Püspökladány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Püspökladány
Bucsánszky tér, háttérben a vasútállomás
Bucsánszky tér, háttérben a vasútállomás
Püspökladány címere
Püspökladány címere
Közigazgatás
Ország Magyarország
RégióÉszak-Alföld
MegyeHajdú-Bihar
JárásPüspökladányi
Jogállás város
Polgármester Dombi Imréné[1]
Irányítószám 4150
Körzethívószám 54
Testvértelepülései
Népesség
Teljes népesség 14 318 fő (2017. jan. 1.)[2]
Népsűrűség77,62 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület186,94 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Püspökladány (Magyarország)
Püspökladány
Püspökladány
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 19′ 11″, k. h. 21° 06′ 50″Koordináták: é. sz. 47° 19′ 11″, k. h. 21° 06′ 50″
Püspökladány (Hajdú-Bihar megye)
Püspökladány
Püspökladány
Pozíció Hajdú-Bihar megye térképén
Püspökladány weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Püspökladány témájú médiaállományokat.

Püspökladány város Hajdú-Bihar megyében, a Püspökladányi járás székhelye.

Fekvése[szerkesztés]

Püspökladány: településterv (KT. 1979-81.)

A Tiszántúl középső részén, Hajdú-Bihar megye nyugati határán, három tájegység: a Hortobágy, a Nagykunság és a Nagy-Sárrét találkozási pontján fekvő igazi alföldi város. Nyugati szomszédja a Jász-Nagykun-Szolnok megyei város, Karcag.

Megközelíthetősége[szerkesztés]

Története[szerkesztés]

Légi felvétel

Püspökladány lakott hely volt már időszámításunk előtt, erről tanúskodnak a város közelében lévő Kincses-dombon végzett ásatások, ahol körülbelül 4000 éves katakomba sírokat tártak fel, melyek Európa-szerte egyedülállóak. Különböző leletek bizonyítják a hely lakottságát a népvándorlás, a honfoglalás és az Árpád-korban is. Viszont a település keletkezésének ideje nem határozható meg pontosan, ez feltehetően a 10-11. századra tehető.

Első írásos említése a Váradi Konvent 1351-ből származó oklevele, mely Ladan formában említi a mai név utótagját. A város nevének eredetét szintén homály fedi. Elméletek születtek besenyő, szláv, alán és ősmagyar eredetre, melyek közül legelfogadhatóbb az a tézis, mely Ladányt egy ősi magyar személynévként azonosítja (Vorovszky tézis). A mai név feltehetően birtoktestet jelöl, mégpedig a kisnemesi Bajomi család Ladány nevű birtokát, melyet a váradi püspöknek zálogosított el. A település nevét 1543-ban Pispek Ladan formában említik. A település a Rákócziak birtoka is volt. Rákóczi György idejéből származik a református templomban lévő ún. Rákóczi-harang. A szabadságharc bukása után Püspökladány kincstári birtok lett, majd a 19. század elején az udvar József nádornak adományozta. A települést 1901-ig Püspök-Ladányként említik, a mai névhasználata ezen időponttól él. A középkorban Püspökladány nem volt számottevő település. Népessége évszázadokon át elmaradt a szomszédos Nádudvarétól vagy Kabáétól. A korabeli népességszámlálások szerint 1552-ben 645 fő, 1594-ben 1 300 fő, 1725-ben 1 190 fő, a II. József korában végzett első magyarországi népszámláláskor pedig 2 454 fő lakosa lehetett Püspökladánynak.

A város fejlődése a 19. század második feléig igen lassú volt, hiszen a település többször elpusztult és benépesült. Az első lakott részek 1554-ben a törökök betörésekor elpusztultak. Ennek ellenére 1558-ban már Dél-Szabolcs vármegye legnépesebb települése volt, de újra elpusztult, és csak az 1600-as évek elején népesült be újra. A 17. század végétől a források Ladányt oppidumnak, azaz mezővárosnak nevezik, bár a mezővárosi rangot jelentő vásártartási jogot csak 1847-ben kapta meg. Püspökladány az 1876-os megyerendezésig a nagy kiterjedésű Szabolcs vármegye délnyugati végén feküdt annak utolsó településeként, ekkor átcsatolták az újonnan létrehozott Hajdú vármegyéhez, majd az 1950-es megyerendezés során az akkor létrejött Hajdú-Bihar megyéhez került. 1930-ban a Hajdú vármegye déli felén fekvő községeket magába foglaló Hajdúszoboszlói járás székhelyét Püspökladányra helyezték, és nevét Püspökladányi járásra változtatták, és ez így maradt a járások megszüntetéséig 1983 végéig. 1982-ben Kiss Tamás, a HAJDUTERV főmérnöke a kistérség- és a város fejlesztésének hosszú- és nagy távlatú programja - illetve a Püspökladányt várossá fejlesztő általános rendezési tervének - elkészítéséért Pro Urbe kitüntetésben részesült).

1984. január 1-jével Püspökladányt városi jogú nagyközséggé, majd 1986-ban várossá nyilvánították.

Népesség[szerkesztés]

A település népességének változása:

Népcsoportok[szerkesztés]

2001-ben a város lakosságának 97%-a magyar, 3%-a cigány nemzetiségűnek vallotta magát.[3]

Nevezetességek[szerkesztés]

Püspökladány, református templom
 • Püspökladányi Gyógyfürdő: idegenforgalmi nevezetessége a regionális jelentőségű (2004) gyógyfürdő, valamint környezetének természeti értékei. Gyógyhatású vize vetekszik a hajdúszoboszlói gyógyvízzel. Vizét 1987-ben minősítették gyógyvízzé, hatásos idült ízületi gyulladások és degeneratív gerinc- és ízületi elváltozások ellen. Idegfájdalmak, gyulladások, izomfájdalmak, idült bőrbetegségek kezelésére, illetve érszűkületek bizonyos típusainak gyógyításra hasznosítják.

A város adottságai révén kedvez a horgászoknak, vadászoknak, a szekerezést, sőt a lovaglást kedvelőknek.

 • A természeti értékek között említésre méltó az Erdészeti Tudományos Intézet Kísérleti Állomása és a Farkas-szigeti arborétum, amelyet 1924-ben elsősorban a szikes talajok fásításával kapcsolatos kutatások szolgálatára alapítottak. Egyedülálló természeti látnivaló a szikkísérleti erdő.
 • Karacs Ferenc Múzeum
 • A városhoz tartozó Ágota-pusztai természetvédelmi terület legnevezetesebb látnivalója a Hortobágy-Berettyó csatornát átívelő, felújított műemlék fahíd.
 • Műemléki védelem alatt álló MÁV-állomás
 • Petőfi Sándor Általános Iskola épülete
 • Városi Bíróság és ügyészség épülete
 • Református templom
 • Katolikus templom (Medgyaszay István)
 • A radarállomást 1975-ben kezdte építeni a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság (LRI) Püspökladánytól 4 km-re északnyugatra. A nagy hatótávolságú radar 1980. április 25-e óta szolgálja folyamatosan a polgári repülést.[4]
Szobrok, köztéri alkotások
 • Szent István-emlékmű, Győrfi Lajos alkotása
 • 1848-as emlékmű, Győrfi Lajos alkotása
 • Darvak díszkút, Győrfi Lajos alkotása
 • Szent Imre herceg, Harkányi Ede alkotása
 • Az I. világháború áldozatainak emlékműve, Horváth Géza alkotása
 • A II. világháború áldozatainak emlékműve, Győrfi Lajos alkotása
 • Összetartozás, Ölelkező szobrok, Borsos István alkotása
 • Híd, Annu Eklund alkotása
 • Mosztári híd, Sebestyén Sándor alkotása
 • Befogadás, Antoni Gaberre alkotása
 • Fischamendi őrtorony, Matza Hertiann alkotása
 • Anya gyermekével, Gömbös László alkotása
 • Ádám, Győrfi Lajos alkotása
 • Szent Flórián, Győrfi Lajos alkotása
 • 1956-os emlékkő, Győrfi Lajos alkotása
 • Virágot szedő lányka, Józsa Bálint alkotása
 • Karacs Ferenc, Győrfi Lajos alkotása
 • Petri Pál, Győrfi Lajos alkotása

Galéria[szerkesztés]

Érdekességek[szerkesztés]

 • 2010-ben a Southampton nevű angol városból származó (akkoriban 26 éves) Zach Evans a Google Térképen keresztül egy Püspökladány melletti szántóföld műholdas felvételén elmondása szerint Jézus Krisztus vagy Szűz Mária arcképét látta. A műholdas felvételről készült kép bejárt a világsajtót és a Püspökladány melletti szántóföldet zarándokhellyé tette.[5][6][7]

Híres emberek[szerkesztés]

Testvérvárosok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Dombiné hozta a Fidesznek Püspökladányt (magyar nyelven) (html). Index, 2010. október 3. (Hozzáférés: 2011. június 5.)
 2. Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2017. január 1. (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2017. szeptember 3. (Hozzáférés: 2017. szeptember 4.)
 3. A 2001-es népszámlálás nemzetiségi adatsora
 4. Renner Péter: Fejezetek a magyar légiforgalmi irányítás történetéből 1916–2000.
 5. The Daily Telegraph: Jesus's face 'seen in Google Earth image' (angol nyelven) (html), 2010. július 5. (Hozzáférés: 2012. július 30.)
 6. Vince Soodin: On Google Earth as it is in Heaven (angol nyelven) (html). The Sun, 2010. július 4. (Hozzáférés: 2012. július 30.)
 7. Erdős Liza: A magyar hely, ahol megjelent Jézus arca: ez a kép tette világhírűvé a várost (magyar nyelven). Femina.hu, 2012. április 16. (Hozzáférés: 2012. július 30.)

További információk[szerkesztés]