Ugrás a tartalomhoz

Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola

A Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola épülete
A Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola épülete
Alapítva1988
NévadóKodály Zoltán (ember)
HelyMagyarország, Budapest
Típusáltalános iskola, gimnázium, alapfokú művészetoktatási intézmény és szakközépiskola
IgazgatóFriedrich Attila
OM-azonosító035307
Elérhetőség
Postacím1015 Budapest, Toldy Ferenc u. 28-30
Elhelyezkedése
Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola (Budapest)
Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola
Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 30′ 17″, k. h. 19° 02′ 06″Koordináták: é. sz. 47° 30′ 17″, k. h. 19° 02′ 06″
Térkép
A Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola témájú médiaállományokat.

A Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola az EKIF által fenntartott, katolikus, 12 évfolyamos szakiskola Budapesten. 1988-ban alapította ifjabb Sapszon Ferenc Liszt Ferenc-díjas karnagy. Nevelésének szerves része a zene, amelyet Kodály Zoltán és a nyugat-európai katedrálisi kórusiskolák pedagógiájának mintájára vezettek a tantervbe.

Története[szerkesztés]

1988-ban a Kodály-módszer alkalmazására hozta létre ifj. Sapszon Ferenc karnagy az intézményt. Kodály angliai mintára alapította meg a zenei általános iskolákat, ám azokban sem került kellően előtérbe a zene, ezért Sapszon igyekezett visszatérni Kodály elveihez. Korábbi munkahelyéről áthozta Iubilate nevű leánykórusát, amely mellé megszervezte az Exsultate, Gaudete, Laudate kórusokat. Az első években több ezer gyerek jelentkezett, ez igazolta az igényt az iskolatípusra. Újpalotán egy faépületben indult az első három osztály, következő évtől már 9 évfolyamban oktattak, tarthatatlan körülmények között. Az alsó tagozatot át kellett költöztetni a Bocskai utcai Általános Iskolába, a zeneiskolát pedig a Hartyán-közi Általános Iskola hasonló faépületébe. 1994-ben a fenntartó önkormányzat kibérelte a XIX. kerületi Vécsey utcai Általános Iskola üres épületét, és egy közeli faépületet. 1996-ban Sapszon megalapította a végzős diákok számára a Cantate vegyeskart, amellyel 2014. november 23-án bemutatták a Gável Gellért és Sapszon Ferenc által komponált Mise gitáron című kompozíciót. Ez volt az első nyilvános jele Sapszon könnyűzenei elköteleződésének. 2000-ben a Várhegy oldalában, a Toldy Ferenc utca 28-30. sz. alatt, a szintén költözködő Schulek Frigyes Építészeti Szakközépiskola tanműhelyeiben kapott végleges helyet az iskola, az épület felújítása 2006-tól tart. 2000-ben a Linzben rendezett Kórus Olimpiáról négy olimpiai címet hoztak el az iskola kórusai. 2004-ben Németországban újabb nemzetközi versenyeket nyertek a kórusok. 2006-ban az iskola és Sapszon Ferenc megkapta a Magyar Örökség díjat. Az iskola zeneóvodát és zenebölcsődét is üzemeltet. 2012-ben ismét verseny-győzelem következett, a 28. Franz Schubert Kórusverseny (Bécs) nagydíját hozta el a Cantate kórus négy aranydiploma kíséretében, majd novemberben Budapesten is bemutatták a versenyanyagot.[1]

Képzések[szerkesztés]

Az általános képzés mellett az iskola egyben zeneiskola is. Mindenki tanul szolfézst, hangszeres zenét, részt vesz hangképzésen, kamaraéneklésen és természetesen a kórusok munkájában. Minden második szombat délelőtt kóruspróba van, havonta egy szombaton kirándulnak az osztályok. Választható nyelvek: angol, német, francia, latin. A kórusok a katedrálisi kórusiskolákra jellemző liturgikus szolgálatokon, illetve hangversenyeken, rádió- és tévéfelvételeken, külföldi turnékon vesznek részt. A kórusok számára nyáron kórustábort szervez.

A színvonalas közismereti és zeneoktatás, aktív zenei élet mellett lehetőség van mindennapos testmozgásra és gyógytestnevelésre, változatos kézműves tevékenységekre képzett szakemberek és művésztanárok vezetésével, szerveznek felkészítőket nyelvvizsgára, ECDL vizsgára, jogosítvány megszerzésére, ezen kívül van zeneóvoda és zenebölcsőde is.

Igazgatók[szerkesztés]

Az iskola igazgatói:

 • Késmárki Györgyné (1988–1989)
 • Baranyi Károly (1989–1990)
 • ifj. Sapszon Ferenc (1990–1991)
 • Torvaji Lászlóné (1991–2006)
 • Friedrich Attila (2006–)

Művészeti igazgatója máig ifj. Sapszon Ferenc.

Kiadványok[szerkesztés]

A Kórusiskola kiadóként is közreműködik kórusai lemezeiben:

 • Cantate Domino (1994)
 • A Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola 1989-1999 (1999)
 • Linz 2000 (dupla CD, 2000)
 • Cum Maria I (2002)
 • Cum Maria II (2003)
 • Cum Maria III (2004)
 • Fel nagy örömre! (2008)
 • A szeretetmű forrásánál (2009)

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Bucsy, Levente. „Beváltja ígéretét a győztes Cantate vegyeskar”, Magyar Nemzet, 2012. november 8. 

Források[szerkesztés]

 • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap