A misszió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A misszió
(The Mission)
1986-os brit–francia film

Cherie Lunghi mint Carlotta a filmben
Cherie Lunghi mint Carlotta a filmben
RendezőRoland Joffé
ProducerFernando Ghia
David Puttnam
Műfaj
ForgatókönyvíróRobert Bolt
FőszerepbenRobert De Niro
Jeremy Irons
Ray McAnally
Aidan Quinn
Cherie Lunghi
Liam Neeson
ZeneEnnio Morricone
OperatőrChris Menges
VágóJim Clark
JelmeztervezőEnrico Sabbatini
DíszlettervezőStuart Craig
Gyártás
Gyártó
Ország Egyesült Királyság
Franciaország
Nyelvangol
Forgatási helyszínBrazília
Játékidő126 perc
Költségvetés17 218 000 USD
Forgalmazás
ForgalmazóWarner Brothers
Bemutatóspanyol 1986. szeptember 29.
USA 1986. október 31.
magyar 1987. december 24.
Díj(ak)Arany Pálma
Legjobb operatőr Oscar-díj
Korhatár16 IV. kategória (NFT/1439/2014)
Bevétel
  • 17 502 499 $ (világszerte)
  • 17 218 023 $ (Amerikai Egyesült Államok)
További információk
SablonWikidataSegítség

A misszió 1986-ban bemutatott brit-francia filmdráma egy tizennyolcadik századi dél-amerikai jezsuita misszió történetéről. A filmet Robert Bolt írta, és Roland Joffé rendezte. 1987-ben ez a film kapta az Arany Pálmát. A főszereplők Robert De Niro, Jeremy Irons, Ray McAnally, Aidan Quinn, Cherie Lunghi és Liam Neeson. Zenéjét az olasz zeneszerző mester, Ennio Morricone komponálta, akinek egyik legjobb filmzenéjének tartják, mely 23. helyet ért el az AFI A filmzene 100 éve listáján.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Rodrigo Mendoza Robert De Niro Vass Gábor
Gabriel atya Jeremy Irons Szacsvay László
Altamirano Ray McAnally Avar István
Felipe Mendoza Aidan Quinn Rékasi Károly
Carlotta Cherie Lunghi Menszátor Magdolna
Hontar Ronald Pickup Usztics Mátyás
Cabeza Chuck Low Huszár László
John Fielding Liam Neeson Rátóti Zoltán
Indián fiú Bercelio Moya
Ördögűző Sigifredo Ismare
Indián főnök Asuncion Ontiveros
A főnök segédje Alejandrino Moya
Sebastian Daniel Berrigan
Fiatal jezsuita Rolf Gray
Jezsuita Álvaro Guerrero

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A film a jezsuita missziók idején játszódik, amikor a misszionáriusok a spanyol állam]]tól függetlenül missziókat alapítottak, hogy kereszténységet tanítsanak a bennszülötteknek. Egy spanyol jezsuita pap, Gabriel atya (Jeremy Irons) történetét meséli el, aki 1767-ben bemegy a dél-amerikai őserdőbe, hogy missziót építsen, és áttérítsen egy guaraní indiánközösségét kereszténységre.

Később csatlakozik hozzá egy megtért portugál zsoldos, Rodrigo Mendoza (Robert De Niro), aki a jezsuita missziót menedéknek tekinti, ahol megbocsátást nyerhet az öccse meggyilkolásáért.

Mendoza és Gabriel megpróbálja megvédeni a közösséget a portugál kolóniák kegyetlenségeitől, amelyek megpróbálják rabszolgává tenni a guaranikat a madridi szerződés által garantált új hatalmuk segítségével. A missziót, mely egykor spanyol védelem alatt állt, átruházzák a portugálokra, miközben Vatikán (Altamirano, a pápai követ által képviselve) visszarendeli a jezsuitákat a vízesések feletti területekről.

Végül az egyesült spanyol és portugál erők megtámadják a missziót, és sok indiánt megölnek az összes pappal együtt, mivel Gabrielt és Mendozát veszélyesnek ítélik. Mendoza, aki meghal, miközben guarani gyerekeket próbál megmenteni egy hídon, végül megkapja a megváltást, amit keresett.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!
A történet nagy része az Iguazú-vízesés fölötti misszióban játszódik, ahol Gabriel atya kereszténységet tanít a guaraniknak.

Történelmi alapok[szerkesztés]

„A misszió” az 1750-es madridi szerződést körülvevő eseményeken alapul, melyben Spanyolország átengedte Portugáliának a jezsuita Paraguay egy részét. A film mesélője, „Altamirano” 1758-ban utólagos bölcsességgel beszél megfelelve a valódi Luis Altamirano andalúziai jezsuita atyának, akit 1752-ben Paraguayba küldtek, hogy területeket ruházzon át Spanyolországtól Portugáliának. Hét misszió átadását felügyelte a Río Uruguay déli és keleti részén, melyeket guaranik és jezsuiták építettek az 1600-as években. „Kártérítésképpen” Spanyolország minden missziónak 4000 pezót ígért, azaz kevesebb mint egy pezót a hét misszió mindegyik, kb. 30 000 guaranijának, miközben a megművelt földeket, az állatállományukat és az épületeket legkevesebb 7–16 millió pezóra becsülték. A film tetőpontja az 1754–56-os guarani háború, mely alatt a történelmi guaranik otthonaikat védelmezték a madridi szerződést teljesítő spanyol-portugál erőktől. A filmhez újra felépítették a hét misszió egyikét, a São Miguel das Missõest.[1]

A filmben szereplő vízesés kapcsolatot sugall ezen események és a régebbi missziók története között, melyeket 1610 és 1630 között alapítottak a Río Paranapanemán, a Guairá-vízesés felett, ahonnan paulói rabszolgaportyák menekülni kényszerítették a guaranikat és a jezsuitákat 1631-ben. A csata a film végén felidézi az 1641-es nyolcnapos mboboréi csatát, melyet egyaránt vívtak szárazon és vízen, csónakokban, s melyben a jezsuiták által szervezett, felfegyverkezett guarani erők megállították a paulói portyázókat.[2]

Fontosabb díjak, jelölések[szerkesztés]

Golden Globe-díjak (1987)[szerkesztés]

Oscar-díjak (1987)[szerkesztés]

Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon (1986)[szerkesztés]

Kansas City Film Critics Circle Awards (1987)[szerkesztés]

  • díj: legjobb film

Érdekességek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. James Schofield Saeger. Vol. 51, No. 3, The Mission and Historical Missions: Film and the Writing of History (angol nyelven). The Americas, 393–415.. o. (1995) 
  2. Saeger, ibid.

Lásd még[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Elődje:
A papa szolgálati útra ment
Arany Pálma
1986
Utódja:
A Sátán árnyékában