Ugrás a tartalomhoz

Libanoni keringő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Libanoni keringő
(Waltz with Bashir)
2008-as izraeli–francia–német–brit animációs film

RendezőAri Folman
ProducerAri Folman
Serge Lalou
Verona Meier
Gerhard Meixner
Yael Nahlieli
Roman Paul
Műfajháborús film
ForgatókönyvíróAri Folman
ZeneMax Richter
OperatőrDeclan Quinn
VágóNili Feller
GyártásvezetőDavid Berdah
Verona Meier
Gyártás
GyártóBridgit Folman Film Gang
Les Films d'Ici
Razor Film Produktion GmbH
Ország Izrael
 Franciaország
 Németország
 Egyesült Királyság
Nyelvhéber
Játékidő90 perc
Költségvetés1 500 000 $
Forgalmazás
ForgalmazóFranciaország The Match Factory
Magyarország Szuez Film Kft.
BemutatóFranciaország 2008. május 15.
Izrael 2008. június 2.
Magyarország 2009. január 1. (feliratos)
Korhatár16 III. kategória (F/8371/A)
Bevétel2 283 276 $
További információk
SablonWikidataSegítség

A Libanoni keringő (eredeti cím: ואלס עם באשיר, Valsz Im Basír, angolul Waltz with Bashir) egy 2008-ban bemutatott izraeli animációs háborús dráma- és dokumentumfilm Ari Folman írásában és rendezésében. A filmben Folman azt kutatja, hogy ő maga hogyan vett részt az 1982-es libanoni háborúban, amire képtelen visszaemlékezni.

A film nagy sikert aratott mind a kritikusok, mind a közönség részéről.

Cselekménye[szerkesztés]

1982-ben Ari Folman 19 évesen az IDF katonája volt. 2006-ban találkozik egy Boaz nevű barátjával, akit abból az időből ismer. Boaz elmondja neki, hogy milyen rémálmai vannak a Libanoni Háborúval kapcsolatban. Álmában 26 őrülten dühös kutya fut a tel avivi utcákon a házuk felé mindent összetörve útjukban. Boaz elmondja, hogy a háborúban az volt a szerepe, hogy amikor az egységével éjjel behatoltak a falvakba, ő lőtte ki a kutyákat, hogy azok ne tudják figyelmeztetni a falut az érkezésükre. Álmában a kutyák ezek a kutyák, amiket ő maga lőtt ki. Boaz elmondása szerint azért kapta ezt a feladatot, mert nehezére esett emberekre lőni. Folman meglepetten tapasztalja, hogy semmire nem emlékszik ebből az időszakból. Később, aznap éjjel egy látomást lát arról az éjszakáról, amelyen Sabra és Shatila-beli mészárlás történt – életének abból a szakaszából, amire képtelen visszaemlékezni. Álmában ő és katonatársai fürdenek Bejrút éjszakai tengerpartján, miközben lassan hulló világító gránátok világítják meg a várost.

Folman egy gyermekkori barátjához siet, aki szakmáját tekintve terapeuta. A barátja azt javasolja, hogy keressen meg olyanokat, akik ugyanakkor Bejrútban voltak, hogy megértse, mi történt vele, és újra átélhesse az emlékeit. Azt is elmondja, hogy az emberi emlékezet jellegéből fakadóan a látomása nem feltétlen valós eseményeket takar. Később hozzáteszi, hogy bár a látomása lehet, hogy képzelgés, de ettől függetlenül nagyon fontos Folman lelkivilága szempontjából.

Folman több barátjával és akkori katonatársával beszélget, többek között egy pszichológussal, és egy TV riporerrel, aki Bejrútról tudósított akkoriban. Folman végül rájön, hogy ő maga is ott volt a palesztin menekülttábort körülvevő katonák között, a második vagy harmadik körben, amikor a mészárlások történtek. Sőt, ő maga is lőtt világító gránátokat éjjel a tábor fölé, miközben a libanoni Phalange milícia bent a táborban végezte a mészárlásokat. Arra a következtetésre jut, hogy amnéziája abból a bűntudatból fakad, hogy akkor ő, 19 évesen, maga is bűnös volt a mészárlásokban. A film azzal végződik, hogy az animáció átvált közvetlen a mészárlás után készült élő felvételekbe.

Szereposztás[szerkesztés]

Angol hang Szerep
Ari Folman
Ori Sivan
Ronny Dayag
Shmuel Frenkel
Zahava Solomon
Ron Ben-Yishai
Dror Harazi
Mickey Leon Boaz Rein-Buskila
Yehezkel Lazarov Carmi Cna'an


További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]