehér Tibor
Madison McPhee Alison Brie Csuha Borbála
Stanley Thomas Clancy Brown Borbiczki Ferenc
Susan Thomas Jennifer Coolidge Orosz Anna
Gail Laverne Cox Pálmai Anna
Alexander „Al” Monroe Chris Lowell Markovics Tamás
Elizabeth Walker dékán Connie Britton Spilák Klára
Jerry Adam Brody Előd Álmos
Neil Christopher Mintz-Plasse Elek Ferenc
Jordan Green ügyvéd Alfred Molina Schneider Zoltán
Fisherné, Nina anyja Molly Shannon Csere Ágnes
Joe Macklemore Max Greenfield Szabó Máté
Paul Sam Richardson
Lincoln Waller nyomozó Steve Monroe
Todd Angela Zhou
Amber Francisca Estevez
Anastasia Austin Talynn Carpenter
a „szopós ajkak” sminkbemutató videó házigazdája Emerald Fennell

Fontosabb díjak és jelölések[szerkesztés]

Oscar-díj (2021)
Golden Globe-díj (2021)
BAFTA-díj (2021)
Egyéb
  • 2020 díj: Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetségének díja (Emerald Fennell – legjobb forgatókönyv; Carey Mulligan – legjobb színésznő)
  • 2020 díj: Chichagói Filmkritikusok Szövetségének díja (Emerald Fennell – Milos Stehlik-díj ígéretes filmkészítőnek)
  • 2020 díj: Floridai Filmkritikusok Körének díja (Emerald Fennell – legjobb film)
  • 2021 díj: AACTA-díj a legjobb nemzetközi filmnek[4]
  • 2021 díj: AACTA-díj a legjobb nemzetközi színésznőnek (Carey Mulligan)
  • 2021 díj: Amerikai Forgatókönyvírók Céhének díja (Emerald Fennell – legjobb eredeti forgatókönyv)
  • 2021 díj: Amerikai-kanadai kritikusok filmdíja (Emerald Fennell – legjobb eredeti forgatókönyv; Carey Mulligan – legjobb színésznő)
  • 2021 díj: Dorian-díj [5] (Emerald Fennell – legjobb forgatókönyv; Carey Mulligan – legjobb színésznő)
  • 2021 díj: Independent Spirit Award (Emerald Fennell – legjobb forgatókönyv; Carey Mulligan – legjobb női főszereplő)
  • 2021 díj: Hollywoodi Filmkritikusok Szövetségének díja (legjobb film; Carey Mulligan – legjobb színésznő; Emerald Fennell – legjobb eredeti forgatókönyv, legjobb elsőfilm és felemelkedő filmkészítő)
  • 2021 díj: Jelmeztervezők Céhének díja (Nancy Steiner – kiválóságáért kortárs filmben)
  • 2021 díj: Santa Barbarai Nemzetközi Filmfesztivál (Carey Mulligan – Cinema Vanguard-díj)
  • 2021 díj: Seatlle-i Filmkritikusok Szövetségének díja (Emerald Fennell – legjobb forgatókönyv)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Jordan Freiman: Oscars 2021: Full list of winners and nominees (angol nyelven). cbsnews.com. CBS, 2021. április 25. [2021. április 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. április 26.)
  2. Jill Lawless: ‘Nomadland’ wins 4 BAFTAs including best picture, director (angol nyelven). apnews.com. AP, 2021. április 11. [2021. május 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. május 8.)
  3. ISzDb - Ígéretes fiatal nő (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2022. szeptember 17.)
  4. Az Ausztrál Film- és Televíziós Művészeti Akadémia díja (Australian Academy of Cinema and Television Arts Awards).
  5. A GALECA – LMBT Kritikusok Társaságának díja.

További információk[szerkesztés]

{{több navbox |cím=Az Ígéretes fiatal nő díjai |lista1=