Clark Ádám tér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
  A Duna-part látképe, a Budai Várnegyed és az Andrássy út
világörökségi helyszín része
Clark Ádám tér
Közigazgatás
Ország Magyarország
Település Budapest, I. kerület
Városrész Víziváros
Névadó Clark Ádám
Földrajzi adatok
Elhelyezkedése
Clark Ádám tér (Budapest)
Clark Ádám tér
Clark Ádám tér
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 29′ 54″, k. h. 19° 02′ 26″Koordináták: é. sz. 47° 29′ 54″, k. h. 19° 02′ 26″
A Wikimédia Commons tartalmaz Clark Ádám tér témájú médiaállományokat.

A Clark Ádám tér egy híres tér Budapest I. kerületében, a Vízivárosban. A Lánchíd budai hídfőjénél, az Alagút bejáratánál található. Nevét ezek tervezőjéről, Clark Ádám skót építészről kapta.

Fekvése[szerkesztés]

Határai: Fő utca 1. és 2., Hunyadi János út 1. és 2., Alagút, Sikló utca 1. és 2., Lánchíd utca 1. és 2., Széchenyi lánchíd.

Nevezetességek[szerkesztés]

A téren áll a „0” kilométerkő, amely – a 8-as főút kivételével – a magyarországi elsőrendű főútvonalak számozásának kezdőpontja. A térről indul a Budavári sikló. A tér Budapest Duna-parti látképének szerves része.

Helytörténet[szerkesztés]

Az 1860-as években az itt állt Budai Népszínházról Népszínház térnek is hívták. Az 1870-es évek közepétől Lánchíd tér, 1912-től Clark Ádám tér. Villamosjárat a tér alatt 1907 óta közlekedik.

A Clark Ádám tér volt Budapest első egységes neoreneszánsz stílusú tere. Épületeiben működött a Lánchíd Társaság (a Lánchíd Palotában), a Budai Népszínház, valamint a Budai Takarékpénztár. Utóbbinak az Ybl Miklós által tervezett épülete a második világháborúban bombatalálatot kapott, majd 1949-ben a körforgalom kialakítása során teljesen elbontották. A helyén sokáig üres foghíjtelek állt, amire a közelmúltban szállodát építettek. Csak a Lánchíd Palota maradt meg a tér eredeti épületei közül.[1]

A teret és a "0" kilométerkő környezetét 2014 júliusában felújították.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Luxusfoghíj a Clark Ádám téren. borsa.hu. [2016. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. augusztus 1.)

Források[szerkesztés]

  • Budapest teljes utcanévlexikona (Sprinter Kiadó, 2003)

Képgaléria[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]