Cherbourgi esernyők

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cherbourgi esernyők
(Les parapluies de Cherbourg)
1964-es francia–nyugatnémet film

RendezőJacques Demy
ProducerMag Bodard
Műfaj
ForgatókönyvíróJacques Demy
FőszerepbenCatherine Deneuve, Nino Castelnuovo
ZeneMichel Legrand
OperatőrJean Rabier
VágóAnne-Marie Cotret
Monique Teisseire
JelmeztervezőJacqueline Moreau
DíszlettervezőBernard Evein
Gyártás
GyártóParc Film
Madeleine Films
Beta Film
Ország Franciaország
 NSZK
Nyelvfrancia
Forgatási helyszínpassage Pommeraye
Játékidő91 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóFranciaország 1964. február 19.
Díj(ak)Louis Delluc-díj, 1963
Arany Pálma, 1964
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Cherbourgi esernyők témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Cherbourgi esernyők (franciául: Les Parapluies de Cherbourg) 1964-ben bemutatott zenés film, „a francia film legendás és nemzedékeket andalító, szeretetreméltó szép giccse.[1] Jellegzetessége, hogy – az operához hasonlóan – a leghétköznapibb párbeszédeket is éneklik benne. A film a rendező Lola és A rochefort-i kisasszonyok című filmjei között készült el, amelyek jórészt ugyanolyan stílusúak és a szereplőik is azonosak. „Sós-könnyes arcú mosolygós sírás, felejtés, boldog-boldogtalan szerelmi nosztalgia, a szívszorító bánatok mozi-közhelyei találtak otthonra az ő [Jacques Demy] mozivásznán.”[2]

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Madame Emery és Geneviève nevű lánya (Catherine Deneuve) ernyőket árulnak a normandiai tengerparti városkában, Cherbourgban. Geneviève szerelmese, Guy (Nino Castelnuovo) autószerelőként dolgozik, és idős, beteg nagynénjével él, akit a csendes természetű Madeleine (Ellen Farner) ápol. Madeleine titokban szerelmes Guyba. A fiút besorozzák, és el kell mennie az algériai háborúba. A bevonulása előtti éjszakát együtt tölti Geneviève-vel, aki terhes marad. A lány egyedül érzi magát, mert Guy ritkán írhat neki a katonai cenzúra miatt, és anyja rábeszélésére férjhez megy egy gazdag párizsi ékszerészhez (Marc Michel). A férfi tudja, hogy választottja gyermeket vár, de annyira szerelmes, hogy így is elveszi feleségül.

Amikor Guy sebesülten visszatér a háborúból, megtudja, hogy Geneviève férjhez ment, és elköltözött Cherbourgból, az esernyőboltot pedig bezárták. Próbál visszatalálni a háború előtti életéhez, de nem sikerül. Egy nap Guy összetűz a főnökével, és az egész éjszakát kikötői bárokban tölti, alaposan berúg, végül felszed egy prostituáltat. Amikor visszatér a lakásába, Madeleine elmondja neki, hogy nagynénje meghalt. Guy ráébred, hogy Madeleine szereti őt, és segítségével új életet kezd.

A nagynénje utáni örökségből amerikai stílusú benzinkutat nyit, és feleségül kéri Madeleine-t. A lány elfogadja, noha tudja, hogy a lánykérés csak kétségbeesett válasz Geneviève házasságára.

Öt évvel később Guy még mindig a saját benzinkútját vezeti. Karácsony este van, és Madeleine és a kisfiúk sétálni mennek, amíg Guy végez a munkával. Ezután egy új Mercedes parkol le a kútnál, és a szemmel láthatóan gazdaggá lett Geneviève száll ki belőle. Kislánya (aki egyben Guy gyermeke is) a kocsiban marad. Az első sokk után Guy és Geneviève bemennek a boltba, és a nő elmondja, hogy férjhezmenetele óta nem járt Cherbourgban. Anyja időközben meghalt. A beszélgetés végén Geneviève megkérdezi Guyt, hogy akarja-e látni a gyermeket. A válasz egy rövid nem, úgyhogy Geneviève elbúcsúzik. A film végén Guy csókkal üdvözli feleségét és játszani kezd kisfiával.

Zenéje[szerkesztés]

Az énekeket nem a főszereplők adták elő,[3] hanem

A film bemutatása után a film két dala angol fordításban világhírűvé vált: az I Will Wait For You és Watch What Happens.

Díjak, jelölések és fogadtatás[szerkesztés]

Louis Delluc-díj (1963)[szerkesztés]

  • díj: Louis Delluc-díj (Jacques Demy)

Cannes-i fesztivál (1964)[szerkesztés]

Filmkritikusok francia szindikátusa (1965)[szerkesztés]

  • díj: legjobb film (Jacques Demy)

Oscar-díj (1965)[szerkesztés]

Oscar-díj (1966)[szerkesztés]

Golden Globe-díj (1964)[szerkesztés]

Grammy-díj (1966)[szerkesztés]

  • jelölés: legjobb eredeti filmzene (Michel Legrand, Jacques Demy)

A francia kritikusok és közönség nagy lelkesedéssel fogadták a filmet, külföldön azonban kevésbé volt népszerű.[4]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Bikácsy, Gergely. „Eltűnt gyarmatok nyomában”. FilmVilág 1993 (08). (Hozzáférés: 2008. szeptember 18.)  
  2. Bikácsy, Gergely. „Jaques Demy halálára. Esernyők és óceánok”. FilmVilág 1991 (03). (Hozzáférés: 2008. szeptember 18.)  
  3. Erickson, Glenn: DVD Savant Review: The Umbrellas of Cherbourg. dvdtalk.com, 2004. április 3. (Hozzáférés: 2008. szeptember 18.)
  4. A film krónikája. Budapest: Officina Nova, 349. o. [1995]. ISBN 963-477-027-4