A kedvenc (film, 2018)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A kedvenc
(The Favourite)
2018-as brit–ír–amerikai film

A film hazai moziplakátja
A film hazai moziplakátja
RendezőJórgosz Lánthimosz
ProducerCeci Dempsey
Ed Guiney
Jórgosz Lánthimosz
Lee Magiday
Vezető producerDaniel Battsek
Deborah Davis
Rose Garnett
Ken Kao
Andrew Lowe
Tony McNamara
Josh Rosenbaum
Műfaj
ForgatókönyvíróDeborah Davis
Tony McNamara
FőszerepbenOlivia Colman
Emma Stone
Rachel Weisz
Nicholas Hoult
Joe Alwyn
ZeneJohnnie Burn
William Lyons
OperatőrRobbie Ryan
VágóGiorgosz Mavropszaridisz
HangmérnökChristopher Atkinson
JelmeztervezőSandy Powell
DíszlettervezőAlice Felton
Gyártás
GyártóElement Pictures
Scarlet Films
Film4
Waypoint Entertainment
Ország Egyesült Királyság

Írország

Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínHatfield House
Játékidő120 perc
Forgalmazás
Forgalmazó20th Century Fox
BemutatóOlaszország 2018. augusztus 30.
USA 2018. szeptember 1.
Magyarország 2019. február 7.
Korhatár16 IV. kategória (NFT/25062/2018)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A kedvenc témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A kedvenc (eredeti cím: The Favourite) 2018-ban bemutatott brit-amerikai-ír drámai vígjáték I. Anna brit királynő kegyeiért folytatott küzdelemről a görög Jórgosz Lánthimosz rendezésében. A három főszereplő Olivia Colman, Emma Stone és Rachel Weisz. A filmet 2018 augusztusában mutatták be a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol a film elnyerte a zsűri különdíját és Olivia Colman a legjobb női főszereplőnek járó Volpi Kupát vehette át. Továbbá Colman a legjobb női főszereplőnek járó Oscar- és Golden Globe-díjat is kiérdemelte.

Magyarországon a filmet 2019 februárjában mutatták be.

Cselekmény[szerkesztés]

Az 1700-as évek elején járunk, Anglia háborúban áll a franciákkal. A trónon az egyre romló egészségű Stuart Anna (Olivia Colman) ül, aki nem kívánja személyesen irányítani országát. Helyette más különleges tevékenységet űz: homárt tenyészt és házinyulakkal játszik, szám szerint tizenhéttel, ami az elvesztett gyermekeit szimbolizálja. Anna bizalmasa és tanácsadója, Sarah Churchill (Rachel Weisz), Marlborough grófnéja, kormányozza a királynő helyett Nagy-Britanniát, de a befolyását teljesen nem tudja kiterjeszteni Annára. Robert Harley (Nicholas Hoult), parlamenti képviselő és tehetős földbirtokos, aláássa Sarah ténykedéseit.

Az események akkor vesznek fordulatot, mikor Sarah unokatestvére, Abigail Hill (Emma Stone), az udvarba érkezik. A lány a németek között nevelkedett fel, mert az apja annyira eladósodott, hogy eladta a lányát szolgasorba. Abigail a kastélyban is először alantas munkákat végez, de feltűnik neki, hogy a királynő milyen beteg, és kieszel egy okos tervet. Gyógynövényekkel borogatja Anna lábát, amiért először büntetést kap Sarah-tól, de később belátva, hogy a királynő jobban érzi magát, felfogadja komornájának.

Harley kihasználva az alkalmat, megpróbálja rávenni Abigailt, hogy kémkedje ki Sarah hatáskörét, hogy esélyük legyen a nő hatalmát legyengíteni. Abigail eleinte nem egyezik bele, azonban rájön, hogy Sarah és Anna királynő kapcsolata túlmegy a barátságon, és meglátja a helyzetben a saját felemelkedési lehetőségét. Sarah a háború miatt az ország ügyeivel foglalatoskodik, Abigail pedig ezt kihasználva barátnői viszonyt alakít ki maga és a királynő között, ami gyorsan szeretővé alakul át. Sarah megpróbálja elüldözni Abigailt, de a nő cserébe megspékeli Sarah teáját, így mikor a grófné kilovagol, leesik a lováról, és napokra eltűnik az erdőben.

Anna nem érti, hogy Sarah miért marad el olyan sokáig, és azt hiszi, hogy féltékenységből hagyja őt bizonytalanságban. Ezért Abigail élvezheti a királynő bizalmát, és teljesen a királynői kegybe fogadják kezdve Samuel Masham báró bemutatásával, majd a házassági ajánlattal. Mikor Sarah visszatér, Abigail már elfoglalta a helyét, ezért Sarah egy utolsó csatát indít: vagy elküldi Anna Abigailt, vagy Sarah nyilvánosságra hozza kettejük levelezését, ami a magánéletük minden részletét tartalmazza. Ezzel azonban csak saját magát és kettejük bizalmát tiporja el. Sarah elmegy az udvartól, de Abigail egész Britanniából kikergeti, mikor állítólagos bizonyítékot talál arra, hogy Sarah és férje állami pénzt sikkasztott.

Megnyerve Sarah ellen a háborút, és elérve kitűzött célját a ranglétrán, Abigail durván érzékelteti a királynő egy nyulán az elért hatalmát és erejét. Anna látva a jelenetet, megparancsolja Abigailnak, hogy masszírozza meg fájós lábait, megszégyenítve ezzel a nőt, és emlékeztetőül adva, hogy még mindig ő a királynő.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hangja[1]
Olivia Colman I. Anna Kocsis Judit
Rachel Weisz Sarah Churchill Hámori Eszter
Emma Stone Abigail Masham Nemes Takách Kata
Nicholas Hoult Robert Harley Jéger Zsombor
Joe Alwyn Samuel Masham Rada Bálint
Mark Gatiss John Churchill Barbinek Péter
James Smith Sidney Godolphin Varga T. József

Háttértörténet[szerkesztés]

Az első forgatókönyv húsz évvel korábban készült el Deborah Davis keze nyomán. A történészként végzett Davis egy újságcikkben olvasott először Sarah grófné és Anna királynő románcáról, s mivel azelőtt nem tudott erről semmit, belevetette magát a témába. Rábukkant Winston Churchill irataira, aki saját felmenőjéről írt történetet: Marlborough grófjáról, John Churchillről, aki négy részes önéletrajzában hozza összefüggésbe a szerelmi háromszöget és a három nő, Sarah Churchill, Anna királynő és Abigail Masham kapcsolatát. Davis szintén nagy hasznát vette Sarah naplójának, amiben a hölgy leírja, miként lett kegyvesztett, és hogyan lett Abigail az abszolút kedvenc a királynő udvarában.[2]

Megtalálva a forrásait, Davis esti iskolába járt, hogy megtanulja, hogyan kell forgatókönyvet írni. A mű első változatát Ceci Dempsey-nek mutatta meg először, akkor még The Balance of Power címmel. Habár Dempsey-t felvillanyozta a történet, nehezen talált rá még akkor producert, mert eladhatatlannak tartották, hogy a férfiak háttérben maradnak, és csak a női színészgárda van a középpontban, nem beszélve a leszbikus tartalomról.[3] A 2010-es években a forgatókönyv Ed Guiney, az Element Pictures társalapítójának kezébe került, a projekt ekkor már A kedvenc nevet viselte. Guiney felvette a kapcsolatot Lánthimosszal, aki már ismertnek számított az Oscar-díjra jelölt Dogtooth című idegen nyelvű filmjével. Lánthimosz Tony McNamarát kérte meg, hogy frissítse fel a forgatókönyvet, 2013-ra pedig már elég támogatás gyűlt össze, hogy a papírokba életet leheljenek.

Lánthimosz 2014-ben elküldte a forgatókönyvet Olivia Colmannek, akit a királynő szerepére szánt, közben leforgatta A homár című filmjét, ami elnyerte a cannes-i fesztivál zsűri díját. Colman azonnal elfogadta az ajánlatot, s 2018-ra ez lett a harmadik királynői alakítása. Abigail karakterét Emma Stone kapta meg, annak ellenére, hogy Lánthimosz nem volt biztos benne, hogy a színésznő képes drámai alakításokra. 2014-ben Stone addig csak a vígjátékokban szerzett magának nevet, Oscar-díjas alakítása is évekkel később ért meg a Kaliforniai álomban. Stone végül elmehetett a meghallgatásra azzal a feltétellel, ha dolgozik a kiejtésén egy tanárral. Sarah Churchillre Lánthimosz Kate Winsletet próbálta megnyerni, de a színésznő visszautasította az ajánlatot, ezért Cate Blanchett lett a következő jelölt. Blanchett azonban összeférhetetlenség miatt nem tudta elfogadni a szerepet, ezért Lánthimosz végül Rachel Weiszt választotta, aki A homár című filmjében is játszott.[3]

A forgatási munkálatok 2017 után kezdődtek meg, mert Lánthimosz egy másik filmet forgatott az Egy szent szarvas meggyilkolása címmel.

Kritika[szerkesztés]

A kedvenc 94%-ot ért el a Rotten Tomatoeson 251 értékelés alapján és 91 pontot a metacriticen.[4][5] A kritikusok dicsérték a film eredetiségét, és hogy képes volt felülemelkedni a kosztümös műfajon. Külön kiemelték Olivia Colman alakítását, aki mindenkit felülmúl a produkcióban.[6][7][8] Tomris Laffly írta Roger Ebert filmkritikus honlapján, hogy a film „jól megragadja azt a fajta női háborúskodást, amit a Nőkből, a Mindent Évárólból, a Bajos csajokból és A szolgálólány meséjéből ismerünk.[9]

Lánthimosz (a rendező) eléri, hogy törődjünk ezekkel a harcosnőkkel, akik anélkül, hogy védelmüket leengednék, feltárják gyengeségeiket és bánatukat. Ez az ötletes keverékbomba éppen annyira mélyen érintő, mint amennyire játszi könnyed.” – írta Peter Travers a Rolling Stone magazinban.[10]

Magyarországon, a Filmtekercs weboldalán Rakita Vivien szerint „A kedvenc (...) a királydráma és a kosztümös filmek paródiájának, a kimagaslóan tehetséges színésznők és a szerzői rendezés tökéletes elegye, Anna királynő kortársa, Vivaldi zenéjének hibátlan aláfestésével, amelyben Yorgos Lanthimos ismét bebizonyította, hogy nem tud hibázni.[11]

Fontosabb díjak és jelölések[szerkesztés]

Díj Kategória Eredmény
BAFTA-díj legjobb film (Ceci Dempsey, Ed Guiney, Jórgosz Lánthimosz, Lee Magiday) Jelölve
legjobb rendező (Jórgosz Lánthimosz) Jelölve
legjobb női főszereplő (Olivia Colman) Elnyerte
legjobb női mellékszereplő (Rachel Weisz) Elnyerte
legjobb női mellékszereplő (Emma Stone) Jelölve
legjobb eredeti forgatókönyv(Deborah Davis, Tony McNamara) Elnyerte
legjobb operatőr (Robbie Ryan) Jelölve
legjobb brit film (Jórgosz Lánthimosz, Ceci Dempsey, Ed Guiney, Lee Magiday, Deborah Davis, Tony McNamara) Elnyerte
legjobb díszlet (Fiona Crombie, Alice Felton) Elnyerte
legjobb jelmez (Sandy Powell) Elnyerte
legjobb smink (Nadia Stacey) Elnyerte
legjobb vágás (Giorgosz Mavropszaridisz) Jelölve
Oscar-díj legjobb film Jelölve
legjobb rendező Jelölve
legjobb női főszereplő (Olivia Colman) Elnyerte
legjobb női mellékszereplő (Rachel Weisz) Jelölve
legjobb női mellékszereplő (Emma Stone) Jelölve
legjobb eredeti forgatókönyv Jelölve
legjobb látványterv Jelölve
legjobb operatőr Jelölve
legjobb jelmez Jelölve
legjobb vágás Jelölve
Golden Globe-díj legjobb vígjáték vagy musical Jelölve
legjobb női főszereplő (Olivia Colman) Elnyerte
legjobb női mellékszereplő (Rachel Weisz) Jelölve
legjobb női mellékszereplő (Emma Stone) Jelölve
legjobb forgatókönyv (Deborah Davis, Tony McNamara) Jelölve
Screen Actors Guild-díj legjobb női főszereplő (Olivia Colman) Jelölve
legjobb női mellékszereplő (Rachel Weisz) Jelölve
legjobb női mellékszereplő (Emma Stone) Jelölve
Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Arany Oroszlán Jelölve
Zsűri különdíja Elnyerte
Queer Lion Jelölve
Volpi Kupa: legjobb színésznő (Olivia Colman) Elnyerte

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. A kedvenc – magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2019. augusztus 31.)
 2. Interjú Deborah Davisszel (angol nyelven). awardsdaily.com, 2018. november 5. (Hozzáférés: 2018. december 22.)
 3. a b A kedvenc újra felpörgeti a #MeToo kampányt (angol nyelven). Hollywood Reporter, 2018. november 14. (Hozzáférés: 2018. december 22.)
 4. A kedvenc a Rotten Tomatoeson (angol nyelven). rottentomatoes.com. (Hozzáférés: 2018. december 28.)
 5. A kedvenc a metacriticen (angol nyelven). metacritic.com. (Hozzáférés: 2018. december 28.)
 6. A kedvenc a New York Timesban (angol nyelven). A. O. Scott, 2018. november 21. (Hozzáférés: 2018. december 29.)
 7. A kedvenc a Hollywood Reporterben (angol nyelven). David Rooney, 2018. augusztus 30. (Hozzáférés: 2018. december 29.)
 8. A kedvenc a Guardianben (angol nyelven). Peter Bradshaw, 2018. augusztus 20. (Hozzáférés: 2018. december 29.)
 9. A kedvenc Roger Ebert honlapján (angol nyelven). Tomris Laffly, 2018. november 20. (Hozzáférés: 2018. december 28.)
 10. A kedvenc a Rolling Stone magazinban (angol nyelven). Peter Travers, 2018. november 20. (Hozzáférés: 2018. december 29.)
 11. Hiúság vására - A kedvenc (magyar nyelven). Rakita Vivien, 2018. november 10. (Hozzáférés: 2018. december 29.)

További információk[szerkesztés]