Magyar Élelmiszerkönyv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Magyar Élelmiszerkönyv (latinul Codex Alimentarius Hungaricus) az egyes élelmiszerekre, illetve az élelmiszerek vagy élelmiszer-összetevők egyes csoportjaira vonatkozó élelmiszer-minőségi, élelmiszer-jelölési és élelmiszer-biztonsági kötelező előírások gyűjteménye.[1]

Története[szerkesztés]

  • Az 1976. évi élelmiszer törvény által létrehozott Magyar Élelmiszerkönyv a korábban hatályos törvényben kapott igazán fontos – a magyar élelmiszer-szabályozást a közösségi rendszerhez igazító – szerepet. I. Kötetében magyar előírásként átvette az EU irányelveket és rendeleteket. II. Kötetében a korábbi (az EU-tagországokban nem ismert) élelmiszer termékszabványokat kiváltó irányelveket alkotott, míg III. Kötetében a vizsgálati módszereket gyűjtötte össze.
  • A 2003. évi élelmiszertörvényben (2003. évi LXXXII. tv.) foglalt felhatalmazás alapján a Magyar Élelmiszerkönyv nemzeti termékleírásokat tartalmazó kötelező előírásairól az 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet melléklete szól.
  • 2004. május 1. után a Magyar Élelmiszerkönyv szerepe a törvény szerint megmaradt, de természetesen az európai uniós tagság viszonyaihoz igazodik. Így nem vesz át többé EU rendeleteket, mert azok a tagság után közvetlenül lesznek nálunk is alkalmazandóak. További változás, hogy az I. Kötet kötelezően alkalmazandó előírásai közé a magyar fogyasztók és a gazdaság számára különösen fontos termékek követelményei is bekerülhetnek.
  • A hatályos szabályozást a 2008. évi XLVI. törvény tartalmazza.

Tartalma[szerkesztés]

A Magyar Élelmiszerkönyv tartalma:

  • I. kötet: (bizonyos területek kivételével) az Európai Unió irányelveinek átvételével készült előírások és nemzeti termékelőírások,
  • II. kötet: a nemzetközi szervezetek ajánlásai és a hazai adottságok figyelembevételével készült ajánlott irányelvek,
  • III. kötet (Hivatalos Élelmiszer-vizsgálati Módszergyűjtemény): az Európai Unió irányelveinek átvételével készült vizsgálatimódszer-előírások, továbbá ajánlott magyar nemzeti szabványok (MSZ), illetve ajánlott vizsgálatimódszer-irányelvek.

A Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság[szerkesztés]

A Magyar Élelmiszerkönyv előírásait és irányelveit a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság (rövidítése: MEB) dolgozza ki.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. XLVI. törvény, 66. §.
  2. https://elelmiszerlanc.kormany.hu/a-magyar-elelmiszerkonyv

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]

Jogszabályok[szerkesztés]