Járda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Járda Zichyújfaluban, az Ady Endre utcában

A járda vagy gyalogjáró a gyalogosok közlekedésére szolgáló, aszfaltozott, betonozott vagy lekövezett útszakasz a járműforgalmat biztosító út mellett.

Ezen helyen a közlekedést feltartóztatni, akadályozni vagy megnehezíteni nem szabad. A járdáknak állandó elfoglalása tilos; tilos továbbá azoknak szükség nélküli időközi elfoglalása is, mihez képest az időközi elfoglalás is csak úgy engedhető meg, ha a fel- vagy lerakodás a járdák időleges elfoglalása nélkül meg nem történhet. A lerakodásnak haladéktalanul és megszakítás nélkül kell történnie. Kiszökellő cég- és hirdetési táblák alkalmazása tilos. A járdákon velocipéddel, kerékpárral, motorkerékpárral, nagyobb térfogatú tárgyakkal, melyen a járdán a közlekedést akadályozhatják, közlekedni nem szabad. (A 19. században Magyarországon tiltották még a kézi kocsival, taligával, puttonnyal, pékkassal, nagy kosarakkal, hentes átalvetővel stb. járdán való közlekedést is.)[1] Utcára nyíló ajtók szárnyait nem szabad oly módon nyitva tartani, hogy azok a járda egy nagyobb részét elzárják.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A 19. század végi törvények szerint Magyarországon aki ezen határozmányok ellen vétett, kihágást követett el és 50 koronától 50 forintig terjedhető pénzbüntetéssel, behajthatatlanság esetén 5 napra terjedhető elzárással volt büntetendő.

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Sidewalks
A Wikimédia Commons tartalmaz Járda témájú médiaállományokat.