Cserokik

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cserokik
Francis Parsons: Oconostota cseroki főnök portréja (1762)
Francis Parsons: Oconostota cseroki főnök portréja (1762)
Teljes lélekszám
legalább 320 000
Lélekszám régiónként
Régió
Cseroki törzs270 000
Egyesült cseroki Keetoowah törzsek, Oklahoma10 000
Keleti cseroki törzs, Észak-Karolina10 000
Nyelvek
angol, cseroki nyelv
Vallások
Keresztény (főképp baptizmus és metodizmus), Hagyományos vallásuk az Ah-ni-yv-wi-ya.
Rokon népcsoportok
Az irokéz szövetség törzsei, az Öt Civilizált Törzs valamint más észak-amerikai indián törzsek
A Wikimédia Commons tartalmaz Cserokik témájú médiaállományokat.

A cseroki (cherokee) észak-amerikai indián törzs, akik az európai hódítás idején a mai Egyesült Államok keleti-délkeleti részén éltek, azonban nagy részüket a szövetségi kormány az 1800-as évek elején erőszakkal a mai Oklahoma területére telepítette. Őshonos nyelvük a cseroki nyelv, és a 2000-es népszámlálás szerint több mint 300 000 fővel ez a törzs volt a legnépesebb, az USA-ban hivatalosan elismert 563 indián nemzet (törzs) közül.[1]

A cseroki nép zászlaja

Története[szerkesztés]

A nyelvi változások alapján a cserokik legalább 3000 éve vált el a többi irokéz törzstől. A cserokik hagyományos Appalache-hegységi lakhelye jóval délebbre van, mint az Eire- és Ontario-tó környéki többi irokéz törzs területei. Az európaiak megjelenésekor ők voltak a fehérek által civilizáltnak tartott öt indián törzs egyike (a többi négy a csaktók, a kríkek, a szeminolok és a csikaszók voltak). A törzsbeli Sequoyah 1819-re megalkotta a 86 jelből álló szótagírást a cseroki nyelv számára. A Tennessee-i dokumentumok szerint a cserokik írástudása pár éven belül magasan felülmúlta az állam fehér lakosainak írástudását is. 1828-ban pedig saját újságot is indítottak, Cherokee Phoenix néven. A fehérek területi igényei miatt 1838-ban az összes cserokit, akit csak tudtak, áttelepítették Tennessee-ből 1300 kilométerre nyugatra, Oklahomába. Ez a „Könnyek ösvénye” néven vonult be a történelembe. A cserokiknak ma három csoportjuk van, túlnyomó többségük ma is a 19. századi áttelepítésük helyén, Oklahomában él, de keleten is maradt egy sokkal kisebb csoportjuk. Eleinte nem volt egységes vezetőjük, mert a klánok illetve településeknek külön szerveződtek. Később az Európaiakkal való tárgyalás miatt választottak egységesen vezetőt az egybefüggő törzsi területekhez. A cserokik napjainkra nyelvüket szinte teljesen elvesztették.

Lásd még[szerkesztés]

Híres cseroki származású művészek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Cherokee című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. The American Indian and Alaska Native Population: 2000. Census 2000 Brief, 2002. február 1. (Hozzáférés: 2007. március 10.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Cherokee
A Wikimédia Commons tartalmaz Cserokik témájú médiaállományokat.