Ki vagy, doki? (film, 1996)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Doctor Who
(Doctor Who)
1996-os brit–kanadai–amerikai televíziós film

Whologo1996.jpg
Rendező Geoffrey Sax
Producer Peter V. Ware
Matthew Jacobs
(társproducer)
Alapmű Ki vagy, doki?
Műfaj
Forgatókönyvíró Matthew Jacobs
Főszerepben

Doktor:
Paul McGann (8. Doktor)
Sylvester McCoy (7. Doktor)

Kísérő (Grace Holloway):
Daphne Ashbrook
Zene John Debney
Operatőr Glen MacPherson
Gyártás
Gyártó Universal Television,
BBC Television,
BBC Worldwide,
20th Century Fox Television
Ország Egyesült ÁllamokAmerikai Egyesült Államok
britEgyesült Királyság
kanadaKanada
Nyelv angol
Játékidő 89 perc
Forgalmazás
Bemutató 1996. május 12.
Eredeti adó
Kronológia
Előző Survival
(Doctor Who, 1989)
Következő A próbababák támadása
(Doctor Who, 2005)
Kapcsolódó műsor Doctor Who
További információk

A Doctor Who egy brit televíziós film, amit 1996-ban mutattak be. Ez a nyolcadik Doktorról szóló egyetlen film. A BBC eredeti Doctor Who-sorozatának 1989-es befejezése után hét évvel jelent meg.

Cselekmény[szerkesztés]

A Doktor éppen a Gallifrey bolygó felé tart a TARDIS-on régi ellenfele, a Mester hamvaival, akit előzőleg a Skaro bolygói bíróságon, ítélet szerint megsemmisítettek a dalekok. A Mester utolsó kívánsága az volt, hogy maradványait szállítsák haza, a Gallifrey bolygóra. Amíg a Doktor kényelmesen elhelyezkedik a fotelében és könyvet olvas zenehallgatás közepette, hirtelen a láda, amibe a Mester maradványai vannak, összetörik és kibújik belőle egy kígyószerű, átlátszó lény. A lény bemászik a TARDIS irányítógépezetébe, amiből hirtelen szikrák törnek elő. A monitor kényszerleszállást jelez. A Doktor hirtelen felugrik a helyéről és megpróbálja féken tartani a megőrült masinát, de már késő.

1999. december 30.: San Francisco kínai negyedében egy Chang Lee nevű fiú és társai egy banda elől menekülnek. Egy zsákutcában a banda utoléri őket és tüzet nyit a kétségbeesett fiúkra. Lee legnagyobb szerencséjére a TARDIS éppen előtte materializálódik. A fiú életben marad, ám a kék bódéból kilépő Doktort azonnal lelövik. A banda eltávozik a helyszínről, sorsára hagyva Lee-t, a sok holttestet, és a haldokló Doktort. Lee kórházba viszi a Doktort, ahova titokban a lény is velük tart, Doktort Dr. Grace Holloway már nem tudja megmenteni, mivel véletlenül (nem tudván a doktor eredetéről) a szondával, behatol az egyik szívébe, így megöli. A lény eközben bemászik egy Bruce nevű rendőr ruhájába. A Doktort beviszik a hullaházba, ahol regenerálódik és magához tér, ám nem emlékszik rá, hogy kicsoda.

Valahol San Francisco másik végében a lény átmászik a rendőrruhából Bruce-ba, még az mélyen alszik a feleségével. Bruce, aki immár a feltámadt Mester, megfojtja feleségét és elindul megkeresni a Doktor regenerálódott testét. A Doktor eközben ruhát szerez magának és Dr. Grace segítségét kéri, aki azt hiszi, hogy őrült. Lee felkeresi a TARDIS-t, amiben összefut a Mesterrel. A Mester ráveszi Lee-t, hogy segítsen neki megkeresni a Doktort, azt hazudván, hogy a Doktor ellopta a Mester TARDIS-át és a regenerálódás erejét. A Doktornak eközben sikerül elhitetnie Grace-szel, hogy ő a halott férfi, és az emlékezetét is visszanyeri. Grace továbbra se hisz neki. A Mester Lee segítségével kinyitja a TARDIS egyik fő energiaforrását, a Harmónia szemét, így a kiáramló energia megváltoztatja az időt, így éjfélre az egész univerzum elpusztul, és nem lesz jövő. A Doktor ezt megérzi, de Grace továbbra is kételkedik a furcsa idegenben, de amikor a Doktor átmegy az üvegajtón, rájön, hogy a férfinak igaza van, és a bolygó szerkezete már is instabil. Elmennek, mert a Szem bezárásához kéne egy atom óra. Ezért hívnak egy mentőt hogy bevigyék őket az órához. Időközben kiderül, hogy a Mester a szóban forgó sofőr, így az abból kibújó kígyószerű nyálka megcsípi Grace csuklóját. Sikerül elmenekülniük, és bejutni az órához, így annak egyik energia paneljét ellopva elszöknek, közben a Mester és Lee üldözőbe veszik őket, de a Doktor és Grace időben odaérnek a csendes telefonfülkéhez, majd a felirat feletti titkos pót-kulccsal bejutnak.

A Szem becsukásához el kell menni egy olyan időpontra, amikor még nincs nyitva a Szem így "ki ugranak a TARDIS-ból". A Doktor éppen előkészül, de a Graceban lévő nyálka által kontrollálja a Mester a lányt, így az leüti a Doktort egy csavarkulccsal. A Doktor a Harmónia Szem előtt ébred, azt akarja riválisa, hogy nézzen bele, mert akkor a lelke beleroskad, a mester pedig átveheti testét. A Doktor idő közben felnyitja Lee szemét, aki rájön, hogy becsapták. Lee a Mester ellen szegül, aki eltöri a nyakát, így megülve a fiút. A Mester ezután Grace segítségével kinyitja a szemet. A Doktornő segít a Doktornak, de a Mester lelöki a lányt aki szintén meghal, azonban Grace még időben megjavította a TARDIS-t ami magába szippantja a Mestert. Később pedig a Doktor szeme láttára visszamegy az idő, így Lee és Grace is feltámad.

Ezt látván az öreg, "érzelgős vénség" TARDIS, erre becsukja a Harmónia Szemét. A Doktor pontosan szilveszterre érkezik vissza majd mindenki kiszáll az időgépből, majd kis eszmecsere után Lee elmegy, de kap egy utolsó tanácsot a Doktortól: Jövőre ne itt legyen, mennyen el a családjával... Lee visszaadja a Doktor tulajdonát, a szónikus csavarhúzót, a TARDIS kulcsát, de az aranyport megkapja majd elmegy. Grace megköszöni ezt a hihetetlen kalandot, majd végső búcsúként végignézi, ahogy a TARDIS időrotorjának szimfóniája végigsuhan a parkban a kék rendőrségi telefonfülke eltűnik a semmibe. A Doktor összeszereli jó barátját, majd lehuppan karosszékébe, és tovább olvassa a könyvét, és újra elindítja a lemezjátszóját. Már elhelyezkedik, nyugodtan üldögél, míg a TARDIS sodródik a végtelen idő-örvényben, hirtelen a lemez ismét megakad, a Doktor pedig felkiált: Jaj! Ne kezdd már megint!

Utalások[szerkesztés]

  • A negyedik Doktor idejében nagy divat volt a zselécukorka, ami sose fogyott ki a Doktor zsebéből.

A film néhány részében megemlíti sőt megkínál több embert is ezzel az édességgel. A gumicukorka a Doctor Who sorozatban sokszor megjelenik(A Mester Xaxon néven feleségével ezt ette, a negyedik Doktor sokszor használta ezt arra, hogy lekenyerezzen másokat, vagy hogy túl járjon ellenségei eszén.

  • A Doktor a későbbi részekben megemlíti a TARDIS erős ajtaját. Mikor Lee-t megtámadja a banda és a TARDIS oda érkezik, a banda tüzet nyit, de a TARDIS-nak nem esik baja.
  • A nyolcadik Doktor TARDIS-ában jelent meg az új -nem műszerfalba épített- képernyő. Itt egy lánc tartja... Egyedül a nyolcadik Doktor TARDIS-ának volt egyfajta titkos kulcs-lyuka. A földi jól ismert zárat felhajtva egy furcsa mélyedés látszik, amibe egy hosszúkás Gallifrey mintás "kulcs-kártya" illik bele.

Érdekességek[szerkesztés]

  • A Doktor a film során több embernek meg mondja a jövőjét, pl.: egy Geress nevű biztonsági őrnek azt tanácsolja, hogy a "második kérdésre válaszoljon, ne a harmadikra", Grace is néha megjegyzi, hogy neki nem mond ilyeneket, és a film végén Lee-nek is javasolja, hogy jövőre ne itt legyen.
  • A Doktor megjegyzi a TARDIS szerelése közben, hogy időgépéből több fajta van, az adott példány pedig egy 40-es típusú TARDIS.
  • A Doktor a történet során először csap bele a TARDIS-ba.

Ellentmondások az eredeti sorozattal[szerkesztés]

  • A filmben a Doktor jól ismert fegyverét, a szonikus csavarhúzót mágneses csavarhúzónak nevezi. Ugyanígy a TARDIS egy részét, az idő-rotort idő-forgónak hívja.
  • A Doktor állítása szerint egy Idő Úrnak 13 élete van. Az eredeti angol sorozat szerint egy Idő Úr korlátlan számú regenerációt végezhet.
  • A Doktor a hullaházban regenerálódik, a TARDIS nincs a közelében. Egy Idő Úrnak szüksége van egy TARDIS-ra a regenerációhoz.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
A Doktor Sylvester McCoy,
Paul McGann
Haás Vander Péter
A Mester/Bruce Eric Roberts Jakab Csaba
Dr. Grace Holloway Daphne Ashbrook Andresz Kati
Chang Lee Yee Jee Tso Bolba Tamás
Salinger John Novak Rosta Sándor
Swift Michael David Simms Szokolay Ottó
Wheeler Catherine Lough Haggquist
Curtis Dolores Drake
Pete Will Sasso
Gareth Jeremy Radick Bartucz Attila
Miranda Eliza Roberts Menszátor Magdolna
Motoros rendőr Bill Croft
Wagg professzor David Hurtubise Kiss Gábor
Ted Joel Wirkkunen
Biztonsági őr a partin Dee Jay Jackson Varga Tamás

További magyar hangok: Bata János, Mányai Zsuzsa, Sajgál Erika

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]