Vése

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vése
Vése címere
Vése címere
Közigazgatás
Ország  Magyarország
Régió Dél-Dunántúl
Megye Somogy
Járás Marcali
Jogállás község
Polgármester Bertók László (FIDESZ-KDNP)[1]
Irányítószám 8721
Körzethívószám 85
Népesség
Teljes népesség 740 fő (2015. jan. 1.)[2] +/-
Népsűrűség 17,40 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület 42,92 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Vése (Magyarország)
Vése
Vése
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 24′ 43″, k. h. 17° 17′ 22″Koordináták: é. sz. 46° 24′ 43″, k. h. 17° 17′ 22″
Vése (Somogy megye)
Vése
Vése
Pozíció Somogy megye térképén
Vése weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Vése témájú médiaállományokat.

Vése község Somogy megyében, a Marcali járásban.

Fekvése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Véssey család története

A községről és a Véssey családról az első hiteles adat 1284-ből való. A terület a királyné, pontosabban a királynéi tárnokok birtoka volt. Ekkor adományozta Erzsébet királyné (IV. László király anyja) Tamás váci püspöknek és testvéreinek, akiktől a Vésseyek származtatták magukat. A család a 20. század elejéig birtokolta ezt a földet. A falu neve a 18. század közepétől használatos a mai alakban. A Véssey család szintén a 18. századtól írja így a nevét. Kastélyuk Szőcsényben volt, Vésén intézőjük lakott. Leszármazottaik közül többen a vései temetőben vannak eltemetve a családi kriptában.

A török hódoltság idején feltehetően Szigetvár eleste után a Vésseyek elhagyták a falut s a Vas megyei Szent Ivánfán (ma Uraiújfalu része) telepedtek le. A török uralma alatt, s kiűzésük után Vése elnéptelenedett. Az első lakosok 1720 táján jöhettek. Visszatért a Véssey család is, amely a reformáció idején lutheránussá lett, így családi összeköttetéseiben a vallásazonosságot keresvén a vármegyén kívül házasodott. A családi kapcsolatok hiánya okozta, hogy a vármegye életében a 18. század végéig nem szerepeltek.

A Véssey család jelentős tagja Véssey István, akinek Vése benépesítése és újjáépítése köszönhető. Ő tette közzé 1732-ben Szent Ivánfán az ott élő parasztokhoz azt a felhívást, amelyben kedvezményeket ajánlott azoknak, akik Vésére jönnek letelepedni.

Somogy közéletében jelentős szerepet vállalt az 1860-ban meghalt Véssey Lajos, aki Somogy vármegye főjegyzője volt.

Sokat tett Véséért Véssey Mihály is, aki a faluban élt és fontosnak tartotta a község fejlesztését. 1872-ben Véssey Mihály és a niklai Berzsenyi család támogatásával épült újjá az evangélikus templom, amely ma is áll. 1878-ban ugyancsak Véssey Mihály támogatásával és felügyelete alatt épült fel a két tantermes iskola, amely ma kultúrházként működik. A régi iskolaépületből ekkor lett tanítólakás. Az öregek visszaemlékezése szerint a helybeliek szerették és tisztelték Véssey Mihályt. Tiszteletük jeléül róla nevezték el a mai Rákóczi utcát, s emelték az iskolánk parkjában álló emlékművet.

Ő volt az utolsó Véssey, aki a faluban élt, s aki otthonának érezte e helyet, az iskolát is ezért nevezték el róla.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A horvátországi Kórógy lakói hét éven keresztül kicsit „vései lakosok” is voltak, amikor a településen kialakított menekülttáborban éltek 1991-től 1998-ig.

Akkor alakult ki egész életre szóló barátság számos vései és kórógyi ember között. Azóta már "hivatalossá is vált ez a kapcsolat, hisz testvér – települési viszonyt kötöttek a két község vezetői.

Orbán Viktor, a Magyar Köztársaság Miniszterelnöke felavatta a Magyar Állam segítségével felújított Kórógyi református templomot. Az ünnepségen részt vettek a Vései Testvértelepülés küldöttei is.

2002. január 26. A véseiek egy csoportja ünnepelni indult. Kórógyon felszentelték az újjáépített református templomot.

Az újjáépítési program 1998-ban kezdődött. Felmérték, melyik település mennyire károsodott, és eszerint 6 kategóriába sorolták a falvakat. Kórógy a négyes kategóriába tartozott, ami azt jelenti, hogy hogy az összes középület megsemmisült, és a 238 házból 184-et újjá kellett építeni.

Az ehhez szükséges forrásokat a nemzetközi segítségen kívül az adóból fedezték.

Nevezetességei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hencz-kastély

Híres emberek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Vése települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2010. október 3. (Hozzáférés: 2012. január 14.)
  2. Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2015. január 1. (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2015. szeptember 3. (Hozzáférés: 2015. szeptember 4.)

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]