SPAR (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
SPAR
Spar-logo.svg
Jelmondat Minőség, szeretem.
Típus élelmiszeráruház-lánc
Alapítva 1990, Magyarország
Székhely Bicske, Magyarország
Vezetők Ügyvezető igazgató: Heiszler Gabriella
Árbevétel 738,9 milliárd Ft (magyarországi leányvállalat, 2020)
Alkalmazottak száma Magyarországon 13 000 (2020)
Anyavállalata ASPIAG

A SPAR weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz SPAR témájú médiaállományokat.

A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. a SPAR nemzetközi élelmiszer-üzletlánc magyarországi tagvállalata.

A hollandiai székhelyű nemzetközi élelmiszer-üzletlánc, Európában, Ausztráliában, Afrikában és Ázsiában, ezen földrészek 48 országában, köztük Magyarországon is jelen van. A világ legnagyobb élelmiszer-kiskereskedő láncainak egyike.

A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. jelenleg több, mint 13 ezer alkalmazottat foglalkoztat, összes eladóterének nagysága pedig megközelíti a 400 ezer négyzetmétert. 2020. 12.31-én a SPAR Magyarország összesen 381 saját üzemeltetésű áruházzal rendelkezett (34 INTERSPAR hipermarket, 324 SPAR szupermarket, 23 City SPAR szupermarket), illetve franchise programjának égisze alatt 207 áruház működött (30 SPAR partner, 58 SPAR market, 85 OMV-SPAR express, 34 Lukoil-DESPAR), mely így mindösszesen 588 SPAR-logós üzletet jelent.

Székhelye[szerkesztés]

2060 Bicske, SPAR út 0326/1.hrsz

Ügyvezető igazgatói[szerkesztés]

  • Feiner Péter (2004. január 1. – 2012. március 1.)
  • Erwin Schmuck (2012. március 1. – 2016. december 31.)[1]
  • Heiszler Gabriella (2015. április 1. )

Története[szerkesztés]

A SPAR gárdonyi épülete

A magyarországi leányvállalat működését az 1990-ben alapított ASPIAG (Austria SPAR International AG) vezényli, amely az 1990-es évek elején Magyarországon, Szlovéniában, Csehországban és Észak-Olaszországban hozott létre egy, a tulajdonába tartozó SPAR hálózatot, 2005 óta pedig Horvátországban is jelen van.

A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. alapításának napja hivatalosan 1990. december 14.[2]

Az első lépések Magyarországon (1991 – 1997)[szerkesztés]

A SPAR első magyarországi üzletét Tatán nyitotta 1991. október 30-án,[3] miután a cég többségi tulajdonrészt szerzett a Generál Kereskedelmi Rt.-ben, amely akkoriban Komárom-Esztergom megye élelmiszerüzleteinek jelentős részét is üzemeltette (egyéb profilú üzletek mellett). A SPAR üzletlánc fejlesztési stratégiáját a minőség mellett a mennyiség határozta meg, egyértelmű törekvés a mai napig a jól megközelíthető, lakóhelyek közelében és központi csomópontokban nyitott, változatos alapterületű üzletek nyitása. A cég 1991 és 1993 között Komárom-Esztergom megye Generál-élelmiszerüzleteinek jelentős részét SPAR-rá alakította. 1993-ban nyílt első két üzlete a megyén kívül: Székesfehérváron, valamint Budapesten, Őrmezőn.

1994-ben nyitotta meg a SPAR első, az áruellátás feladatait biztosító, hazai logisztikai központját Bicskén. Ez a raktárbázis a SPAR hálózattal együtt folyamatos korszerűsítések mellett bővül, napjainkra már a társaság adminisztratív központjának is helyet ad.

1995-ben nyílt meg az első INTERSPAR, a győri INTERSPAR Centerben. A SPAR áruházlánc lakóhelyközeli, hipermarket jellegű áruháztípusának első tagját pár évvel később, 1997-ben követte az első budapesti egység is a vállalat érdekeltségébe tartozó kispesti Shopmarkban.

További felvásárlások és terjeszkedés (1998 – 2008)[szerkesztés]

A cégcsoport rengeteg felvásárlást hajtott végre működése kezdete óta. Első, jelentősebb akvizíciója az izraeli tulajdonban álló Super Közért felvásárlása volt 1998-ban, ugyanezen évben vásárolta meg a szegedi üzletláncot üzemeltető Éliker-t[4] is. Ennek köszönhetően ma a vidéki városok közül Tatabányán és Szegeden rendelkezik a legerősebb pozíciókkal.

1998-ban jelentős mérföldkőhöz érkezett a SPAR, mikor is 100. üzletét nyitotta meg Magyarországon. A pilisvörösvári üzlet nyitása más szempontból is különlegességnek számított, ugyanis a hazai élelmiszer kiskereskedelemben addig nem megszokott módon, franchise formában kezdte meg működését, a Hertzman Kereskedelmi Kft.-vel kötött partneri megállapodás keretében.

2002 végén a cég átvett és átalakított tizennégy Billa üzletet,[5] valamint 2003-ban huszonkét Kaiser’s szupermarketet vásárolt meg. Míg a Billa üzleteket azonnal SPAR néven üzemeltette tovább, a Kaiser’s láncot – többek között nagy budapesti lefedettsége és jó híre miatt – tovább üzemeltette 2011 végéig, a SPAR csoport almárkájaként. A Kaiser’s-t jelző „piros kancsó” 2012 elején tűnt el, számos üzlet került felújításra a hálózatból. A hálózatból két üzlet nem érte meg a SPAR-rá alakulást: 2007-ben, a Skála Budapest áruház bezárásakor a Kaiser’s első és legnagyobb üzletét kellett bezárni (itt 2009-re az Allee bevásárlóközpont épült fel, ahol INTERSPAR hipermarket helyettesíti a Kaiser’s-t), valamint 2005-ben fejezte be üzemelését a Váci úti Kaiser’s, ahol a csökkenő forgalom és a magas bérleti díjak okozta kérdések vezettek a bezáráshoz.

2008-ban a Tengelmann-csoport – a Kaiser’s-ek volt tulajdonosa – a Plusból is kiszállt, ezekre az üzletekre is a SPAR tartott igényt. Habár a SPAR szupermarketlánc és a Plus diszkontlánc üzleti stratégiája között nagy különbség volt, hálózataik nagyon jól kiegészítették egymást, és a felvásárlásnak köszönhetően a SPAR megduplázhatta üzletei számát. A Plus márkát egy évig használta a SPAR, ezalatt folyamatosan növelte a hálózat áruválasztékát, és a Plus saját márkáit folyamatosan SPAR-os márkákkal cserélte le.

A Plus alapvetően két különböző hátterű üzlettípust üzemeltetett, a lakótelepek közepén, az élelmiszerlánc-privatizációk során nyert, megközelítőleg 300–500 m2 közötti méretű üzleteket, valamint a saját építésű, 1000 m2 méretű diszkont üzleteket. Ezeket folyamatosan igyekezett egységesíteni.

Új élelmiszertermelő üzemek és logisztikai központ[szerkesztés]

2004-ben újabb egységgel bővült a bicskei központ, mikoron a SPAR a hazai kereskedelmi láncok között azóta is egyedüliként megnyitotta saját húsüzemét, mely lehetővé teszi a SPAR hálózat különféle húsárukkal való folyamatos ellátását.

A logisztikai kihívásokra a 2008-ban nyílt üllői logisztikai központ felépítése jelentett megoldást, s habár a Plus ugyanebben az évben történő felvásárlásával annak a budapesti Jászberényi úton található logisztikai központja is a SPAR tulajdonába került, azt nem üzemeltette tovább.

A 2017 júliusában építeni kezdett üzem 2018-ban kezdte meg működését Üllőn. A zöldmezős beruházásként épített üzem mintegy 1500 m2, költsége 1,2 milliárd forintott tett ki. A létesítmény megfelel a legmagasabb élelmiszerbiztonsági követelményeknek, jelenleg két csomagolósorral működik és 50 munkatársat foglalkoztat. Naponta 4 tonna majonézes saláta (15 féle) és 20 ezer szendvics (15 féle) készül itt.

Új üzlettípusok, elindul a franchise program, új üzem nyílik (2009 - 2015)[szerkesztés]

A SPAR-csoport heterogén múltú üzleteit figyelembe véve 2009-től kezdve fokozatosan újabb kategóriákat vezetett be az egyes üzlettípusok jobb elkülönítése érdekében. Az üzletek nagy részét, jellemzően a klasszikus SPAR, illetve a kisebb, lakótelepi volt Plus-üzleteket továbbra is SPAR néven üzemeltette tovább, majd később, 2012-ben a tulajdonába került volt Kaiser’s egységek is ugyanezen márkanév alatt működtek tovább. Érdekesség, hogy Ausztriában a SPAR az 1000 m2 feletti méretű üzleteit EUROSPAR néven illeti (így a nagyobb Plus diszkontok és Kaiser’s szupermarketek is ezt a nevet kaphatták volna), de a magyarországi vezetés ezt a nevet nem vezette be.

2006 óta több belvárosi üzletét exkluzív módon újította fel, amelyek rengeteg saját készítésű terméket, pl. salátákat árusítanak. Ezeket a kisebb üzleteket City SPAR néven illeti a lánc. Ilyen például a volt Ráday utcai Plus diszkont helyén nyitott City SPAR, vagy a Móricz Zsigmond körtéri korábbi Super Közért helyén nyitott üzlet.

2012-ben a SPAR eredeti – a hollanddal megegyező típusú – üzleti szemléletét ismertette Magyarországon, a SPAR partner program létrehozásával. A cég 1932-es alapításakor a „Kölcsönös együttműködéssel mindenki nyer” jelmondatra épített Hollandiában (Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig). Ezen holland szavainak kezdőbetűi a DESPAR betűszót adják ki, ami hollandul fenyőt jelent. A koncepció szerint a SPAR minél több független kiskereskedőt vonna hálózatába franchise rendszerben, úgy, hogy azok megtartják függetlenségüket, miközben élvezhetik a SPAR által nyújtott előnyöket: a heti hatszori áruszállítás, a marketing- és logisztikai támogatást, vagy a SuperShop hűségprogramot. Wittner Márton móri kiskereskedő üzletei mellett azóta számos üzlet nyílt a SPAR partner program keretein belül, amellyel a SPAR nem titkoltan az eredeti SPAR-szemléletet lemásoló CBA riválisává kíván válni.[6]

2013-ban a SPAR új üzlettípust mutatott be, az Ausztriában a Shell benzinkútlánccal már közösen bemutatott "expressz" üzlettípusát, a SPAR express-t. Az OMV-SPAR express az OMV töltőállomásokon működő üzlettípus, ahol az alaptermékek mellett SPAR saját márkás termékek is kaphatóak, és ez utóbbiak a SPAR áruházakban tapasztalható árakon. A későbbiekben a SPAR a Lukoil benzinkúthálózattal is folytatta együttműködését, a SPAR Express üzletkategória ott LUKOIL-DESPAR néven fut.

2015-ben tovább bővült a bicskei húsüzem, az új fejlesztések részeként szeletelő részleg és Oktatóközpont került kialakításra. 2018-ban vadonatúj egységgel, az üllői SPAR enjoy. convenience üzem megnyitásával bővítette termékkínálatát és áruellátási kapacitását a vállalat.

2020.11.02-án a SPAR tulajdonába került a ZIMBO Perbál Húsipari Termelő Kft. perbáli üzemegysége, mely ekkortól Regnum Húsüzem Perbál néven működik tovább. Az itt dolgozó mintegy 200 munkavállaló már a SPAR égisze alatt tevékenykedik. Velük együtt a SPAR csapatát az élelmiszer termelés üzletágban így már mintegy 600 szakember erősíti. A bővüléssel nagyobbá válik a saját márkás termékválaszték, és erősödik a magyar termék szortiment.

Üzlettípusok[szerkesztés]

SPAR szupermarket[szerkesztés]

A SPAR szupermarket a SPAR-csoport lakóhelyközeli, döntően napi ellátásra szakosodott, kereskedelmi szolgáltatást nyújtó üzlettípusa. Ezen áruházak nagyrészt 400–1200 m2 közötti eladóterű kiskereskedelmi egységek, amikből 324 található Magyarországon. Igen szélesen változik az üzletek alapterülete (pl. a Váci út 138. alatti üzlet mindössze 200 m2, míg a szegedi Árkádban található üzlet 2000 m2-en működik), ennek ellenére a cég törekszik a magas színvonalú választék fenntartására.

City SPAR szupermarket[szerkesztés]

A City SPAR elsősorban a nagyvárosi, belvárosi csomópontokat rendszeresen érintő bevásárlók igényeinek kiszolgálására jött létre. Az eladótérben új termékkörrel találkozhatnak a vásárlók. A termékek között helyet kaptak az azonnal fogyasztható élelmiszerek is (kész szendvicsek, pizzák, saláták, helyben sütött pékáruk, grillezett ételek, hidegkonyhai készítmények). Megközelítőleg 200-400 m2 alapterületűek.

INTERSPAR hipermarket[szerkesztés]

Ez a SPAR áruházlánc lakóhelyközeli, hipermarket jellegű áruháztípusát jelenti. Az INTERSPAR-ok gyalogosan és tömegközlekedési eszközzel is jól megközelíthetők, parkolóhellyel ellátottak. Az INTERSPAR üzletek 5000–10000 m2 alapterületűek. Habár ezen területen két fő riválisuk a Tesco és az Auchan, bizonyos tekintetekben különbözik tőlük. Egyrészt, a Tesco és Auchan üzletei „full-sortiment” jellegűek (egyszerre árulnak minden termékkategóriában, pl. kertosztállyal, ruházati osztállyal, könyvosztállyal bírnak), másrészt egy-egy kivételt eltekintve (pl. ilyen a Tesco Campona-ban, illetve Arena Plazaban, valamint az Auchan Savoya Parkban) mindegyik üzlete a városok szélén található, saját, nagyobb épületekben.

Ezzel szemben az INTERSPAR üzletek főleg az élelmiszer-kategóriában erősek, ezeket kiegészítik ugyanakkor műszaki termékek, valamint szezonális termékek árusításával is, ugyanakkor nem utóbbiak a fő profiljuk.Az INTERSPAR hipermarketek nagyon sok esetben meglevő bevásárlóközpontokban üzemelnek (pl. Árkád Budapest, Győr, Pécs; Shopmark Budapest; Eurocenter Budapest stb.). Saját épületekben is üzemelnek ugyanakkor, itt több kis üzletet üzemeltető bérlő is jelen van.

OMV-SPAR express – LUKOIL-DESPAR[szerkesztés]

Ezen formátumok kizárólag töltőállomásoknál fordulnak elő. Ezek az üzletek átlagosan 200–400 m2 alapterületűek.

SPAR market[szerkesztés]

Ez az üzletlánc főleg kisvárosokban, falvakban található. A SPAR marketek átlagosan 100-200 m2 alapterületűek.

SPAR partner[szerkesztés]

A SPAR partnerrel legtöbbször városokban találkozhatunk. Ezek az üzletek mindössze 200–550 m2 alapterületűek.

Terjeszkedési stratégiája[szerkesztés]

A SPAR legfontosabb felvásárlásai a következők voltak: a Generál Kereskedelmi Rt. többségi, majd teljes tulajdonrészének megszerzése (1991-től), Super Közért (1998), a szegedi Éliker (1998), a korábban a Rewe-csoport (a Penny Market anyavállalata) által birtokolt Billa (2002), valamint a korábban a Tengelmann-csoport által birtokolt két lánc, a Kaiser’s (2003) és a Plus (2008) akvizíciója. 2013-ban a Match bevásárlóközpontokban található, legfontosabb egységeit vette át (Mammut, Westend, MOM Park, Sugár). A MOM Parkban és a Mammutban található üzletet a SPAR egyedi építészeti megoldással alakította ki, ami nemzetközi elismerést is kapott.[7]

Jegyzetek[szerkesztés]