Plus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Plus
Logo Plus Warenhandel.svg
PLUSDiscount Pirna.JPG
Típus Diszkontáruház, raktáráruház
Alapítva 1972
Megszűnt 2010
Székhely  Németország
Vezetők Michael Hürter
Iparág Food retail sector
Forma Gesellschaft mit beschränkter Haftung
Árbevétel 10 milliárd euró (2006)[forrás?]
A Plus weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Plus témájú médiaállományokat.

A Plus egy németországi székhelyű élelmiszeráruház-lánc volt.

Története[szerkesztés]

1992-ben nyitotta meg első üzletét Magyarországon, Tatabányán. A cél akkor az volt, hogy minden tízezer lakos feletti településen jelen legyenek. Az üzletek megjelenését és területi elhelyezkedését a kezdeti időkben nagyban befolyásolta a privatizáció, mert a cég a már meglévő boltokat vásárolta meg.[1] 2000 áprilisában a SuperShop Program egyik alapító tagja. 2003-ban profilváltást hajtottak végre, a termékpaletta jelentős szűkítése, és kereskedelmi(saját)márkás termékek bevezetése valósult meg.

2008 tavaszán a magyarországi Plus üzleteket megvásárolta a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft., és két éven belül SPAR üzletté alakította őket, ezzel Magyarország második legnagyobb kiskereskedelmi üzletláncává nőve ki magát. 2008. december 31-én a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. és a Plus Élelmiszer Diszkont Kft. tagjai a két társaság egyesülését határozták el, ezzel a Plus megszűnt, általános jogutódja a SPAR lett.[2]

Plus-márkák[szerkesztés]

Plus külföldön[szerkesztés]

Plus Magyarország[szerkesztés]

A Plus Magyarországon az ABC-áruházak privatizációjának idején terjeszkedett a leggyorsabban, és ekkor szerezte meg a lakótelepek közepén álló üzlethelyiségeinek nagy részét. Ezért sok helyen monopolhelyzetbe került. A későbbiekben főleg zöldmezős beruházással bővítette hálózatát. 2008-ban már 174 üzlettel rendelkezett. A Plus piacra lépésével új boltformát honosított meg Magyarországon, az élelmiszer diszkontot. Ennek a formátumnak a lényege, hogy a hálózat egy áruból sokat rendel és azt raklapról, vagy gyűjtőkartonból árulja. Ezzel a megoldással olcsóbb tudott lenni vetélytársainál, és nagyon népszerű lett. 2003-ban nagy reklámkampánnyal újrapozicionálták a márkát, és élesen profilt váltottak, a gyártói márkákat háttérbe szorították, és elárasztották az üzleteket a kereskedelmi márkás termékeik.

Az áruházakat átrendezték, és szerkezetüket, áruválasztékukat leegyszerűsítették, ezzel a beszerzési, és működési költségeket lejjebb szorították azért, hogy versenyben maradjanak a már jelen lévő (Penny Market) és a hamarosan érkező (Aldi, Lidl) konkurenciával szemben. A Plus Magyarországon nyereséges volt, de más országokban nem volt képes állni a versenyt a konkurenciával, ezért 2008 elején a tulajdonos Tengelmann csoport sorban eladta a Németországon kívüli Plus láncokat. Magyarországon a SPAR szerezte meg a diszkontláncot 2008. március 10-én. Igazi változások a magyarországi Plus-nál csak az Európai Bizottság jóváhagyása[3] után kezdődtek, fokozatosan 2000-ről 3000-re emelték az árusított termékek számát, ezzel egyidejűleg átalakították az üzletek polcrendszereit, hogy a kibővített választék elférjen. 2009. január 1-jén a Plus Élelmiszer Diszkont Kft. beolvadt a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.-be, és elkezdődött az üzletek átalakítása SPAR szabványokra, ez a folyamat 2009. augusztus 27-én zárult. Ennek folyamán teljesen eltűnt a diszkont jelleg, a cikkszámok mennyiségét 4000-re emelték, és a nagyobb alapterületű üzletekben csemege, sajt és hentespult került kialakításra. Ezt sok helyen a szintén felvásárolt és Plusok üzlethelyiségeiben működő Árpád hentesboltokból alakították ki.

Forrás[szerkesztés]