Magyar Nemzeti Levéltár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Magyar Nemzeti Levéltár
A főépület a Bécsi kapu téren
A főépület a Bécsi kapu téren
Típus
Alapítva 2012
Székhely a Magyar Nemzeti Levéltár főépülete
Magyar Nemzeti Levéltár (Magyarország)
Magyar Nemzeti Levéltár
Magyar Nemzeti Levéltár
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 30′ 17″, k. h. 19° 01′ 48″Koordináták: é. sz. 47° 30′ 17″, k. h. 19° 01′ 48″
A Magyar Nemzeti Levéltár weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Magyar Nemzeti Levéltár témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) 2012-es megalakítása óta Magyarország központi, általános levéltára, amely kisebb, területi illetőségű szervezeti egységekkel, tagintézményekkel rendelkezik. Központi tagintézménye az országos gyűjtőkörű Országos Levéltár (MNL OL), továbbá külön tagintézményei működnek megyei (2023 óta vármegyei) gyűjtőkörrel az ország 19 megyéjében (vármegyéjében).

A Magyar Nemzeti Levéltár feladat- és hatásköreit a köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló 1995. évi LXVI. törvényt, illetve az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásáról és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára létrehozásáról szóló 2003. évi III. törvényt módosító 2012. évi LXI. törvény határozta meg.

E törvény értelmében az MNL illetékességébe tartozik – egyes, jogszabályban meghatározott kivételektől eltekintve – minden olyan levéltári anyag, amit

  • a köztársasági elnök és az országgyűlés, illetve azok hivatalai, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, az Alkotmánybíróság és Hivatala, a Kúria, a Legfőbb Ügyészség, az Állami Számvevőszék, a Magyar Nemzeti Bank,
  • a miniszterelnök és a központi államigazgatási szervek,
  • a központi államigazgatási szerv területi szervei és a rendvédelmi szervek,
  • a levéltárral nem rendelkező országos köztestületek és közalapítványok,
  • a helyi önkormányzatok és a nemzetiségi önkormányzat testületei, hivatalai és intézményei, továbbá
  • a fentebb felsoroltak szervek jogelőd szervei

keletkeztettek, valamint minden olyan maradandó értékű levéltári anyag, amely nem tartozik más levéltár illetékességi körébe.

A területi tagintézmények megyei szinten látják el a Magyar Nemzeti Levéltár feladatait, és az MNL költségvetésén belül, a szakmai feladataik figyelembe vételével meghatározott éves elkülönített költségvetési kerettel működnek. Vezetőiket – igazgatóikat – a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója nevezi ki, a kultúráért felelős miniszter egyetértésével.

Főigazgatói[szerkesztés]

Tagintézményei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]