SPAR

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
SPAR
Spar-logo.svg
Spar wodzislaw.JPG
Jelmondat Minőség, szeretem.
Típus supermarket chain
Jogelőd Éliker, Super Közért, Billa, Kaiser’s, Plus (Magyarországon)
Alapítva 1932, Hollandia / 1991, Magyarország
Névadó jegenyefenyő
Székhely Amszterdam, Hollandia / Bicske, Magyarország
Kiszolgált területek négy kontinens 45 országa
Vezetők Ügyvezető igazgató: Heiszler Gabriella
Alapító Adriaan van Well
Iparág kiskereskedelem
Forma részvénytársaság
Árbevétel 516,4 milliárd Ft (magyarországi leányvállalat, 2016)
Alkalmazottak száma 337 000 (2015), Magyarország: 13 000 (2019)
Anyavállalata ASPIAG

A SPAR weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz SPAR témájú médiaállományokat.

A SPAR egy hollandiai székhelyű nemzetközi élelmiszer-üzletlánc, amely Európában, Ausztráliában, Afrikában és Ázsiában, ezen földrészek 45 országában, köztük Magyarországon is, mintegy 12 300 üzletet üzemeltet. Ezzel az értékkel a világ legnagyobb élelmiszer-kereskedő láncainak sorába tartozik. Az anyavállalat székhelye Amszterdamban, a magyarországi leányvállalat székhelye Bicskén található.

A név eredete[szerkesztés]

Modern SPAR áruházi bejárat

A SPAR vezérgondolata: „Kölcsönös együttműködéssel mindenki nyer”. A holland jelmondat (Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig) szavainak kezdőbetűi a DE SPAR betűszót adják ki, ami hollandul fenyőt jelent. Ezért választotta a SPAR logójának a fenyőt, amely az évek során együtt változott a vállalatcsoporttal.

Kabala[szerkesztés]

A SPAR kabala figurája "Árzabáló", ami rendszeresen jelenik meg reklámokban, reklámújságokban. Kinézetre zord, zöld színű, egyszerű alakkal, mély hanggal.

Védjegyek[szerkesztés]

A SPAR-csoport által használt védjegyek Magyarországon: INTERSPAR, SPAR, DE SPAR, SPAR partner, a SPAR market és a SPAR express, CitySPAR, Hervis, SES (SPAR European Shopping Centers).

A vállalatcsoport története[szerkesztés]

A SPAR-t Adriaan van Well kereskedő alapította a hollandiai Zoetermeerben 1932-ben. A cég a kezdetekben önálló nagy- és kiskereskedők kereskedelmi láncba szerveződött szabad társulása volt. Napjainkban a SPAR a világ egyik legnagyobb franchise kereskedelmi lánca, ugyanazon a néven és egységes logóval, de nem multinacionális alapon tevékenykedik.

A sikeres hollandiai működés példája nyomán az 1950-es évektől gyorsan elterjedt a modell előbb Európában, majd Afrika és a Távol-Kelet következett, az 1990-es években pedig létrejött az ausztráliai szervezet is. A SPAR nemzetközi áruházlánc 2018-ban négy kontinens 45 országára terjedt ki, több mint 12 ezer különböző nagyságú egységgel és mintegy hatmillió négyzetméter eladótérrel. Az amszterdami székhelyű Nemzetközi SPAR Központ az áruházlánc koordinatív összefogója.

SPAR a világban[szerkesztés]

Országok, ahol a SPAR jelen van
Európa
 
Afrika
Ázsia
 
Ausztrália és Óceánia

A SPAR Magyarországon[szerkesztés]

A SPAR gárdonyi épülete

A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. működését az 1990-ben alapított ASPIAG (Austria SPAR International AG) vezényli, amely az 1990-es évek elején Magyarországon, Szlovéniában, Csehországban és Olaszországban hozott létre egy, a tulajdonába tartozó SPAR hálózatot, 2005 óta pedig Horvátországban is jelen van. A vállalat több mint 13 ezer alkalmazottat foglalkoztat, összes eladóterének nagysága pedig megközelíti a 400 ezer négyzetmétert. 2017-ben a SPAR Magyarország három fő kategóriára koncentrált: összesen 344 SPAR szupermarketet (beleértve a City SPAR üzleteket is), 33 INTERSPAR hipermarketet és 142 SPAR franchise egységet (beleértve a SPAR partner, SPAR market, SPAR express és DE SPAR üzleteket) üzemeltetett.

A SPAR első magyarországi üzletét Tatán nyitotta 1991-ben, miután többségi tulajdonrészt szerzett a Komárom-Esztergom megyei Generál Kereskedelmi Rt-ben, ami akkoriban a megye élelmiszerüzleteinek jelentős részét is üzemeltette (egyéb profilú üzletek mellett). Üzletláncának fejlesztésére a kezdetektől fogva folyamatosan törekedett, mind mennyiségi, mind minőségi tekintetben. A SPAR nagyon fontosnak tartotta a lakóhelyek közelében nyitni üzleteit, így mind kisebb, mind nagyobb üzletei nagyon jól megközelíthetőek, és központi csomópontokban helyezkednek el. 1991 és 1993 között Komárom-Esztergom megye Generál-élelmiszerüzleteinek jelentős részét Sparrá alakította. 1993-ban nyílt első két üzlete a megyén kívül: Székesfehérváron, valamint Budapesten, Őrmezőn.

A cégcsoport rengeteg felvásárlást hajtott végre működése óta. Talán első, jelentősebb felvásárlása az izraeli tulajdonban álló Super Közért felvásárlása volt 1998-ban, ugyanezen évben vásárolta meg a szegedi üzletláncot üzemeltető Éliker-t is.[1] Ennek köszönhetően ma a vidéki városok közül Tatabányán és Szegeden rendelkezik a legerősebb pozíciókkal.

2002 végén a cég átvett és átalakított tizennégy Billa üzletet,[2] valamint 2003-ban huszonkét Kaiser’s szupermarketet vásárolt meg. Míg a Billa üzleteket azonnal SPAR néven üzemeltette tovább, a Kaiser’s láncot - többek között nagy budapesti lefedettsége és jó híre miatt - tovább üzemeltette 2011 végéig, a SPAR csoport almárkájaként. A Kaiser’s-t jelző „piros kancsó” 2012 elején tűnt el, számos üzlet került felújításra a hálózatból. A hálózatból két üzlet nem érte meg a SPAR-rá alakulást: 2007-ben, a Skála Budapest áruház bezárásakor a Kaiser’s első és legnagyobb üzletét kellett bezárni (itt 2009-re az Allee bevásárlóközpont épült fel, ahol INTERSPAR hipermarket helyettesíti a Kaiser’s-t), valamint 2005-ben fejezte be üzemelését a Váci úti Kaiser’s, ahol a csökkenő forgalom és a magas bérleti díjak okozta kérdések vezettek a bezáráshoz.

2008-ban a Tengelmann-csoport - a Kaiser’s-ek volt tulajdonosa - a Plusból is kiszállt, ezekre az üzletekre is a SPAR tartott igényt. Habár a SPAR szupermarketlánc és a Plus diszkontlánc üzleti stratégiája között nagy különbség volt, hálózataik nagyon jól kiegészítették egymást, és a felvásárlásnak köszönhetően a SPAR megduplázhatta üzletei számát. A Plus márkát egy évig használta a SPAR, ezalatt folyamatosan növelte a hálózat áruválasztékát, és a Plus saját márkáit folyamatosan SPAR-os márkákkal cserélte le.

A Plus alapvetően két különböző hátterű üzlettípust üzemeltetett, a lakótelepek közepén, az élelmiszerlánc-privatizációk során nyert, megközelítőleg 300-500 m2 közötti méretű üzleteket, valamint a saját építésű, 1000 m2 méretű diszkont üzleteket. Ezeket folyamatosan igyekezett egységesíteni.

2009-ben - a SPAR-csoport heterogén múltú üzleteit figyelembe véve - több kategóriát alakított ki.

 • Üzleteinek nagy részét SPAR néven üzemeltette tovább (klasszikus SPAR-üzletek, korábbi kisebb lakótelepi Plus-üzletek), ezeket 2012-ben a volt Kaiser’s üzletekkel egészítette ki. Érdekesség, hogy Ausztriában a SPAR az 1000 m2 feletti méretű üzleteit Eurospar néven illeti (így a nagyobb Plus diszkontok és Kaiser’s szupermarketek is ezt a nevet kaphatták volna), de a magyarországi vezetés ezt a nevet nem vezette be.
 • 2006 óta több belvárosi üzletét exkluzív módon újította fel, amelyek rengeteg saját készítésű terméket (pl. salátákat) árusítanak. Ezeket a kisebb üzleteket City SPAR néven illeti a lánc. Ilyen pl. a volt Ráday utcai Plus-diszkont helyén nyitott City SPAR, vagy a Móricz Zsigmond körtéri korábbi Super Közért helyén nyitott üzlet.
 • 2009-re harmincegy INTERSPAR hipermarketet nyitott a lánc, és habár sokan számítottak arra, hogy a 2011-ben, a szegedi Árkád bevásárlóközpontban nyitandó üzlet is ebbe a kategóriába kerül, végül a cég - némileg kisebb alapterülettel - „Magyarország legnagyobb SPAR-ja” néven nyitotta meg az egységet. Végül 2014 végén folytatta a cég nagyobb üzletkategóriájának bővítését szekszárdi üzletével.[3]

2015-ben a SPAR - a SPAR, City SPAR és INTERSPAR kategóriák mellett - további két üzlettípussal van jelen.

 • 2012-ben a SPAR eredeti - a hollanddal megegyező típusú - üzleti szemléletét ismertette Magyarországon, a SPAR Partner üzletlánc felépítésével. A cég 1932-es alapításakor a „Kölcsönös együttműködéssel mindenki nyer” jelmondatra épített Hollandiában (Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig). Ezen holland szavainak kezdőbetűi a DE SPAR betűszót adják ki, ami hollandul fenyőt jelent.

A koncepció szerint a SPAR minél több kiskereskedőt vonna hálózatába franchise rendszerben, úgy, hogy azok a SPAR sajátmárkás termékeit és üzletberendezését alkalmazzák, a kiscégek tulajdonjogának megőrzése mellett. Wittner Márton móri kiskereskedő üzletei mellett azóta számos üzlet nyílt a SPAR Partner program keretein belül, amellyel a SPAR nem titkoltan az eredeti SPAR-szemléletet lemásoló CBA riválisává kíván válni.[4]

 • 2013-ban a SPAR új üzlettípust mutatott be, az Ausztriában a Shell benzinkútlánccal már közösen bemutatott "expressz" üzlettípusát, a SPAR Express-t. A SPAR Express benzinkutak shopjai helyén működő üzlettípus, ahol az alaptermékek mellett SPAR sajátmárkás termékek kaphatóak, a SPAR üzletekben találhatóakkal megegyező árakon. A magyarországi SPAR régi partnerét, az OMV benzinkúthálózatot választotta, ami szintén tagja a SPAR SuperShop hűségprogramjának.[5]

A SPAR üzletlánc birtokolja a kiskereskedelmi piac 11 százalékát Magyarországon.[6]

2018 elején 377 saját üzemeltetésű áruházzal rendelkezett a SPAR, míg a franchise programjában 142 áruház vett részt. A megoszlás: 33 INTERSPAR hipermarket, 345 SPAR szupermarket és City SPAR szupermarket, valamint 142 franchise üzlet (SPAR partner, SPAR market, SPAR express és DE SPAR) tartozik a SPAR égisze alá.

Terjeszkedési stratégiája[szerkesztés]

A SPAR legfontosabb felvásárlásai a következők voltak: a Generál Kereskedelmi Rt. többségi, majd teljes tulajdonrészének megszerzése (1991-től), Super Közért (1998), a szegedi Éliker (1998), a korábban a Rewe-csoport (a Penny Market anyavállalata) által birtokolt Billa (2002), valamint a korábban a Tengelmann-csoport által birtokolt két lánc, a Kaiser’s (2003) és a Plus (2008) akvizíciója. 2013-ban a Match bevásárlóközpontokban található, legfontosabb egységeit vette át (Mammut, Westend, MOM Park, Sugár). A MOM Parkban és a Mammutban található üzletet a SPAR egyedi építészeti megoldással alakította ki, ami nemzetközi elismerést is kapott.[7]

Emellett természetesen a cég folyamatosan nyitott új helyeken üzleteket és finomította üzletei egységes megjelenését. Ugyanakkor apróbb különbségek a mai napig megfigyelhetőek (pl. a volt Plus-üzletek bevásárlókocsijai narancssárga-kék színezésűek; a Kaiser’s üzletek padlózata különbözik a többi SPAR-üzletétől; a Super Közért belvárosi üzleteinek régebbi berendezése stb.). Ezeket a SPAR folyamatosan újítja fel, és egységesíti.

A SPAR - a dolgozók munkahelyének védelme, hálózatának optimális felhasználása és a vásárlók szokásainak megőrzése érdekében - több helyen üzemeltetett, illetve üzemeltet egymás mellett két SPAR-üzletet is, amelyek javarészt eltérő múltjuk (pl. SPAR-os, illetve volt Plus-os) miatt lettek egymás riválisai. Ezen üzleteket a cég - kihasználatlanság miatt - folyamatosan értékesítette (így pl. solymári és székesfehérvári Plus diszkontjait az Aldinak adta át). Ugyanakkor a mai napig is sokszor több SPAR szupermarket van egymáshoz nagyon közel. Erre jó példa az Örs vezér tere környéke, ahol egyszerre üzemel a SPAR három üzlettípusa is: az Árkádban INTERSPAR hipermarket és City SPAR üzlet, míg a Sugárban és a Kerepesi úton SPAR szupermarketek vannak jelen (ezek rendre a Match, valamint a Kaiser’s üzletei voltak).

Fontosabb állomások[szerkesztés]

 • 1990 – Cégalapítás
 • 1991 – Megnyílik az első SPAR szupermarket Tatán
 • 1991 – Számos Szupermarket lánc felvásárlása pl. Generál Kereskedelmi Rt., Budapesti Közért Rt.
 • 1994 – Megnyílik a bicskei logisztikai központ
 • 1995 – Megnyílik az első INTERSPAR hipermarket Győrött[8]
 • 1998-tól folytatódik a konkurens cégek felvásárlása: Szegedi Éliker felvásárlása, Szuper Közért átvétele
 • 2000 – Megnyílik az első City SPAR Szupermarket Szegeden
 • 2002 – 14 db Billa üzlet felvásárlása
 • 2003 – 22 db Kaiser’s üzlet felvásárlása
 • 2005 – Megnyílik a bicskei húsüzem (a legmodernebb hazai húsfeldolgozó létesítmények egyike)
 • 2008 – A Plus üzletek felvásárlása
 • 2008 – Megnyílik a 47 ezer négyzetméteres új logisztikai központ Üllőn
 • 2009 – SuperShop az egész hálózatban
 • 2012 – A SPAR franchise-hálózat elindítása
 • 2013 – Húsüzem kapacitás- és területbővítés
 • 2015 – Oktatóközpont és szeletelő részleg a húsüzemben

Üzlettípusok[szerkesztés]

Üzlettípusok amiben a SPAR előfordul.

City Spar Szupermarket a budapesti Thököly út és Nefelejcs utca sarkán
SPAR Szupermarket

A SPAR szupermarket a SPAR-csoport lakóhely közeli, döntően napi ellátásra szakosodott, kereskedelmi szolgáltatást nyújtó üzlettípusa. Ezen áruházak nagyrészt 400–1200 m² közötti eladóterű kiskereskedelmi egységek, amikből 344 található Magyarországon. Igen szélesen változik az üzletek alapterülete (pl. a Váci út 138-as üzlet mindössze 200 m2, míg a szegedi Árkádban található üzlet 2000 m2-en található), ennek ellenére a cég törekszik a magas színvonalú választék fenntartására.

City SPAR Szupermarket

A City SPAR elsősorban a nagyvárosi, belvárosi csomópontokat rendszeresen érintő bevásárlók igényeinek kiszolgálására jött létre. Az eladótérben új termékkörrel találkozhatnak a vásárlók. A termékek között helyet kaptak az azonnal fogyasztható élelmiszerek is (kész szendvicsek, pizzák, saláták, helyben sütött pékáruk, grillezett ételek, hidegkonyhai készítmények). Megközelítőleg 200-400 m2 alapterületűek.

INTERSPAR Hipermarket

Ez a SPAR áruházlánc lakóhely közeli, hipermarket jellegű áruháztípusát jelenti, az elsőt 1995-ben nyitotta a győri INTERSPAR Centerben, az első budapestit pedig 1997-ben az érdekeltségébe tartozó, kispesti Shopmarkban. Az INTERSPAR-ok gyalogosan és tömegközlekedési eszközzel is jól megközelíthetők, parkolóhellyel ellátottak. A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. üzlethálózatán belül 2013-ban 32 INTERSPAR hipermarket működik. Az INTERSPAR üzletek 5000-10000 m2 alapterületűek. Habár ezen területen két fő riválisuk a Tesco és az Auchan, bizonyos tekintetekben különbözik tőlük. Egyrészt, a Tesco és Auchan üzletei „full-sortiment” jellegűek (egyszerre árulnak minden termékkategóriában, pl. kertosztállyal, ruházati osztállyal, könyvosztállyal bírnak), másrészt egy-egy kivételt eltekintve (pl. ilyen a Tesco Campona-ban, illetve Arena Plazaban, valamint az Auchan Savoya Parkban) mindegyik üzlete a városok szélén található, saját, nagyobb épületekben.

Ezzel szemben az INTERSPAR üzletek főleg az élelmiszer-kategóriában erősek, ezeket kiegészítik ugyanakkor műszaki termékek, valamint szezonális termékek árusításával is, ugyanakkor nem utóbbiak a fő profiljuk (pl. kertészeti termékeket egyáltalán nem árulnak). Az INTERSPAR hipermarketek nagyon sok esetben meglevő bevásárlóközpontokban üzemelnek (pl. Árkád Budapest, Győr, Pécs; Shopmark Budapest; Eurocenter Budapest stb.). Saját épületekben is üzemelnek ugyanakkor, itt több kis üzletet üzemeltető bérlő is jelen van.

2018-ban 33 INTERSPAR hipermarket működik.

SPAR express

Ez a SPAR üzletlánc főleg benzinkutaknál (például az OMV-nél) fordul elő. A SPAR Express üzletek átlagosan csak 200-400 m2 alapterületűek, így ezek a legkisebb SPAR üzletek az összes közül. Ezek az üzletek legtöbbször csak nagyvárosokban láthatóak. Az első SPAR Express-t Szlovéniában nyitották meg 1996-ban, majd az üzleteket szinte azonnal átvették Európa összes többi országában is. Magyarországon 2014 óta létezik.

SPAR market

Ez az üzletlánc főleg kisvárosokban, falvakban található. A SPAR Marketek átlagosan 600-800 m2 alapterületűek. Az első SPAR Marketet Hollandiában nyitották meg 2001-ben, de Magyarországon ez az üzletlánc csak 2012 januárja óta van jelen. Az afrikai országokban már 2004-ben elkezdett terjeszkedni.

SPAR partner

A SPAR Partnerrel legtöbbször csak nagyvárosokban vagy olykor-olykor megapoliszokban találkozhatunk. Ezek az üzletek mindössze 400-550 m2 alapterületűek, így ezek a második legkisebb SPAR üzletek az összes kategóriában. SPAR Partner legelőször Spanyolországban és Portugáliában jelent meg 2008-ban, mígnem Magyarországon és Európa összes többi országában ezek az üzletek csak 2012-ben jöttek forgalomba. A SPAR Partner 2008 óta ma is terjeszkedik.

EUROSPAR Szupermarket

Az Eurospar egy eurós pénznemmel működő német élelmiszer üzletlánc amelyet először Németországban nyitottak meg 2012-ben. Az Eurospar üzletek 3000-5000 m2 alapterületűek. Habár a második legnagyobbak az összeg üzlettípus közül eléggé ritkák; Ugyanis csak olyan országokban lehet vele találkozni ahol az euró az egyetlen hivatalos pénznem (pl:. Németországban vagy Ausztriában). Magyarország például még egy sem található belőle.

A teljes üzletlista a www.spar.hu Áruházkeresőjében érhető el.

Áruellátás[szerkesztés]

A magyarországi SPAR-üzletek áruellátásának feladatait a központi logisztikai egységek látják el. Az első ilyen létesítmény 1994-ben nyílt meg Bicskén. Ez a raktárbázis a SPAR hálózattal együtt folyamatos korszerűsítések mellett bővül. A bicskei központ napjainkra már a társaság adminisztratív központjának is helyet ad. A cégcsoport növekedésének logisztikai kihívásaira a 2008-ban nyílt üllői logisztikai központ jelentett megoldást. További bővítést jelentett a bicskei központhoz kapcsolódó húsfeldolgozó üzem, mely a SPAR saját húsfeldolgozását végzi. A 2008-ban megvásárolt Plus logisztikai központját, ami a budapesti Jászberényi úton található, a SPAR nem üzemeltette tovább, jelenleg kihasználatlan.

A bicskei húsüzem[szerkesztés]

Bicskei húsüzem

A SPAR a kereskedelmi láncok között egyedüliként, 2004-től saját húsüzemet működtet bicskei központja területén, ami lehetővé teszi a SPAR hálózat különféle húsárukkal való folyamatos ellátását. Megnyitása óta több lépcsőben fejlődött, bővítette kapacitását. A cégcsoport olyan hazai beszállítókkal dolgozik együtt, amelyek nemcsak az alapanyag minőségében, hanem a nyomon követhetőségben, szállítási színvonalban is maximálisan meg tudnak felelni a SPAR szigorú követelményeinek. Az üzem 2010-ben szerezte meg az ISO 22000 élelmiszerbiztonsági rendszer tanúsítását. A friss sertés- és marhahús feldolgozása mellett 2011 végétől közel 50-féle sajátmárkás húskészítményt is előállítanak. A készítmények egy része szeletelt, védőgázas formában is forgalomba kerül a SPAR áruházaiban, különböző márkaneveken.

Az áruházak pékségeiben a hét minden napján helyben sütött termékeket állítanak elő, amiknek a választéka az évek alatt jelentősen kibővült. Az áruház-átalakítások és felújítások során nagy hangsúlyt kapott a pékrészlegek megújítása is.

A bicskei húsüzemre a cég büszke, ezt reklámjaiban és kiadványaiban rendszeresen kihangsúlyozza. Ebben segítségükre van Vas Zsolt, a cég alkalmazottja, hússzakértője, akire a cég külön marketingkampányt épített. Szakértelmére hivatkozva a cég több oktatóvideót, valamint ismeretterjesztő szöveget tett közzé.[9] Vas Zsoltot a közönség nagyon hamar megkedvelte, így mellette két további alkalmazottat kezdett szerepeltetni a cég reklámjaiban: Pákai Balázs péksütemény-szakértő és Rácz Árpád zöldség-gyümölcsszakértő is segítik a lakosságot a helyes étkezési kultúra kialakításában.

Környezetvédelem[szerkesztés]

SPAR kamionok

Élelmiszerhulladékok kezelése[szerkesztés]

A SPAR egyik jelentős környezetvédelmi projektje az élelmiszerhulladékok biogázüzemben történő hasznosítása. A SPAR-csoport által működtetett egységekben megközelítőleg évi 1900 tonna biológiailag lebomló hulladék képződik, amiből a biogázkoncepció eredményeként környezetbarát, ún. zöld energia előállítása valósul meg, így is csökkentve a környezetbe kijutó káros anyagok mennyiségét.[forrás?]

Másodnyersanyagok[szerkesztés]

Az áruházaknál keletkező és értékesíthető másodnyersanyagok (pl. papír, műanyag) szelektálása is fontos. Az INTERSPAR áruházaknál 2006-hoz viszonyítva 2011-re 41%-ról 56%-ra sikerült növelni a hulladékok szelektálási arányát, míg az egész hálózatot tekintve 39%-ról 51%-ra.

Szelektív szigetek[szerkesztés]

A tradicionális haszonanyagok – hullámkarton, fólia, vegyes papír mellett a SPAR visszaveszi a kereskedelmi italcsomagolást (PET, alu, üveg, társított csomagolás, TETRA bevásárlószatyor). Ezek a folyamatosan kihelyezésre kerülő szelektív szigetek tárolóiba gyűjthetők.

Elektromos és elektronikai berendezések gyűjtése[szerkesztés]

Az üzletlánc 2010 őszén az ország összes INTERSPAR áruházában, majd 2011-ben valamennyi SPAR szupermarketben gyűjtőpontokat helyezett el, amelyekkel lehetővé tette a használt eszközök visszavételét, szelektáltan gyűjtését.

Új üzletek a környezettudatosság jegyében[szerkesztés]

A SPAR kiemelt figyelmet fordít arra, hogy újonnan nyíló üzletei energiatakarékossági szempontból környezetkímélő egységek legyenek (LED-világítás, hűtőbútorok beajtózása, jelenlét- és mozgásérzékelős lámpák, a hulladékhő használati meleg víz előkészítésre való használata).

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]