Európai úthálózat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az európai úthálózat Európa nemzetközi közúthálózata. Ezek az utak biztosítják az európai államok között a közúti közlekedést. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Európai Gazdasági Bizottsága (UNECE) 1975-ben határozta meg ezeket az útvonalakat. A jelenleg alkalmazott számozási rendszert 1992-ben fogadták el a tagállamok.

E 60

Útszámozás[szerkesztés]

Az „A” osztályú utak a főutak és a jelentős összekötő utak, számozásuk kétszámjegyű. A „B” osztályú, helyi jelentőségű összekötő utak számozása háromjegyű. A számozás rendszerének az alapelvei a következők:

  • Az észak-dél irányú főutak kétszámjegyű 5-re végződő számokat kaptak.
  • A nyugat-kelet irányú főutak számozása 0-ra végződik.
  • a jelentős összekötő utak számozása szintén két számjegyű. Páratlanok az észak-dél irányúak és párosak a nyugat-kelet irányúak. És általában a számtartomány az ezeket az utakat közrefogó főutak számozása közé esik.
  • A B osztályú, helyi jelentőségű összekötő utak számozása 3 számjegyű: az első számjegy az úttól északra található legközelebbi főút első számjegye, a második számjegy az úttól nyugatra található legközelebbi főút első számjegye, a harmadik számjegy egy sorszám.
  • Az E101-es (Moszkva–Kijev) főúttól keletre elhelyezkedő észak-dél irányú A osztályú utak számozásai 101-től 129 található páratlan számok.
  • Az E101-es (Moszkva–Kijev) főúttól keletre elhelyezkedő B osztályú utak számozása három számjegyű és 0-val kezdődik (001-től 099-ig).

Ezek alól a szabályok alól, figyelmesen átnézve a számozást, több kivételt is találhatunk. Ilyen például az E67 Via Baltica amely az E75 (Helsinki … Gdańsk–Pozsony–Budapest–Belgrád–Athén ) főút rossz oldalán halad, pontosabban keresztezi azt.

Megjegyzés[szerkesztés]

Az Európa-utak lenti listájában a kötőjel ('–') két város közötti közvetlen kapcsolatot jelent, míg a három pont ('…') vízen áthaladó kapcsolatot, ahol az esetek többségében komp közlekedés van, de az is előfordulhat, hogy nincs. A vastagon jelölt szakaszon Magyarország területén találhatóak.

A osztályú utak[szerkesztés]

Az Európa-utak Egyesült Királyságban és Írországban
Az Európa-utak Lengyelországban

Észak–dél irányú főutak[szerkesztés]

Nyugat–kelet irányú főutak[szerkesztés]

Észak-déli összekötő utak[szerkesztés]

Nyugat-keleti összekötő utak[szerkesztés]

B osztályú utak[szerkesztés]

Főbb európai utak Magyarországon[szerkesztés]

Főbb európai utak Magyarországon

Útjelzések[szerkesztés]

Az Európai úthálózathoz tartozó utakat zöld, fekvő téglalap alakú táblákkal jelölik.

Különböző európai országok eltérő elveket alkalmaznak az európai úthálózat jelölésekor.

  • Belgium, Svédország, Norvégia és Dánia teljes mértékben beépítette az európai utakat a saját úthálózatába. Ennek megfelelően ezeken az utakon csak az európai számozást jelzik.[forrás?]
  • A legtöbb európai országban az európai útszámozás a hazai számozás felett, külön táblán található.
  • Vannak országok (például Németország), ahol az európai útszámozást csak alkalmilag használják, a nemzeti útszámozás mellett.
  • Az Egyesült Királyságban az európai útszámozást egyáltalán nem alkalmazzák.

Érdekességek[szerkesztés]

Külső kapcsolatok[szerkesztés]