A mandzsúriai jelölt (film, 2004)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A mandzsúriai jelölt
(The Manchurian Candidate)
2004-es amerikai film

RendezőJonathan Demme
ProducerJonathan Demme
Ilona Herzberg
Scott Rudin
Tina Sinatra
AlapműRichard Condon: A mandzsúriai jelölt
Műfaj
  • regény alapján készült film
  • politikai film
  • thrillerfilm
  • filmdráma
  • politikai thrillerfilm
ForgatókönyvíróDaniel Pyne
Dean Georgaris
FőszerepbenDenzel Washington
Meryl Streep
Liev Schreiber
Jon Voight
Kimberly Elise
Jeffrey Wright
Ted Levine
Bruno Ganz
Simon McBurney
ZeneRachel Portman
OperatőrTak Fujimoto
VágóCarol Littleton
Craig McKay
JelmeztervezőAlbert Wolsky
Gyártás
GyártóScott Rudin Productions
OrszágUSA
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő130 perc[1]
Költségvetés80 millió $
Forgalmazás
ForgalmazóParamount Pictures
Magyarország UIP-Dunafilm
Bemutató2004. július 30.
Magyarország 2004. november 4.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel96,1 millió amerikai dollár
További információk
SablonWikidataSegítség

A mandzsúriai jelölt (eredeti cím: The Manchurian Candidate) 2004-ben bemutatott amerikai politikai-thriller, melyet Jonathan Demme rendezett. A projekt Richard Condon 1959-es azonos című regénye alapján, valamint az 1962-es film átdolgozásával készült. A főszerepben Denzel Washington, Liev Schreiber, Meryl Streep, Jon Voight és Kimberly Elise látható.

A film 2004. július 30-án jelent meg, Magyarországon november 4-én mutatta be az UIP-Dunafilm.

Cselekmény[szerkesztés]

Kuvait az Öbölháború alatt 1991-ben: A Bennett Marco kapitány által vezetett konvojon rajtaütnek, és az amerikai katonákból álló felderítőcsapat halálra van ítélve. Azonban Raymond Shaw őrmesternek hősies egyéni erőfeszítéssel sikerül kiiktatnia az ellenséget és megmentenie társai többségét. Ezért Raymond később megkapja a Medal of Honor kitüntetést.

Az Egyesült Államok a jelenben: az országot a terrorizmustól való félelem és a polgári szabadságjogok ebből fakadó korlátozása jellemzi. Raymond hatalmi pozícióban találja magát, köszönhetően hatalommániás anyjának, aki szenátor. Eleanor Prentiss Shaw és dicsőséges katonai múltja miatt Raymond ígéretes helyzetben van a leendő Egyesült Államok alelnöke posztjára.

Marcót viszont éjszakánként rémálmok gyötrik. Az orvosok „öbölháborús szindróma” diagnózist állapítanak meg, de Marco nem hisz abban, hogy ez pszichológiai eredetű. Álmai túl valóságosnak tűnnek számára, és kételkedik a kuvaiti incidenssel kapcsolatos emlékeiben, mivel bár emlékszik rá, de nem érzi úgy, hogy ő tette. Al Melvint korábbi csapatából szintén hasonló rémálmok gyötrik. Marco ki akarja deríteni, mi történt valójában 1991-ben. Az egyetlen, aki hisz neki, az a tudós Delp.

A Delp-en végzett elektrosokk-terápia révén Marco megtudja, hogy a konvoját agymosás érte az Öbölháború alatt, amelynek során Marco és Raymond többek között két bajtársát is parancsra megölte. Mindenkivel elhitették, hogy Raymond Shaw megmentette a túlélőket a rajtaütésből. Bárki, akit az agymosás manipulál, akarat nélkülivé tehető, és egy bizonyos szókapcsolat által rávehető a parancsok végrehajtására.

Eleanor Shaw szövetkezett a Manchurian Global nemzetközi magánvállalattal, amely a befektetett milliárdok révén számos high-tech vállalat, fegyvergyártó és hadsereg-felszerelés szállító cég felett rendelkezik, és pénzügyi hasznot húz a félelemből, a káoszból és a háborúkból. Eleanor és a vállalat most Raymondot akarja felhasználni arra, hogy az általuk ellenőrzött elnököt juttassa a Fehér Házba, és ezzel biztosítsa számukra a politikai és gazdasági hatalmat az országban.

Marco felfedez egy implantátumot a bőre alatt, és eltávolítja. Megpróbálja meggyőzni Raymondot arról, hogy manipulálták őket. Ez utóbbi azonban nem hisz neki. Csak amikor Marco képes meggyőzni Jordan szenátort is, Raymondnak kétségei támadnak.

Eleanor Shaw ekkor utasítja fiát, hogy gyilkolja meg a szenátort. Vízbe fojtja a kenuban ülő Jordant, és hogy eltussolja a bűntényt, a lányát is. Marco rájön, hogy a látszólag alkalmi ismerőse, Rosie valójában a FBI-tól van, és megfigyelés alatt tartja őt. Az FBI is az ügyön dolgozik, mióta felfedeztek egy implantátumot az időközben elhunyt Al Melvin testében.

Marco és Raymond a választások napján röviden találkoznak. Raymond átadja Marcónak a Becsületrendet, mivel most úgy érzi, hogy nem érdemli meg, és búcsúzóul azt mondja Marcónak: „Én vagyok az ellenség”. Raymond anyja nemcsak a fiát, hanem Marcót is irányítja. Az utóbbi célja, hogy meggyilkolja az újonnan megválasztott elnököt, hogy Raymond átvehesse a helyét alelnökként, majd Marco megölné magát. Bár az agymosás hatása alatt mindketten képesek pillanatnyilag eltérni a parancsoktól: Raymond nem áll a számára kijelölt helyre, és magához húzza az édesanyját is, akit szorosan megölel. Marco felé kacsint, aki egy mesterlövészpuskával rejtőzködik, és úgy tűnik, utóbbi megérti a helyzetet, és az elnök helyett Raymondot és Eleanor Shaw-t lövi le egyetlen lövéssel.

Rögtön ezután Rosie képes megakadályozni Marco elrendelt öngyilkosságát azzal, hogy lelövi. Az FBI titokban tartja Marco érintettségét a bűncselekményben, és helyette Klaus Bachmannt állítja elő gyilkosnak. Ez utóbbi a Manchurian Global egyik leányvállalatának alkalmazottja volt, akárcsak Laurent Tokar, aki az amerikai erők civil alkalmazottja volt Kuvaitban, amikor a katonákat csapdába vezette, és azóta feltehetően eltűnt. A végén megkeresik azt a távoli szigetet is, ahol Marco és a többiek agymosáson estek át. Ott Marco leteszi a Medal of Honor kitüntetést egy Raymondról készült fényképre.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[2]
Bennett Marco őrnagy Denzel Washington Galambos Péter
Eleanor Prentiss Shaw szenátor Meryl Streep Hámori Ildikó
Raymond Prentiss Shaw kongresszusi képviselő Liev Schreiber Viczián Ottó
Thomas Jordan szenátor Jon Voight Perlaki István
Eugenie Rose Kimberly Elise Götz Anna
Jocelyn Jordan Vera Farmiga Koffler Gizella
Al Melvin Jeffrey Wright Mikula Sándor
Dr. Atticus Noyle Simon McBurney Forró István
Delp Bruno Ganz Izsóf Vilmos
Beckett kongresszusi asszony Ann Dowd Koffler Gizella
Howard ezredes Ted Levine Garai Róbert
Garret ezredes Miguel Ferrer
Mark Whiting Dean Stockwell Pethes Csaba
Sloan tábornok Charles Napier
David Donovan Jude Ciccolella Garai Róbert
Robert "Bob" Arthur kormányzó Tom Stechschulte Kapácsy Miklós
Eddie Ingram őrvezető Pablo Schreiber Seder Gábor
Robert Baker III őrvezető Anthony Mackie Bodrogi Attila
Laurence Tokar Robyn Hitchcock
Wells szenátor Obba Babatundé Garamszegi Gábor
Vaughn Utly Željko Ivanek Kapácsy Miklós
Jay "J.B." Johnston John Bedford Lloyd

Cameoszerep[szerkesztés]

Bevétel[szerkesztés]

A film Észak-Amerikában 65 955 630 dollárt, más területeken 30 150 334 dollárt keresett, világszerte összesen 96 105 964 dollárt gyűjtött.[3]

A mandzsúriai jelöltet 2004. július 30-án mutatták be a Kalandférgek, Viharmadarak és a Falu mellett.

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Év Cím Kategória Átvevő(k) Eredmény
2005 Szaturnusz-díj Legjobb akció / kaland / thrillerfilm A mandzsúriai jelölt Jelölve
Legjobb férfi főszereplő Liev Schreiber Jelölve
Legjobb női mellékszereplő Meryl Streep Jelölve
BAFTA-díj BAFTA-díj a legjobb női főszereplőnek Jelölve
Black Reel-díj Legjobb mellékszereplő Jeffrey Wright Jelölve
Legjobb női mellékszereplő Kimberly Elise Jelölve
Golden Globe-díj Legjobb női mellékszereplő – Motion Picture Meryl Streep Jelölve

Médiakiadás[szerkesztés]

A film 2004. december 21-én jelent meg VHS-en és DVD-n.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Manchurian Candidate (2004 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Der Manchurian Kandidat című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 'THE MANCHURIAN CANDIDATE (15). British Board of Film Classification , 2004. július 29. (Hozzáférés: 2021. június 8.)
  2. IszDb - Magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. június 8.)
  3. The Manchurian Candidate (2004). Box Office Mojo . (Hozzáférés: 2010. május 30.)

További információk[szerkesztés]