Szent Ferenc sebei templom (Budapest)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szent Ferenc sebei templom
SzentFerencSebeiFotoThalertamas51.jpg
Vallás katolicizmus
Egyházmegye Esztergom-Budapesti főegyházmegye (1993–)
Építése 1741
Stílus barokk
Elérhetőség
Település Budapest I. kerülete
Hely 1011 Budapest, I. kerület Fő utca 41–43.
Elhelyezkedése
Szent Ferenc sebei templom (Budapest)
Szent Ferenc sebei templom
Szent Ferenc sebei templom
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 30′ 26″, k. h. 19° 02′ 18″Koordináták: é. sz. 47° 30′ 26″, k. h. 19° 02′ 18″
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Ferenc sebei templom témájú médiaállományokat.

A Szent Ferenc sebeiről elnevezett katolikus templom a 18. század derekán épült barokk stílusban Budán, a mai Batthyány tér közvetlen közelében.

Története[szerkesztés]

Buda török megszállása idején a katolikus hívek lelki gondozását a 17. század közepétől a boszniai rendtartományhoz tartozó ferences szerzetesek végezték, akik 1686 után a városban maradtak, sőt 1703-ban kolostor és templom építésébe kezdtek. A ma látható templom alapkőletétele 1731-ben, felszentelése pedig 1757-ben történt. A ma is látható barokk berendezési tárgyak többségét (oltárok, szószék és padok) a szerzetesek saját műhelye készítette.

Elkészült épületüket viszont II. József császár rendelete értelmében 1785-ben át kellett adják a Bécsből ide jövő, betegápoló Erzsébet-apácáknak, akik a kolostort kórházzá alakították. A „gyámolatlan betegeknek” szóló ápolási szolgálatukat egészen a kommunista diktatúráig, 1950-ben történt feloszlatásukig végezték. Akkor 69 nővérnek kellett távoznia. A diktatúra megszűntével, 1990-ben már csak néhányan térhettek vissza. A diktatúra éveiben a kórházban és a kolostorban idősek otthona működött, amelyet jelenleg Gondviselés Háza Idősek Otthona néven a Máltai Szeretetszolgálat vezet.

A templom belsejének szakszerű műemléki restaurálása 1984 és 1990 között zajlott. A templom alatt kripta van, ami azonban a Duna gyakori magas vízállása miatt nem látogatható.

A templomot használja 1989-től a budapesti németajkú katolikus hívek lelkészsége.

Galéria[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]