SPAR (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
SPAR
JelmondatMinőség, szeretem, SPAR.
Típusélelmiszeráruház-lánc
Alapítva1990, Magyarország
SzékhelyBicske, Magyarország
VezetőkÜgyvezető igazgató: Heiszler Gabriella
Árbevétel915,7 milliárd Ft (magyarországi leányvállalat, 2022)
Alkalmazottak számaMagyarországon 14 000 (2022)
AnyavállalataASPIAG

A SPAR weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz SPAR témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. a SPAR nemzetközi élelmiszer-üzletlánc magyarországi tagvállalata.

A hollandiai székhelyű nemzetközi élelmiszer-üzletlánc, Európában, Ausztráliában, Afrikában és Ázsiában, ezen földrészek 48 országában, köztük Magyarországon is jelen van. A világ legnagyobb élelmiszer kiskereskedelmi láncainak egyike.

A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. jelenleg több, mint 14 000 alkalmazottat foglalkoztat, összes eladóterének nagysága pedig megközelíti a 400 ezer négyzetmétert. 2022. 12.31-én a SPAR Magyarország összesen 375 saját üzemeltetésű áruházzal rendelkezett (35 INTERSPAR hipermarket, 340 SPAR és City SPAR szupermarket), illetve franchise programjának égisze alatt 248 áruház működött (SPAR partner, SPAR market, OMV-SPAR Express, és Orlen-DESPAR), mely így összesen 623 SPAR-logós üzletet jelent.

Székhelye[szerkesztés]

2060 Bicske, SPAR út 0326/1.hrsz

Ügyvezető igazgatói[szerkesztés]

  • Feiner Péter (2004. január 1. – 2012. március 1.)
  • Erwin Schmuck (2012. március 1. – 2016. december 31.)[1]
  • Heiszler Gabriella (2015. április 1. )

Története[szerkesztés]

A SPAR gárdonyi épülete

A magyarországi leányvállalat működését az 1990-ben alapított ASPIAG (Austria SPAR International AG) vezényli, amely az 1990-es évek elején Magyarországon, Szlovéniában és Észak-Olaszországban hozott létre egy, a tulajdonába tartozó SPAR hálózatot, 2005 óta pedig Horvátországban is jelen van.

A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. alapításának napja hivatalosan 1990. december 14.[2]

Az első lépések Magyarországon (1991 – 1997)[szerkesztés]

A SPAR az első magyarországi üzletét Tatán, az Ady Endre utca 20. szám alatt nyitotta meg 1991. október 30-án,[3][4] miután a cég többségi tulajdonrészt szerzett a Generál Kereskedelmi Rt.-ben, amely akkoriban Komárom-Esztergom megye élelmiszerüzleteinek jelentős részét is üzemeltette (egyéb profilú üzletek mellett). A SPAR üzletlánc fejlesztési stratégiáját a minőség mellett a mennyiség határozta meg, egyértelmű törekvés a mai napig a jól megközelíthető, lakóhelyek közelében és központi csomópontokban elhelyezkedő, változatos alapterületű üzletek nyitása. A cég 1991 és 1993 között Komárom-Esztergom megye Generál-élelmiszerüzleteinek jelentős részét SPAR-rá alakította. 1993-ban nyílt első két üzlete a megyén kívül: Székesfehérváron, valamint Budapesten, Őrmezőn.

1994-ben nyitotta meg a SPAR első, az áruellátás feladatait biztosító, hazai logisztikai központját Bicskén. Ez a raktárbázis a SPAR hálózattal együtt folyamatos korszerűsítések mellett bővül, napjainkra már a társaság adminisztratív központjának is helyet ad.

1995-ben nyílt meg az első INTERSPAR, a hajdani győri szövőgyárból átépített INTERSPAR Centerben. A SPAR áruházlánc lakóhelyközeli, hipermarket jellegű áruháztípusának első tagját két évvel évvel később, 1997-ben követte az első budapesti egység is a vállalat érdekeltségébe tartozó kispesti Europark bevásárlóközpontban. (2017 óta Shopmark a neve).

További felvásárlások és terjeszkedés (1998 – 2008)[szerkesztés]

A cégcsoport rengeteg felvásárlási hullámot hajtott végre működése kezdete óta. Első, jelentősebb akvizíciója az izraeli tulajdonban álló Super Közért hálózatának felvásárlása volt 1998-ban, ugyanezen évben vásárolta meg a szegedi üzletláncot üzemeltető Éliker-t[5] is. Ennek köszönhetően ma a vidéki városok közül Tatabányán és Szegeden rendelkezik a legerősebb pozíciókkal.

1998-ban jelentős mérföldkőhöz érkezett a SPAR, mikor is 100. üzletét nyitotta meg Magyarországon. A pilisvörösvári üzlet nyitása más szempontból is különlegességnek számított, ugyanis a hazai élelmiszer kiskereskedelemben addig nem megszokott módon, franchise formában kezdte meg működését, a Hertzman Kereskedelmi Kft.-vel kötött partneri megállapodás keretében.

2002 végén a cég átvett és átalakított tizennégy Billa üzletet,[6] valamint 2003-ban a Tengelmann csoporttól 22 Kaiser’s szupermarketet vásárolt meg. Míg a Billa üzleteket azonnal SPAR néven üzemeltette tovább, a Kaiser’s láncot – többek között nagy budapesti lefedettsége és jó híre miatt – tovább üzemeltette 2011 végéig, a SPAR csoport almárkájaként. A Kaiser’s arculatáról ismert „piros kávéskanna” figura 2012 elején tűnt el, számos üzlet került felújításra a hálózatból. A hálózatból két üzlet nem érte meg a SPAR-rá alakulást: 2007-ben, az újbudai Skála áruház bezárásakor a Kaiser’s első és legnagyobb üzletét kellett bezárni (itt 2009-re az Allee bevásárlóközpont épült fel, amelynek alagsorában már INTERSPAR hipermarket helyettesíti a Kaiser’s-t), valamint 2005-ben zárt be a Váci úti Kaiser’s.

2008-ban a Tengelmann-csoport – a Kaiser’s-ek volt tulajdonosa – a Plusból is kiszállt, ezekre az üzletekre szintén a SPAR tartott igényt. Habár a SPAR szupermarketlánc és a Plus diszkontlánc üzleti stratégiája között nagy különbség volt, hálózataik nagyon jól kiegészítették egymást, és a felvásárlásnak köszönhetően a SPAR megduplázhatta üzletei számát. A Plus márkát egy évig használta a SPAR, ezalatt folyamatosan növelte a hálózat áruválasztékát, és a Plus saját márkáit folyamatosan SPAR-os márkákkal cserélte le.

A alacsonyabb árfekvésre törekvő Plus lánc alapvetően két különböző hátterű üzlettípust üzemeltetett, a lakótelepeken található hajdani ABC élelmiszeráruházak privatizációja során nyert, megközelítőleg 300–500 m2 közötti alapterületű üzleteket, továbbá a saját építésű, 1000 m2 méretű diszkont üzleteket. Ezeket folyamatosan igyekezett egységesíteni.

Új élelmiszertermelő üzemek és logisztikai központ[szerkesztés]

2004-ben újabb egységgel bővült a bicskei központ, mikoron a SPAR a hazai kereskedelmi láncok között azóta is egyedüliként megnyitotta saját húsüzemét, mely lehetővé teszi a SPAR hálózat különféle húsárukkal való folyamatos ellátását.

A logisztikai kihívásokra a 2008-ban nyílt üllői logisztikai központ felépítése jelentett megoldást, s habár a Plus ugyanebben az évben történő felvásárlásával annak a budapesti Jászberényi úton található logisztikai központja is a SPAR tulajdonába került, azt nem üzemeltette tovább.

A 2017 júliusában építeni kezdett üzem 2018-ban kezdte meg működését Üllőn. A zöldmezős beruházásként épített üzem mintegy 1500 m2, költsége 1,2 milliárd forintott tett ki. A létesítmény megfelel a legmagasabb élelmiszerbiztonsági követelményeknek, jelenleg két csomagolósorral működik és 50 munkatársat foglalkoztat. Naponta 4 tonna majonézes saláta (15 féle) és 20 ezer szendvics (15 féle) készül itt.

Új üzlettípusok, elindul a franchise program, új üzem nyílik (2009 - 2015)[szerkesztés]

A SPAR-csoport heterogén múltú üzleteit figyelembe véve 2009-től kezdve fokozatosan újabb kategóriákat vezetett be az egyes üzlettípusok hatékonyabb elkülönítése érdekében. Az üzletek nagy részét, jellemzően a klasszikus SPAR, illetve a kisebb, hajdani lakótelepi Plus boltokat ket továbbra is SPAR néven üzemeltette tovább, majd később, 2012-ben a tulajdonába került volt Kaiser’s egységek is ugyanezen márkanév alatt folytatták a működésüket. Érdekesség, hogy Ausztriában a SPAR az 1000 m2 feletti méretű üzleteit EUROSPAR néven illeti (így a nagyobb Plus diszkontok és Kaiser’s szupermarketek is ezt a nevet kaphatták volna), de a magyarországi vezetés ezt a nevet nem vezette be.

2006 óta több belvárosi üzletét exkluzív módon újította fel, amelyek rengeteg saját készítésű terméket, pl. salátákat árusítanak. Ezeket a kisebb üzleteket City SPAR néven illeti a lánc. Ilyen például Budapesten a volt Ráday utcai Plus diszkont helyén nyílt City SPAR, vagy a Móricz Zsigmond körtéri korábbi Super Közért helyén nyitott üzlet.

2012-ben a SPAR eredeti – a hollanddal megegyező típusú – üzleti szemléletét ismertette Magyarországon, a SPAR partner program létrehozásával. A cég 1932-es alapításakor a „Kölcsönös együttműködéssel mindenki nyer” jelmondatra épített Hollandiában (Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig). Ezen holland szavainak kezdőbetűi a DESPAR betűszót adják ki, ami hollandul fenyőt jelent. A koncepció szerint a SPAR minél több független kiskereskedőt vonna hálózatába franchise rendszerben, úgy, hogy azok megtartják függetlenségüket, miközben élvezhetik a SPAR által nyújtott előnyöket: a heti hatszori áruszállítás, a marketing- és logisztikai támogatást, vagy a SuperShop hűségprogramot. Wittner Márton móri kiskereskedő üzletei mellett azóta számos üzlet nyílt a SPAR partner program keretein belül, amellyel a SPAR nem titkoltan az eredeti SPAR-szemléletet lemásoló CBA riválisává kíván válni.[7]

2013-ban a SPAR új üzlettípust mutatott be, az Ausztriában a Shell benzinkútlánccal már közösen bemutatott "expressz" üzlettípusát, a SPAR express-t. Az OMV-SPAR express az OMV töltőállomásokon működő üzlettípus, ahol az alaptermékek mellett SPAR saját márkás termékek is kaphatóak, és ez utóbbiak a SPAR áruházakban tapasztalható árakon. A későbbiekben a SPAR a Lukoil benzinkúthálózattal is folytatta együttműködését, a SPAR Express üzletkategória ott LUKOIL-DESPAR néven fut, mely 2022 végétől már Orlen-DESPAR néven érhető el, a magyarországi Lukoil-hálózat felvásárlása miatt.

2015-ben tovább bővült a bicskei húsüzem, az új fejlesztések részeként szeletelő részleg és Oktatóközpont került kialakításra. 2018-ban vadonatúj egységgel, az üllői SPAR enjoy. convenience üzem megnyitásával bővítette termékkínálatát és áruellátási kapacitását a vállalat.

2020.11.02-án a SPAR tulajdonába került a Zimbo Húsipari Termelő Kft. perbáli üzemegysége, amely ezentúl SPAR Regnum Húsüzem néven üzemel tovább.[8] Az itt dolgozó mintegy 200 munkavállaló már a SPAR égisze alatt tevékenykedik. Velük együtt a SPAR csapatát az élelmiszer termelés üzletágban így már mintegy 600 szakember erősíti. A bővüléssel nagyobbá vált a saját márkás termékválaszték és erősödött a magyar termék szortiment.

Üzlettípusok[szerkesztés]

SPAR szupermarket[szerkesztés]

A SPAR szupermarket a SPAR-csoport lakóhelyközeli, döntően napi ellátásra szakosodott, kereskedelmi szolgáltatást nyújtó üzlettípusa. Ezen áruházak nagyrészt 400–1200 m2 közötti eladóterű kiskereskedelmi egységek, amikből 345 található Magyarországon. Igen szélesen változik az üzletek alapterülete (pl. a Váci út 138. alatti üzlet mindössze 200 m2, míg a szegedi Árkádban található üzlet 2000 m2-en működik), ennek ellenére a cég törekszik a magas színvonalú választék fenntartására.

City SPAR szupermarket[szerkesztés]

A City SPAR elsősorban a nagyvárosi, belvárosi csomópontokat rendszeresen érintő bevásárlók igényeinek kiszolgálására jött létre. Az eladótérben új termékkörrel találkozhatnak a vásárlók. A termékek között helyet kaptak az azonnal fogyasztható élelmiszerek is (kész szendvicsek, pizzák, saláták, helyben sütött pékáruk, grillezett ételek, hidegkonyhai készítmények). Megközelítőleg 200-400 m2 alapterületűek.

INTERSPAR hipermarket[szerkesztés]

Ez a SPAR áruházlánc legnagyobb alapterületű, lakóhelyközeli, hipermarket jellegű áruháztípusát jelenti. Az INTERSPAR-ok gyalogosan és tömegközlekedési eszközzel is jól megközelíthetők, parkolóhellyel ellátottak. Az INTERSPAR üzletek 5000–10000 m2 alapterületűek. Habár ezen területen a két fő versenytárs jellemzően a Tesco és az Auchan, bizonyos tekintetekben különbözik tőlük. Egyrészt, a Tesco és Auchan üzletei „full-sortiment” jellegűek (egyszerre árulnak minden termékkategóriában, kertosztállyal, ruházati osztállyal, könyvosztállyal bírnak), másrészt egy-egy kivételt eltekintve (például ilyen a Tesco a Campona-ban, illetve az Arena Plazaban, valamint az Auchan a Savoya Parkban) mindegyik üzlete a városok szélén található, saját nagyobb épületekben.

Ezzel szemben az INTERSPAR üzletek főleg az élelmiszer-kategóriában erősek, ezeket kiegészítik ugyanakkor műszaki termékek, valamint szezonális termékek árusításával is, ugyanakkor nem utóbbiak a fő profiljuk. Az INTERSPAR hipermarketek gyakran meglevő bevásárlóközpontokban üzemelnek (például: Árkád Budapest, Győr, Pécs; Shopmark Budapest; GoBuda Mall Budapest stb.). Saját épületekben is üzemelnek ugyanakkor, ahol több kisebb üzletet üzemeltető bérlő is jelen van.

OMV-SPAR express – Orlen-DESPAR[szerkesztés]

Ezen formátumok kizárólag töltőállomásoknál fordulnak elő. Ezek az üzletek átlagosan 200–400 m2 alapterületűek.

SPAR market[szerkesztés]

Ez az üzletlánc főleg kisvárosokban, falvakban található. A SPAR marketek átlagosan 100-200 m2 alapterületűek.

SPAR partner[szerkesztés]

A SPAR partnerrel legtöbbször városokban találkozhatunk. Ezek az üzletek mindössze 200–550 m2 alapterületűek.

Terjeszkedési stratégiája[szerkesztés]

A SPAR legfontosabb felvásárlásai a következők voltak: a Generál Kereskedelmi Rt. többségi, majd teljes tulajdonrészének megszerzése (1991-től), Super Közért (1998), a szegedi Éliker (1998), a korábban a Rewe-csoport (a Penny Market anyavállalata) által birtokolt Billa (2002), valamint a korábban a Tengelmann-csoport által birtokolt két lánc, a Kaiser’s (2003) és a Plus (2008) akvizíciója. 2013-ban a Match budapesti bevásárlóközpontokban található, legforgalmasabb egységeit vette át (Mammut, Westend, MOM Park, SUGÁR Üzletközpont). A MOM Park és a Mammut bevásárlóközpontokban található üzletét a SPAR egyedi építészeti megoldással alakította ki, ami nemzetközi elismerést is kapott.[9]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://www.mediapiac.com/karrier/uj-vezeto-a-Spar-elen/17252
  2. Archivált másolat. [2019. március 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. március 4.)
  3. 30 éves a SPAR Magyarországon: mutatjuk, hogy nézett ki az első üzlet - Pénzcentrum, 2021.06.03.
  4. 24 óra, 1991. október 30., "Spar Szupermarket Tatán: a vásárlók lesznek munkaadóik
  5. Éliker eladása. [2018. július 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. március 1.)
  6. GVH döntés a Billa és Spar összefonódásáról
  7. Franchise-hálózattal bővít a Spar
  8. A Spar ismeretlen összegért megvásárolta a perbáli Zimbo-gyárat - HVG, 2020.11.02.
  9. Felfigyelt a világ egy budapesti pláza ABC-jére: az egyik legolvasottabb nemzetközi építészlap mutatta be a MOM Sparját (Urbanista blog, 2014.01.07.)