Szesztolvajok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szesztolvajok
(The Angels' Share)
2012-es brit–francia–belga–olasz film

Paul Brannigan a filmben
Paul Brannigan a filmben
Rendező Ken Loach
Producer Rebecca O'Brien
Vezető producer Pascal Caucheteux
Vincent Maraval
Műfaj
  • krimi
  • filmdráma
  • filmvígjáték
  • heistfilm
Forgatókönyvíró Paul Laverty
Főszerepben Paul Brannigan
John Henshaw
Zene George Fenton
Operatőr Robbie Ryan
Vágó Jonathan Morris
Jelmeztervező Carole K. Millar
Gyártás
Gyártó Sixteen Films
Why Not Productions
Wild Bunch
Ország Egyesült Királyság
Nyelv angol
Forgatási helyszín Edinburgh
Játékidő 101 perc
Költségvetés 11 000 000 dollár
Képarány 1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó Egyesült Királyság Entertainment One
Magyarország Vertigo Média Kft.
BemutatóEgyesült Királyság 2012. június 1.
Magyarország 2012. október 18.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel 6 687 338 dollár[1]
További információk

A Szesztolvajok (eredeti cím: The Angels' Share) egy 2012-es angol-francia-belga-olasz koprodukcióban készült vígjáték, amelyet Ken Loach rendezett.[2]

A cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A film Glasgow-ban játszódik, főszereplője a fiatalkorúak börtönéből nemrég szabadult Robbie, akit egy verekedés miatt a bíróság közösségi munkára ítél. Robbie barátnője, Leonie várandós, babájukat akkor szüli meg, amikor a fiú éppen egy ház felújításán dolgozik. Robbie-t a munka felügyelője, Harry viszi el a kórházba, és ő akadályozza meg, hogy a fiú még jobban összekapjon a lány apjával és testvéreivel, akik nem akarják beengedni kisfiához. Harry, aki nagy szakértője a whiskyknek, magához viszi Robbie-t, és megkínálja egy pohár öreg whiskyvel.

Harry egy nap mikrobuszával elviszi Robbie-t és néhány, közösségi munkára ítélt társát egy lepárló üzembe. Robbie különleges tehetségnek bizonyul a whiskyk terén: zamatuk, illatuk alapján könnyen tudja azonosítani őket. Nemsokára elmennek Edinburgh-ba egy whiskykóstolóra, ahol megtudják, napokon belül egy árverést rendeznek, amelyen eladnak egy különlegesen régi, akár egymillió fontot is érő whiskyt. Robbie az eseményen megismerkedik Thaddeusszal, a whiskygyűjtővel.

A fiú többször találkozik Leonie-val, aki nyilvánvalóvá teszi számára, hogy csak akkor élhetnek együtt családként, ha Robbie végleg rendes útra tér. Robbie-t megerősíti ebben egy találkozó volt áldozatával, egy vele egykorú fiúval, akit korábban összevert. Robbie, mivel rájön, hogy Glasgow-ban nem tud új életet kezdeni, és nem lesz képes a normális családalapításhoz szükséges pénzt összeszedni, három barátjával együtt elhatározza: ellopja a Malt Mill nevű italt.

A skót szoknyába öltözött csapat megérkezik az árverés helyszínére. Robbie elbújik a hordók között, majd este barátai egy hosszú csövön keresztül kiszívják a néhány üvegnyi italt a hordóból. A fiú a pincében szemtanúja lesz, amikor Thadeus megpróbálja rábeszélni a lepárló tulajdonosát, hogy a whisky egy részét adja el titokban, még az aukció előtt megbízójának. A tulajdonos ebbe nem egyezik bele, csak egy kóstolót engedélyez Thadeusnak. Robbie a kiürített hordóba más whiskyt tölt.

Az árverésen egy amerikai gyűjtő veszi meg az italt, míg Robbie felajánlja a valódi Malt Millt Thadeusnak. A pénz mellé egy állást is kér. A Glasgow-ba vezető úton a négy palackból kettőt összetörnek. Végül egy üveget eladnak Thadeusnak százezer fontért, egyet pedig Harry kap, amiért adott még egy esélyt Robbie-nak. Robbie a whisky megvásárlójától, akinek saját lepárlója van Stirlingben, munkát kap, így Leonie-val és kisfiával odaköltöznek Glasgow-ból.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereposztás[szerkesztés]

Szereplő Színész
Robbie Paul Brannigan
Harry John Henshaw
Albert Gary Maitland
Mo Jasmin Riggins
Rhino William Ruane
Thaddeus Roger Allam
Leonie Siobhan Reilly[3]

Az eredeti cím jelentése[szerkesztés]

A film eredeti címe The Angels' Share, magyarul az angyalok jussa. Először akkor hangzik el, amikor a közösségi munkára ítéltek csapata Harryvel elmegy a lepárlóüzembe. Vezetőjük elmondja, hogy a hordókból a teljes italmennyiség két százaléka elpárolog az évek alatt, ezt nevezik az angyalok jussának. Másodszor arra a papírlapra felírva látható, amelynek kíséretében Harry megtalálja otthon a Malt Millből neki jutó egy üveget.

Elismerések[szerkesztés]

Kritikák[szerkesztés]

Előzetes[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Box Office Mojo:The Angels' Share (2012). (Hozzáférés: 2012. november 1.)
  2. Port:Cast. (Hozzáférés: 2012. november 1.)
  3. IMDB:Cast. (Hozzáférés: 2012. november 1.)

További információk[szerkesztés]