SPAR (nemzetközi cég)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
SPAR
Spar-logo.svg
Spar wodzislaw.JPG
Jelmondat Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig
Típus supermarket chain
Alapítva 1932, Hollandia
Névadó jegenyefenyő
Székhely Amszterdam, Hollandia
Kiszolgált területek négy kontinens 45 országa
Alapító Adriaan van Well
Iparág kiskereskedelem
Forma részvénytársaság
Termékek szupermarket
Árbevétel 37 100 000 000 euró (2019)
Alkalmazottak száma 337 000 (2015)
A SPAR weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz SPAR témájú médiaállományokat.

A SPAR egy hollandiai székhelyű nemzetközi élelmiszer-üzletlánc, amely Európában, Ausztráliában, Afrikában és Ázsiában, ezen földrészek 48 országában, köztük Magyarországon is, mintegy 12 300 üzletet üzemeltet. Ezzel az értékkel a világ legnagyobb élelmiszer-kereskedő láncainak sorába tartozik. Az anyavállalat székhelye Amszterdamban, a magyarországi leányvállalat székhelye Bicskén található.

A név eredete[szerkesztés]

Modern SPAR áruházi bejárat

A SPAR vezérgondolata: „Kölcsönös együttműködéssel mindenki nyer”. A holland jelmondat (Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig) szavainak kezdőbetűi a DE SPAR betűszót adják ki, ami hollandul fenyőt jelent. Ezért választotta a SPAR logójának a fenyőt, amely az évek során együtt változott a vállalatcsoporttal.

Kabala[szerkesztés]

A SPAR kabalafigurája "Árzabáló", ami rendszeresen jelenik meg reklámokban, reklámújságokban. Kinézetre zord, zöld színű, egyszerű alakkal, mély hanggal.

Védjegyek[szerkesztés]

A SPAR-csoport által használt védjegyek Magyarországon: INTERSPAR, SPAR, DE SPAR, SPAR partner, a SPAR market és a SPAR express, CitySPAR, Hervis, SES (SPAR European Shopping Centers).

A vállalatcsoport története[szerkesztés]

A SPAR-t Adriaan van Well kereskedő alapította a hollandiai Zoetermeerben 1932-ben. A cég a kezdetekben önálló nagy- és kiskereskedők kereskedelmi láncba szerveződött szabad társulása volt. Napjainkban a SPAR a világ egyik legnagyobb franchise kereskedelmi lánca, ugyanazon a néven és egységes logóval, de nem multinacionális alapon tevékenykedik.

A sikeres hollandiai működés példája nyomán az 1950-es évektől gyorsan elterjedt a modell előbb Európában, majd Afrika és a Távol-Kelet következett, az 1990-es években pedig létrejött az ausztráliai szervezet is. A SPAR nemzetközi áruházlánc 2020-ban négy kontinens 48 országára terjedt ki, több mint 12 ezer különböző nagyságú egységgel és mintegy hatmillió négyzetméter eladótérrel. Az amszterdami székhelyű Nemzetközi SPAR Központ az áruházlánc koordinatív összefogója.

SPAR a világban[szerkesztés]

Országok, ahol a SPAR jelen van
Európa
 
Afrika
Ázsia
 
Ausztrália és Óceánia

A SPAR Magyarországon[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]