Szalóka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szalóka (Соловка)
Közigazgatás
Ország Ukrajna
TerületKárpátalja
Járás
KözségCsap község
Rangfalu
Alapítás éve~1240
PolgármesterBíró Sándor
Irányítószám89462
Körzethívószám(031)2
Népesség
Teljes népességismeretlen
Magyar lakosság774
Földrajzi adatok
Tszf. magasság103 m
Terület0,16 km²
IdőzónaEET, UTC+2
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 48° 22′ 21″, k. h. 22° 16′ 19″Koordináták: é. sz. 48° 22′ 21″, k. h. 22° 16′ 19″
Szalóka (Kárpátalja)
Szalóka
Szalóka
Pozíció Kárpátalja térképén

Szalóka (Szolovka, Solovka, ukránul: Соловка [Szolovka]) falu Ukrajnában, Kárpátalján, az Ungvári járásban.

Fekvése[szerkesztés]

Csaptól 11 km-re délkeletre, Lónyától 3 km-re, Ungvártól ~46 km-re, a Tisza jobb partján, a magyar határ mellett fekszik.

Története[szerkesztés]

Szalóka nevét már egy 1240-es évekbeli oklevélben is említik Zalók, majd 1464-ben Zaloka néven említették az oklevelekben.

Árpád-kori falu, mely az 1240-ben királyi birtok volt, melyet V. István király a Rosd nemzetségbeli I. Mihálynak adományozott Lónya, Bátyú, Bótrágy, Szentmiklós és Szolyva nevű falvakkal együtt.

1464 körül a leleszi prépostság birtoka volt, melynek itt még a 20. század elején is voltak birtokai, de birtokos volt itt a Betke, majd a Lónyay család is. A falu lakosságának nagy része a reformáció idején református hitre tért.

1910-ben 791 magyar lakosa volt. Ebből 11 görögkatolikus, 762 református, 11 izraelita volt. A trianoni békeszerződésig Szabolcs vármegye Tiszaháti járásához tartozott.

Népesség[szerkesztés]

Ma 795 lakosából 774 (97%) magyar.

Közlekedés[szerkesztés]

Szalókát közúton két irányból lehet megközelíteni: Eszeny és Kisbakos felől. Kisbakos felé az utak nagyon rossz állapotban vannak, már-már járhatatlanok, aki teheti inkább Nagydobrony felől jöjjön kerülővel, Eszeny felől még járhatóak, bár rengeteg a kátyú. A falu mellett van az államhatár és egy csak teherforgalom számára megnyitott vasúti híd a Tisza felett. A települést vonattal nem lehet megközelíteni, mivel a legközelebbi megálló Eszeny mellett van (kb. 5 km)

Nevezetességek[szerkesztés]

Református temploma 1783-ban épült barokk-klasszicista stílusban a régi kőtemplom helyett. A Szalókai református templom nevezetessége a kazettás mennyezet, melynek minden kazettáján más-más magyar virágmotívum van. 2009-ben kívül-belül felújították a templomot. Új tetőt kapott, mivel a régi már több helyen beázott, és így veszélyeztette a kazettás mennyezet épségét. Kívülről kipucolták a templomot, és restauráltak három darab kazettát, azokat, amelyeken szövegek találhatóak.

Testvértelepülések[szerkesztés]

A községgel határos magyarországi Lónya község a falu testvértelepülése.

Források[szerkesztés]