Michael Madsen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Michael Madsen
Született1957. szeptember 25. (66 éves)[1]
Chicago, Illinois
Állampolgárságaamerikai
Házastársa
  • Georganne LaPiere (1984–1988)
  • Jeannine Bisignano (1991–1995)
  • DeAnna Madsen (19961–)
Gyermekeihét gyermek:
Christian Madsen
SzüleiElaine Madsen
Foglalkozása
IskoláiEvanston Township High School
Színészi pályafutása
Aktív évek1982–
Műfajok

A Wikimédia Commons tartalmaz Michael Madsen témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Michael Søren Madsen (Chicago, Illinois, 1957. szeptember 25. –) amerikai filmszínész, producer, rendező, forgatókönyvíró, költő és fényképész.

Filmes pályafutása során több mint kétszáz filmben szerepelt, olyan alkotásokban, mint a Thelma és Louise (1991), a Kutyaszorítóban (1992), a Szabadítsátok ki Willyt! (1993), a Wyatt Earp (1994), A lény (1995), a Fedőneve: Donnie Brasco (1997), a Kill Bill-filmek (2003, 2004), a Sin City – A bűn városa (2005) és az Aljas nyolcas (2015). Színészként gyakran dolgozik együtt Quentin Tarantino rendezővel. A filmezés mellett Madsen televíziós sorozatokban is rendszeresen feltűnik, például Az igazságosztó című 1998-99-es sorozatban alakított főszerepet. Jellegzetes, rekedtes hangját szinkronszínészként filmes szerepek mellett számítógépes játékokban is kamatoztatja.

Családja[szerkesztés]

Dán származású családban született Chicagóban. Édesapja Calvin Madsen tűzoltó volt. Édesanyja Elaine Melson filmes és író, aki angol, német, ír, indián és skót származású volt. Egyik testvére, Virginia Madsen szintén színésznő.

Színészi pályafutása[szerkesztés]

1980-as évek[szerkesztés]

Madsen érettségi tablóképe (1975)

Az 1980-as évek elején Madsen a chicagói Steppenwolf Theatre Companynél kezdett el színészettel foglalkozni, ahol John Malkovich tanítványa volt és az Egerek és emberek színdarabban is szerepet kapott.[2] 1982-ben tűnt fel először a filmvásznon, az Against All Hope című független filmben egy alkoholistát alakít. Az 1983-as Háborús játékokban csak kisebb szerepben látható, ahogyan a szintén ebben az évben bemutatott Special Bulletin című tévéfilmben is. Az 1980-as években Madsen olyan televíziós sorozatokban is vállalt kisebb szerepeket, mint a Heat, az Egy kórház magánélete, a Miami Vice, a Quantum Leap – Az időutazó, a Tour of Duty és A sas felszáll.[2] Az évtized folyamán Madsen Los Angelesbe költözött és további filmekben szerepelt: az Őstehetség című 1984-es sportfilmben arrogáns baseballjátékost, az Ölj meg újra! és a Vérvörös nap című 1989-es filmekben egy zavarodott gyilkost, illetve egy gengsztert alakít.

1990-es évek[szerkesztés]

1991-ben Oliver Stone The Doors című életrajzi filmjében Madsen Tom Bakert alakította, és Ridley Scott Thelma és Louise című filmjében is szerepet kapott. 1992-ben játszhatta el talán legismertebb szerepét, a szadista volt fegyenc és ékszertolvaj Vic Vegát, azaz Mr. Szőkét Quentin Tarantino Kutyaszorítóban című bűnügyi filmjében. A film segített Madsennek ismertté válnia a rajongók és a filmkritikusok körében is, bár ő eredetileg a Steve Buscemi által alakított Mr. Rózsaszínt szerette volna eljátszani, mert neki több közös jelenete volt Harvey Keitellel.[2]

1993-ban Madsen a Szabadítsátok ki Willyt! című családi filmben, a következő évben pedig a Szökésben című bűnügyi drámában szerepelt. A Blue Tiger című, szintén 1994-es thrillerben csak cameoszerepben látható, de érdekesség, hogy ebben a filmben húga, Virginia Madsen oldalán játszik. Még ebben az évben Madsen Kevin Costnerrel közösen alakít a Wyatt Earp című westernben. Utóbbi miatt Tarantino Ponyvaregény című filmjében időhiány nem tudta elvállalni Vincent Vega szerepét, melyet Madsen a mai napig pályafutása legrosszabb döntésének tart. A szerepet John Travolta játszhatta el (aki később alakításáért Oscar-jelölést kapott és a szerepnek köszönhetően hanyatlásnak indult filmes karrierje is újra felívelt), míg a Wyatt Earp felejthetőbb alkotásnak bizonyult.[2][3] 1995-ben Madsen A lény című sci-fi-horrorban, a Szabadítsátok ki Willyt! második részében és a Man with a Gun című bűnügyi thrillerben volt látható.

1996-ban a Kutyaszorítóban is szereplő színésztársával Chris Penn-nel, valamint Nick Nolte-val a Mulholland – Gyilkos negyed című filmben szerepelt. Még ebben az évben A nyerő és a Frankie, a légy című filmekben is láthatták a nézők. 1997-ben Madsen a kritikusok által méltatott Fedőneve: Donnie Brasco című krimiben és A teremtő című drámában szerepelt. 1998-ban kapta meg Az igazságosztó című, egy évadot megélt sorozat főszerepét, míg a filmvászonra a Csapásra készen című háborús filmmel és A lény 2.-vel tért vissza.

Az 1990-es évek közepétől Madsen alacsonyabb költségvetésű tévé- és DVD-filmekben is feltűnt. Ezzel kapcsolatban a következőket nyilatkozta: „Néhányukban csak 10 percre szerepelek, de megvásárolták a nevemet és megvásárolták az arcomat, hogy egy fegyver társaságában a DVD-borítóra tegyék. Néha az emberek nem értik meg, hogy »A lény«, a »Mulholland – Gyilkos negyed« és a »Szökésben« filmek idejében megalapoztam a családom számára egy bizonyos életstílust. Nem terveztem a hat gyermekemmel lakókocsiparkba költözni. Ezért amikor munkát ajánlottak nekem, az nem volt mindig a legjobb, de élelmiszert kellett vásárolnom és fel kellett tankolnom az autómat.”[2]

2000 után[szerkesztés]

Madsen 2006-ban

2002-ben szerepelt Pierce Brosnan mellett a Halj meg máskorban, mely Brosnan utolsó Bond-filmje volt. Madsen ezután a 2003-ban és 2004-ben megjelent Kill Bill-filmekben kapott fontosabb szerepet, mint a bérgyilkos Budd, a címszereplő Bill (David Carradine) testvére. A filmekben Uma Thurman, Daryl Hannah és Lucy Liu oldalán tűnt fel. 2004-ben Tarantino azt tervezte, hogy elkészít egy filmet, amelyben Madsen és John Travolta a Vega testvéreket alakítja. Madsen Mr. Szőkét formálta volna meg ismét a Kutyaszorítóban-ból, míg Travolta a Ponyvaregény-ben főszereplő Vincent bőrébe bújt volna bele második alkalommal. 2007-ben azonban – a két színész életkora és az általuk alakított szereplők filmbéli halála miatt – Tarantino úgy nyilatkozott, hogy terve a legnagyobb valószínűséggel nem fog mozivászonra kerülni.[4]

A 2004-es francia Blueberry – A fejvadász után Madsen 2005-ben szerepet kapott Frank Miller képregényének filmes feldolgozásában, a Sin City – A bűn városában, melyet Miller, Robert Rodríguez és – meghívott rendezőként – Tarantino rendezett. Még ebben az évben Don Everestet alakította az ESPN póker témájú sorozatában, a Tilt-ben és hangját kölcsönözte a Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény című családi kalandfilmben. Szintén 2005-ben Uwe Boll BloodRayne – Az igazság árnyékában című horrorfilmjében volt látható, amelyről Madsen később lesújtó véleményt fogalmazott meg.[5] A 2006-os Horrorra akadva 4.-ben Tim Robbins karakterét figurázta ki a Világok harca című filmből. 2007-ben a Strength and Honour című boksz témájú filmdrámával kivívta a kritikusok elismerését, Madsen a Boston Film Festival és a New York International Independent Film and Video Festival legjobb színésznek járó díját is el nyerte. Még 2007-ben önmagát alakíthatta a Being Michael Madsen című mockumentary-ban. A 2008-as Hell Ride – Pokoljárásban főszerepet kapott, a filmet Larry Bishop írta és rendezte, a vezető producer Tarantino volt.

2010-ben a 24 utolsó évadában Jack Bauer régi barátját, Jim Rickert alakította. Szintén ebben az évben Madsen a CSI: Miami helyszínelők című sorozatban is vendégszerepelt és a Let the Game Begin című vígjátékban is láthatták a nézők, Adam Rodriguez és Stephen Baldwin színésztársaként.

2015-ben ismét Tarantinóval dolgozhatott együtt, az Aljas nyolcas című westernben, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh, Samuel L. Jackson és Tim Roth társaságában. Amikor a film forgatókönyve kiszivárgott – és emiatt Tarantino kis híján lemondott a film megrendezéséről, de végül újraírta a forgatókönyvet – a lehetséges elkövetők között Madsen neve is felmerült.[6]

Filmográfia[szerkesztés]

Mozifilmek[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Magyar hang[7]
1982 Against All Hope Cecil Moe
1983 Háborús játékok WarGames Steve Phelps Csankó Zoltán
1984 Versenyfutás a holddal Racing with the Moon Frank
Őstehetség The Natural Bartholomew "Bump" Bailey
1987 gyilkolás ideje, AA gyilkolás ideje The Killing Time Stu Imre István
1988 Iguana Sebastián
Árnyékok a viharban Shadows in the Storm Earl Vass Gábor
1989 Vérvörös nap Blood Red Enzio Imre István
Ölj meg újra! Kill Me Again Vince Miller Szabó Sipos Barnabás
1990 The End of Innocence Earl
1991 The Doors The Doors Tom Baker Czvetkó Sándor
Thelma és Louise Thelma & Louise Jimmy Lennox Szabó Sipos Barnabás
1992 Kutyaszorítóban Reservoir Dogs Mr. Szőke/ Vic Vega Hankó Attila
Dörner György
Egyenes beszéd Straight Talk Steve
1993 Szerencse cinkelt lapokkal Trouble Bound Harry Talbot Jakab Csaba
Gesztesi Károly
Szabadítsátok ki Willyt! Free Willy Glen Greenwood Juhász Jácint
Nesze semmi, fogd meg jól! Money for Nothing Laurenzi nyomozó
A House in the Hills Mickey
1994 Szökésben The Getaway Rudy Travis Konrád Antal
Szabó Győző
Blue Tiger fegyverkereskedő
Gyilkosság szexhívásra Final Combination Matt Dickson nyomozó Gesztesi Károly
Wyatt Earp Wyatt Earp Virgil Earp Barbinek Péter
Felidae – Karmok harca Felidae Kékszakáll (angol nyelvű szinkronhang) Kárpáti Tibor
1995 lény, AA lény Species Preston "Press" Lennox Barbinek Péter
Szabadítsátok ki Willyt! 2. Free Willy 2: The Adventure Home Glen Greenwood Rosta Sándor
Man with a Gun John Wilbur Hardin
1996 Mulholland – Gyilkos negyed Mulholland Falls Eddie Hall Haás Vander Péter
nyerő, AA nyerő The Winner Wolf
Frankie, a légy The Last Days of Frankie the Fly Sal Haás Vander Péter
1997 Fedőneve: Donnie Brasco Donnie Brasco Sonny Black Csernák János
teremtő, AA teremtő The Maker Skarney Hankó Attila
1998 Csapásra készen Surface to Air Zach Massin tüzérőrmester Hankó Attila
lény 2., AA lény 2. Species II Preston "Press" Lennox Kőszegi Ákos
1999 bár, AA bár The Florentine Whitey Oberfrank Pál
2000 Tökéletes gépezet The Alternate Jack Briggs ügynök
2002 Halj meg máskor Die Another Day Damian Falco Gesztesi Károly
2003 Pauly Shore halott Pauly Shore Is Dead önmaga
főnököm lánya, AA főnököm lánya My Boss's Daughter T.J. Barabás Kiss Zoltán
Kill Bill 1. Kill Bill: Vol. 1 Budd Szabó Sipos Barnabás
2004 Blueberry – A fejvadász Blueberry Wallace Sebastian Blount Sörös Sándor
Kill Bill 2. Kill Bill: Vol. 2 Budd Szabó Sipos Barnabás
2005 Sin City – A bűn városa Sin City Bob nyomozó Sörös Sándor
Gyilkos múlt Chasing Ghosts Kevin Harrison Gesztesi Károly
BloodRayne – Az igazság árnyékában BloodRayne Vladimir Kőszegi Ákos
Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe Maugrim (szinkronhang) Faragó András
2006 Horrorra akadva 4. Scary Movie 4 Oliver Szabó Sipos Barnabás
utolsó bevetés, AzAz utolsó bevetés The Last Drop J.T. Colt ezredes Faragó András
Rémségek völgye Hoboken Hollow J.T. Goldman Rosta Sándor
2007 alvilág mélyén, AzAz alvilág mélyén Machine Ray
Living & Dying Lind ügynök
Amatőr bérgyilkos Boarding Gate Miles Rennberg
Afghan Knights Cooper
Strength and Honour Sean Kelleher
Fog és köröm Tooth and Nail Jackal Szinovál Gyula
2008 Hell Ride – Pokoljárás Hell Ride The Gent
Last Hour Monk
Vice Max Walker
Break The Associate
House Tin Man
2009 You Might as Well Live Clinton Manitoba
Shannon szivárványa Shannon's Rainbow Dave Blair
The Bleeding Roy atya
2010 The Killing Jar Doe
Let the Game Begin Dr. Turner
The Big I Am Martell
Horror Hotel Terror Trap Carter Haás Vander Péter
The Brazen Bull The Man
2011 Forest of the Living Dead Brandon Ross hadnagy
The Lion of Judah Boss (szinkronhang)
Bingo, zsebesnek áll a világ Loosies Nick Sullivan hadnagy
The 5th Execution Rik
A Cold Day In Hell Stallings marsall
2012 Ace of Spades: Bad Destiny
Desperate Endeavors Ed
Magic Boys Magic Boys Terence
Infected Louis
2013 Along the Roadside Jerry
Ashley Bill
I'm in Love with a Church Girl Frank Harris
2014 The Ninth Cloud Bob
2015 Lumberjack Man Dr. Peter Shirtcliff
2015 Flipped Casey
Aljas nyolcas The Hateful Eight Joe Gage / Grouch Douglass Schneider Zoltán
2016 Magi Lawrence Irlam
Vigilante Diaries Moreau
2018 The Garden Left Behind Kevin
Arctic Justice: Thunder Squad Duke (szinkronhang)
Trading Paint

Tévéfilmek és sorozatok[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Megjegyzések
1983 Special Bulletin Jimmy Lenox tévéfilm
1984 Cagney & Lacey Boyd Evans Strout egy epizód
Miami Vice Miami Vice Sally Alvarado egy epizód
1985 The Hitchhiker John Hampton egy epizód
1985–1986 Our Family Honor Augie Danzig tizenhárom epizód
1986 Crime Story Johnny Fosse két epizód
1988 War and Remembrance "Foof" Turhall hadnagy minisorozat
1989 Almost Grown Walter Zmuida egy epizód
Tour of Duty Greg Block őrmester egy epizód
Jake and the Fatman Chase egy epizód
Quantum Leap – Az időutazó Quantum Leap Blue egy epizód
1990 The Outsiders Mick Jenkins egy epizód
1991 Gabriel's Fire Stan Frankel egy epizód
1992 gyerekrabló, AA gyerekrabló Baby Snatcher Cal Hudson tévéfilm
pokol angyala, AA pokol angyala Beyond the Law Blood
1998–1999 igazságosztó, AzAz igazságosztó Vengeance Unlimited Mr. Chapel
2001 Big Apple Terry Maddock nyolc epizód
2001–2005 Animal Precinct narrátor dokumentumfilm
2003 44 perc 44 Minutes: The North Hollywood Shoot-Out Frank McGregor nyomozó
  • tévéfilm
  • magyar hangja Gesztesi Károly[7]
2004 Frankenstein: Újratöltve Frankenstein Harker nyomozó tévéfilm
2005 Tilt Donovan 'The Matador' Everest kilenc epizód
2007 Vadászat a gyilkos krokodilra Croc Croc Hawkins
lángok martaléka, AA lángok martaléka Crash and Burn Vincent Scaillo tévéfilm
2010 CSI: Miami helyszínelők CSI: Miami Cooper "Coop" Daly egy epizód
24 24 Jim Ricker négy epizód
2012 Bob burgerfalodája Bob's Burgers Kevin Costner (szinkronhang) egy epizód
Piranhaconda Lovegrove professzor tévéfilm
Zsaruvér Blue Bloods Benjamin Walker egy epizód
2012–2013 Maffiadoktor The Mob Doctor Russell King három epizód
2013 Mintazsaru Golden Boy Walter Clark Sr. két epizód
Axe Cop Baby Man (szinkronhang) egy epizód
2014 Hawaii Five-0 Hawaii Five-0 Roy Parrish egy epizód
2015 Rémálomgyár Big Time in Hollywood, FL Harvey Scoles
2016 Those Who Can't Callahan egy epizód
Real Detective Phil Ryan, Texas Ranger egy epizód
Powers Patrick / Supershock tíz epizód
The Making of the Mob: Chicago önmaga minisorozat
2017 autók grófja, AzAz autók grófja Counting Cars önmaga reality-sorozat

DVD-filmek[szerkesztés]

Év Cím Eredeti cím Szerep Megjegyzések
1996 Sebességhatár Red Line Mr. Lawrence magyar hangja Cs. Németh Lajos[7]
2001 You Rock My World bűnöző videóklip
2009 Zöld Lámpás: A kezdet Green Lantern: First Flight Kilowog (hang) magyar hangja Bolla Róbert[7]
2011 Amsterdam Heavy Martin Keele
2012 Eldorado Ted

Videojátékok[szerkesztés]

Év Cím Szereplő Megjegyzések
2001 Grand Theft Auto III Toni Cipriani
2003 True Crime: Streets of LA Don Rafferty és egyéb hangok
Driver 3 John Tanner
2005 Yakuza Futoshi Shimano angol nyelvű változat
Narc Jack Forzenski nyomozó
2006 Reservoir Dogs Mr. Szőke / Vic Vega
2012 Dishonored Daud
2013 Call of Duty: Black Ops II Michael 'Finn' O'Leary
The Walking Dead: Season Two William Carver Jelölés – Behind the Voice Actors díj
2016 Dishonored 2 Daud

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. GeneaStar
  2. a b c d e Walker, Tim: Michael Madsen interview: How The Hateful Eight star ducked and dived his way through Hollywood (angol nyelven). The Independent, 2016. január 2. (Hozzáférés: 2017. szeptember 2.)
  3. Parker, Melissa: Michael Madsen Interview: 'Reservoir Dogs' Star Sets the Record Straight in Rare Interview (angol nyelven). Smashing Interviews, 2012. április 16. (Hozzáférés: 2017. szeptember 2.)
  4. Sciretta, Peter: Quentin Tarantino talks Vega Brothers, the Pulp Fiction & Reservoir Dogs sequel/prequel (angol nyelven). Slash Film, 2007. április 7. (Hozzáférés: 2017. szeptember 2.)
  5. Madsen Still Scarred By Bloodrayne Movie (angol nyelven). Contact Music, 2008. augusztus 30. (Hozzáférés: 2017. szeptember 2.)
  6. Fleming Jr., Mike: Quentin Tarantino Shelves ‘The Hateful Eight’ After Betrayal Results In Script Leak (angol nyelven). Deadline, 2014. január 21. (Hozzáférés: 2017. szeptember 2.)
  7. a b c d e f g Michael Madsen – Munkásság (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2017. szeptember 2.)
  8. Az igazságosztó (magyar nyelven). magyarszinkron.hu. (Hozzáférés: 2017. szeptember 4.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Michael Madsen című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]