Ugrás a tartalomhoz

Borg királynő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Borg Királynő
Star Trek-szereplő
MegszemélyesítőjeAlice Krige, Susanna Thompson, Annie Wersching
Borg Királynő adatai
FajaBorg (előtte a 125-ös faj egyik tagja)
Neme
Születettismeretlen
Elhunytkétséges
Anyabolygónincs, Unikomplex
ElkötelezettségBorg

A Borg királynő a Star Trek filmek szereplője. Ő a Borg vezére Star Trek: Kapcsolatfelvétel c. film és az ezután játszódó cselekményű Űrszekerek sorozatok és filmek szerint.

Bár a Borg az ezt megelőző, „Az Új Nemzedék” c. filmsorozatban jelent meg, azonban ott említés sem esett királynőről. Emiatt a királynő megjelenéset többen ún. retconnak (utólagos cselekménymódosítás) tekintik.[1]

A kollektíva egyszerű felépítése megváltozott a Star Trek: Kapcsolatfelvétel című filmben, amikor megismerhettük a Borg Királynőt. Ő egy különleges tagja a kollektívának, öntudattal rendelkezik s ahogyan magáról mondja: én vagyok „az egy és a számtalan”, aki „rendet hoz a káoszba”. Szerepe szerint a Borg koordinátora, egy vezér a hangyakolónia-szerű társadalomban. A királynő páratlan anatómiai felépítése azt is lehetővé tette, hogy intim közelségbe kerüljön Data-val 2063-ban, köszönhetően egy időutazásnak.

Kijelentése, mely szerint „én vagyok a kezdet és a vég” egy, a kollektíván belüli lehetséges döntő szerepét is sejteti.

Valaha a 125-ös humanoid faj tagjaként, a Királynő megőrizte külső biológiai megjelenésének egy részét, elsősorban a törzs felső része értendő ide, habár központi idegrendszere, koponyája, gerincoszlopa, és a törzs alsó része, illetve végtagjai mesterségesek, a Borg technológia jegyeit viselik.

Megsemmisülések[szerkesztés]

A Borg királynő többször megsemmisült. A Star Trek: Kapcsolatfelvétel c. filmben a királynő biztosan jelen volt és megsemmisült, akárcsak a Star Trek: Voyager: Dark Frontier című részében és végül a Star Trek: Voyager záró epizódjában. Hogy ez hogyan lehetséges, annak számos egymásnak ellentmondó magyarázata látott napvilágot regényekben és képregényekben. Azonban mivel a borg rendelkezik időbeli kommunikációs technológiával, a válasz valószínűleg ebben keresendő.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lois H. Gresh & Robert Weinberg, The Computers of Star Trek. New York: Basic Books (1999): 147. "It was a lot easier for viewers to focus on a villain rather than a hive-mind that made decisions based on the input of all its members.".

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]