Penny Market

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Penny Market
Penny.gif
Penny Market, Gárdony 03.jpg
Jelmondat Okos megoldás
Típus Diszkontáruház
Alapítva 1973 (Németország),
1996 (Magyarország)
Székhely Németország Köln, Németország
Magyarország Alsónémedi, Magyarország
Vezetők Jens Krieger[1]
Kásler Péter[1]
Iparág Kereskedelem
Forma Gesellschaft mit beschränkter Haftung
Termékek Élelmiszer, Non-food
Árbevétel 207,2 milliárd forint
(országos, 2014)[2]
196,2 milliárd forint
(országos, 2013)[3]

A Penny Market weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Penny Market témájú médiaállományokat.
A Penny Market üzlete Gárdonyban

A Penny Market egy, a németországi REWE-csoporthoz[4][5] tartozó diszkontáruház-lánc, mely jelenleg mintegy 3000 üzletet működtet Európa-szerte. Magyarországon 200 üzletük található.[6] Az áruházlánc magyarországi első üzletét 1996. június 6-án, Szentesen nyitotta meg, legújabb (200.) üzletét pedig 2015. július 2-án nyitotta meg Budapesten, a Király utca 82-ben, a volt CBA üzlethelyiségében.[7] Székhelye a Budapest melletti alsónémedi Északi Vállalkozói Terület (az 5-ös főút 21-es km-énél).[8]

A Penny Market háttere[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Penny Market Magyarország negyedik diszkontláncaként jelent meg a Profi, a Plus és a Jééé diszkontláncok után. Utóbbiak ún. soft-diszkontláncok voltak, amelyek elsősorban a termékkihelyezés leegyszerűsítésében, a kevesebb alkalmazott foglalkoztatásában voltak érdekeltek. Ezen üzletláncok Magyarországról már kivonultak, a Jééé 2000-ben (üzletei Match, illetve Smatch üzletekké váltak, jelenleg főleg CBA és Coop Szuper üzletekként működnek tovább), a Plus 2008-ban (főleg a Spar üzemelteti őket tovább), valamint a Profi 2012-ben (ezeket szintén főleg a CBA és a Coop Szuper láncok integrálták magukba).

Termékkínálata[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Penny Market Németországban már bevezetett új logója, Magyarországon számos sajátmárkás terméken tűnik fel

A Penny Market Magyarország legrégebb óta jelen levő hard-diszkont üzletlánca. Ez azt jelenti, hogy számos termékkategóriában csak egy- vagy kétféle, sajátmárkás terméket tartanak, költséghatékonysági okokból. Megközelítőleg 1400 terméket tart állandó kínálatában, ebből 800-at magyar cégek állítanak elő. Ezeket ugyanakkor folyamatosan kiegészítik szezonális termékekkel (pl. kötény, hajfesték, ventilátor), valamint számos alkalommal szezonálisan vezetnek be később állandóvá váló termékeket is.[9] Viszonylag szélesebb termékkínálattal bír bizonyos kategóriákban (pl. a vegyi termékek területén),[10] ugyanakkor több kategóriában is szűkített, saját márkás termékportfólióval rendelkezik (így pl. egyes élelmiszerek csoportjában). Üzleteik teljesen egységes képet mutatnak,[11] a József körúti kivételével[12] mindegyike saját parkolóval rendelkezik. Ez segíti az üzletekben való tájékozódást is. A bevásárlást több üzletben csak bevásárlókocsival lehet bonyolítani, de több üzletben vannak gurítható bevásárlókosaraik is. A hazai diszkontláncok közül egyedül a Pennynek van hűségprogramja, ezt Penny Fan Game (közkeletű nevén Penny-kártya) néven illetik, és 2009-ben vezették be.[13] Ezzel különböző azonnali nyereményeket lehet nyerni, valamint néhány termék akciósan megvásárolható. A Penny Market volt Magyarországon az első a jelenleg is üzemelő diszkontláncok között, amely újságot is árusított, emellett jelenleg is az egyetlen diszkontlánc, ahol gyógyszerek is kaphatóak.

Sajátmárkás termékeik között sokat magyar beszállító szállít be, amiket magyar nevekkel is jeleznek. A "Karát" pl. a drága kategóriájú hústermékeket (pl. ebben a Zimbo húsüzem a partnerük), a "Dárdás" a mindennapi jellegű húskészítményeket (pl. a Pick termékei kaphatóak), az "Aranykosár" a gabonaalapú termékeket jelzi. A "Sissy" termékcsalád főként magyar hátterű tejtermékeket (pl. az Alföldi tej és a forrói tejüzem neve merül fel partmerként), a "Wippy" papírtermékeket jelöl. "Gustoso" néven illetik ízesítő jellegű készítményeiket, pl. a mustárt. Több terméküket nemzetközileg is alkalmazott sajátmárkákkal látták el, ilyen pl. a "Gran Mare", vagy a "Selection". Utóbbival a cég prémium kategóriás, egyedi jellegű termékeit jelöli.[14]

Bizonyos termékeik a német Penny üzletek polcain is megtalálhatóak, így pl. a több termékcsaládot is jelölő "Penny", valamint a "Penny to go". Több termékcsaládjukat Magyarországon is elkezdték egységesíteni "Penny" néven, így ezek sajátmárkás neveit ezentúl az üzletlánc új, Németországban már bevezetett logója fogja jelölni.[15]

Sajátmárkás termékcsaládjuk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Penny Market németországi anyacége 2014-ben folyamatosan elkezdte a korábbi sajátmárkák lecserélését és egységesítését, Penny néven. Így az alább összegyűjtött sajátmárkákat egy ideig párhuzamosan, majd később teljesen felváltja a cég saját nevével és új logójával ellátott termékcsaládja. Bizonyos termékek szezonális jellegűek.

Terjeszkedési stratégiája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Talán a Penny Market - összehasonlítva más diszkontláncokkal - az, aminél a legnagyobb a zöldmezős beruházásban megvalósult üzletek aránya. Mindösszesen három üzletük bérlemény (a budapesti Garay téren, a Király utcában, valamint a József körúton), ezek egy piac épületében, valamint egy-egy lakóházban találhatóak. Jászárokszállási, záhonyi, valamint Nyíregyháza, Állomás téri üzletüket a Profitól vették át.[16] Ennek köszönhetően főként vidékre koncentrálódik hálózatuk, Budapest külső körútján belül összesen öt üzletük van, ezek a Garay téri, a József körúti, a Király utcai, a Könyves Kálmán körúti, valamint a Hős utcai. Vidéken jellemzően központi fekvéssel rendelkeznek, amelyeket régi lakóházak lebontásával húztak fel (pl. Makón, vagy Szentesen). Budapesti üzleteik üres telkekre épültek (pl. a Régi Fóti úton, vagy a Kőrösi Csoma úton. Ez azt eredményezte, hogy Budapest számos belvárosi kerületében egyáltalán nincsenek üzleteik (pl. Budapest I. kerületében, V. kerületében, vagy IX. kerületében).

Ez a belvárosi kiskereskedelemben jelentős hátrányt jelent számukra, hiszen pl. az Aldi három, illetve két üzletet üzemeltet az V. és a IX. kerületben,[17] illetve a Lidl szintén kettőt a VI. kerületben.[18] Ugyanakkor 2013-ban nyitott József körúti, és 2015-ben nyitott Király utcai üzletük jelentős pozíciót eredményezett a belvárosi kiskereskedelemben is. A Tisztviselőtelep egyetlen nagyobb üzlete is Penny Market.

Budapesten versenytársaikkal összehasonlítva is szerényebb pozíciókkal bír, mivel az Aldi huszonhat, a Lidl harminc üzletet üzemeltet, míg a Penny Market összesen tizenkilencet. (Statisztikai értelemben az Aldi kb. minden negyedik, a Lidl kb. minden ötödik, míg a Penny kb. minden tizenegyedik üzletét üzemelteti a fővárosban.) Vidéken ugyanakkor sok esetben egyedüli szereplőként van jelen a nagyobb élelmiszerláncok közül, így pl. Jászapátin, Szikszón, vagy Záhonyban.

A cég vezetése kiemelt hangsúlyt fektet a vidéki terjeszkedésre, véleményük szerint ott kevésbé telített a piac, és sok esetben nem telepedtek meg más külföldi láncok.[19]

A REWE-csoport magyarországi lefedettsége[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Penny Market társláncának, a Billának lengyelországi egysége Śremben

A REWE-csoport országai közül Magyarországon és Olaszországban van kizárólag diszkont jellegű üzlettel a cégcsoport. A REWE Magyarország szomszédos államaiban a Billa szupermarketlánccal van még jelen, amelyik magyarországi viszonylatban főleg a kis- és közepes Spar üzletekhez hasonlítható. A Billa üzletlánc 2002-ig Magyarországon is jelen volt, ugyanakkor tizennégy üzletükkel nem váltak a magyar kiskereskedelem erős szereplőiévé, így a REWE a Spar részére adta át azokat. A Billa értékesítésének köszönhetően a Spar tovább erősíthette pozícióit.[20]

Nemzetközi helyzete és versenytársai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Penny Market Magyarország mellett Ausztriában, Csehországban, Németországban, Olaszországban és Romániában van jelen. Régebben Bulgáriában és Franciaországban is jelen volt.

Ország Név Alapítás[21] Boltok száma
 Ausztria Penny Markt (a Mondo üzletlánc megvásárlásával) 2003 290
 Bulgária Penny Market 2009-2015 49
 Csehország Penny Market (részben a Plus üzletlánc felvásárlásával) 1997 341[22]
 Magyarország Penny Market (részben Profi üzletek felvásárlásával) 1996 200
 Németország Penny Markt (részben Plus üzletek felvásárlásával) 1973 2401
 Olaszország Penny Market (részben Plus üzletek felvásárlásával) 1994 311
 Románia Penny Market és Penny Market XXL 2005 165+7[23][24]
Penny Market üzletek Európa országaiban
Penny Markt üzlet Boldogasszonyban, Burgenlandban

Ausztria[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ausztriában az első Penny Markt üzlet 2003-ban nyílt meg.[25] A REWE-csoport a Billa és a Penny Markt mellett további három fontos üzletlánccal van jelen, a Merkur szupermarkettel, az Adeg beszerzési üzletlánccal, valamint a Bipa drogérialánccal. A Merkur szupermarketek elsődlegesen a magyarországi Interspar üzletekhez, a Bipa drogériák a magyar Rossmann üzletekhez hasonlíthatóak. Az öt ausztriai lánc a Clever sajátmárkával egységes márkát hozott létre, amely minden üzletükben kapható.

A Penny Market ausztriai versenytársai szintén a Lidl, valamint az Aldi, Hofer néven. A Hofer márkanév egy korábban felvásárolt ausztriai üzletlánctól származik, jelenleg a néven kívül semmi sem különbözik. Ezen kívül a Spar-csoport szupermarket- és hipermarket-egységei, a Zielpunkt soft-diszkont egységei, valamint a Nah&Frisch beszerzési üzletlánc vannak jelen a piacon. A Metro nagykereskedés szintén erősíti kategóriájában az osztrák piacot. A Spar holland, a Nah&Frisch és a Zielpunkt osztrák, a többi üzletlánc németországi tulajdonban van.

Bulgária[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bulgáriában az első Penny Market üzlet 2009-ben nyílt meg. A REWE-csoport ebben az országban először a Billa szupermarketlánccal jelent meg 2000-ben, ezt követte a Penny Market bevezetése. Az ország másik diszkontlánca a Lidl.

A szuper- és hipermarketpiacon jelen van fontos szereplőként a litván Maxima-csoport T-Market szupermarketeivel, a Lidl-t is üzemeltető Schwarz-csoport a Kaufland hipermarketlánccal, az AP Mart befektetői csoport a Piccadilly szupermarketlánccal (ez egy ideig a belga Delhaize csoport tagja volt),[26] valamint a CMB Bulgaria a Carrefour hipermarketlánccal. Utóbbi kettő cég 2014 végén közös joint venture céget alapított a két lánc üzemeltetésére, ugyanakkor 2015 júliusában közleményt adtak ki arról, hogy a tervezett együttműködés nem jött létre.[27][28] A szinte kizárólag Szófiában tevékenykedő Fantastico üzletlánc is folyamatosan fejleszti hálózatát.[29] A nagykereskedelmi piacon a Metro van jelen fontos szereplőként.

2015-ben elhagyja a bolgár piacot. Az oszrák, cseh, magyar, olasz és román piacokra kíván koncentrálni.

Csehország[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Csehországban az első Penny Market üzlet 1997-ben nyílt meg. A REWE-csoport a Billa szupermarketlánccal és a Penny Market diszkontlánccal van jelen (itt a Plus-diszkontokat a REWE Billa- és Penny Market-üzletekként üzemelteti tovább). A diszkontpiacon a Lidl, valamint a Norma vannak még jelen. A Penny Csehország piacvezető diszkontlánca, ezt többek között a 2007-ben átvett 158 Plus diszkontnak köszönheti.[30]

A szuper- és hipermarketpiacon az Ahold-csoport Albert üzletlánca bír erős pozíciókkal (ez a cég vásárolta meg a csehországi Spar-csoport tagjait,[31] valamint a Julius Meinl üzleteit[32] is), a Lidl-t is birtokló Schwarz-csoport a Kaufland lánccal is jelen van. Ezek mellett a Tesco, a Globus, valamint a Makro cash&carry üzletláncok szintén fontos versenytársaknak számítanak.

Németország[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Németországban az első Penny Markt üzlet 1973-ban nyílt meg. A REWE-csoport a Penny diszkontlánc mellett a REWE szupermarket-lánccal van jelen, ami az ausztriai Merkur és Billa üzletekre hasonlít. A REWE, mint szupermarketlánc több, a REWE-csoporthoz tartozó üzletláncból jött létre, így pl. a MiniMal-ból, az Extra-ból a HL-ből és a Stüssgenből.

A Penny Markt három országos diszkontlánccal versenyez: az Aldi és a Lidl mellett a Netto Marken-Discounttal, utóbbi kereskedelmi márkákat árusít. A piacon a Penny a legkisebb szereplőnek számít, piacvezetőnek az Aldi-észak és az Aldi-dél csoport üzletei számítanak, ezt követi a Lidl, valamint a Netto.[33] A Penny ugyanakkor számos Plus-üzletet vásárolt és illesztett hálózatába. A 328 üzlettel a Penny sikeresen erősítette hálózatát Németország vidéki régióiban.[30]

Németországban a Penny komoly erőfeszítéseket tesz piaci pozíciói erősítése érdekében, így áruházait és márkáját folyamatosan fejleszti. Regionális diszkont-versenytársaknak számít az NP-Markt, ami az Edeka csoport tagja, valamint a Norma diszkontlánc. Ezek ugyanakkor nem rendelkeznek országos hálózattal.

A már említetteken túl fontos versenytársaknak számítanak az élelmiszerpiacon a Metro-csoport üzletei (a Metro cash&carry, illetve a Real hipermarket üzletek), a Tengelmann-csoport (tartománytól függően) Kaiser's és Tengelmann néven futó üzletei, az Edeka beszerzési üzletlánc, a Lidl-t is tulajdonló Schwarz-csoport Kaufland hipermarket-lánca, a dán Netto szupermarketlánc (nem azonos a Netto Marken-Discounttal), a Globus hipermarketlánc, a Selgros, valamint a Tegut.

Olaszország[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Olaszországban az első Penny Market üzlet 1994-ben nyílt meg, az Esselunga üzletlánccal közösen, joint venture formában. A REWE 1999-re kivásárolta üzlettársát, majd 2000-ben megvásárolta a Plus diszkont olaszországi üzletágát. Itt a REWE-csoport 1990-ben jelent meg a Billa szupermarketlánccal, ugyanakkor azokat 2014-ben értékesítette, 53 üzletet a Carrefour, 50 üzletet a Conad, 33-at egyéb vevők számára.[34][35] A lépéssel a REWE jobban kíván a Penny Market márkára koncentrálni.

Jelenleg a Penny Market legfontosabb diszkont versenytársa a Lidl, ami 1992-ben lépett az olasz piacra. Emellett fontos szereplő az 1993-ban alakított LD Market is, ami az olasz Lombardini Holding csoport tagja. Az LD 2013-ban a Lillo SpA megvásárlásával második lett a Lidl mögött az olasz diszkont-piacon. Ezek mellett az Aldi komoly lépéseket tervez az olasz piacra való belépés kapcsán.[36]

Az olasz kiskereskedelmi piac rendkívül széttagolt, az öt fő kiskereskedelmi lánc piaci részesedése együttesen nem éri el a 20%-ot (ellentétben a német piaccal, ahol ez az arány 83%).[37] Fontos szereplőknek számít a Coop Italia, a Conad, az Auchan-csoport (ami az Auchan mellett a Simply Market szupermarketlánccal és a Citta Mercato üzletlánccal van jelen), az Esselunga, a Carrefour (a Carrefour Iper, Market és Express márkák révén), az Eurospin, valamint a Selex. Az észak-olaszországi régiókban a magyarországi Spar anyacége, az ASPIAG is jelen van Despar, Eurospar és Interspar üzleteivel.[38]

Románia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Romániában az első Penny Market üzlet 2005-ben nyílt meg.[39] A Penny Market Romániában egy speciális, nagyobb alapterületű üzletláncot is üzemeltet XXL néven, ami bővebb választékkal rendelkezik. Romániában a REWE-csoport 1999-ben jelent meg a Billa szupermarketlánccal. Korábban a REWE 2001-től a Selgros nagykereskedelmi lánccal is jelen volt, amit a cég az Otto csomagküldő szolgálatot is üzemeltető Otto Grouppal együtt tulajdonolt joint venture tulajdoni formában, ugyanakkor a REWE 2008-ban megvette az Otto tulajdonrészét, és ugyanebben az évben joint venture formában közös céget hozott létre a Coop Schweiz Genossenschaft-tal Transgourmet néven. A REWE 2011-ben eladta részesedését a Coop Schweiznak.[40] A Penny Market további növekedést tervez.[41][42]

A Penny Market legfontosabb romániai diszkont versenytársa a Lidl. Korábban a Louis Delhaize-csoport által birtokolt Profi is a diszkontok közé tartozott, ugyanakkor annak 2009-es értékesítése óta az új tulajdonos, a lengyel stratégiai befektető Enterprise Investors[43] a Profit szupermarketlánccá pozicionálta át, és hat év alatt 65-ről 330-ra emelte az egységek számát.

A szupermarketek és hipermarketek piacán az Enterprise Investors a Profi üzletláncot a Profi City és Profi Loco co-brandekkel egészítette ki. Fontos szereplők közé tartozik még a Kaufland (ezt a Lidl-t is birtokló Schwarz-csoport üzemelteti), az Auchan, a Cora, a Real, valamint a Delhaize-csoport által üzemeltetett Mega Image szupermarketlánc. A nagykereskedelmi szektorban a Metro és a Selgros rendelkeznek pozíciókkal.

Logisztikai központok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Alsónémedi központ (északi, nyugati, déli régiók ellátása)
 • Karcagi központ (keleti régió ellátása)

Települések, ahol az üzletlánc jelen van[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nyugat-Dunántúl:      

Közép-Dunántúl:         

Dél-Dunántúl:      

Közép-Magyarország:      

Észak-Magyarország:      

Észak-Alföld:            

Dél-Alföld:

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. ^ a b Impresszum - Penny.hu. Benkő Dániel. (Hozzáférés: 2012. március 9.)
 2. Kereskedelmi toplista 2014
 3. Kereskedelmi toplista 2013
 4. REWE-Group
 5. Penny Europa
 6. Új Penny üzlet Veszprémben - Vehir.hu. Cseh Zoltán. (Hozzáférés: 2012. március 9.)
 7. Új élelmiszer-áruház a Király utcában
 8. Rólunk - Penny.hu. Benkő Dániel. (Hozzáférés: 2012. március 9.)
 9. Penny Market tájékoztató Győr második üzletéről
 10. Megnyílt a Penny Market Szombathelyen
 11. Real Management - egyéb projektek
 12. Penny Market áruház kialakítása
 13. A 2015. június 11-17. Penny katalógus alapján
 14. Penny Selection Assortimento (olasz)
 15. Penny Assortimento (olasz)
 16. Jászvidék helyi magazin, 2014. április
 17. Aldi nyitvatartás
 18. Lidl üzletek Magyarországon
 19. „A biztonság hiánya a legnagyobb gond”
 20. GVH-határozat a Billa üzletek Spar részére történő értékesítéséről
 21. A REWE csoport története
 22. Ó nás - Penny.cz. (Hozzáférés: 2012. március 9.)
 23. Acum și în orașul dumneavostră!
 24. Cauta magazine
 25. Penny Markt: Über uns
 26. Belgian Food Retailer Delhaize Group Sells Bulgarian Picadilly Chain
 27. Bulgaria's AP Mart, owner of local Carrefour supermarkets to merge operations
 28. Novinite.com: Merger of Piccadilly, Carrefour Chains in Bulgaria Falls Through
 29. Bulgarian supermarket chain Fantastico invests 6.1 mln euro in new store
 30. ^ a b Penny Market: Rólunk
 31. [1]
 32. [2]
 33. [3]
 34. Fruitbookmagazine.at: Carrefour acquisisce 53 supermercati Billa. In vendita gli altri 83
 35. Il Mattino: Addio di Billa al Nordest, a Conad 50 supermercati
 36. RetailDetail: Aldi Süd congorms plans to enter Italian market
 37. Aldi-South eyeing a start in Italy
 38. ASPIAG: Despar in Nordostitalien
 39. Romanian Retail Market Report 2006
 40. Selgros Cash&Carry: Über uns
 41. Rewe Romania to open over 35 new Penny Market stores, sales maintain growth
 42. 14 új üzletet nyit idén a Penny Market csoportja
 43. Megvette a Profit az Enterprise Investors

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A német REWE csoport eladja a Penny Market bulgáriai üzleteit

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Penny Market témájú médiaállományokat.