Szentháromság tér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szentháromság tér
MatyastFotoThalerTamas3796.JPG
Közigazgatás
Ország Magyarország
Település Budapest, I. kerület
Városrész Várnegyed
Földrajzi adatok
Elhelyezkedése
Szentháromság tér (Budapest)
Szentháromság tér
Szentháromság tér
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 30′ 07″, k. h. 19° 02′ 02″Koordináták: é. sz. 47° 30′ 07″, k. h. 19° 02′ 02″
A Wikimédia Commons tartalmaz Szentháromság tér témájú médiaállományokat.
Előtérben a Szentháromság-oszlop, háttérben a Mátyás-templom és a Hilton Hotel

A Szentháromság tér Budapest egyik legrégebbi és legszebb tere. Az I. kerületben, a Várnegyedben található.

Története[szerkesztés]

A Mátyás-templom, avagy Nagyboldogasszony-templom körüli tér a várnegyed központját alkotja. A mai tágas tér helyén a középkorban még házcsoport állt, utcákkal és sikátorokkal átszőve. Az 1686. évi ostromban a téren lévő épületek nagy részét lerombolták és a romos házakat már nem építették újra. Így alakult ki a mai tér. A tér közepére a városi tanács egy Szentháromság-oszlopot állíttatott fel, hogy emlékeztesse és megvédje a lakosságot a pestisjárványtól. Később ennek helyére került a Szentháromság-szobor, ami 15 méter magas építmény, hatszögletű obeliszk mészkőből készült, valamint szobrokkal gazdagon díszített, melyek 1,8–2,8 méter magasságúak. A domborműveken három jelenet látható: Dávid király könyörgése a pestis megszüntetéséért, a pestisjárvány háttérben a budai várral és a Szentháromság-emlék építése Ungleich Fülöp és Hörger Antal alkotása. Végül néhány átmeneti elnevezés után a tér neve is Szentháromság tér lett.

Napjainkban[szerkesztés]

A tér a mai napig a Várnegyed szíve és központja. Itt található a régi budai városháza, az épület pincéjében a Magyar Borok Háza, valamint a Burg Hotel mellett a híres Alabárdos étterem, továbbá a már említett Mátyás-templom és a Halászbástya, melynek célja a Várnegyed lezárása és a Pestről látható panoráma díszítése.

Épületek[szerkesztés]

Szentháromság tér 6. – volt Pénzügyminisztérium

Épült 1904-ben Fellner Sándor tervei alapján neogótikus stílusban
Az épület helyén a régi Pénzügyminisztériumnak nevezett épület állt.[1] Az új épület tervezésével 1899-ben bízták meg Fellner Sándort, aki monumentális neogótikus palotát tervezett. Az alapkőletétel 1902. április 15-én történt és 1904-ig tartott. Az épület főhomlokzata a második világháborúban súlyosan megsérült. A helyreállítási munkálatokat Kotsis Iván és Rados Jenő tervei alapján 1948-1962 között végezték. 1954-1981 között az épületben volt a műegyetem egyik kollégiuma.

A tér filmekben, irodalomban[szerkesztés]

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Turjányi Papp Melinda: A budavári lakónegyed (Műszaki, 1988)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]