Mór–Pusztavám-vasútvonal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mór–Pusztavám-vasútvonal
A Mór–Pusztavám-vasútvonal útvonala
Vonal:5L[1]
Hossz:12 km
Nyomtávolság:1435 mm
Üzemeltető:MÁV Magyar Államvasutak Zrt.
Maximális sebesség:10 km/h
A Wikimédia Commons tartalmaz Mór–Pusztavám-vasútvonal témájú médiaállományokat.
5 Komárom felé
0 Mór
5 Székesfehérvár felé
4 Mór Sporttelep mh.
6 Sztahanov mh. (egykori Zacskó-rakodó)
Mór-Újtelep mh.
8 Árkipuszta mh.
Pusztavám alsó mh.
12 Pusztavám mh.

A MórPusztavám-vasútvonal 12 km hosszú, egyvágányú, nem villamosított vasútvonal az Észak-Dunántúlon. Menetrendi jelzése 5b. 2023. március 1-jével törölték a vasútvonalak közül, nyomvonalán kerékpárút épül.[2]

Története[szerkesztés]

A vasútvonal szén szállítására épült. Az első szakasza a Zacskó és Tsa. Móri Kőszénbánya Rt. iparvágányaként épült ki 1936-ban Mór állomás és a vállalat szénosztályozója (Zacskó-rakodó) között, felváltva az addigi gőzvontatású kisvasutat. Ezt az iparvágányt előbb az A aknáig, majd 1946-ban a B és C aknáig meghosszabbították. Pusztavámra 1948-ban ért el a vasút. Két évig csak áruforgalomra használták, majd 1950-ben személyforgalomra is alkalmassá tették. A menetrend szerinti személyszállítás napi három vonatpárral 1950. december 1-jén indult meg. Tervben volt a vonal folytatása és összekötése a szintén akkoriban épült, 1950. szeptember 1-jén átadott Környe–Oroszlány-vasútvonallal, azonban ez nem valósult meg.

1967. július 1-jével Árkipuszta megállóhely megszűnt, helyette megnyílt Mór-Újtelep megállóhely. A személyforgalom 1974. október 1-jével szűnt meg az 1968-as közlekedéspolitikai koncepció miatt, a teherforgalma azonban még évtizedekig megmaradt a szénbányák kiszolgálására. Visszaesését a rendszerváltás után a bányászat leépülése hozta. A pályában károk keletkeztek: bányászati tevékenység miatt a felszín is mozgásba került, ami vágánykivetődést okozott. A lecsökkent teherforgalom miatt nem volt szándék a pálya helyreállítására, ezért az napjainkban járhatatlan. Az utolsó tehervonat 2002-ben közlekedett a vonalon.

A vonal vágányanyaga 48 kg/m-es sínekből áll, hevederes illesztéssel B jelű vasbetonaljakon. Hivatalosan engedélyezett sebessége 10 km/h, tengelyterhelése 20 tonna. Az több helyen elbontott szintbeni közúti kereszteződések közül három helyszínt biztosított fénysorompó. Legtovább a 81-es főút útátjárójánál található maradt meg. Pusztavám állomásépülete áll, viszont lepusztult állapotú.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2016. június 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. október 11.)
  2. Bő kétszáz kilométernyi vasútvonalat adott fel végleg a magyar állam (magyar nyelven). iho.hu. (Hozzáférés: 2024. január 7.)

További információk[szerkesztés]