Egy zuhanás anatómiája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egy zuhanás anatómiája
(Anatomie d'une chute)
2023-as francia film

A film magyarországi moziplakátja
A film magyarországi moziplakátja
RendezőJustine Triet
Producer
  • Marie-Ange Luciani
  • David Thion
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Arthur Harari
  • Justine Triet
Főszerepben
OperatőrSimon Beaufils
VágóLaurent Sénéchal
DíszlettervezőEmmanuelle Duplay
Gyártás
Gyártó
  • Les Films Pelléas
  • Les Films de Pierre
Ország Franciaország
Nyelv
Forgatási helyszín
Játékidő150 perc
Költségvetés6,2 millió euró[1]
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Díj(ak)a főbb díjak listája
Korhatár16 IV. kategória (NFT/26611/2023)
Bevétel28 375 951[2]
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Egy zuhanás anatómiája témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Egy zuhanás anatómiája (eredeti címén: Anatomie d'une chute) egy francia filmdráma, tárgyalótermi thriller, amelyet Justine Triet rendezett Arthur Hararival közösen írt forgatókönyvéből, Sandra Hüller főszereplésével.

A film világpremierje 2023. május 21-én volt a 76. cannes-i fesztivál hivatalos versenyprogramjában, ahol elnyerte az Arany Pálmát; ezzel Justine Triet lett a fesztivál történetében a harmadik nő, aki átvehette ezt a rangos elismerést. Ezt követően az alkotás számos díjat és jelölést kapott. 2023 decemberében hat Európai Filmdíjat nyert. 2024 januárjában ez lett az első francia film, amely elnyerte a legjobb forgatókönyvnek járó Golden Globe-díjat, emellett a legjobb idegen nyelvű film lett. Öt kategóriában jelölték Oscar-díjra, közülük a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában nyert. Franciaországban az alkotás 11 César-jelölésből hatot váltott díjra, továbbá elnyerte a francia producerek díját.

Magyarországon 2023. november 30-án került a filmszínházakba a Mozinet forgalmazásában.

Rövid történet[szerkesztés]

A történet középpontjában egy írónő áll, aki társával és közös gyermekükkel az Alpokban él, és akinek férje váratlan halálakor nem csak saját és fia gyászával kell megküzdenie, de – mivel nem egyértelmű, hogy a férfi baleset, öngyilkosság vagy gyilkosság áldozata lett-e – gyermekével együtt egy rendkívül megterhelő nyomozást és bírósági tárgyalást, egyfajta élveboncolást is el kell szenvednie.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Egy Grenoble környéki alpesi faházban Samuel Maleski olyan hangosan kezd el zenét hallgatni a padláson, hogy felesége, Sandra Voyter, egy biszexuális német regényíró, azt kéri a vele éppen interjút készítő diákjától, hogy halasszák el a beszélgetést. Nem sokkal később fiuk, a 11 éves, látássérült Daniel, amint visszatér egy hosszú sétáról, amelyet vakvezető kutyájával, Snooppal tett, felfedezi Samuel mozdulatlan testét a hóban a házuk előtt. Minden arra utal, hogy a padlás ablakából zuhant ki, és ez az esés vezetett a halálához.

Sandra régi barátját, Vincent Renzi ügyvédet kéri fel védőnek, akinek elmondja, férje véletlenül zuhanhatott le. Vincent szerint azonban a bíróság nem fogja elhinni, hogy baleset történt. Sandra ekkor elmeséli, hogy Samuel, aki – vele ellentétben – nem volt különösebben tehetséges, ezért első regényét sem tudta soha befejezni, hat hónappal korábban – miután abbahagyta az antidepresszánsok szedését – egyszer már túladagolta magát aszpirinnal. Vincent észrevesz egy zúzódást Sandra alkarján, amit ő azzal magyaráz, hogy beütötte a konyhasziget munkalapjába.

Daniel elmondja a nyomozóknak, hogy szülei békésen beszélgettek, amikor elhagyta a házat, de ellentmondásba keveredik azt illetően, hogy ekkor hol is tartózkodott pontosan. A helyszíni szemle ugyanis azt bizonyítja, hogy a hangos zene mellett egyáltalán nem hallhatta szüleit. Ez a tény, párosulva a boncolás eredményével, mely szerint Samuel szétfröccsent vérrel járó fejsérülése azelőtt történt, hogy teste a földre zuhant, valamint egy hangfelvétellel, amelyen egy Samuel és Sandra közötti csúnya veszekedés hallható a halál előtti napon, az ügyészségnek elegendő bizonyíték a nő elleni vádemeléshez.

A tárgyalás során Sandra védőcsapata azzal érvel, hogy Samuel kiesett a padlás ablakán, beütötte a fejét az alatta levő fészer szélébe, majd onnan zuhant tovább a földre. Az ügyészség szerint viszont Sandra egy tompa tárggyal megütötte, majd átlökte őt a második emeleti erkély korlátján. A bíróságon folytatott feszült szópárbaj során a nő nyíltan konfrontálódik Samuel pszichiáterével, aki ragaszkodik ahhoz, hogy Samuelben nem volt öngyilkossági szándék.

A Samuel által rögzített felvételen a férfi plágiummal és hűtlenséggel vádolja Sandrát, valamint azzal, hogy manipulálja őt, irányítja az életét, ezért nem tud rendesen alkotni. A vita egyre hevesebb lesz, végül tettlegességig fajul, de a zajokból nem derül ki, hogy ki kit üt meg. Az ügyész úgy értelmezi a hallottakat, hogy az egész agresszió Sandrától ered. A nő viszont fenntartja azt az állítását, hogy egy poharat vágott a falhoz, majd bevallja, hogy igen, megpofozta Samuelt, s hogy a karjain keletkezett zúzódásokról korábban hazudott, mivel azok ekkor keletkeztek. A többi erőszakra utaló hang viszont abból származott, hogy Samuel dühöngve ütötte saját magát (erre már korábban is volt példa), s többször beleöklözött a falba, amelynek nyomai láthatók.

Miután Sandra elismerte, hogy Samuel halála előtt viszonya volt egy nővel, az ügyész azzal érvel, hogy Samuel hangos zenehallgatása nem más volt, mint a féltékenység megnyilvánulása, amelyet a Sandra és az interjút készítő fiatal nő közötti flörtölés váltott ki. Ez vezetett később vitához, fizikai erőszakhoz, végül a vád szerinti gyilkossághoz. Az ügyész emlékeztet arra, hogy Sandra hajlamos átültetni személyes konfliktusait regényeibe, és kifejti, ezért lehetséges, hogy a nő legújabb könyvében az egyik mellékszereplő gondolatban foglalkozik egy gyilkosság ötletével. Az ő tolmácsolásában ez a férj megölésére utalhat. Sandra visszautasítja, hogy a szereplő szavai az ő saját hajlamait, gondolatait tükröznék.

Kiderül, Samuel több felvételt is készített készülő könyvének anyagához. Sandra állítja, hogy ezek a hangfelvételek semmiképpen sem tükrözik házasságuk természetét. Viszont, így más fényben látja veszekedéseiket, amelyeket éppen a vita kedvéért Samuel provokált ki.

Az események miatt a tárgyaláson jelen lévő, feldúlt Daniel ragaszkodik ahhoz, hogy a következő hétfőn a záróbeszédek előtt őt is meghallgassa a bíróság tanúként. A bíró beleegyezik, ám szigorú szabályokat rendel el, nehogy befolyásolja valaki a gyerek vallomását. Kirendeli Marge bírósági felügyelőt a fiú mellé, és megköveteli, hogy Sandra nyelvi nehézségei ellenére minden beszélgetés franciául folyjon a házban.

Hazaérve Daniel megkéri anyját, hogy hagyja el a házat a hétvégére, és csak Marge vigyázzon rá és kutyájára, Snoopra. Miután hallotta Sandra vallomását Samuel aszpirin-túladagolásáról, Danielnek eszébe jut, hogy Snoop akkoriban megbetegedett, és most arra gyanakszik, hogy Snoop megehette apja hányását. Szándékosan aszpirint etet Snooppal, ami ugyanazt a hatást váltotta ki; márpedig ez Sandra vallomását erősíti.

Daniel megosztja aggodalmait Marge-zsal megkérdezve, hogyan lehet eldönteni, mi igaz? A nő azt válaszolja, hogy néha, amikor nem tudjuk, mi is igaz, egyszerűen arról kell döntenünk, hogy számunkra mi az igaz. A bíróság elött Daniel azt mondja, ha anyja követte el a dolgot, akkor nem érti, de ha az apja tette, akkor igen. Elmeséli, hogy amikor Samuellel állatorvoshoz vitték Snoopot, az apja arról beszélt neki, hogy fel kell készülnie arra, hogy egy napon holtan látja azokat, akiket szeret, és hogy a saját életét akkor is folytatnia kell. Daniel ezt most Sámuel öngyilkos gondolataiként értelmezi.

Daniel vallomása után Sandrát felmentik. Amikor a nő hazatér, Daniel bevallja neki, hogy félt a visszatérésétől, amire az anyja azt válaszolja, hogy ő is, majd melegen összeölelkeznek. Miközben Sandra lefekvéshez készülődik, tekintete elidőzik egy fotón, amelyen ő és férje látható, majd elalszik a mellé telepedő kutyával együtt.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

  • Sandra Hüller – Sandra Voyter
  • Swann Arlaud – Vincent Renzi, Sandra ügyvédje és volt szeretője
  • Milo Machado Graner – Daniel Maleski, Sandra és Samuel fia
  • Antoine Reinartz – ügyész
  • Samuel Theis – Samuel Maleski
  • Jehnny Beth – Marge Berger, Daniel kísérője
  • Saadia Bentaïeb: Nour Boudaoud, Sandra másik ügyvédje
  • Camille Rutherford – Zoé Solidor, diáklány
  • Anne Rotger – a bíróság elnöke
  • Sophie Fillières – Monica
  • Messi – Snoop, Daniel vakvezető kutyája
  • Nesrine Slaoui – a BFM TV riportere
  • Antoine Buéno – Balard, szakértő
  • Wajdi Mouawad – Jammal, pszichiáter
  • Sacha Wolff – a nyomozás vezetője
  • Kareen Guiock – tévébemondó
  • Arthur Harari – irodalomkritikus

A film[szerkesztés]

Alapötlete, fejlesztése[szerkesztés]

Justine Triet, rendező-forgatókönyvíró

Justine Triet, aki a Covid19-pandémia idején élettársával, Arthur Hararival együtt írta a forgatókönyvet, elmondta, hogy a történetet egyfajta kirakós játékként, modulokból rakták össze, amelybe „a néző az első jelenettől kezdve belekerül, és amelynek jelentését csak később érti meg”.[3] Hagymahéjszerűen építkezik: rétegről rétegre haladva lesznek egyre érthetőbbek a történések. A szerzők alapelképzelése szerint a film a hiányon alapszik. A tárgyalás során kibontakozó szavak töltik meg vagy írják körül, és minél jobban haladunk előre, annál többet tudunk meg Sandráról, a szexualitásáról, a férjével való kapcsolatáról, és minél inkább bonyolódik a történet, annál több kétség támad a nézőben.[4] Triet a France Culture rádiónak adott interjújában kifejti, hogy ő és szerzőtársa külön szobában dolgoztak a lakásukban, és e-mailben küldözgették egymásnak a verziókat. Hozzátette: a tárgyalás csúcspontját képező vitajelenetet több mint hetvenszer írták át.[5]

A film alapötletét illetően Justine Triet elmondta, hogy „nagyon megfogta őt az Amanda Knox-ügy”, és hogy „a jogi kérdés minden részletével foglalkozni akart”. Amanda Knox amerikai író, újságíró és aktivista, aki közel négy évet töltött börtönben Olaszországban, miután 2007-ben elítélték Meredith Kercher, egy nyelvi csereprogram keretében ott tanuló diáktársnője meggyilkolásáért, akivel megosztotta a lakását. 2015-ben az olasz Legfelsőbb Semmítőszék véglegesen felmentette Knoxot megállapítva, hogy a gyilkosság nyomozása „jelentős mértékben félrecsúszott”.[6] Ez idő alatt – mivel támogatnia kellett a nőt –, családja súlyos adósságokat halmozott fel, s fizetésképtelenné vált. Amanda Knox emlékiratainak eladásából származó bevételt az olasz ügyvédek költségeinek kifizetésére kellett fordítaniuk.[7][8]

Triet azt nyilatkozta, hogy az Egy ágyban Victoriával című 2016-os vígjátéka óta erős vágyat érzett egy újabb tárgyalótermi film készítésére.[9] A Paris Match-nak adott interjújában kifejtette: „Nagyon szerettem volna jogi kérdéssel foglalkozni, annak minden részletében, hogy elmélyülhessek a kapcsolatok és az együttélés kérdéseiben. Ez egyben ürügy volt életük minden aspektusának boncolgatására.”[9] Egy filmkedvelő ügyvéd barátja segítségével ismerte meg és lett értője az ártatlanság vélelmét előtérbe helyező „szabadságjogok és fogva tartás bírája" francia jogintézményének. A tárgyalás technikai pontossága, valamint a tárgyalás megtervezése érdekében egy ismert büntetőjogászt kért fel.[10]

A rendezőnő a Le Pacte forgalmazó cégnek adott interjújában arról beszélt, hogy azért akart filmet készíteni a párkapcsolati kudarcról, mert így párhuzamot vonhat Samuel film eleji végzetes zuhanása és egy házaspár elbukása között. Szinte rögeszmésen foglalkoztatta a filmbeli zuhanás témája, amit elsősorban a Mad Men – Reklámőrültek című amerikai televíziós sorozat főcíme inspirált, amelyben a főhős, Donald "Don" Draper sziluettje „mindvégig zuhan”.[11]

A film forgatókönyvét eleve Sandra Hüller német színésznőre szabták, aki már szerepelt Justine Triet előző filmjében, a Sybilben.[11] Az ő jelenlétének köszönhetően forgatták a film egy részét angolul, főleg a tárgyalási jelenetek során. Amikor ráosztotta a német írónő szerepét, aki a vád szerint meggyilkolta francia férjét Franciaországban, Triet elmondta a színésznőnek, hogy a nyelvnek kiemelt szerepe lesz a filmben.[12] Hüller franciául akart beszélni, de Triet elvetette az ötletet. Szerinte „az a tény, hogy ő német anyanyelvű, aki angolul beszél, de próbálkozik a franciával is, sok maszkot képez, homályossá teszi a kimenetelt, ami még több zavart kelt akörül, hogy ki is ő”.[12] A forgatáson Hüller többször is megkérdezte a rendezőt, hogy milyenre vegye a figurát; karaktere bűnös-e vagy sem, ám ő – éppen a kétértelműség fenntartása végett – nem volt hajlandó válaszolni. Ez a bizonytalanság tükröződik Hüller arcjátékán.[12]

A filmhez két szólózongorára írt darabot használtak fel, melyeket a fiatal fiú játszik: Isaac Albéniz Asturias című zeneművét, valamint Frédéric Chopin 4. prelűdjét. Mindkét mű nagyon karakteres, erősen szembefeszülnek egymással. Összességében viszont mindkettő szemben áll a német Bacao Rhythm & Steel Band stíldobjainak hangzásával, amely a neves rapper, 50 Cent dalát kíséri, és amelyet az apa hallgat bántóan nagy hangerővel.[13]

Fogadtatása[szerkesztés]

Kritikai fogadtatás[szerkesztés]

A „hitchcocki tárgyalótermi thrillernek” minősített, a bűnügyi dokumentumfilmek hírei által ihletett film kedvező fogadtatásban részesült. A 2023. május 19-i cannes-i vetítést követően a Screen International magazin által összeállított értékelési panel legjobb pontszámát kapta, holtversenyben Todd Haynes May December című romantikus drámájával.[14]

Az értékeléseket összesítő Rotten Tomatoes weboldalán a 259 kritikus értékelésének 96%-a pozitív, átlagosan 8,6/10. A weboldal szerint: „Az okosan, szilárdan kidolgozott, családi drámában gyökerező tárgyalási filmként az Egy zuhanás anatómiája megtalálja a csúcsteljesítményt nyújtó sztárt, Sandra Hüllert és Justine Triet rendező/társ-forgatókönyvírót.”[15] A Metacritic, amely súlyozott átlagot használ, 100-ból 86 pontot adott a filmnek, 44 kritikus szavazata alapján, ami "egyetemes elismerést" jelez.[16] Az AlloCiné 40 francia értékelés alapján 4,4/5-ös átlagos értékelést adott a filmre.[17]

A kritikusok mind a rendező Triet, mind a főszereplő Hüller teljesítményéről elismeréssel nyilatkoztak. Az alkotást a Le Figaro Triet karrierjének „legambiciózusabb és legsikerültebb filmjeként” jellemezte.[18] Jon Frosch, a The Hollywood Reporter munkatársa ezt írta: „Egy rendező és színésznő csúcsformában. Sandra Hüller zseniális, szenzációs. Izgalmas előrelépés egy filmes számára, aki úgy tűnik, felkészült a nagyobb nemzetközi elismerésre.”[19] A The Guardian kritikusa az öt csillagból négyet adott a filmre, és azt írta: „Sandra Hüller nyugodt közvetlensége színészként adja a film textúráját, tartalmát és érzelmi erejét.”[20] Damon Wise, a Deadline Hollywood munkatársa ezt írta: „Sandra Hüller ragyog, végre elhozhatja [Cannes-ban] a legjobb női főszereplőnek járó díjat, amelyet 2016-ban kegyetlenül megtagadtak a sztártól, Sandra Hüllertől. Hüller képernyőmágnesességét nem lehet tagadni.”[21] Candice Frederick, a HuffPost munkatársa ezt írta: "Az élénk visszaemlékezések és az aprólékos tárgyalótermi kihallgatások révén Triet mesterien irányítja figyelmünket a potenciális bűnüldözésről két tökéletlen ember és egy bonyolult házasság belső működésére. Ez teljesen lebilincselő."[22] A Variety a filmet „elgondolkodtatónak”, „egyfajta fordított Holtodiglan-nak” tartja, és „minden rétegében szokatlanul érett filmnek nevezte, amely ívét tekintve ritkán kifejezett igazságokat fogalmaz meg a 21. századi kapcsolatokról.”[23]

A filmkritikusok csalódottan vették tudomásul, hogy Sandra Hüller, aki ugyancsak nagyszerű alakítást nyújtott Jonathan Glazer Érdekvédelmi terület című drámájában, a cannes-i fesztiválon nem kaphatta meg a Legjobb női alakításért járó díjat. A rendezvény alapszablya ugyanis kizárja, hogy az Arany Pálmát és a Nagydíjat elnyert filmek más díjat is kaphassanak; márpedig az Arany Pálmás Egy zuhanás anatómiája mellett Glazer alkotása kapta a Nagydíjat.[24]

Az Egy zuhanás anatómiája a harmadik helyen végzett a Cahiers du Cinéma 2023 legjobb 10 filmje listáján.[25]

Box office[szerkesztés]

A filmet 2023. augusztus 23-án mutatták be Franciaország 379 filmszínházában, ahol a jegyeladások tekintetében a második helyen debütált (262 698 jegy), több mint 2 millió dollár bevétellel;[26] ezzel a Barbie mögött végzett (288 185 jegy), megelőzve az Oppenheimert (231 550 jegy).[27] Franciaországban az Arany Pálmás filmek közül Triet alkotása a legerősebb nyitóhetet produkálta a 2008-as Az osztály óta, amelyre akkor 358 000 jegyet adtak el. A második hétvégén a film csupán 22 %-kal kevesebb nézőt vonzott, megőrizte második helyét (ezúttal a A védelmező 3. mögött), a harmadik hétvégéjén a jegypénztárak első helyére került 191 392 belépővel, s csak a negyedik héttől kezdett a nézőszám hátrébb szorulni.[28]

2024. február 14-én az Egy zuhanás anatómiája 4,6 millió dollár bevételt hozott az Egyesült Államokban és Kanadában, és 23,2 millió dollárt más területeken, ami világszerte összesen 27,8 millió dollárt jelent.

Magyarországon az újonnan bemutatott filmek között a nyitóhétvégén a film a második helyen végzett a Semmelweis mögött, 15 212 dollár bevételt produkálva.[29] 11 hét után az összbevétel 110 121 dollárra emelkedett.[30]

Állásfoglalás a cannes-i fesztiválon[szerkesztés]

Justine Triet és Sandra Hüller a 2023-as cannes-i fesztivál záróünnepsége után.

A 2023-as cannes-i fesztivál díjátadóján, az Arany Pálma átvételekor Justine Triet rendező kritikus beszédet tartott a francia kormány kultúrpolitikájának alakulásáról, valamint arról, hogyan viselkedett a kormány a 2023-ban megkezdett franciaországi nyugdíjreform ellen fellépő társadalmi mozgalommal szemben.[31] Justine Triet beszédjét élénken bírálták Emmanuel Macron hívei, illetve számos jobboldali aktivista és politikus,[32][33] közöttük Rima Abdul Malak kulturális miniszter, aki úgy nyilatkozott, hogy „megdöbbent az igazságtalan beszéden”.[34] Emmanuel Macron nem gratulált a rendezőnek a cannes-i Arany Pálmához.[35] Ugyanakkor számos személyiség a politika, a film és az irodalom világából támogatásáról biztosította a rendezőnőt, és megvédték azokkal a személyes támadásokkal szemben, amelyek a médiában és a közösségi hálókon érték.[31][36]

A Variety szerint a politika és a film világában több francia bennfentes azt állította, hogy Justine Triet-t „megbüntették” a francia kormány bírálatáért, amikor a Nemzeti Film- és Animált Kép Központ (CNC) 4:3 arányban úgy döntött, hogy nem Triet alkoását, hanem Trần Anh Hùng A szenvedély íze című filmjét küldik Hollywoodba, hogy képviselje Franciaországot a legjobb nemzetközi játékfilm kategóriában a 96. Oscar-gálán.[37] Más benfentesek szerint a döntésben az játszott közre, hogy az Egy zuhanás annatómiája sok angol nyelvű párbeszédet tartalmaz, és csak 59 %-ban franciát, míg A szenvedély íze 100 %-ban francia nyelvű.[38] Az Egy zuhanás annatómiája végül öt kategóriában kapott Oscar-jelölést, köztük a legjobb filmére, míg A szenvedély íze nem került a jelöltek közé.[39]

Fontosabb díjak, elismerések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Megjegyzések
  1. Peut-on dire qu'" Anatomie d'une chute " est une Palme d'or " subventionnée " ? (francia nyelven). Le Monde , 2023. május 29. [2023. június 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. június 1.)
  2. Anatomy of a Fall (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2024. február 18.)
  3. M. R.: Palme d'or 2023: ce que raconte "Anatomie d'une chute", le film de Justine Triet (francia nyelven). bfmtv.com. BMF TV, 2023. augusztus 23. [2023. október 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 15.)
  4. Gilles Kerdreux: ENTRETIEN. Justine Triet, palme d’or à Cannes : « Secrètement, j’ai toujours voulu être avocate » (francia nyelven). ouest-france.fr. Groupe Sipa - Ouest-France, 2023. augusztus 23. [2024. február 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 15.)
  5. Justine Triet : "Avec Anatomie d’une chute, je pensais faire mon film le plus radical" (francia nyelven). radiofrance.fr. France Culture, 2023. augusztus 28. [2022. november 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 15.)
  6. ss/kms (Reuters, AP): Italian court: Knox case had 'major flaws' (angol nyelven). dw.com, 2015. augusztus 9. [2022. november 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 15.)
  7. Simon Hattenstone: Who is Amanda Knox? (angol nyelven). theguardian.com. The Guardian, 2014. február 8. [2023. március 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 16.)
  8. Sam Tanenhaus: 'Waiting to Be Heard: A Memoir,' by Amanda Knox (angol nyelven). nytimes.com. The New York Times, 2013. május 26. [2022. november 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 16.)
  9. a b Yannick Vely: Justine Triet : « Pour "Anatomie d'une chute", j'ai été ​​​​fascinée par l’affaire Amanda Knox » (francia nyelven). parismatch.com. Paris Match, 2023. május 24. [2024. február 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 16.)
  10. Clarisse Fabre: Justine Triet, cinéaste : « Ecrire à deux, c’est un jeu de ping-pong » (francia nyelven). lemonde.fr. Le Monde, 2021. február 2. [2023. június 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 16.)
  11. a b Entretien avec Justine Triet (francia nyelven) (PDF, 3,59 MB). pacte.com. Le Pacte, 2023. [2024. február 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 15.)
  12. a b c Melanie Goodfellow: 'Anatomy Of A Fall' Director Justine Triet Talks Love Of Cannes Competition: "It Can Be Violent" – Deadline Q & A (angol nyelven). deadline.com. Deadline, 2023. május 24. [2023. július 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 16.)
  13. Anatomie d'une chute de Justine Triet : Chopin tombe à pic (francia nyelven). radiofrance.fr. France Musique, 2023. augusztus 28. [2024. február 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 16.)
  14. AFP: Au Festival de Cannes, la réalisatrice Justine Triet conquiert la critique (francia nyelven). radio-canada.ca, 2023. május 22. [2023. június 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 17.)
  15. "Anatomy of a Fall" (angol nyelven). Rotten Tomatoes. Fandango Media, 2024. február 17. [2024. február 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 17.)
  16. "Anatomy of a Fall" (angol nyelven). Metacritic. Fandom, Inc., 2024. február 17. [2024. február 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 17.)
  17. "Anatomie d'une chute" (francia nyelven). AlloCiné, 2024. február 17. [2024. február 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 17.)
  18. Etienne Sorin: Anatomie d'une chute de Justine Triet, une palme d’or audacieuse (francia nyelven). lefigaro.fr. Le Figaro, 2023. május 28. [2024. február 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 17.)
  19. Jon Frosch: ‘Anatomy of a Fall’ Review: Sandra Hüller Is Brilliant as a Writer Accused of Murder in Justine Triet’s Rivetingly Complex Drama (angol nyelven). hollywoodreporter.com. The Hollywood Reporter, 2023. május 21. [2024. január 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 17.)
  20. Peter Bradshaw: Anatomy of a Fall review – Sandra Hüller compels as an author accused of her husband’s murder (angol nyelven). theguardian.com. The Guardian, 2023. május 21. [2024. január 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 17.)
  21. Damon Wise: ‘Anatomy Of A Fall’ Review: Sandra Hüller Shines In Justine Triet’s Ferociously Intelligent Murder-Mystery – Cannes Film Festival (angol nyelven). deadline.com. Deadline Hollywood, 2023. május 21. [2024. január 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 17.)
  22. Candice Frederick: 9 Of The Best Movies At The Toronto International Film Festival (angol nyelven). huffpost.com, 2023. szeptember 14. [2024. január 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 17.)
  23. Peter Debruge: ‘Anatomy of a Fall’ Review: Justine Triet Puts a Marriage on Trial in Thought-Provoking Courtroom Drama (angol nyelven). variety.com. Variety, 2023. május 21. [2024. február 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 17.)
  24. Marc-André Lussier: La Palme d’or à Anatomie d’une chute (francia nyelven). lapresse.ca. La Press, 2023. május 27. [2023. augusztus 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 17.)
  25. Christian Zilko: Cahiers du Cinema Names Best Films of 2023, Including ‘Anatomy of a Fall’ and ‘Close Your Eyes’ (angol nyelven). indiewire.com. IndieWire, 2023. december 1. [2023. december 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 17.)
  26. Anatomy of a Fall (2023) (angol nyelven). boxofficemojo.com. Box Office Mojo. [2024. február 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 18.)
  27. nicolas infoscine: Top week-end du 23 au 27 août 2023 (francia nyelven). zickma.fr, 2023. augusztus 28. [2023. szeptember 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 18.)
  28. Slim Mrad: Box-office week-end : La Nonne 2 sème la terreur (francia nyelven). boxofficepro.fr, 2023. szeptember 18. [2023. október 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 18.)
  29. Hungarian 2023 Weekend 48 (angol nyelven). Box Office Mojo, 2024. december 3. [2024. január 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 18.)
  30. Anatomy of a Fall (Hungarian Weekend) (angol nyelven). Box Office Mojo, 2024. február 11. [2024. február 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 18.)
  31. a b Jean-Michel Frodon: Pourquoi ce qu'a dit Justine Triet à Cannes est légitime (francia nyelven). slate.fr. Slate, 2023. május 30. [2024. január 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 17.)
  32. Emilio Meslet: Cannes : la Macronie ne décolère toujours pas contre Justine Triet (francia nyelven). humanite.fr. L'Humanité, 2023. május 30. [2024. január 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 17.)
  33. Nicole Vulser: French Palme d'Or winner provokes controversy with speech criticizing state for 'commercializing culture' (angol nyelven). lemonde.fr. Le Monde, 2023. május 30. [2024. január 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 17.)
  34. « Estomaquée » : la ministre de la Culture répond à Justine Triet (francia nyelven). lepoint.fr. Le Point, 2023. május 27. [2024. január 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 17.)
  35. Anthony Berthelier: Justine Triet toujours pas félicitée par Macron, et ça crée « comme un malaise » (francia nyelven). huffingtonpost.fr. HuffPost, 2023. május 30. (Hozzáférés: 2024. február 17.)
  36. Olivier Bénis: Le cinéma français est-il "biberonné aux aides publiques", comme le disent les critiques de Justine Triet ? (francia nyelven). radiofrance.fr. FranceInter, 2023. május 28. [2024. január 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 17.)
  37. Elsa Keslassy, Clayton Davis: France Selects ‘The Taste of Things’ for Oscars’ International Feature Film Race (angol nyelven). variety.com. Variety, 2023. szeptember 21. [2024. január 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 17.)
  38. Rebecca Leffler: France’s Oscar committee comes under the spotlight as rejected ‘Anatomy Of A Fall’ scoops five nominations (angol nyelven). screendaily.com. Screen International, 2024. január 24. [2024. február 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 17.)
  39. Brent Lang, Jordan Moreau: Oscar Nominations 2024: ‘Oppenheimer’ Dominates With 13 Nods, ‘Poor Things’ Follows With 11 (angol nyelven). variety.com. Variety, 2024. január 23. [2024. január 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. január 24.)
  40. Megosztva Emma Stone-nal (Szegény párák) és Natalie Portmannel (May December).
  41. Az Érdekvédelmi terület c. filmben nyújtott alakításával együtt.
Hivatkozások
  1. Simon Cherner: Cannes 2023: le palmarès complet de la 76e édition du festival (francia nyelven). lefigaro.fr. Le Figaro, 2023. május 27. [2023. május 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. május 28.)
  2. La Sélection Officielle Queer Palm (francia nyelven). queerpalm.org , 2022. november 8. [2023. május 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. május 14.)
  3. Roxborough, Scott: Cannes: 'Anatomy of a Fall' Border Collie Messi Wins Palm Dog in Most Competitive Canine Contest Yet. The Hollywood Reporter , 2023. május 26. [2023. augusztus 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. május 26.)
  4. International Competition 2023 | BRIFF. Brussels International Film Festival . [2023. szeptember 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. szeptember 12.)
  5. Awards 2023 | BRIFF. Brussels International Film Festival . [2023. szeptember 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 6.)
  6. Roxborough, Scott: Locarno Film Festival Unveils 2023 Lineup. The Hollywood Reporter , 2023. július 5. [2023. július 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. szeptember 12.)
  7. Del Don, Giorgia: Critical Zone wins the Golden Leopard at Locarno. Cineuropa , 2023. augusztus 14. [2023. augusztus 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. szeptember 2.)
  8. Awards 2023 | Film Festival Cologne (német nyelven). Film Festival Cologne , 2023. október 26. [2023. október 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 15.)
  9. 'Past Lives' Takes Best Feature at Gotham Awards: Full Winners List (amerikai angol nyelven). Variety , 2023. november 27.
  10. New York Film Critics Awards: 'Killers of the Flower Moon' Wins Best Film, Nolan Wins Director (Full List). Variety , 2023. november 30. (Hozzáférés: 2023. november 30.)
  11. Ramachandran, Naman: 'All of Us Strangers' Triumphs at British Independent Film Awards With Seven Wins. Variety , 2023. december 3.
  12. Davis, Clayton: 'Killers of the Flower Moon' Named Best Picture by National Board of Review, Lily Gladstone and Paul Giamatti Nab Top Acting Honors. Variety , 2023. november 6. (Hozzáférés: 2023. november 6.)
  13. Lavallée, Eric: Prix Louis-Delluc: Justine Triet, Catherine Breillat & Thomas Cailley Among 9 Noms. Ioncinema , 2023. november 24.
  14. These are the winners of the Excellence Awards 2023. Európai Filmakadémia, 2023. november 30. (Hozzáférés: 2023. november 30.)
  15. Goodfellow, Melanie: 'Fallen Leaves' & 'The Zone Of Interest' Top European Film Award Nominations In Main Categories. Deadline Hollywood, 2023. november 7. (Hozzáférés: 2023. november 7.)
  16. Melanie Goodfellow: Justine Triet's 'Anatomy of a Fall' Sweeps European Film Awards Winning Best Film, Director, Screenplay & Actress For Sandra Hüller – Full Winners List. Deadline , 2023. december 9. (Hozzáférés: 2023. december 9.)
  17. Congratulations! Anatomy of a Fall wins the European University Film Award (EUFA) 2023. Európai Filmakadémia , 2023. december 9.
  18. Anderson, Erik: 2023 Boston Society of Film Critics (BSFC): 'The Holdovers' Wins Best Film, Actor, Supporting Actress, Screenplay. AwardsWatch , 2023. december 10. (Hozzáférés: 2023. december 11.)
  19. Davis, Clayton: 'The Zone of Interest' Wins Best Picture at Los Angeles Film Critics Awards, Four Women Take Acting Prizes (Full Winners List). Variety , 2023. december 10. (Hozzáférés: 2023. december 11.)
  20. Blauvelt, Christian: 2023 Critics Poll: The Best Films and Performances, According to 158 Critics from Around the World (amerikai angol nyelven). IndieWire , 2023. december 11. [2023. december 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. december 11.)
  21. Tallerico, Brian: Killers of the Flower Moon, Oppenheimer, Poor Things Lead CFCA Nominations (angol nyelven). RogerEbert.com , 2023. december 8. (Hozzáférés: 2023. december 8.)
  22. Butler, Karen: New York Film Critics Online touts Killers of the Flower Moon, Oppenheimer, Anatomy of a Fall as 2023's best (angol nyelven). United Press International , 2023. december 16. [2023. december 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. december 16.)
  23. "The Boy and the Heron" flies high with Florida Film Critics (angol nyelven). Florida Film Critics Circle . (Hozzáférés: 2023. december 21.)
  24. Anderson, Erik: Florida Film Critics Circle (FFCC) Nominations. AwardsWatch , 2023. december 13. (Hozzáférés: 2023. december 14.)
  25. Patrick Hipes, Nellie Andreeva: Golden Globe Nominations: ‘Barbie’, ‘Oppenheimer’ Top Movie List; ‘Succession’ Leads Way In TV (angol nyelven). deadline.com. Deadline Hollywood, 2023. december 11. [2024. január 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. január 9.)
  26. Darling, Cary. „Barbie, Oppenheimer lead Houston Film Critics Society's nominations”, Houston Chronicle, 2024. január 9.. [2024. január 9-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2024. január 9.) (angol nyelvű) 
  27. Lemercier, Fabien: Anatomie d'une chute domine les nominations pour les Lumières (francia nyelven). Cineuropa , 2023. december 14. (Hozzáférés: 2023. december 14.)
  28. Keslassy, Elsa. 'Egy zuhanás anatómiája' Wins Best Film, Actress, Screenplay at France's Lumiere Awards (2024. január 22.) 
  29. AwardsWatch - London Critics' Circle Film Awards Nominations: 'All of Us Strangers' Leads with Nine (amerikai angol nyelven). AwardsWatch , 2023. december 20. (Hozzáférés: 2023. december 21.)
  30. Shoard, Catherine. „The Zone of Interest and All of Us Strangers triumph at London Critics’ Circle Awards”, The Guardian, 2024. február 4. 
  31. Mézière, Sandra: Palmarès des Paris Film Critics Awards 2024 (francia nyelven). In the Mood for Cinema , 2024. február 5.
  32. Paris Film Critics Awards 2024: List of Nominees. Sortiraparis , 2024. január 9. [2024. január 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. január 12.)
  33. Hopewell, John: Spain’s Goya Awards: J.A. Bayona’s ‘Society of the Snow’ Wins Best Picture, Director as Sigourney Weaver Receives an International Goya. Variety , 2024. február 11.
  34. Vlessing, Etan: 'Anatomy of a Fall' Named Best Picture of 2023 by Vancouver Film Critics. The Hollywood Reporter, 2024. február 12. (Hozzáférés: 2024. február 13.)
  35. Vlessing, Etan: 'Oppenheimer' Leads Vancouver Film Critics Circle Nominations With Six Nods (amerikai angol nyelven). The Hollywood Reporter , 2024. január 22. (Hozzáférés: 2024. január 23.)
  36. Baftas 2024: the complete list of winners (angol nyelven). theguardian.com. The Guardian, 2024. február 18. [2024. február 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 18.)
  37. Marie-Ange Luciani, co-productrice de Anatomie d'une chute, lauréate du Prix Toscan du Plantier (francia nyelven). Le Figaro , 2024. február 13.
  38. Adam Sanchez: César 2024 : voici le palmarès complet de la 49e cérémonie (francia nyelven). gqmagazine.fr, 2024. február 24. [2024. február 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 24.)
  39. Matt Donnelly, Jordan Moreau: PGA Awards 2024: ‘Oppenheimer’ Producers Win Top Honor (angol nyelven). variety.com. Variety, 2024. február 25. [2024. március 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. március 7.)
  40. Here are the Winners of the 2024 Film Independent Spirit Awards! (angol nyelven). filmindependent.org. Film Independent, 2024. február 23. [2024. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. március 7.)
  41. IPA Reveals Nominations for the 28th Satellite™ Awards (amerikai angol nyelven). International Press Academy , 2023. december 18. (Hozzáférés: 2023. december 18.)
  42. Kimberly Nordyke: Oscars: Full List of Winners (angol nyelven). hollywoodreporter.com. The Hollywood Reporter, 2024. március 10. [2024. március 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. március 11.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Anatomie d'une chute című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]