Ugrás a tartalomhoz

Data (Star Trek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Data
Star Trek: Az új nemzedék-szereplő
Data Az új nemzedék (TNG) sorozatban
Data Az új nemzedék (TNG) sorozatban
Megjelenési információk
Első megjelenése(TNG "Encounter at Fairpoint")
MegszemélyesítőjeBrent Spiner
Data adatai
Fajaandroid
Nemeférfi
Állapotaelhunyt
Született2338. február 2., Omicron Théta
Elhunyt2379
Foglalkozásatiszt
SzüleiDr. Noonian Soong (alkotó)
TestvérekL-5 "Előtt" (báty), Lore (báty), Juliana Trainer (android) (húg)
GyermekeiLal (lány)
RokonaiDr. Ira Graves ("nagyapa"), Dr. Arik Soong (ős)
ElkötelezettségBolygók Egyesült Föderációja, Csillagflotta
Szolgálati helyUSS Enterprise-D és USS Enterprise-E másodtiszt, műveleti tiszt, tudományos tiszt
Rangparancsnokhelyettes
A Wikimédia Commons tartalmaz Data témájú médiaállományokat.

Data egy android szereplő a Star Trek: Az új nemzedék című amerikai tudományos-fantasztikus televíziós sorozatban, és főszereplője több Star Trek-mozifilmnek is. Ő az egyik főkarakter, szerepét Brent Spiner alakítja.

Korai évei

[szerkesztés]

Datát Dr. Noonian Soong és felesége, Dr. Juliana O'Donnell építette 2338. február 2-án, a Kiron III. Omicron Thetán. Soong találta fel a Datát is működtető pozitronikus agyat. Eleinte a házaspár érzelmekkel is felruházta androidjait, az első ilyen Lore volt, Data testvére, de ő erőszakossá vált, ezért Datát úgy tervezték, hogy ne legyenek érzelmei.

2338 februárjában szülei deaktivált állapotban az Omicron Thetán magára hagyták a Kristálylény támadása miatt, később a USS Tripoli bukkant rá.

Karrierje

[szerkesztés]

2341 szeptemberében beiratkozik a Csillagflotta Akadémiára. Négy évvel később elvégzi az Akadémiát, kitüntetéssel exobiológiából és valószínűségi mechanikából.

2348 augusztusában, miután az elmúlt években zászlósként szolgált különböző csillaghajókon, hadnaggyá léptetik elő.

2364 február: kinevezik a USS Enterprise másodtisztjévé, kutató és műveleti tiszti posztra, korvettkapitányi rangban.

2364. március 28-án rábukkannak testvérére, Lore-ra, aki aktiválása után nem sokkal a helyébe lépve megpróbálja kiszolgáltatni a hajó legénységét az Omicron Thetát elpusztító kristálylénynek.

2365. június 8-án teste ideiglenesen bizonyos Dr. Ira Graves tudatának irányítása alá kerül.

2365. július 10-11-én egy Jean-Luc Picard kapitány és bizonyos Bruce Maddox parancsnok kezdeményezte tárgyalás során tisztázzák személyiségi jogait, a vezetőbíró úgy határoz, hogy teljes jogú, önálló akarattal rendelkező embernek kell tekinteni.

2366. november 14-én egy Kivas Fajo nevű kereskedő fogságába esik, aki pusztulását megrendezve szeretné különleges gyűjteményében tudni Datát, később azonban kiszabadítják.

2367. február 1-2-án alkotója, Dr. Soong magához hívja, hogy átadjon neki egy érzelemszimulációs chipet, ám a hívásra Lore is megjelenik, és megkaparintja a Datának szánt áramkört. Eközben súlyosan bántalmazza Dr. Soongot, aki valószínűleg nem sokkal később a sérülések következtében életét veszti.

2368. január 7-9-én a Romulán Birodalom és Klingon Birodalom határán, a Csillagflotta által felállított blokád során ideiglenesen a USS Sutherland kapitányává nevezik ki.

2368. december 16-18-án egy idegen lények által létrehozott időkapu néhány napra visszajuttatja 1893-ba, ahonnan csak testét sikerül megmenteni. Feje egy San Franciscohoz közeli bányában eltemetve vészeli át az elkövetkező 475 évet, ám sikerül komplikációk nélkül újra összekapcsolni azt testével.

2369. július 30-án egy idő előtt működésbe lépett alprogramja segítségével megtapasztalja első álmát.

2369. december 24-25-én megtapasztalja első többé-kevésbé önálló érzelmét, majd valamivel később, igaz nem önszántából, csatlakozik Lore-hoz, aki egy csoport Borg élén hódító hadjáratot tervez. Bátyja hatása alól szabadulva nincs más választása, végleg ki kell kapcsolnia rosszindulatú testvérét, egyúttal visszaszerzi a Dr. Soong által készített érzelem-chipet.

2370. május 29-én találkozik anyjának android másolatával, akinek koponyájában egy, az apjától származó interaktív holografikus üzenetet tartalmazó adatmodulra bukkan.

2370. augusztus 12-13-án ideiglenesen egy 87 millió évvel korábban letűnt kultúrában élő személyek idegi lenyomatainak hordozójává válik.

2371 augusztusában az érzelem-chip beültetése után meg kell birkóznia az érzelmek eddig nem tapasztalt hatásával, miközben az Enterprise-D utolsó küldetését végzi.

Data 2379-ben halt meg a Scimitar elpusztítása közben, amellyel megmentette az Enterprise-E-t és a Földet is. Szerencsére az akkoriban megtalált elődjébe, Előttbe áttölti minden emlékét, remélve, hogy az alapvetően fejletlenebb android így olyan lehet, mint ő.

2396-ban egy alternatív idővonalban professzorként tanít a Cambridge-i Egyetemen.

Magánélete

[szerkesztés]

Data egész életében minél emberibb akart lenni, ami valamilyen szinten sikerült is. Több romantikus kapcsolata is volt, például Natasha Yar hadnaggyal és a Borg királynővel is.

Az Enterprise-on közeli barátságot alakít ki Geordi La Forge-al.

2366. augusztus 27-én megépíti Lal nevű utódját, aki saját választása alapján nőnemű emberi formában kíván létezni. Lal idegrendszere egy konfliktushelyzet következtében instabillá válik, és hamarosan menthetetlenül összeomlik. Emlékeit Data áttölti saját memóriájába.

Data az emberré válás folyamata alatt rengeteg szabadidős tevékenységet kipróbált, de csak a festést, hegedülést és a költészetet folytatta tovább. Fontosnak tartotta, hogy állandóan együtt legyen egy „élőlénnyel”, ezért tartotta Spotot, a macskáját.

További információk

[szerkesztés]