A vadászat (film, 2012)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A vadászat
(Jagten)
2012-es dán–svéd film

Mads Mikkelsen a filmben
Mads Mikkelsen a filmben
Rendező Thomas Vinterberg
Producer Morten Kaufmann
Sisse Graum Jørgensen
Thomas Vinterberg
Műfaj filmdráma
Forgatókönyvíró Tobias Lindholm
Thomas Vinterberg
Főszerepben Mads Mikkelsen
Thomas Bo Larsen
Lasse Fogelstrøm
Annika Wedderkopp
Zene Nikolaj Egelund
Operatőr Charlotte Bruus Christensen
Vágó Anne Østerud
Janus Billeskov Jansen
Gyártás
Gyártó
  • Zentropa
  • Nordisk Film
Ország Dánia
Nyelv dán
Játékidő 106
Költségvetés 20 millió dán korona
(3,5 millió USA dollár)
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó Dánia Nordisk Film
Magyarország Vertigo Média Kft.
BemutatóFranciaország 2012. május 20.
Dánia 2013. január 10.
Magyarország 2013. február 21.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A vadászat (Jagten) 2012-ben bemutatott dán filmdráma Thomas Vinterberg rendezésében, Mads Mikkelsen főszereplésével. A történet egy kis dán faluban játszódik karácsony környékén, főszereplője egy férfi, aki tömeghisztéria áldozata lesz, miután egy kislány szexuális zaklatásával vádolják meg.[1][2]

A filmet a 2012-es cannes-i fesztiválon mutatták be, ahol a főszereplő Mads Mikkelsen el is nyerte a legjobb férfi alakítás díját.[3][4]

Cselekmény[szerkesztés]

Lucas egy kis dán falu közösségének átlagos tagja. Nemrég vált el, próbálja tartani a kapcsolatot a fiával, Marcusszal (aki egyébként hozzá szeretne költözni), és miután elvesztette középiskolai tanári állását, jelenleg egy óvodában dolgozik. Ennek ellenére nagyon szeret a kicsikkel dolgozni és magánéletében is megcsillan a remény, amikor a szintén az óvodában dolgozó emigráns Nadja közeledni kezd hozzá és viszonyt kezdeményez vele.

Mindez azonban egyszeriben összeomlik, amikor az egyik kislány az óvodából hamisan megvádolja azzal, hogy szexuálisan molesztálta (konkrétan, hogy megmutatta neki merev nemi szervét). A kislány Klara, akinek apja, Theo Lucas legjobb barátja. (A filmből kiderül, hogy ez nem történt meg: a kislány nagyobb fiútestvéreitől hallja a "merev nemi szerv" kifejezést, amikor azok egy pornófilmet néznek egy tabletkészüléken, és ezt használja fel, hogy bosszút álljon Lucason, mert az előzőleg visszautasította a kislány "szerelmes" közeledését, sőt figyelmeztette, hogy a szülein kívül nem illik szájon csókolni másokat, amikor a szeretetéhes kislány ezt tette vele egy önfeledt pillanatában.) Amikor az óvoda vezetői kifaggatják, a kislány összezavarodik és végül is "ráhagyja" a faggatózó nevelőkre, hogy Lucas szexuálisan zaklatta őt. A közösség felnőtt tagjai azonnal elhiszik a kislány meséjét és arra ösztönzik, hogy felejtse el az egészet, hogy ne kelljen újra átélnie a (meg sem történt) traumát. (Később már hiába mondja többször is, hogy "csak kitalálta ezt a butaságot", a felnőttek ezt már úgy értelmezik, hogy elnyomja magában a történteket.)

A helybéliek kitaszítják maguk közül Lucast, összeveszik barátnőjével, mert az sem hisz neki teljes meggyőződéssel, és a fiát is kiközösítik. A legfájdalmasabb, hogy gyermekkori barátja, Theo is megszakítja a barátságát vele, noha nem biztos a bűnösségében, de mivel amúgy is állandóan veszekednek a feleségével, ezért ebben a kérdésben nem akar újabb frontot nyitni vele. Az indulatok elszabadulnak, Lucas öreg kutyáját megölik, Lucast pedig véresre verik a helyi vegyesboltban, ahol megpróbál vásárolni. Theo, Agnes és a lányuk, Klara a kocsiból nézik, amint Lucas véresen sántikál hazafelé a boltból. Később Klara otthon az ágyában képzeletben maga előtt látja Fanny-t, az elpusztított kutyát és bocsánatot kér Lucastól, akit a szobába benyitó apja helyébe képzel. Ekkor Theo rájön, hogy barátja ártatlan.

A karácsonyi ünnepi misén Lucas botrányt okoz, amikor az ünnepség közepén rátámad Theóra, aki már inkább neki hisz, de ekkor még mindig nem ismeri el ártatlanságát. Később a karácsonyi vacsorából zsebre vág néhány falatot és magához vesz egy üveg italt, és felesége rosszallása ellenére átmegy Lucashoz, hogy kibéküljön vele.

Egy év eltelt. A közösségben enyhültek a feszültségek, Lucas ismét együtt van barátnőjével és fiát, Marcust ünneplik, mint immár nagykorúvá érett vadászt. Az ünnepséget követő vadászaton valaki mégis rálő Lucasra, aki egy fa tövébe kuporodva a szemébe sütő naptól nem látja az elkövetőt. Ez a zárójelenet azt sugallja, hogy az élet sosem lesz már olyan, mint az incidenst megelőzően.

Szereplők[szerkesztés]

Forgatás[szerkesztés]

A filmet a Zentropa készítette 20 millió dán koronás költségvetésből. A svéd Film i Väst és a Zentropa International Sweden is támogatta. A további támogatók között volt a Dán Filmintézet, a DR dán állami rádió- és tévétársaság, az Eurimages, a Nordisk Film & TV Alap, a Svéd Filmintézet, a Svéd Televízió és a MEDIA Programme.[1]

Megjelenés[szerkesztés]

Alexandra Rapaport és Thomas Vinterberg a 2012-es cannes-i filmfesztiválon

A vadászat a 2012-es cannes-i fesztiválon indult, május 20-án mutatták be mint 1998 óta az első dán nyelvű filmet. A főszereplő Mads Mikkelsen elnyerte a legjobb férfi alakítás díját.[5] Ezután szeptemberben a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál programjában szerepelt.[6]

A Nordisk Film 2013. január 10-én mutatta be Dániában.[1] Magyarországon 2013. február 21-től kezdték játszani a mozikban. A film 2013. május 7-én jelent meg DVD-n és Bluray lemezen.

Magyar nyelvű kritikák[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Staff writer: Vinterberg til Cannes Festival (dán nyelven). dfi.se. Danish Film Institute, 2012. április 19. [2012. július 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. április 25.)
  2. 'The Hunt, review. The Telegraph. (Hozzáférés: 2013. június 30.)
  3. 2012 Official Selection. Cannes. (Hozzáférés: 2012. április 25.)
  4. Cannes Film Festival 2012 line-up announced. timeout. [2012. december 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. április 25.)
  5. Awards 2012. Cannes. (Hozzáférés: 2012. május 27.)
  6. Interjú Thomas Vinterberggel (angolul). [2013. június 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. június 30.)

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a The Hunt (2012 film) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.