Plus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Plus
Logo Plus Warenhandel.svg
PLUSDiscount Pirna.JPG
Típus Diszkontáruház, raktáráruház
Alapítva 1972
Megszűnt 2010
Székhely  Németország
Vezetők Michael Hürter
Forma Gesellschaft mit beschränkter Haftung
Árbevétel 10 milliárd euró (2006)[forrás?]
A Plus weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Plus témájú médiaállományokat.

A Plus egy németországi székhelyű élelmiszeráruház-lánc.

Története[szerkesztés]

1992-ben nyitotta meg első üzletét Magyarországon, Tatabányán. A cél akkor az volt, hogy minden tízezer lakos feletti településen jelen legyenek. Az üzletek megjelenését és területi elhelyezkedését a kezdeti időkben nagyban befolyásolta a privatizáció, mert a cég a már meglévő boltokat vásárolta meg.[1] 2000 áprilisában a SuperShop Program egyik alapító tagja. 2003-ban profilváltást hajtottak végre, a termékpaletta jelentős szűkítése, és kereskedelmi(saját)márkás termékek bevezetése valósult meg. 2008 tavaszán a magyarországi Plus üzleteket megvásárolta a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft., és két éven belül SPAR üzletté alakította őket, ezzel Magyarország második legnagyobb kiskereskedelmi üzletláncává nőve ki magát. 2008. december 31-én a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. és a Plus Élelmiszer Diszkont Kft. tagjai a két társaság egyesülését határozták el, ezzel a Plus megszűnt, általános jogutódja a SPAR lett.[2]

Koncepció[szerkesztés]

Plus-márkák[szerkesztés]

Plus külföldön[szerkesztés]

Plus Magyarország[szerkesztés]

A Plus Magyarországon az ABC-áruházak privatizációjának idején terjeszkedett a leggyorsabban, és ekkor szerezte meg a lakótelepek közepén álló üzlethelyiségeinek nagy részét. Ezért sok helyen monopolhelyzetbe került. A későbbiekben főleg zöldmezős beruházással bővítette hálózatát. 2008-ban már 174 üzlettel rendelkezett. A Plus piacra lépésével új boltformát honosított meg Magyarországon, az élelmiszer diszkontot. Ennek a formátumnak a lényege, hogy a hálózat egy áruból sokat rendel és azt raklapról, vagy gyűjtőkartonból árulja. Ezzel a megoldással olcsóbb tudott lenni vetélytársainál, és nagyon népszerű lett. 2003-ban nagy reklámkampánnyal újrapozicionálták a márkát, és élesen profilt váltottak, a gyártói márkákat háttérbe szorították, és elárasztották az üzleteket a kereskedelmi márkás termékeik.

Az áruházakat átrendezték, és szerkezetüket, áruválasztékukat leegyszerűsítették, ezzel a beszerzési, és működési költségeket lejjebb szorították azért, hogy versenyben maradjanak a már jelen lévő (Penny Market) és a hamarosan érkező (Aldi, Lidl) konkurenciával szemben. A Plus Magyarországon nyereséges volt, de más országokban nem volt képes állni a versenyt a konkurenciával, ezért 2008 elején a tulajdonos Tengelmann csoport sorban eladta a Németországon kívüli Plus láncokat. Magyarországon a SPAR szerezte meg a diszkontláncot 2008. március 10-én. Igazi változások a magyarországi Plus-nál csak az Európai Bizottság jóváhagyása[3] után kezdődtek, fokozatosan 2000-ről 3000-re emelték az árusított termékek számát, ezzel egyidejűleg átalakították az üzletek polcrendszereit, hogy a kibővített választék elférjen. 2009. január 1-jén a Plus Élelmiszer Diszkont Kft. beolvadt a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.-be, és elkezdődött az üzletek átalakítása SPAR szabványokra, ez a folyamat 2009. augusztus 27-én zárult. Ennek folyamán teljesen eltűnt a diszkont jelleg, a cikkszámok mennyiségét 4000-re emelték, és a nagyobb alapterületű üzletekben csemege, sajt és hentespult került kialakításra. Ezt sok helyen a szintén felvásárolt és Plusok üzlethelyiségeiben működő Árpád hentesboltokból alakították ki.

Forrás[szerkesztés]