Ez itt Anglia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
'Ez itt Anglia'
(This is England)
2006-os brit film
RendezőShane Meadows
ProducerMark Herbert
Vezető producer
  • Paul Trijbits
  • Tessa Ross
Műfaj
ForgatókönyvíróShane Meadows
FőszerepbenThomas Turgoose
Joe Gilgun
Andrew Shim
Vicky McClure
Stephen Graham
Rosamund Hanson
ZeneLudovico Einaudi
OperatőrDanny Cohen
VágóChris Wyatt
Gyártás
GyártóFilm4
Warp Films
Ország Egyesült Királyság
Nyelvangol
Játékidő101 perc
Költségvetés1 500 000 font
Forgalmazás
ForgalmazóOptimum Releasing
BemutatóKanada 2006. szeptember 12.
(Torontói Nemzetközi Filmfesztivál)
Bevétel5 058 600 font
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Ez itt Anglia Shane Meadows 2006-os filmje a szkinhed szubkultúráról. A film azt a szakadást mutatja be "kicsiben", amely az 1980-as években történt a szkinhed mozgalomban, amikor a bőrfejűek egy része rasszista, nacionalista eszmék hirdetőihez csatlakozott.

Cselekménye[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!
Thomas Turgoose

A film 1983-ban Angliában játszódik, egy évvel a Falkland-szigetekért vívott háború után, amelyben meghalt a film központi figurája, a 12 éves Shaun apja. A magányos kisfiú összebarátkozik a Woody által vezetett szkinhed csoporttal. Shaun ezután együtt a lóg a nála jó pár évvel idősebb fiúkkal és lányokkal.

Egy házibuliba betoppan a börtönből frissen szabadult idősebb szkinhed, Combo és barátja, Banjo. Combo már a buliban elkezdi rasszista, nacionalista nézeteit terjeszteni, és ezzel később kiprovokálja a csoport szakadását. Shaun a Combo nézeteit elutasító, és ezért lelépő Woody helyett Combót választja.

Combo elviszi a csoportját a nacionalista, rasszista Brit Nemzeti Front egyik gyűlésére. Ezek után közép-ázsiai bevándorlókat zaklatnak, majd megtámadnak és kifosztanak egy pakisztáni boltost. Combo megpróbál ismét összemelegedni Lollal, Woody barátnőjével, aki évekkel korábban, 16 évesen, részegen egyszer lefeküdt vele. A lány kikosarazza. A letört Combo füvet vesz Woody csoportjának egyik tagjától, a jamaicai Milkytől, és a fiút is felviszi a lakásában rendezett buliba.

Combo Milkyt kérdezgeti családjáról, aki szívesen mesél a nagy rokonságról. Ez egyre növeli Combo irigységét és dühét, aki aztán niggernek nevezi Milkyt, és csaknem halálra veri Shaun előtt. A film végén a kisfiú a Combótól kapott Szent György-keresztes zászlót a tengerbe dobja.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész
Shaun Thomas Turgoose
Woody Joe Gilgun
Milky Andrew Shim
Lol Vicky McClure
Combo Stephen Graham
Smell Rosamund Hanson

Díjak, jelölések[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]