Tiszaújfalu (Ukrajna)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tiszaújfalu (Тисауйфалу)
Közigazgatás
Ország Ukrajna
Terület Kárpátalja
Járás
Község Csap község
Rang falu
Alapítás éve1940
Irányítószám 89461
Népesség
Teljes népesség277 fő (2001) +/-
Magyar lakosság 251
Népsűrűség6,93 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság102-107 m
Terület0,04 km²
Időzóna EET, UTC+2
Elhelyezkedése
Tiszaújfalu (Ukrajna)
Tiszaújfalu
Tiszaújfalu
Pozíció Ukrajna térképén
é. sz. 48° 25′, k. h. 22° 16′Koordináták: é. sz. 48° 25′, k. h. 22° 16′
Tiszaújfalu (Kárpátalja)
Tiszaújfalu
Tiszaújfalu
Pozíció Kárpátalja térképén

Tiszaújfalu (ukránul: Тисауйфалу) falu Ukrajnában, Kárpátalján, az Ungvári járásban.

Fekvése[szerkesztés]

Tiszaújfalu a Latorca és a Tisza között, Tiszaásványtól északkeletre fekszik. Tiszaújfalu 1 kilométeres bekötőúttal kapcsolódik a Csap-Nagydobrony országúthoz. Eszeny innét 2 km-re, Tiszaásvány 1 km távolságra, Csap 4 km-re van a településtől. Közigazgatásilag Tiszaásványhoz tartozik. Szomszédos települések Tiszaásvány (Тисаашвань), Csarondahát (Червоне), Dimicső (Демечі), Kiseszeny (Szernyehát, Петрівка), Eszeny (Есень). A település 1940-ben keletkezett, 1940-től 1944-ig Magyarországhoz tartozott (Ung vármegye), 1945-től Kárpátalja része (Ungvári járás).

Története[szerkesztés]

A község mindössze 60 éves múltra tekint vissza. Az 1940-es évek elején az egykori uradalmi tanyán, a később az Oncsának nevezett falurészben magyar családok telepedtek le. Letelepedésüket a nagycsaládosokat segítő országos szervezet tette lehetővé (Országos Nagycsaládos Alapítvány).

A szovjet érában a falurész a szomszédos Csarondahát községhez tartozott. 1991-ben Csarondahát község Oncsa utcáját Tiszaújfalu néven hivatalosan községnek nyilvánította a Kárpátaljai Területi Tanács elnöksége és közigazgatásilag a Tiszaásványi Községi Tanács fennhatósága alá helyezték.

Az önállósodás új lendületet adott a település fejlődésének. A helybéliek összefogásának, valamint holland és német református gyülekezetek támogatásának köszönhetően hamarosan felépült a község temploma és parókiája. A szülők kérésére az Eszenyi Középiskola megnyitotta itt helyben a tiszaújfalui elemi iskolai tagozatát. Ez 2004-ig működött, 2005-ben a szükséges gyereklétszám hiánya miatt ideiglenesen bezárták.

2020-ig közigazgatásilag Tiszaásványhoz tartozott.

Népesség[szerkesztés]

2001 – 277 fő, magyar 251 fő – 90,6%, ukrán 9%


Emlékhelyei, nevezetességei[szerkesztés]

Református temploma 1992-1995 között épült fel. Jellegzetessége a szürkésfehér kővel kirakott fal és torony.

Gazdasága[szerkesztés]

A település több mint hatvan házból áll. Közel az eszenyi vasútállomás, a falutól mintegy 300 méterre található. Az itt élők többsége vasúton dolgozik, illetve mezőgazdasági termeléssel – gabonatermelés, jószágtartás – foglalkozik. Néhány éve az itteni földművesek gazdaszövetségbe tömörültek. A fiatalok közül néhányan Magyarországon vállaltak építőmunkát. A településen élők, illetve az ide érkező vendégek két vegyesboltban vásárolhatnak.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Tiszaújfalu – karpataljaturizmus.net