Szeged–Szabadka-vasútvonal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szeged–Szabadka-vasútvonal
Szegedre induló személyvonat Horgos állomáson
Szegedre induló személyvonat Horgos állomáson
A Szeged–Szabadka-vasútvonal útvonala
Vonal:136
Hossz:15 km
Nyomtávolság:1435 mm
Üzemeltető:MÁV Magyar Államvasutak Zrt.
Maximális sebesség:60 km/h
A Wikimédia Commons tartalmaz Szeged–Szabadka-vasútvonal témájú médiaállományokat.
BSicon CONTg.svg 121
BSicon KBHFxe.svg Újszeged[1]
BSicon exhKRZWae.svg felrobbantott Szegedi vasúti Tisza-híd
BSicon KBHFxa.svg 0 Szeged
BSicon eABZg+l.svg Szeged-Tisza teherpályaudvar felé
BSicon eDST.svg Szeged-Rendező
BSicon SKRZ-ABUE.svg 5 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg Szabadkai út
BSicon SKRZ-ABUE.svg 55 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg Bajai út
BSicon ABZgr.svg 140 Cegléd felé, 135 Békéscsaba felé
BSicon eHST.svg 5 Szentmihálytelek (megszűnt/újjáépülő)
BSicon BHF.svg 13 Röszke
BSicon eHST.svg 17 Nagyszéksós
BSicon GRENZE.svg Magyarország / Szerbia államhatár
BSicon eHST.svg 19 Kamaráserdő
BSicon BHF.svg 21 Horgos (Horgoš)
BSicon ABZgl.svg Horgos–Zenta-vasútvonal Magyarkanizsa felé
BSicon HST.svg 28 Királyhalom (Bački Vinogradi)
BSicon SKRZ-Au.svg A1-es autópálya
BSicon HST.svg 33 Hajdújárás (Hajdukovo)
BSicon HST.svg 38 Palics (Palić)
BSicon HST.svg 38 Hartmann-kitérő (Subotica Javna Skladista)
BSicon ABZg+l.svg 150 Belgrád felé
BSicon BHF.svg 45 Szabadka (Subotica)
BSicon ABZgr.svg 150 Budapest felé
BSicon eABZgr.svg Szabadka-Baja-vasútvonal
BSicon CONTf.svg Zombor felé

A Szeged–Szabadka-vasútvonal egy egyvágányú, nem villamosított vasútvonal Magyarország és Szerbia területén. A magyarországi 15 km hosszú szakasza Szeged és Röszke országhatár között a MÁV 136-os számú vasútvonalát alkotja. A vasútvonalon 2015. november 10. óta nincs forgalom.

Történelem[szerkesztés]

A vasútvonal az Alföld–Fiumei Vasúttársaság által, NagyváradEszék között épített, úgynevezett Alföld-Fiume vasút egyik szakasza volt. A vasút első, Szeged és Zombor közötti, 101 km hosszú vonalszakaszát 1863-tól kezdték el építeni és 1869. november 11-én adták át a forgalomnak.[2] A felépítmény építésénél 32,5 kg/fm tömegű, „B” jelű vassíneket használtak. A vonal 1885. január elsejével a MÁV kezelésébe került,[3] mivel a vasúttársaság az évek során eladósodott, amihez a gyakori árvízkárok is hozzájárultak. Az államosítás után a MÁV a síneket 33,25 kg/fm tömegű, „c” jelű sínekre cserélte.

A trianoni békeszerződés a vasútvonalat kettévágta, a Horgos és Szabadka közötti szakasz a Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz (későbbi Jugoszlávia) került. 1941-1944 között a vasútvonal újra Magyarországé lett teljes hosszban, így újra fontos szerepet tudott betölteni a Dunántúl és az Alföld (Észak-Erdély) közötti kapcsolatként Dombóvár-Baja-Szabadka-Szeged-Békéscsaba-Nagyvárad között. A II. világháború után újra a trianoni határok álltak vissza a térségben, így a vasútvonal is újra periferiális mellékvonallá vált. Az 1968-as közlekedéspolitikai koncepció alapján 1971-ben megszűnt a vasúti személyszállítás a vonalon, ami csak 1988-ban indult újra.

A vasútvonal besorolás alapján nemzetközi törzshálózati vonalnak számít, azonban jellemzően kishatárforgalmi közlekedés folyt csak rajta, mivel a szerbiai szakasz műszaki állapota nem tesz lehetővé komoly teherforgalmat.

2014-ben európai uniós támogatással elkészültek a vonal felújításának engedélyezési tervei és a kapcsolódó Szabadka–Baja-vasútvonal újjáépítésére vonatkozó környezetvédelmi és településfejlesztési vizsgálatok. A tervek szerint Szeged és Szabadka szerint a pálya 160 km/h sebességre lenne alkalmas, a vonatok engedélyezett sebessége pedig 120 km/h lenne. A 45 km-es távot a gyorsvonatok 31, a személyvonatok 70 perc alatt tennék meg, ha az útlevél- és vámvizsgálat előbbiek esetében menet közben történne. A pályarekonstrukció mellett a tervek az állomásépületek és megállóhelyek korszerűsítésére, a közúti–vasúti kereszteződések biztonságának emelésére, valamint Horgoson és Palicson gyalogos aluljárók építésére is kiterjednek. A beruházás összköltsége mintegy 300 millió euró lenne; a megvalósítás – amely a magyar és a szerb kormány támogatását is élvezi – optimális esetben leghamarabb 2020 végén kezdődhetne.[4]

2015 nyarán a vasútvonal határszakasza a Magyarország felé irányuló menekülthullám egyik legfontosabb határátlépési pontja lett. 2015. augusztus 28-án a MÁV-START a Szeged–Horgos közötti napi 2 vonatpár forgalmát ideiglenes leállította, mert a síneken gyalogló emberek miatt a vasúti közlekedés nem volt fenntartható.[5] 2015. szeptember 14-én este nyolc órakor az épülő műszaki határzár utolsó szabad átjáróját lezárták egy tehervagonnal, melyre hétsoros pengés drótot tartó acélkeretet erősítettek. Korábban a MÁV szakemberei a helyszínen arról beszéltek, a határzár hiányzó részére vasúti kapu kerül, amelyet megnyithatnak a szerelvények előtt, ha újraindul a forgalom. Ezt a megoldást helyettesíti – feltehetően ideiglenesen – az átalakított tehervagon.[6] A határzár miatt a személyforgalom visszaesett, ezért 2015. november 10.-vel megszűnt a személyforgalom a Röszke–Szeged szakaszon, az utolsó vonat november 9-én, 16:05-kor indult Röszkéről Szegedre.[7]

Pálya[szerkesztés]

A vasútvonal magyarországi szakaszán az engedélyezett legnagyobb sebesség 60 km/h, az országhatártól Királyhalomig azonban 15 km/h sebességkorlátozás van érvényben, mivel a szerb vasúttársaság az első világháború óta nem újította fel a pályát. Itt a MÁV által 1912-ben lefektetett sínek vannak.

Tervezett átépítése[szerkesztés]

2020. január elején feltételes közbeszerzési eljárást írt ki a MÁV a Szeged és Röszke közötti vasútvonal felújításának tervezési és kivitelezési munkáira. A szerződés csak a finanszírozásról szóló támogatási szerződést követően léphet hatályba és 2020. májusában írható alá. A cél az, hogy 2022 nyarára villamosított, modern pálya kösse össze Szegedet és Szabadkát. Az egyvágányú pálya rekonstrukciója során 120 km/h-ra emelik a megengedett sebességet (egyes, rövidebb szakaszokon 80 km/h lesz), emiatt teljesen felújítják a vágányokat, korszerűsítik a biztosítóberendezést, váltófűtéseket építenek be. Javítják az útátjárók állapotát és kibővítik az 5-ös számú főút felüljáróját is. Szentmihálytelek néven új megállóhelyet építenek, itt és a röszkei állomáson P+R es B+R parkolókat, esőbeállókat alakítanak ki, valamint modernizálják az utastájékoztatási berendezéseket. Bekötik a vonalat a szegedi központi forgalomirányítási rendszerbe, továbbá a villamosítás miatt új felsővezeték-hálózatot építenek ki.[8]

Tram-Train[szerkesztés]

Középtávú terv a tram-train (vasút-villamos) közlekedés beindítása Szeged és Szabadka között a vonal felújítását és a Szeged–Hódmezővásárhely tram-train beindítását követően. Az előzetes tervek szerint Szeged-Rendező pu.-nál épülne ki kapcsolat az 1-es villamos vonalával.

Az állomások képei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]