Profi (üzletlánc)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Profi
Logo
Neve Profi Magyarország Kft.
Alapítás éve 1989
Székhely Belgium Belgium
Üzletág Élelmiszerbolt (Diszkontáruház)
Honlap Profi Weboldala (a Wayback Machine weboldalt lementő program 2012 decemberi formátumja alapján. Ez a legfrissebb, amit az oldalról találni lehetett.)

A Profi egy romániai üzletekkel rendelkező diszkontüzletlánc.

Története[szerkesztés]

A Profi Magyarország Zrt. a francia tulajdonban lévő Louis Delhaize csoport tagja. A cégcsoport számos üzletágban sikerrel szerepel: az élelmiszer-kereskedelmi láncok mellett Truffaut néven kertészeti üzletet, Animalis néven pedig kisállat-kereskedést is működtet. Méretei ellenére a vállalat őrzi családi jellegét, nagy biztonságot nyújtva ezzel a befektetőknek és az alkalmazottaknak egyaránt.

A világ számos országában találkozhatunk a csoport tagjaival: hazánk mellett Romániában, Belgiumban, Luxemburgban, Franciaországban, Angliában, de még az Antillákon is képviselteti magát a vállalat.

Sokan nem tudják, de Magyarországon a Cora hipermarketek, a Match szupermarketek és a Profi diszkontok is a Louis Delhaize csoporthoz tartoztak.

A Profi 1989-ben, Magyarországon elsőként, nagykereskedelmi raktárházakból hozott létre élelmiszerdiszkont-hálózatot. Üzleteinek egy részét zöldmezős beruházással létesítette, másik részét a közért-privatizáció során vásárolta, és az ország különböző megyéiben jelenleg 65 boltot üzemeltet.

2012 novemberében a belga tulajdonos az üzletek tulajdonjogát átadta a CBA és Coop üzletláncok részére, a Profi név így eltűnt Magyarországról. Előzetes hírek szerint a Coop 62, a CBA 48 üzletet szerzett meg a Match-Profi 178 üzletéből. A maradék üzletek új tulajdonosa egyelőre nem ismert.[1][2]

Profi márkák[szerkesztés]

Profi (sajátmárka)

Profi külföldön[szerkesztés]

  •  Belgium (a Louis Delhaize csoport átkeresztelte Smatch névre)
  •  Luxemburg (a Louis Delhaize csoport átkeresztelte Smatch névre)
  •  Románia

Magyarország Egykori Profi üzletek Magyarországon[szerkesztés]

Központi épületek[szerkesztés]

Források és jegyzetek[szerkesztés]