Járda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Járda a berlini Ebertstraßén, kijelölt kerékpárúttal
Járda Zichyújfaluban, az Ady Endre utcában
Szabályos parkolás a járdán
Parkolás két kerékkel a járdán

A járda vagy gyalogjárda a gyalogosok közlekedésére szolgáló, aszfaltozott, betonozott vagy lekövezett útszakasz a járműforgalmat bonyolító út(test) mellett, többnyire a házak falához vagy kerítéséhez illesztve.

A járdán való közlekedés szabályai[szerkesztés]

Ezen a helyen a gyalogos közlekedést akadályozni vagy megnehezíteni nem szabad. A járda más célra való állandó elfoglalása tilos! Az áruszállításhoz szükséges fel- vagy lerakodás csak úgy történhet, hogy az ne kényszerítse a gyalogosokat az úttestre. Ha a rakodás enélkül nem oldható meg, az úttesten el kell keríteni egy részt a gyalogosok számára. A lerakodásnak haladéktalanul meg kell kezdődnie és folyamatosan kell történnie. A közlekedési útba belógó, ezáltal balesetveszélyes cég- és hirdetőtáblák alkalmazása tilos! A járdán kerékpárral csak akkor szabad közlekedni, ha az úttesten az nem lehetséges, maximum 10 km/h sebességgel. Gyermekek kerékpárral, mozgássérültek kerekesszékkel közlekedhetnek rajta. (A felfestéssel vagy KRESZ-táblával jelölt rész már kerékpárútnak minősül). Gépjárművel, nagyobb térfogatú tárgyakkal, amelyek a járdán a közlekedést akadályozhatják, közlekedni nem szabad.[1]

Kapubejáró[szerkesztés]

A járdára nyíló kapuk szárnyai csak befelé nyílhatnak, hogy a közlekedést ne veszélyeztessék ill. ne akadályozzák.

Várakozás a járdán[szerkesztés]

Személygépkocsival, amennyiben ez engedélyezett, csak úgy szabad a járdán várakozni, hogy másfél méteres helyet szabadon kell hagyni a gyalogosok számára. Ettől szűk, történelmi sikátorokban el lehet tekinteni, amennyiben a várakozás két kerékkel a járdán van előírva. Kisteherautóval csak akkor szabad, ha kifejezetten ez a parkolás előírt (kijelölt) módja, és a kocsiszekrény vagy platója nem lóghat túl a jelzésen.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A 19. században Magyarországon tiltották a kézi kocsival, taligával, puttonnyal, pékkassal, nagy kosarakkal, hentes átalvetővel stb. járdán való közlekedést is. Az akkori törvények szerint, aki ezen szabályok ellen vétett, kihágást követett el és 50 krajcártól 50 forintig terjedhető pénzbüntetéssel, behajthatatlanság esetén öt napig terjedő elzárással volt büntethető.

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Sidewalks
A Wikimédia Commons tartalmaz Járda témájú médiaállományokat.