ABC-áruház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kis ABC-áruház egy eredetileg garázsnak épített helyiségben

ÁBC-áruháznak nevezzük azt a 200 m²-nél nagyobb alapterületű, önkiszolgáló rendszerű élelmiszerboltot, amelyekben iparcikkeket is árusítanak.

Elnevezése[szerkesztés]

Nevét onnan kapta, hogy a mindennapi szükségleteket kielégítő mindenféle árucikk kapható benne.[1] Más, tisztázatlan forrás szerint neve az Alapvető Beszerzési Cikkek rövidítésből keletkezett, azonban létezik olyan variáció is, ahol az "A" az "Általános", illetve a "B" a "Bolti" szó rövidítése.[2]

Jellemzői[szerkesztés]

Coop bolt Nagyigmándon

Az ABC kisáruház alapterülete 600 m²-ig terjedhet.[3] Az ABC nagyáruházak 1200 m²-nél nagyobb alapterületűek.

Jellegzetességük, hogy bennük a vevők bevásárlókocsival vagy kosárral járkálnak a gondolák között. Az ezekre kihelyezett áruk közül, amelyekre szükségük van, beemelik a bevásárlókocsiba vagy bevásárlókosárba. Az áruk árai vagy a gondolákon vagy magán az árun vannak elhelyezve. A fizetés az alapterület egy bizonyos pontján elhelyezett pénztárban vagy pénztárakban történik. A bevásárlóeszközről a pénztáros elé kitett futószalagra helyezik a megvásárolt árut, majd elvéve a bevásárlókosarat, a kihelyezett csomagolópolcokon a saját bevásárlóeszközbe rakják.

A hentesárut vagy a tőkehúst az eladótér elkülönített helyén lévő hentes vagy mészáros szakmunkások hagyományos módon szolgálják ki. Van lehetőség előrecsomagolt, és a vásárlók által nyitható hűtőszekrényből (hűtőpolcról) való vásárlásra is.

Történetük[szerkesztés]

Reál Százas ABC Békéscsabán

Az új típusú áruházak nagy újdonságot jelentettek, mert szélesebb volt a választék, néhány áruféleséget (például húsáru) leszámítva nem pultnál történt a kiszolgálás, ami lehetővé tette a gyorsabb kiszolgálást és az alkalmazottak számának csökkentését. A név arra utal, hogy alapvető, a háztartásban naponta használt cikkeket forgalmaztak. Mivel a nők ekkor egyre nagyobb számban álltak munkába, a cél az volt, hogy csökkenjen a bevásárlásra fordítandó idő.[4] Hivatalosan az első ABC-áruházakat 1964-ben, Budapesten adták át (előtte 1963-ban, az 5 ezer lelkes Deákváron (Vác városrésze) volt a főpróba[5]). Az első ABC-áruházaknál előfordult, hogy az építők elfeledkeztek az árumozgatásról, a pinceraktár födémjébe utólag vésték csak bele a teherlift helyét. A kézikocsik pedig, ha átfértek a szükségesnél kisebb raktárak ajtajain, gyakran elakadtak a felesleges küszöbökön.

Később egyre több önkiszolgáló üzlet nyílt, amelynek hivatalosan nem ABC volt a neve, de az elnevezés köznevesült, és még ma is általánosan használják. Az első magyarországi ABC áruházat 1964-ben adták át.[4] Számuk gyorsan gyarapodott. 1988-ban már 1426 darab működött belőlük. Ez a rendszer jelentősen növelte az áruk áteresztőképességét azzal, hogy az áruk túlnyomó része előrecsomagoltan van kihelyezve a gondolákra illetve a hűtőpultokra.

1993-ban megváltoztatták eme üzlettípusok neveit. Ezután statisztikailag az élelmiszer-áruházak kategóriában szerepelnek. 1995 végére ebben a kategóriában 4911 élelmiszer-áruház volt Magyarországon. A 90-es évek közepétől a nagyobb alapterületű élelmiszer áruházak (szuper- és hipermarketek) látják el az élelmiszer-forgalom nagyobb részét.

Az ÁFÉSZ-ek bolthálózatukat Coop névre keresztelték át. A Budapest és környéki Közért vállalat egységeit privatizálva létrejött a CBA Élelmiszer-kereskedők Egyesülete. Ezt 1991-ben alapították meg. Tulajdonképpen beszerzési szövetség, a multinacionális élelmiszer-kereskedői láncokkal szemben.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kapható ott minden, A-tól kezdve Z-ig.
  2. index.hu: Megnyílt az első ABC áruház, 2008. április 3.
  3. Eladótér és a raktárak összesen 300-600 m² terület közötti nagyságúak. Szakmai megítélés szerint az a jó, ha a megoszlásuk ½-½ arányú.
  4. a b Pécs lexikon  I. (A–M). Főszerk. Romváry Ferenc. Pécs: Pécs Lexikon Kulturális Nonprofit Kft. 2010. 22. o. ISBN 978-963-06-7919-0
  5. a Dunai Cement- és Mészmű munkásainak épített lakótelepen jelent meg az első ABC

Források[szerkesztés]

  • 4/1997 (I.22.) Kormányrendelet
  • HVG 2004/14. szám: ABC-áruház-premier 1964-ben – A dolgozó nőket szolgálták