Nagyatád–Somogyszob-vasútvonal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nagyatád–Somogyszob-vasútvonal
Bzmot motorvonat Nagyatádon (1994)
Bzmot motorvonat Nagyatádon (1994)
A Nagyatád–Somogyszob-vasútvonal útvonala
Vonalszám:38
Vonal:Nagyatád–Somogyszob
Hossz:9 km
Nyomtávolság:1435 mm
Üzemeltető:MÁV Magyar Államvasutak Zrt.
Maximális sebesség:40 km/h
A Wikimédia Commons tartalmaz Nagyatád–Somogyszob-vasútvonal témájú médiaállományokat.
37 Balatonszentgyörgy felé
0 Somogyszob 41 Gyékényes / Dombóvár felé
6814 Somogyszobi út
megszűnt kiágazás a konzervgyár felé
681 Somogyi Béla utca
9 Nagyatád
kiágazás az Deh Magyarország telepe felé
kiágazás az Agrimpex és a Drawa telepe felé
6807 Petőfi utca / Rákóczi utca
Nagyatád-Bodvica
bejárható szakasz vége
Rinya
megszűnt Somogyszob–Barcs-vasútvonal

A Belső-Somogyban üzemelő Nagyatád–Somogyszob-vasútvonal a MÁV 38-as számú nem villamosított egyvágányú mellékvonala, Nagyatádot köti be a Dombóvár–Gyékényes-vasútvonalba.

Története[szerkesztés]

A napjainkban működő 8,6 km hosszú vonal az egykori Somogyszob–Barcs-vasútvonal északi szakasza volt. A Dél-Dunántúlon több vasútvonalat építő Somogyvármegyei Egyesült HÉV társaság által épített, hajdanán 46,8 km hosszú Somogyszob–Barcs-vasútvonalat 1890. szeptember 17-én nyitották meg.[1] A pálya 8 és 9 m hosszú 23,6 kg/fm tömegű, „i” rendszerű sínekből épült. A vonal megépítéséhez a környező települések nagybirtokosai anyagilag jelentős mértékben hozzájárultak.

A vasútvonal Nagyatád és Barcs közötti részén a forgalmat 1976. december 31-ével szüntették meg az 1968-as közlekedéspolitikai koncepció keretében. Azóta a pályát is elbontották, kivéve a Nagyatád utáni, az egykori Nagyatád-Bodvica megállóhelyig tartó vonalszakaszt, amelyet az iparvágányok kiszolgálása miatt használnak.

Felépítmény jellemzői[szerkesztés]

A jelenlegi 48 kg/fm sínekből épült, hevederes illesztésű vasúti pályát az 1970-es évek elején újították fel utoljára. A nagyobbrészt talpfás vágányt fokozatosan erősítik meg vasbetonaljakkal. A régi és avult felépítmény miatt 40 km/h-s sebességkorlátozás érvényes személyvonatokra és 20 km/h-s a tehervonatok számára.

A vasúti pálya felújítását 2012-2014 közötti időszakban tervezik. A használt és új anyagból történő felújítás után a hézagnélküli, vasbetonaljas vágányon a sebesség 80 km/h-ra, az egykori kiépítési sebességre emelhető fel újra.

Forgalom[szerkesztés]

Személyforgalom[szerkesztés]

A 2012-es évi menetrendtől napi 15 pár személyvonat közlekedik. A személyvonatok szerelvényeit általában Bzmot, menetrend váltáskor dupla Bzmot IP szerelvénnyel állították össze.

A vasútvonalat a legutolsó utasszámlálások alapján[2] jó kihasználtságúnak minősítették, így a MÁV továbbra is saját kezelésében kívánja tartani. A jövőben elővárosi jellegű fejlesztésekkel kívánják erősíteni Nagyatád és a megyeszékhely közvetlen vasúti összeköttetését.

Teherforgalom[szerkesztés]

Nagyatád állomásból több kilométer iparvágány ágazik ki, amelyek a mai napig kiszolgálják a város ipari üzemeit. Ezeken a iparvágányokon 2007-ben 3060 vasúti kocsit raktak meg, a napi átlagos teherforgalom 12 kocsi volt. A tehervonatok vontatása M43, M47, M40 és M62 sorozatú dízelmozdonyokkal történik. A legtöbb szállított teher faárú és gabona, illetve egy konzervgyár is rakodik időszakosan. A Coats Hungary Ltd. fogad tartályvagonokat is, amelyekben a textilek festéséhez szükséges vegyszereket szállítanak.

A várakozások szerint a vonalon a teherforgalom a közeljövőben jelentősen növekedni fog, ugyanis 2008 nyár végén egy új cég kezdte meg működését egy rég használt iparvágány mellett, valamint egy logisztikai központ épül a vasút mellé, amely újabb iparvágányokat kíván építeni. Ezen felül egy gépipari vállalat is tervezi egy saját iparvágány építését.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Magyar Vasúttörténet 2. kötet, 243. oldal, (Budapest, 1996, ISBN 963-552-313-0)
  2. A napi átlagos utasszám (két irány együtt): 770 fő, az átlagos személyvonat-kihasználtság: 57%.