Szupermarket

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szupermarket
Szupermarket belseje Angliában
Szupermarket belseje Angliában
Iparág Food retail sector
A Wikimédia Commons tartalmaz Szupermarket témájú médiaállományokat.
Egy nyíregyházi szupermarket belseje

A szupermarket olyan önkiszolgáló bolt, mely sokféle élelmiszert és háztartási árucikket kínál. A szupermarketek általában nagyobbak és gazdagabb választékkal rendelkeznek, mint a hagyományos élelmiszerboltok, de a hipermarketek jóval nagyobbak náluk.[1] A szupermarket eladótere 500–2500 m² között van.[2]

Magyarországon 1964-ben a „szupermarket” szó helyett vezették be az ABC-áruház-elnevezést, azonban ez a kifejezés egy tágabb fogalommá vált, mint a szupermarket.

A szupermarketekben rendszerint megtalálhatók a friss tej- és pékáruk, a húskészítmények, a különféle konzervek és csomagolt áruk, valamint a háztartási tisztítószerek. A legtöbb szupermarket árusít szeszes italt, állateledelt, ruhát és gyógyszert (ahol engedélyezett) is.

A hagyományos külvárosi szupermarketek alapterülete a lélekszámhoz igazodik, és úgy helyezkednek el, hogy a lakosság számára minél könnyebben elérhetőek legyenek. A szupermarketek alapjai közé tartozik, hogy széles kínálattal rendelkeznek és a legtöbb terméket alacsony árakkal értékesítik. További előnyük lehet, hogy biztosítják az ingyenes parkolás lehetőségét.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szupermarket fogalma. [2010. június 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. július 2.)
  2. A szupermarket alapterülete. [2011. szeptember 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. július 2.)

Források[szerkesztés]