Ugrás a tartalomhoz

Stewie Griffin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Stewie Griffin
Family Guy-szereplő
Megjelenési információk
Első megjelenéseA halál árnyékában[1]
MegszemélyesítőjeSeth MacFarlane
Eredeti hangSeth MacFarlane
Magyar hangDolmány Attila
Stewie Griffin adatai
Valódi neveStewart Gilligan Griffin
Születési neveStewart Gilligan Griffin[2]
Fajaember
Nemeférfi
Életkora2 év
SzüleiPeter Griffin, Lois Griffin
TestvérekMeg Griffin, Chris Griffin
NemzetiségeUSA ITA amerikai & olasz
A Wikimédia Commons tartalmaz Stewie Griffin témájú médiaállományokat.

Stewart Gilligan "Stewie" Griffin a Family Guy című amerikai televíziós rajzfilmsorozat szereplője. Eredeti hangja Seth MacFarlane, magyar hangja Dolmány Attila.

Élete[szerkesztés]

Stewie Peter és Lois gyereke. Nővére Meg, bátyja Chris. Legjobb barátja Brian. Egyszer volt egy igazi kapcsolata Oliviával, a Hollywoodi sztárbabával a „Nyálrák” című epizódban.

Stewie Griffin tölti be általában a cinikus szociopata szerepét a sorozatban. Visszatérő célja, hogy végezzen anyjával, majd átvegye a világ feletti uralmat. Erre azonban, mint arra a „Lois megöli Stewie-t” című epizódban utalást is tesz, még nem készült fel. Rengeteg bombája, fegyvere és csúcstechnológiás felszerelése van – többek közt a Star Trek egy működőképes transzportere, egy lézerpisztoly, egy dimenzióváltásra képes távirányító, stb. Néhány részben ő és általában Brian játssza a főszerepet egy egymással vitatkozó, de a másikat többé-kevésbé elfogadó párost alkotva. Gyakran kezdi mondatait a "Szavamra..." szó használatával.

Stewie feje hasonlít egy rögbi labdára, Seth MacFarlane (a Family Guy készítője) egy interjújában azt mondta azért, mert először a hangja volt meg Stewie-nak, "és ennyire hülye hanghoz ennyire idióta fej illett.".[3] Az egyik rész szerint Stewienak azért ilyen a feje, mert egyszer ugrált az ágyon, és a plafonba beverte a fejét.

Műveltsége: Az eredeti szinkronban Stewie kifinomult, felsőosztálybeli angol akcentussal beszél, ugyanakkor nem képes használni a telefont. Ezen túl változó szellemi képességei vannak. Néhány részben csak Brian érti a beszédét, máskor bárkivel képes kommunikálni. Megnyilvánulásai általában egoista, hataloméhes kinyilatkoztatásokra és sértő gesztusokra korlátozódnak. Általában Lois felé, de gyakran tesz megjegyzést Peter nagydarabságára, (például amikor azt mondja: „A dagadt…”) és Brian szellemi képességeire is.

Egyes részek során új technológiákat feltaláló, számítógépek feltörésére is képes, ördögi géniusz, máskor nevetséges dolgok ellen harcoló, önmagát parodizáló mellékszereplő. Stewie fél a wc használatától, a brokkoli elfogyasztásától és az orvosoktól (utóbbiakra "fehér kabátosokként" utal).

Szexualitása: A sorozat egyes részeiben hetero-, máskor azonban nyíltan homoszexuális viselkedés jellemzi. Érdekesség, hogy csak rövid poénok során mutatja meg az utóbbi énjét, míg a hetero énjére egész részek épültek („Stew Roidok”). Egyéb szexuális gesztusai közé tartozik a meztelenkedés és a transzvesztita viselkedés, többször öltözik nőnek.

A sorozatnak sokak szerint ő a legegyedibb karaktere, sokan miatta nézik a Family Guyt.

Források[szerkesztés]

  1. Death Has a Shadow”. Family Guy. Fox. 1999. január 31. 1. epizód, 1. évad.
  2. Chitty Chitty Death Bang”. Family Guy. Fox. 1999. április 18.
  3. Archivált másolat. [2012. november 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. november 18.)

Források[szerkesztés]