Télapu 2. – Veszélyben a karácsony

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Télapu 2 - Veszélyben a karácsony szócikkből átirányítva)
Télapu 2. – Veszélyben a karácsony
(The Santa Clause 2)
2002-es amerikai film
RendezőMichael Lembeck
Producer
  • Brian Reilly
  • Newmyer Robert
  • Jeffrey Silver
Vezető producer
  • William W. Wilson III
  • Rick Messina
  • Richard Baker
  • James Miller
Műfaj
  • romantikus vígjáték
  • fantasyfilm
  • gyerekfilm
  • karácsonyi film
Forgatókönyvíró
  • Leo Benvenuti
  • Steve Rudnick
  • Ed Decter
  • Ken Daurio
  • Don Rhymer
  • Cinco Paul
  • John J. Strauss
Főszerepben
ZeneGeorge S. Clinton
OperatőrAdam Greenberg
VágóDavid Finfer
JelmeztervezőIngrid Ferrin
DíszlettervezőTony Burrough
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő105 perc
Forgalmazás
ForgalmazóBuena Vista Pictures Distribution
BemutatóUSA 2002. november 1.
Magyarország 2002. november 28.
KorhatárKorhatár nélkül megtekinthető
Kronológia
ElőzőTélapu (1994)
KövetkezőTélapu 3. – A szánbitorló (2006)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Télapu 2. – Veszélyben a karácsony (eredeti cím: The Santa Clause 2) 2002-ben bemutatott amerikai romantikus fantasy-filmvígjáték, amelyet Michael Lembeck rendezett. Az előző, 1994-es részhez hasonlóan a főbb szerepekben ismét Tim Allen, Eric Lloyd, Judge Reinhold, Wendy Crewson és David Krumholtz látható. Elizabeth Mitchell és Spencer Breslin új szereplőként tűnik fel a filmben.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2002. november 1-jén, Magyarországon november 28-án mutatták be. Folytatása 2006-ban jelent meg Télapu 3. – A szánbitorló címmel.

Rövid történet[szerkesztés]

Scott Calvin közel tíz éve szerény Mikulás, de ennek vége lehet, ha gyorsan nem talál magának feleséget.

Cselekmény[szerkesztés]

Az elmúlt nyolc évben Scott Calvin volt az új Mikulás. Remekül berendezkedett a posztján, és a manókkal együtt készül a közelgő karácsonyra. Bernard, a főmanó az előkészületek közepette tájékoztatja őt arról, hogy a Mikulás-szerződésben van egy „Mikulásné záradék”. Eszerint a Mikulásnak karácsony előtt meg kell házasodnia, hogy ne veszítse el a hivatalát.

Amikor a Mikulás is megtudja, hogy a fia, Charlie is felkerült a rosszcsontok listájára, elhatározza, hogy el kell mennie a szülővárosába. Közben felmerül a kérdés, hogy ki veszi át az Északi-sark parancsnokságát. Curtisnek, a kísérleti manónak van egy ötlete. A duplikáló/nagyító/csökkentő gép segítségével létrehozzák a Mikulás gumiszerű másolatát; a többi manó nem tud a hasonmásról. Scott egy órát kap Bernardtól, hogy leolvassa a mágikus energiáját, amelyet nem engedhet nullára csökkenni, különben nem térhet vissza.

A Mikulás alias Scott a szülővárosban megtudja, hogy Charlie szigorú figyelmeztetést kapott a tornateremben elhelyezett sgraffito miatt, amely tiltakozik az ellen, hogy az iskola elhagyta a karácsonyi díszeket a tantermi anyagok javára. Scott Charlie-val, Charlie édesanyjával, Laurával és annak férjével, Neillel együtt felkeresi az iskola igazgatóját, Carol Newmant, és megígérteti Charlie-val, hogy soha többé nem tesz ilyesmit. Charlie kap még egy esélyt, hogy elkerülje a kirúgást azzal a közmunkával, hogy eltávolítja a falakról a graffitiket. Az igazgató felügyeli, és Scott négyszemközti beszélgetést folytat Carollal, felkeresi otthonában, hogy meghívja vacsorára.

Carol meghívással válaszol a karácsonyi tantestületi partira, ahol Scott mindenféle varázslatot bemutat. Carol annyira el van ragadtatva, hogy arcon csókolja Scottot, majd nem sokkal később szájon csókolják egymást.

Az Északi-sarkon a Mikulás-helyettes forradalmárrá mutálódik, és felforgatja a karácsonyi gyárat. A játékgyártást leállítják, a gyerekeket pedig széndarabok küldésével büntetik. Curtis a gépével előállított diótörő hadsereggel tartja sakkban a manócsapatot. Bernard most felvilágosítja őket, hogy ez nem az igazi Mikulás, de a diótörők letartóztatják.

A Carol háza elleni hógolyótámadás során Charlie és két barátja felfedezi, hogy Scott vendégeskedik ott. Elárulja Carolnak, hogy ő a Mikulás. A nő azt hiszi, hogy ez egy trükk, hogy megszabaduljon tőle, és elküldi a férfit.

Amikor megérkezik, Curtis tájékoztatja Scottot az Északi-sarkon kialakult helyzetről. A Fogtündér elviszi Scottot és Curtist az Északi-sarkra, ahol a hasonmás letartóztatja őket. A Fogtündér újabb szállítása hozza el Charlie-t és Carolt, miután Charlie a manók hógömbje segítségével meggyőzi Carolt, hogy az apja valójában a Mikulás. Scott és Curtis kiszabadul. A manókkal együtt megdöntik a hamis Mikulás hatalmát, aki kénytelen elviselni Curtis gépének miniatürizáló funkcióját. Scott elmondja Carolnak a „Mikulásné-záradékot”, de azt is, hogy beleszeretett: házassági ajánlatot tesz, amit Carol elfogad. Éjfél előtt Anyatermészet előtt összeházasodnak. Scott képes Mikulás maradni, és hosszú nászutat ígér Carolnak, mielőtt elindul, hogy az összes gyereknek ajándékot vigyen.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[1]
Scott Calvin / Mikulás Tim Allen Szakácsi Sándor
Carol Newman iskolai igazgató Elizabeth Mitchell Tóth Ildikó
Charlie Calvin, Scott fia Eric Lloyd Szalay Csongor
Dr. Neal Miller Judge Reinhold Mihályi Győző
Bernard David Krumholtz Dunai Mihály
Laura Miller Wendy Crewson Kovács Nóra
Curtis Spencer Breslin Berkes Bence
Lucy Miller Liliana Mumy Bánlaki Kelly
Abby Danielle Woodman Patkó Csenge
Fogtündér Art LaFleur Konrád Antal
Anyatermészet Aisha Tyler Kocsis Judit
Cupido Kevin Pollak Józsa Imre
Húsvéti Nyúl Jay Thomas Verebély Iván
Álommanó Michael Dorn ifj. Jászai László
Idő ura Peter Boyle Simon György
Tracy Molly Shannon Igó Éva
Richie Alexander Pollock Czető Roland
Danielle Alexandra Purvis Nemes Takách Kata
Tanár Gary Jones Katona Zoltán
John Pierce Blu Mankuma
Picardo Andrew Stone

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Télapu 2. - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2022. április 19.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Santa Clause 2 – Eine noch schönere Bescherung című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]