4 hónap, 3 hét, 2 nap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
4 hónap, 3 hét, 2 nap
(4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile)
2007-es román film

Anamaria Marinca és Vlad Ivanov
Anamaria Marinca és Vlad Ivanov
Rendező Cristian Mungiu
Producer Cristian Mungiu
Oleg Mutu
Műfaj filmdráma
Forgatókönyvíró Cristian Mungiu
Főszerepben Anamaria Marinca
Laura Vasiliu
Operatőr Oleg Mutu
Vágó Dana Bunescu
Gyártás
Gyártó Mobra Films
Saga Film
Ország Románia
Nyelv román
Játékidő 113 perc
Költségvetés 600 000 euró[1]
Képarány 16:9
Forgalmazás
Forgalmazó Románia Mindshare Media
magyar Cirko Film
USA IFC Films
BemutatóFranciaország 2007. május 7.
Románia 2007. június 1. (Transilvania Filmfesztivál)
magyar 2008. január 10.
USA 2008. január 25.
Korhatármagyar 16
Bevétel USA $1 012 533[2]
$8 604 697[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A 4 hónap, 3 hét, 2 nap (4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile) egy 2007-es román filmdráma Cristian Mungiu írásában és rendezésében. A film elnyerte a 2007-es cannes-i fesztivál Arany Pálmáját és FIPRESCI-díját.

A májusi cannes-i premier után 2007. június 1-jén a romániai Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál műsorán volt látható, majd a nyár folyamán számos más fesztivál programjában is szerepelt.

Magyarországon a hivatalos bemutatója 2008. január 10-én volt, de a budapesti Cirko-Gejzir mozi már 2007. december 20-ától műsorára tűzte.

A filmet Golden Globe-díjra jelölték a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

Történet[szerkesztés]

A kommunista Romániában, Nicolae Ceaușescu uralmának utolsó éveiben követhetjük nyomon két diáklány és egyben szobatárs tragikus történetét. Illegális abortuszműtétet próbálnak megszervezni egyikük számára. Egy olcsó szálloda egyik szobájában van találkozójuk Bebe úrral, aki az operációt végzi.

A film megszületése[szerkesztés]

Mungiu eredetileg a Memories from the Golden Age című filmet szerette volna elkészíteni, ami több történetet ölel fel a kommunista Románia idejéből. A rendező azonban úgy érezte, szükség van egy komoly hangvételű filmre, ami egy, a rezsim alatti tragikus élettörténetet mesél el, ezzel kiegyensúlyozva a tervezett Memories komikus hangvételét. A 4 hónap, 3 hét, 2 nap kiindulópontját Mungiu egy olyan valós esetre helyezte, amit egykor hallott, s elmondása szerint több, mint 15 évvel később is hatással van rá.[3]

Egy hónap elmélkedés után papírra vetette a 10 perces szinopszist, s ezt követően újabb egy hónap alatt megírta a forgatókönyvet. Számos alkalommal változtatott rajta, átírta, s kihúzott részeket, amikről úgy vélte, nem feltétlenül szükségesek. Egyes módosításokat Răzvan Rădulescu ajánlott.

A forgatás nagyrészt Bukarestben zajlott, egyes jeleneteket egy Ploieştiben található holtelben vettek fel.[3] A film költségvetése kevesebb, mint 600 ezer euró volt.[4]

Kritikai fogadtatás[szerkesztés]

A filmet kitörő lelkesedéssel fogadták, a hivatásos filmkritikusok véleményeit tömörítő Rotten Tomatoes-on 94%-os értékelést ért el több, mint 30 visszajelzés alapján.[5] Richard és Mary Corliss a Time magazintól „lebilincselő, kielégítő filmnek” titulálta a művet, s külön kiemelték a minimalizmust és a „szabályszerű ridegséget”, mint az esztétikai jellemábrázolást.[6] A Variety újságírója, Jay Weissberg szerint a film „tökéletes, briliáns színészi alakításokkal…lélegzetelállító alkotás.” Megjegyezte, hogy a film hasonlóságot mutat egyes jellemzőiben az új román film más produkcióival, konkrétan: „hosszú beállítások, irányított kamera és elképesztő fül a természetből fakadó párbeszédekhez.”[7]

Több forrás úgy tekint a filmre, mint a román film 2000-es évekbeli reneszánszának jelképére, különösen, mivel az ország egy másik alkotása, Cristian Nemescu California Dreamin’ című rendezése nyerte el a 2007-es cannes-i filmfesztivál Un certain regard szekciójának díját,[8][9] míg két évvel korábban ugyanebben az elismerésben részesült a Lăzărescu úr halála.

Hivatkozások[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]