Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Mezőgazdasági Könyvtár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Mezőgazdasági Könyvtár
A könyvtár épülete, Budapest, Attila út 93.
A könyvtár épülete, Budapest, Attila út 93.
Korábbi nevek: Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ,
Károlyi Mihály Mezőgazdasági Könyvtár
TelepülésBudapest XIV. kerülete
Hasznosítása
Felhasználási területkönyvtár, dokumentációs központ
Elhelyezkedése
Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Mezőgazdasági Könyvtár (Budapest)
Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Mezőgazdasági Könyvtár
Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Mezőgazdasági Könyvtár
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 30′ 01″, k. h. 19° 01′ 47″Koordináták: é. sz. 47° 30′ 01″, k. h. 19° 01′ 47″
Térkép
SablonWikidataSegítség

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Mezőgazdasági Könyvtár országos feladatkörű, nyilvános, tudományos szakkönyvtár, költségvetési intézmény. Az FAO letéti könyvtára.

Címe[szerkesztés]

1012 Budapest, Attila út 93.

Története[szerkesztés]

Korábbi nevei:

  • Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ,
  • Károlyi Mihály Mezőgazdasági Könyvtár.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Mezőgazdasági Könyvtár fenntartója eredetileg a Vidékfejlesztési Minisztérium volt. A fenntartó 2019 óta az Agrárminisztérium.

Jellemzői[szerkesztés]

A könyvtár az agráriumban tevékenykedő, határainkon inneni és túli – diák, oktató, kutató, gyakorlati szakember, vállalkozó, őstermelő stb. – érdeklődőket kívánja kiszolgálni. A magyar agrárágazat legjelentősebb szakkönyvtári gyűjteménye, emellett az agrár felsőoktatási könyvtárak és az ágazati szakkönyvtárak koordinációs központja. Közép- és Kelet-Európa agrárkulturális központja.

A könyvtár vezetése és munkatársai szakmai tudásuk legjavát adva, pozitív emberi magatartással segítik a magyar mezőgazdasági könyvtárügyet. Az intézmény valamennyi fejlesztése, szolgáltatása, rendezvénye ezt hivatott bizonyítani.

Feladata[szerkesztés]

Az OMgK[1] a FAO letéti könyvtára, gyűjti, feldolgozza, tárolja és szolgáltatja az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezetének kiadványait. Magyarországi központként részt vesz a FAO Agris adatbázisának építésében.

Mint dokumentációs központ szerkeszti a Magyar Mezőgazdasági Bibliográfiát, Mezőgazdasági tárgyszójegyzéket épít, az Aleph integrált könyvtári rendszerben adatbázisokat épít, és ezek az adatbázisok a honlapról bárki számára elérhetők.

A könyvtár időről időre különféle rendezvényeket – agrárszakmai, agrárkulturális, valamint könyvtári témában – szervez, könyvbemutatókat, író-olvasó találkozókat tart, és galériájában képzőművészeti kiállításokat rendez.

A hagyományos könyvtári eszközökön kívül élni kíván az internet adta lehetőségekkel, honlapjára cikkeket, könyveket, folyóiratokat tesz fel.

A könyvtár kiadói tevékenységet is folytat, három folyóiratot ad közre:

  • Az Európai Unió Agrárgazdasága (nyomtatott és elektronikus változatban),[2]
  • Agrárkönyvtári Hírvilág (csak elektronikus változatban),[3]
  • Magyar Mezőgazdasági Bibliográfia.

Ajánló bibliográfiákat állít össze és tesz fel a honlapjára az aktuális agrár rendezvényekhez. Az FVM által szerkesztett és folyamatosan aktualizált Magyar Élelmiszerkönyv szintén megtalálható ugyanitt.[4]

Mint ODR könyvtár fontos feladatának tekinti a könyvtárközi kérések gyors, pontos teljesítését.

Az Agrár Szakirodalmi Szolgáltató Házat[5] (amelyben mint bemutatóteremben az összes hazai szakkönyvkiadó kiadványai, az agrárszakoktatás tankönyvei, és antikvár mezőgazdasági könyvek is megtalálhatók, valamint a Magyar Mezőgazdaság Kft. folyóiratainak remittenda példányai szabadon elvihetők), illetve teleházat (Budai Teleház néven[5]) működtet.

A könyvtár olvasótermeiben kézikönyvtár áll az olvasók rendelkezésére. Terminálok biztosítják az elektronikus információhoz való hozzáférést és az elektronikus katalógusban való keresést.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]