Profi (üzletlánc)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Profi
Típusszupermarketlánc
Alapítva1979
SzékhelyTemesvár
Iparágkiskereskedelem
Termékekélelmiszer-áruház
AnyavállalataMid Europa Partners
A Profi weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Profi témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A korábbi logó

A Profi egy temesvári székhelyű üzletlánc, amely 1991 és 2012 között Magyarországon is jelen volt.

Története[szerkesztés]

Belgiumban és Luxemburgban[szerkesztés]

A láncot 1979-ben alapította a Louis Delhaize csoport. A csőd elkerülése érdekében 2001-ben a Profi és Match láncokat összevonták, és egyes Profi üzleteket Smatch néven nyitottak újra.

Magyarországon[szerkesztés]

Profi üzlet Farkaslakán

A Profi Magyarország Zrt. a francia tulajdonban lévő Louis Delhaize csoport tagja volt. Első üzletét 1991. május 21-én nyitotta Balassagyarmaton.[1] Magyarországon a Cora hipermarketek, a Match szupermarketek és a Profi diszkontok is a Louis Delhaize csoporthoz tartoztak.

A Profi 1989-ben, Magyarországon elsőként, nagykereskedelmi raktárházakból hozott létre élelmiszerdiszkont-hálózatot. Üzleteinek egy részét zöldmezős beruházással létesítette, másik részét a közért-privatizáció során vásárolta, a Duna Füszért megvásárlásával. Az üzletlánc az első magyarországi diszkontlánc volt, ugyanakkor sosem vált országos lefedettségűvé. Míg Komárom-Esztergom, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben számos jelentős településen jelen volt, a nyugati országrészekben sosem működtek Profi diszkontok.

1998-ban a Match szupermarket jogelődje, a Csemege Julius Meinl közös beszerzési céget hozott létre Provera néven a Profi diszkont és a Cora hipermarketlánc részvételével.[2]

A hálózat a kétezres évek elejére elveszítette a terjeszkedési csatát a Penny Markettel és a Plussal szemben, de még 2007-ben is adott át új üzletet Nagykállón. A kétezres évek elején több helyen bezárta üzleteit az erősödő konkurenciaharc miatt (pl. Bp. 19. és 21. kerülete, Balassagyarmat, Kerepes, Hódmezővásárhely, Szeged). 2003-ban a lánc tulajdonosa bejelentette, hogy összevonja a Profit a Match szupermarketlánccal, de ez néhány teszt-üzletet leszámítva (Bp., Reitter Ferenc utca, II. Rákóczi Ferenc út) végül nem történt meg.[3] A kétezres évek végére a lemaradás egyre jelentősebb lett, az új versenytársak (Lidl, Aldi), az országszerte egyre erősebb Tesco, Auchan és Penny Market, valamint a Plust átvevő Spar mellett a Louis Delhaize csoport egyre nehezebben bírta a versenyt.[4] Ebben szerepet játszott a versenytársakkal szembeni kisebb tőkeerő, valamint üzleteik elavultsága.

2012 novemberében a belga tulajdonos az üzleteket átadta a CBA és Coop üzletláncok részére, a Profi név így eltűnt Magyarországról. Előzetes hírek szerint a Coop 62, a CBA 48 üzletet szerzett meg a Match-Profi 178 üzletéből.[5] A maradék üzleteket változatosan használták fel: több üzletet az Aldi (pl. Debrecenben, Monoron, Kerepesen és Nagykőrösön), a Penny Market (pl. Nyíregyházán, Záhonyban, Isaszegen, Gyömrőn, Encsen, Rakamazon), a Spar (Debrecenben) és a Pepco (Dorogon és Vásárosnaményban) vásárolt meg.[6][7] A Profi név jelenleg már csak Romániában van jelen, ahol szupermarket-lánccá alakítva üzemel.

Bezárt Profi diszkont épülete 2013-ban Budapesten, a Tél utcában

Romániában[szerkesztés]

Az első romániai Profi üzlet 2000-ben nyílt meg Temesváron. A 67 üzletből álló láncot 2009-ben megvásárolta a Polish Enterprise Fund VI tőkealap.

2010 óta a lánc jelentős növekedésnek indult: Profi City és Profi Loco néven számos boltot nyitottak. A hálózatot 2016 novemberében megvásárolta a MEP Retail Investments. 2019-re üzleteik száma ezerre nőtt.

Profi márkák[szerkesztés]

Profi (sajátmárka)

Profi külföldön[szerkesztés]

  •  Belgium (a Louis Delhaize csoport átkeresztelte Smatch névre)
  •  Luxemburg (a Louis Delhaize csoport átkeresztelte Smatch névre)
  •  Románia (értékesítve kockázati tőkecsoportoknak, szupermarket-lánccá alakítva)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Új Nógrád, 1991. május 21., hirdetés
  2. Fazekas Márta: Új vezető a Csemege-Match Rt.-nél. Napi.hu. (Hozzáférés: 2022. július 7.)
  3. Csemege-Match + Profi = Match. 24.hu, 2003. július 8. (Hozzáférés: 2022. július 7.)
  4. Kereskedelmi toplisták. Trade Magazin. [2014. április 5-i dátummal az [trademagazin.hu/hu/kereskedelmi-toplistak eredetiből] archiválva]. (Hozzáférés: 2022. július 7.)
  5. Megszűnnek a Match üzletek. Nyugat.hu, 2012. december 19. (Hozzáférés: 2022. július 7.)
  6. A Coop is bevásárolt a Match-Profi üzletekből. Napi.hu, 2012. november 15. (Hozzáférés: 2022. július 7.)
  7. CBA-lesz a Matchokból és Profikból. Napi.hu, 2012. november 15. (Hozzáférés: 2022. július 7.)