Profi (üzletlánc)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Profi
Logo
Neve Profi Magyarország Kft.
Alapítás éve 1989
Székhely Belgium Belgium
Üzletág Élelmiszerbolt (Diszkontáruház)
Honlap Profi Magyarország

A Profi egy romániai üzletekkel rendelkező diszkontüzletlánc.

Története[szerkesztés]

A Profi Magyarország Zrt. a francia tulajdonban lévő Louis Delhaize csoport tagja. A cégcsoport számos üzletágban sikerrel szerepel: az élelmiszer-kereskedelmi láncok mellett Truffaut néven kertészeti üzletet, Animalis néven pedig kisállat-kereskedést is működtet. Méretei ellenére a vállalat őrzi családi jellegét, nagy biztonságot nyújtva ezzel a befektetőknek és az alkalmazottaknak egyaránt.

A világ számos országában találkozhatunk a csoport tagjaival: hazánk mellett Romániában, Belgiumban, Luxemburgban, Franciaországban, Angliában, de még az Antillákon is képviselteti magát a vállalat.

Sokan nem tudják, de Magyarországon a Cora hipermarketek, a Match szupermarketek és a Profi diszkontok is a Louis Delhaize csoporthoz tartoztak.

A Profi 1989-ben, Magyarországon elsőként, nagykereskedelmi raktárházakból hozott létre élelmiszerdiszkont-hálózatot. Üzleteinek egy részét zöldmezős beruházással létesítette, másik részét a közért-privatizáció során vásárolta, és az ország különböző megyéiben jelenleg 65 boltot üzemeltet.

2012 novemberében a belga tulajdonos az üzletek tulajdonjogát átadta a CBA és Coop üzletláncok részére, a Profi név így eltűnt Magyarországról. Előzetes hírek szerint a Coop 62, a CBA 48 üzletet szerzett meg a Match-Profi 178 üzletéből. A maradék üzletek új tulajdonosa egyelőre nem ismert.[1][2]

Profi márkák[szerkesztés]

Profi (sajátmárka)

Profi külföldön[szerkesztés]

  •  Belgium (a Louis Delhaize csoport átkeresztelte Smatch névre)
  •  Luxemburg (a Louis Delhaize csoport átkeresztelte Smatch névre)
  •  Románia

Magyarország Egykori Profi üzletek Magyarországon[szerkesztés]

Központi épületek[szerkesztés]

Források és jegyzetek[szerkesztés]