Narin (település)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Narin
Narin címere
Narin címere
Közigazgatás
Ország Kirgizisztán
Irányítószám722600
Körzethívószám722600
Népesség
Teljes népesség34 822 fő (2009)[1]
Földrajzi adatok
Térkép
é. sz. 41° 26′, k. h. 76° 00′Koordináták: é. sz. 41° 26′, k. h. 76° 00′
A Wikimédia Commons tartalmaz Narin témájú médiaállományokat.

Narin (Kirgiz nyelven: Нарын, Narın, نارىن) város Kirgizisztánban, Narin tartományban. Lakosságának száma a 2017-es becslések szerint 38 000 fő volt. Az ország kilencedik legnépesebb városa.

Fekvése[szerkesztés]

Kirgizisztán keleti részén fekvő település.

Leírása[szerkesztés]

Naryn az ókori selyemút egyik ága mellett található, ahonnan az út délre halad a gyéren elhelyezkedő Kirgiziai hegyvidéken, a Torugart-hágón át Kínába. Jelenleg ez a fő közlekedési kapcsolat Kirgizisztán és Kína között. Narin egyetemz város, a Közép-Ázsia Egyetem három egyetemének egyike itt található, melyet 2000-ben alapítottak, melyben 2016. szeptemberében kezdődött meg a közép-ázsiai (UCA) Naryn-i egyetemi kurzus.

Gazdasága[szerkesztés]

A narini egyetem látképe

A tartomány gazdaságát az állattenyésztés uralja a ló, a juh és a jak tenyésztés mellett fő termékek a gyapjú és a hús. Ma a kerület az ország legszegényebb régiója. A szovjet időszakban kifejlesztett ásvány-bányák a kommunizmus bukása után nagyrészt bezártak, mivel nem voltak nyereségesek.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Naryn című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. census of Kyrgyzstan 2009

További információk[szerkesztés]