Miles O’Brien (Star Trek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Miles Edward O'Brien (Colm Meaney)

Miles Edward O’Brien a Star Trek című amerikai tudományos-fantasztikus sorozat egyik szereplője. A USS Enterprise-D transzporterfőnöke, illetve Deep Space Nine űrállomás főgépésze. Colm Meaney alakítja.

Áttekintés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Karrierje elején a USS Ruthledge-en szolgált Maxwell kapitány alatt. Részt vesz a kardassziaiak által ostrom alá vett Setlic III túlélőinek mentőakciójában is.

A USS Enterprise-D indulásakor a legénység tagja, mint kormányos, majd transzporter főnökké léptetik elő. Hamarosan feleségül veszi Keiko Ishikawát, akitől később Worf hadnagy segítségének köszönhetően megszületik első gyermeke, Molly.

Hamarosan áthelyezik a kardassziaiak által elhagyott Terok Nor nevű, a Bajor bolygó körül keringő ércfeldolgozó állomás főmérnöki posztjára. A Csillagflotta a Terok Nort Deep Space Nine-ra nevezte át, és ez az állomás lett a Gamma Kvadránsba vezető expedíciók és a Domínium elleni háború központja. Az indulásakor O'Briennek rengeteg problémája akad az állomás kardassziai tervezésű rendszereivel, és ez a későbbiekben sem sokat változik, bár neki sikerül felújítania a DS9 fegyverrendszerét.

Egy alkalommal a kardassziaiak letartóztatták O'Brient és a Maquis-val való együtt működés miatt bíróság elé állították. Odo és Benjamin Sisko, a DS9 parancsnoka mindent megtett, hogy megmentsék a főgépészt, hiszen a kardassziai tárgyalások egyetlen lehetséges kimenetele a vádlott bűnössé nyilvánítása és kivégzése.

Amikor második gyermekükkel terhes felesége megsérül, és a baba majdnem meghal, Dr. Bashirnek sikerült azt Kira Nerys őrnagyba áttranszportálnia, így második gyermekét, Yoshit ő hordta ki.

A Domínium előretörésével, amikor Dukat és Weyoun átvette DS9 parancsnokságát, öt év munkáját kellett lerombolnia, így az összes rendszert működésképtelenné tette, törölte a komputerek memóriáját is. A háború idején a USS Defianton szolgált, az állomás visszavétele után tért vissza posztjára.

A háború végeztével, a családjával együtt visszament a Földre és a Csillagflotta Akadémián tanít.

Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Star Trek főszereplők között ő az, aki legalább három alkalommal vesz részt "kocsmai" verekedésben (pl. TNG: Night Terrors, DS9: Trials and Tribble-ations)

Külső forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]