Ugrás a tartalomhoz

SPAR (nemzetközi cég)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
SPAR
Spar szupermarket Oberschützenben, Ausztriában
Spar szupermarket Oberschützenben, Ausztriában
Típusszupermarketlánc
Alapítva1932, Hollandia
SzékhelyAmszterdam, Hollandia
Kiszolgált területeknégy kontinens 48 országa
AlapítóAdriaan van Well
Iparág
Forma
  • részvénytársaság
  • magántulajdonban lévő vállalat
Termékekélelmiszerbolt
Árbevétel37 100 000 000 € (2019)
Alkalmazottak száma337 000 (2015)
A SPAR weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz SPAR témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A SPAR egy hollandiai székhelyű nemzetközi élelmiszer-üzletlánc, amely Európában, Ausztráliában, Afrikában és Ázsiában, ezen földrészek 48 országában, köztük Magyarországon is, mintegy 13 600 üzletet üzemeltet. Ezzel az értékkel a világ legnagyobb élelmiszer-kereskedő láncainak sorába tartozik. Az anyavállalat székhelye Amszterdamban, a magyarországi leányvállalat székhelye Bicskén található.

A név eredete[szerkesztés]

Modern SPAR áruházi bejárat

A SPAR vezérgondolata: „Kölcsönös együttműködéssel mindenki nyer”. A holland jelmondat (Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig) szavainak kezdőbetűi a DE SPAR betűszót adják ki, ami hollandul fenyőt jelent. Ezért választotta a SPAR logójának a fenyőt, amely az évek során együtt változott a vállalatcsoporttal.

Védjegyek[szerkesztés]

A SPAR-csoport által használt védjegyek Magyarországon: INTERSPAR, SPAR, DE SPAR, SPAR partner, a SPAR market és a SPAR express, CitySPAR, Hervis, SES (SPAR European Shopping Centers).

A vállalatcsoport története[szerkesztés]

A SPAR-t Adriaan van Well kereskedő alapította a hollandiai Zoetermeerben 1932-ben. A cég a kezdetekben önálló nagy- és kiskereskedők kereskedelmi láncba szerveződött szabad társulása volt. Napjainkban a SPAR a világ egyik legnagyobb franchise kereskedelmi lánca, ugyanazon a néven és egységes logóval, de nem multinacionális alapon tevékenykedik.

A sikeres hollandiai működés példája nyomán az 1950-es évektől gyorsan elterjedt a modell előbb Európában, majd Afrika és a Távol-Kelet következett, az 1990-es években pedig létrejött az ausztráliai szervezet is. A SPAR nemzetközi áruházlánc 2022. 12. 31-én négy kontinens 48 országára terjedt ki, több mint 13 ezer különböző nagyságú egységgel és mintegy hatmillió négyzetméter eladótérrel. Az amszterdami székhelyű Nemzetközi SPAR Központ az áruházlánc koordinatív összefogója.

SPAR a világban[szerkesztés]

Országok, ahol a SPAR jelen van
Európa
 
Afrika
Ázsia
 
Ausztrália

A SPAR Magyarországon[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]