Lidl Magyarország Bt.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Lidl Magyarország Bt.
Lidl-Logo.svg
Jelmondat Minden jót, jó áron!
Típus diszkontáruház-lánc
Alapítva 2004
Székhely Magyarország
Iparág Kereskedelem
Termékek Élelmiszer, Non-food
Árbevétel Növekedés 685 milliárd forint
(országos, 2019)[1]
Növekedés 549 milliárd forint
(országos, 2018)[2]
Anyavállalata Schwarz-csoport

A Lidl Magyarország Bt. weboldala

Az 1930-as években, Németországban alapított Lidl hazánk egyik legdinamikusabban fejlődő élelmiszerlánca. A Lidl Magyarországon 2004-ben nyitotta meg első logisztikai központját és 12 üzletét, 2021. márciusában pedig már 187 áruházzal van jelen hazánkban és 7500 munkavállalót foglalkoztat. A vállalat 2004-es magyarországi piacra lépése óta töretlenül fejlődik: nem csak a diszkont szegmensben ért el vezető szerepet, de forgalmát tekintve az élelmiszer kiskereskedelmi láncok között is a legdinamikusabb növekedést tudhatja magáénak.

A vállalat emellett különös figyelmet fordít a magyar beszállítókra: a hazai kkv-któl, termelőktől vásárolt élelmiszereinek értéke az áruházlánc élelmiszerbeszerzésének közel 60 százalékát jelenti, így biztosítva a hazai vállalkozások számára a helyi szintű növekedést, fejlődést és munkahelyteremtést a magyar gazdaság támogatásának és versenyképességének növelése jegyében.

A Lidl Magyarországon[szerkesztés]

A Lidl Magyarországon 2004-es piacra lépése óta töretlenül fejlődik. 2021. márciusában már 187 áruházzal és 3 logisztikai központtal (Székesfehérvár, Hejőkürt, Szigetszentmiklós) van jelen, és folyamatban van a negyedik, ecseri logisztikai központ építése is.

A vállalat nem csak a diszkont szegmensben ért el vezető szerepet, de forgalmát tekintve az élelmiszer kiskereskedelmi láncok között is a legdinamikusabb növekedést tudhatja magáénak. A Trade Magazin által összeállított, az FMCG-piac 2019. évi kereskedelmi toplistáján a Lidl Magyarország a második helyet foglalta el a kiskereskedelmi láncok között, forintban kifejezett forgalmát tekintve.

A diszkontlánc folyamatos bővülésével összhangban munkavállalói száma is évről-évre nő. 2021 elején 7500 munkavállalójával a 11. legtöbb alkalmazottat foglalkoztató cég Magyarországon. Stabil, megbízható munkaadó, az FMCG szektor meghatározó foglalkoztatójaként kiemelt figyelmet fordít munkavállalói elismerésére. Országos szinten egyedülálló ütemben és mértékben növeli munkavállalóinak bérét: az elmúlt három évben 20 milliárd forintot fordított béremelésre, a 2021-es gazdasági évben pedig további 7,16 milliárdot tervez bértömegnövelésre, mellyel jelentősen hozzájárul a magyar gazdaság versenyképességéhez is.

A Lidl Magyarország alapfilozófiája, hogy minőségi, jó ár-érték aránnyal rendelkező termékeket kínáljon a vásárlók számára, emellett szem előtt tartja a frissességet, az egészségességet, valamint minden igényre kiterjedő széles választékot is. Kiemelten kezeli a magyar termékek népszerűsítését, a hazai beszállítók támogatását, melynek érdekében - összhangban a Kormányzati törekvésekkel -  2013-ban elindította a „Lidl a magyar beszállítókért” programját, ezáltal is támogatva a magyar gazdaság versenyképességét.

Fontosabb állomások

 • 2004 - A Lidl megnyitja első 12 magyarországi üzletét, és logisztikai központját Székesfehérváron.
 • 2006 – Megnyílik a 2. logisztikai központ Hejőkürtön.
 • 2008 – A 100. Lidl áruház megnyitása
 • 2009 – Megnyílik a 3., szigetszentmiklósi logisztikai központ
 • 2012 – A Lidl alkalmazottak száma meghaladja a 3000 főt
 • 2013 – Lidl a magyar beszállítókért program elindulása
 • 2014 – Wine Expo Hungary elindulása
 • 2015 – A Lidl üzletek alapterülete meghaladja a 300.000 m2-t
 • 2019 – A Lidl adományainak értéke meghaladja a 300 millió forintot
 • 2019 – 15 éves a Lidl Magyarország
 • 2020 – A kiskereskedelmi toplista 2. helyén szerepel bruttó 685 milliárd forintos forgalommal a 2019-es gazdasági évet vizsgálva.

Lidl a magyar beszállítókért program

A Lidl hosszú ideje különös figyelmet fordít a magyar beszállítókra, a magyar gazdaság támogatásának és versenyképeségének növelése jegyében, hiszen a vállalat stratégiai döntése, hogy minél több kiváló hazai partnerrel dolgozzon együtt és minél nagyobb arányban kerüljenek magyar származású termékek az áruházak polcaira. Ezen döntés értelmében az áruházlánc – összhangban a Kormányzati törekvésekkel - 2013-ban elindította a „Lidl a magyar beszállítókért” programját, melynek köszönhetően ma már több, mint 430 hazai beszállítóval dolgozik együtt, a vásárlók pedig összesen több mint 3800 hazai termék közül válogathatnak.

A magyar beszállítókat támogató programjával a Lidl Magyarország lehetőséget biztosít arra is, hogy - csatlakozva az áruház nemzetközi hálózatához – a hazai beszállítók termékei külföldi Lidl áruházakba is eljussanak. A elmúlt évek törekvéseinek köszönhetően 2020 végén már több mint 160 magyar beszállító 600-nál is több terméke volt kapható összesen 26 országban.

A diszkontlánc a program keretében 2016-ban útjára indította a Lidl Akadémia eseménysorozatot, 2020 szeptemberében pedig életre hívta a Lidl Akadémia Plusz többlépcsős edukációs sorozatot, azzal a céllal, hogy hasznos tudás és információk biztosításával támogassa az érdeklődőket, ezzel is megkönnyítve a programba való csatlakozásukat.

Társadalmi felelősségvállalás

A Lidl Magyarország nagy hangsúlyt fektet arra, hogy minden területen felelős vállalatként működjön, így kiemelten kezeli többek között a környezetvédelmet, a fenntartható termékkínálatot, a magyar beszállítók támogatását és helyzetbehozását, de a felelős foglalkoztatás és a társadalmi szerepvállalás  is nagy hangsúlyt kap a vállalat stratégiájában.

Az áruházlánc 2019 óta éves szinten 60 millió forint értékű élelmiszerrel támogatja a Heim Pál Gyermekkórházban fekvő gyermekek egészséges étkeztetését, és rendszeresen segíti a nehéz anyagi körülmények között élő gyermekeket és családtagjaikat tartós élelmiszerrel, ruházati termékekkel és egyéb nem élelmiszer jellegű adományaival.

A vállalat 2020. novemberében kiadta első magyarországi Fenntarthatósági Jelentését is, melyben összefoglalta intézkedéseit és kitűzött céljait a fenntartható jövő érdekében. A jelentés elnyerte a Deloitte Magyarország Zöld Béka Díját a 2020-as év „Legjobb vállalati fenntarthatósági jelentése” kategóriában.

A Lidl logisztikai központjai[szerkesztés]

Akciók[szerkesztés]

A Lidl hetente kétszer megújuló élelmiszer és nem élelmiszer jellegű akciókkal várja a vásárlókat Utóbbi esetében a ruházati termékektől a barkácsáruig számtalan termék megtalálható. Emellett említésre méltóak az olyan akciós jelleggel kapható élelmiszerek is, mint a különböző nemzetek konyháinak ételei és hozzávalói, vagy a prémium minőséget nyújtó Deluxe termékek.


Lidl áruház

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Kereskedelmi toplista. Trade magazin. Grabowski Kiadó Kft.. (Hozzáférés: 2020. december 27.)
 2. Kereskedelmi toplista. Trade magazin. Grabowski Kiadó Kft.. (Hozzáférés: 2020. december 27.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]