Budavári evangélikus templom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Budavári evangélikus templom
Vallás protestantizmus
Felekezet evangélikus
Egyházkerület Északi Evangélikus Egyházkerület
Egyházmegye Budai Egyházmegye
Egyházközség Budavári Evangélikus Egyházközség
Lelkész Bence Imre, Bencéné Szabó Márta, Dr. Fabiny Tamás, Péter Zoltán
Építési adatok
Építése 1895
Stílus eklektikus-neobarokk
Tervezője Kallina Mór
Elérhetőség
Település Budapest I. kerület
Koordináták é. sz. 47° 30′ 16″, k. h. 19° 01′ 51″
Hely 1014 Budapest, Táncsics Mihály u. 28.
Elhelyezkedése
Budavári evangélikus templom (Budapest)
Budavári evangélikus templom
Budavári evangélikus templom
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 30′ 17″, k. h. 19° 01′ 51″Koordináták: é. sz. 47° 30′ 17″, k. h. 19° 01′ 51″
A Budavári evangélikus templom weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Budavári evangélikus templom témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A budavári evangélikus templom Buda legrégebbi evangélikus temploma. Budapest I. kerületében, a Bécsi kapu téren áll. 1895-ben épült.

Története[szerkesztés]

A budavári evangélikus gyülekezet első temploma Mária Dorottya nádorné segítségével épült fel 1846-ban, a Dísz téren. A telekre azonban a Honvédelmi Minisztériumnak volt szüksége, és így telekcsere után a Bécsi kapu téren épülhetett fel az új templom.

Az épületet Kallina Mór tervezte, 1895-ben szentelte fel Sárkány Sámuel, a bányai evangélikus egyházkerület püspöke. Stílusa eklektikus-neobarokk. Homlokzata neobarokk, kapuját két korinthizáló oszlop veszi körül, fölötte párkány húzódik. Négyzet alaprajzú, karcsú, magas tornya a homlokzat fölött áll, a vörösrézzel borított toronysisak szintén neobarokk stílusú. A templombelsőt egyszerű dongaboltozat fedi. A bejárat fölött kettős karzat áll.

Sztehlo Gábor emléktáblája

1945-ben, Budapest ostromakor bombatalálat érte a templomot: a homlokzat kivételével szinte minden megsemmisült, beleértve a klasszicista stílusú oltárt, a szószéket, a padokat és az orgonát. Az újjáépítés terveit Friedrich Loránd és ifj. Bretz Gyula készítette. A megújult templomot 1948 virágvasárnapján szentelte fel Ordass Lajos püspök. Külsőleg megmaradt a neobarokk jelleg, a belső tér viszont jóval egyszerűbb lett. A fa oltárasztal mögött hatalmas fakereszt áll, fölötte pedig pedig mozaik üvegablak engedi be a fényt. Az oltártérben vörösmárvány keresztelőkút áll. A templom falán egy bronztábla őrzi Sztehlo Gábor lelkész emlékét.

A templom ma is a Budavári Evangélikus Egyházközség életének központja, vasárnap és ünnepnapokon több istentiszteletet is tartanak. A templommal egybeépült épületszárnyban találhatóak a lelkészlakások, a lelkészi hivatal, gyülekezeti helyiségek, illetve ott működik a Budapesti Németajkú Evangélikus Egyházközség is. A templom 1952 óta az Északi Evangélikus Egyházkerület központjának tekinthető, több püspökét és egyházkerületi felügyelőjét is itt iktatták be hivatalába. 2008 őszén megtörtént a templom előtti kőburkolat és a torony felújítása. A templom egy rámpa segítségével mozgássérültek számára is megközelíthető.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]