Születésnap (film, 1998)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Születésnap
(Festen)
1998-as dán–svéd film
RendezőThomas Vinterberg
ProducerBirgitte Hald
Műfajfilmdráma
ForgatókönyvíróThomas Vinterberg
Morgens Rukov
FőszerepbenUlrich Thomsen
Henning Moritzen
Thomas Bo Larsen
Paprika Steen
ZeneLars Bo Jensen
OperatőrAnthony Dod Mantle
VágóValdís Óskarsdóttir
HangmérnökMorten Holm
Gyártás
Gyártó
Ország Dánia
Nyelvdán
Forgatási helyszínSkjoldenæsholm Castle
Játékidő105 perc
Költségvetés1 300 000 $
Képarány1,37:1
Forgalmazás
ForgalmazóDánia Scanbox Danmark
Magyarország Odeon (VHS)
BemutatóDánia 1998. június 19.
Magyarország 2000. (VHS)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Születésnap (Festen) 1998-ban bemutatott dán filmdráma Thomas Vinterberg rendezésében. Ez volt az első olyan produkció, amely a Dogma-filmek szabályai szerint készült.

Történet[szerkesztés]

A nagy tiszteletben tartott családfő és sikeres üzletember, Helge (Henning Moritzen) a hatvanadik születésnapját ünnepli a családi tulajdonban lévő hotelben. Ott van az eseményen felesége Else (Birthe Neumann), lánya Helene (Paprika Steen) és fiai Michael (Thomas Bo Larsen) és Christian (Ulrich Thomsen). Christian ikertestvére, Linda nemrég követett el öngyilkosságot a szállodában.

Még az ünnepi vacsora előtt Helene megtalálja Linda búcsúlevelét, de elrejti azt, mielőtt tartalma nyilvánosságra kerülne. Később a vacsora során Christian mond egy pohárköszöntőt, melyben azzal vádolja apját, hogy gyerekkorában őt és ikertestvérét szexuálisan zaklatta. Helge családja és barátai kezdetben abszurd tréfának, vagy Christian képzelgésének veszik a dolgot. Egy négyszemközti beszélgetés során a láthatóan értetlen Helge megkérdi a fiát, hogy miért rágalmazta meg, és a kábult Christian visszavonja vádjait. Habár Kim, a hotel szakácsa, Christan gyerekkori barátja és, aki tud a zaklatásról is, arra ösztönzi, hogy ne hagyja annyiban a dolgot. Az asztalnál Else a gyermekeiről kezd beszélni, azt állítja Christianról, hogy gyermekként túlzott képzelőerővel rendelkezett, és megkéri, hogy kérjen bocsánatot korábbi viselkedéséért. Christian válaszában elmondja, hogy egyszer Else váratlanul megzavarta Helgét erőszaktevés közben, de mégsem zavarta a dolog és semmit sem tett ellene. A feldühödött Michael erre kidobja Christiant a hotelből.

Végül Christian vádjai igazolást nyernek, amikor Helene felolvassa nővére búcsúlevelét a vendégek előtt. Linda azt írta, hogy inkább a halálba menekül rémálmai elől, melyben saját apja újra és újra megerőszakolja. A dühös Helge elismeri a molesztálásokat, majd azt mondja, hogy mindezt Christian érdekében tette, ezután kivonul az ebédlőből a megdöbbent vendégek szeme láttára.

Másnap reggel Helge próbál bocsánatot kérni mindenkitől, Michael hűvösen elutasítja az apját. Christian készül visszatérni Párizsba, és megkéri az egyik pincérnőt, Piát (Trine Dyrholm), hogy tartson vele. A nő elfogadja a meghívást, majd a film végén az egész család elhagyja a hotelt.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang
Ulrich Thomsen Christian Epres Attila
Henning Moritzen Helge Papp János
Thomas Bo Larsen Michael Bede-Fazekas Szabolcs
Paprika Steen Helene Kocsis Mariann
Birthe Neumann Else Kovács Nóra
Trine Dyrholm Pia Solecki Janka
Helle Dolleris Mette Ősi Ildikó
Therese Glahn Michelle Holló Orsolya
Klaus Bondam Helmut ?
Bjarne Henriksen Kim Hankó Attila
Gbatokai Dakinah Gbatokai ?
Lasse Lunderskov nagybácsi ?
Lars Brygmann Lars Kárpáti Levente
Lene Laub Oksen Linda ?
Linda Laursen Birthe ?
John Boas nagyapa Rajhona Ádám
Erna Boas nagymama ?
Kasper Czető Zsanett
Helmuth ifj. Jászai László
Leif Juhász György
Bent Katona Zoltán
Mads Palóczy Frigyes
Gyerek Domokos Richárd

Stílus[szerkesztés]

A Születésnap az első Dogma-filmként vált híressé (Dániában a teljes címe Dogma #1 – Születésnap). A Dogma-filmekre szigorú szabályrendszer jellemző, például csak kézikamerát lehet használni és a speciális megvilágítás sem megengedett. A filmet egy Sony DCR-PC7E kézikamerával vették fel hagyományos Mini-DV kazettákra. Az egész koncepciónak volt egy olyan éle is, amely a drága és mesterkélt hollywoodi filmgyártás ellen tiltakozott.

Inspiráció[szerkesztés]

Néhány évvel a film elkészítése után beszélt arról Thomas Vinterberg, hogy honnan jött egy inspiráció. A történetet egy fiatalember mondta el egy rádióműsorban. Erről Vinterbergnek egy pszichiátriai ápoló barátja számolt be. Később Vinterberg is meghallgatta a rádióműsort, és megkérte Morgens Rukovot, hogy írja meg az események forgatókönyvét, mintha a fiatalember saját története lenne.

Fogadtatás[szerkesztés]

A Születésnap főleg pozitív kritikákat kapott. A Rotten Tomatoeson olvasható 34 vélemény 91%-ra értékeli a filmet.

A pszichológus Richard Gartner szerint, aki olyan férfiaknak próbál segítséget nyújtani, akik gyermekkorukban szexuális zaklatásnak voltak kitéve, a Születésnap egy dicséretre méltó film, és pontosan ábrázolja egy szexuális visszaélés következményeit.

Jelentősebb díjak és jelölések[szerkesztés]

Golden Globe-díj (1999)
BAFTA-díj (2000)
Cannes-i fesztivál (1998)
César-díj (1999)
Európai Filmdíj (1998)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The_Celebration című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]