Kazán (település)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Kazány szócikkből átirányítva)
Kazán (Казань, Казан)
A kazáni kreml
A kazáni kreml
Kazán címere
Kazán címere
Kazán zászlaja
Kazán zászlaja
Közigazgatás
Ország  Oroszország
Föderációs alany Tatárföld
Alapítás éve 1005
Polgármester Ilszur Metsin
Irányítószám 420000–420999
Körzethívószám 843
Testvérvárosok
Népesség
Teljes népesség 1 130 717 fő (2009) +/-
Népsűrűség 2661 fő/km²
Földrajzi adatok
Tengerszint feletti magasság 105 m
Terület 425 km²
Időzóna MSK (UTC+3)
Elhelyezkedése
Kazán (Oroszország)
Kazán
Kazán
Pozíció Oroszország térképén
é. sz. 55° 47′ 00″, k. h. 49° 07′ 00″Koordináták: é. sz. 55° 47′ 00″, k. h. 49° 07′ 00″
Kazán (Tatárföld)
Kazán
Kazán
Pozíció Tatárföld térképén
Kazán weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kazán témájú médiaállományokat.

Kazán (oroszul Казань - kazany, tatárul Казан - qazan) város az Orosz Föderációban, Tatárföld fővárosa. Népessége a 2010. évi népszámláláskor 1 143 535 fő volt,[1] ezzel Oroszország hetedik legnépesebb városa. Kazán az ország egyik legrégibb települése, Szamara mellett a középső-volgai régió fontos kulturális, oktatási, politikai, pénzügyi, kereskedelmi és gazdasági központja.

Fekvése[szerkesztés]

A Volga középső folyásán terül el. Közvetlenül Kazán alatt ér véget a Szamarai víztározó visszaduzzasztása, másként fogalmazva itt kezdődik a Volga leghatalmasabb víztározója.

Neve[szerkesztés]

Kazán nevének eredete bizonytalan. A leginkább elfogadott verzió az, hogy az ősbolgár (és a modern tatárban ma is létező) qazan szóból ered, melynek jelentése "kazán, üst". Másik helyi legenda szerint a közeli hegyről nevezték el, melynek formája felfordított üst.

Története[szerkesztés]

A települést 1005-ben bolgártörök (volgai bolgár) törzsek alapították. Az első írásos feljegyzés 1117-ben említi. A 13. században már igen jelentős település. A város a Volgai Bolgárország, majd az Arany Horda fontos városa volt. 1438-tól a Kazáni Kánság székhelye.

1552-ben foglalta el Rettegett Iván. 1919-től a Tatár Autonóm Köztársaság és 1990-től a Tatár Köztársaság (Tatárföld) fővárosa.

Oktatás[szerkesztés]

Kazan igazi diákváros, ahol több egyetem, akadémia található több mint 140000 diákkal. Ezek közül a legnagyobb és legrégebbi 46500 diákkal a Kazáni Állami Egyetem, KFU, amit 1804. november 17-i rendeletével I. Sándor cár alapított. Ez Oroszország második és egyben egyik legjelentősebb tudományegyeteme. Tanárai illetve hallgatói között voltak olyan neves személyiségek, mint Lobacsevszkij, Tolsztoj, Lenin stb.

Kultúra[szerkesztés]

A város kulturális élete is igen gazdag, amiről opera, több színház, hangversenyterem gondoskodik. Ezeken kívül több múzeum is látogatható.

Gazdaság[szerkesztés]

A város gazdaságában meghatározó a nehézipar, de jelentős a bankszektor, kereskedelem és az építőipar. Jelentőségét tekintve kiemelkedik a repülőgép- és helikoptergyártás.

A Kazáni Helikoptergyár-at 1933-ban létesítették. A helikoptergyártás 1951-ben indult. Termékei korábban a Mi–4, napjainkban a Mi–8, Mi–14, Mi–17 helikopterek, melyek a világ 80 országában repülnek.

Másik fontos repülőgépgyártó üzem az Egyesített Repülőgépgyártó Vállalathoz (EAK) tartozó Kazáni Repülőgépgyártó Termelési Egyesülés (KAPO), amely elsősorban a Tupoljev tervezőiroda típusait gyártja. Ott készülnek napjainkban a Tu–214, Tu–334 és az Il–62M típusú repülőgépek.

Közlekedés[szerkesztés]

A városban jól megszervezett busz, troli, villamos hálózat és metró található. Ez utóbbit Kazán fennállásának 1000 éves évfordulója alkalmából 2005-ben adták át. Az újabb közlekedési eszközökön orosz, tatár, angol nyelvű tájékoztatás hallható.

Kazán fontos vasúti csomópont, amit két pályaudvar szolgál ki. Vasúti fővonal köti össze Moszkvával.

A Kazáni nemzetközi repülőtér (IATA: KZN, ICAO: UWKD) hivatalos nemzetközi repülőtér, amely képes minden forgalomban lévő repülőgéptípus fogadására. Naponta több járat köti össze Moszkvával, szomszédos országokkal és más európai városokkal.

Kazán fontos folyami kikötő. Déli irányban Szamara, Volgográd, Rosztov-na-Donu, Asztrahány, a Kaszpi-tenger és a Fekete-tenger közvetlenül elérhető. Nyugati irányba pedig a Volga összeköti a várost Nyizsnyij Novgoroddal, Jaroszlavllal és Moszkvával, és a Néván keresztül a Balti-tengeri kikötőkkel.

Sport[szerkesztés]

A 2013-as Universiade nagy fejlődést hozott a város életébe. Sok új sportlétesítmény épült amit a 2015-ben megrendezett FINA világkupára tovább építettek. A városnak több sportágban, foci, hoki, kosár, röplabdában első osztályú csapatai vannak, jó támogató háttérrel.

Látnivalók[szerkesztés]

Legfontosabb látnivaló a Kreml, ami a folyó feletti dombon terül el szabálytalan szögletű fehérre festett várfallal, 9 toronnyal körbevéve. Főbejárata délen a Szpasszkaja torony ami 1560-ban épült. A falakon belül több régi épület, benne múzeum, képtár, katedrális, a megdőlt vörös téglás Szüjümbike torony, az újonnan épített Kul Sarif mecset, és az elnöki palota található. A várfalakról remek kilátás a városra és a Kazanka folyóra. Említésre méltó a város sétáló utcája /Bauman/ szépen helyrehozott régi épületeivel, templomaival ami a Szpasszkaja toronytól indul délnek a Kalcóig. A séta során több étteremben kávézóban lehet megpihenni. Érdemes megnézni az egyetemi negyedet, ahol a régi és újabb szárnyakon és egy parkon keresztül eljuthatunk az Operáig. Mellette található a konzervatórium, a városháza és a hangverseny terem. A városban sétálva felváltva találkozunk hagymakupolás templomokkal, mecsetekkel, a két legfőbb vallás épületeivel, előttük kihelyezett táblákon orosz- angol nyelvű történelmi információkkal. Nem messze a Kalcótól a Kabanka tó partján található Kazany város régi muszlim negyede mecsettel, színes házaival, étteremmel, szállodával. Érdemes megnézni a minden vallás templomát, amit egy festőművész kezdett el építeni a Volga partján. Télen itt autós átkelés van a jégen a két part között. 2-es busszal lehet eljutni a Kalcó közeléből a Kreml irányába, majd tovább a Kazanka folyón át.

Testvérvárosai[szerkesztés]

  1. College Station, Texas
  2. Eskisehir, Törökország
Kazan cityscape.jpg

Híres kazanyiak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A 2010. évi népszámlálás adatai (pdf). Oroszország statisztikai hivatala

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kazán (település) témájú médiaállományokat.